Kyjev: Ruský nálet v noci na neděli zabil jednoho člověka při dosud největším útoku dronů na ukrajinské hlavní město

28. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Ukrajina uvedla, že sestřelila 52 dronů. Kyjev se připravuje na oslavy dne založení země

 
Rusko v noci na  neděli podniklo několik vln leteckých úderů na Kyjev. Podle oficiálních údajů to byl zřejmě největší útok dronů na město od začátku války, zatímco se ukrajinské hlavní město připravuje na nedělní oslavy výročí svého založení.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že sestřelilo 52 z 54 Ruskem vypuštěných dronů, a označilo to za rekordní útok, přičemž padající trosky zabily ve městě 41letého muže a zranily 35letou ženu, uvedl starosta Vitalij Kličko.

 

K  útokům před úsvitem došlo poslední květnovou neděli, kdy hlavní město slaví Den Kyjeva, výročí svého oficiálního založení před 1541 lety. Tento den je obvykle ve znamení pouličních trhů, živých koncertů a speciálních muzejních výstav - ty se plánují i letos, ale v menším měřítku.

"Historie Ukrajiny je pro nejisté Rusy dlouhodobě iritující," uvedl na svém kanálu Telegram Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle předběžných informací byl nálet největším bezpilotním útokem na Kyjev od začátku ruské invaze v únoru 2022, uvedl Serhij Popko, šéf kyjevské vojenské správy. Dodal, že Rusko při útoku použilo bezpilotní letouny Šahed íránské výroby.

"Nepřítel se dnes rozhodl 'poblahopřát' obyvatelům Kyjeva ke Dni Kyjeva pomocí svých smrtících bezpilotních letounů (UAV)," uvedl Popko v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

"Útok byl proveden v několika vlnách a letecká pohotovost trvala více než pět hodin."

Při nočních útocích podle úředníků utrpělo několik čtvrtí Kyjeva, největšího ukrajinského města s přibližně 3 miliony obyvatel, včetně historické čtvrti Pečerskij.

Svědci agentury Reuters uvedli, že během leteckého poplachu, který začal krátce po půlnoci, stálo mnoho lidí na balkonech a někteří vykřikovali urážlivé výkřiky namířené proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a hesla "Sláva protivzdušné obraně".

Vzhledem k tomu, že po 15 měsících války hrozí ukrajinská protiofenzíva, Moskva po téměř dvouměsíční odmlce tento měsíc zintenzivnila raketové a bezpilotní údery. Vlny útoků nyní přicházejí několikrát týdně.

Představitelé města v neděli brzy ráno uvedli, že obranné systémy sestřelily nejméně 40 dronů směřujících k hlavnímu městu, zatímco kyjevská vojenská správa uvedla, že při útoku na město byli zraněni nejméně dva lidé.

Šéf místní civilní a vojenské správy Serhij Popko v pátek uvedl, že během měsíce došlo ke 13 útokům.

V posledních několika týdnech se také zvýšil počet zpráv o útocích dronů v Rusku, obvykle v regionech sousedících s Ukrajinou. V sobotu při ostřelování v těchto oblastech zemřeli dva lidé, uvedly ruské regionální úřady.

Moskva obviňuje Kyjev - a jeho západní příznivce - ze stupňujícího se počtu útoků a sabotážních operací, včetně útoků na Kreml, ale Ukrajina zapojení popírá.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3718

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023