O pražských diskusích o jízdě na kole

30. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Vždycky, když čtu diskuze o dopravě ve městě, říkám si, jak by si asi na jejich základě představoval Evropu a Prahu cizinec, který by o nich jinak v životě neslyšel... 🤔, píše Jan Moláček.

Evropa je nekonečná rovina bez jediného kopečku zalitá věčným sluncem, kde obyvatelům - v naprosté většině mladým a zdravým lidem - nic nebrání přesunovat se mezi kavárnami a nenáročnými zaměstnáními v úřadech či kancelářích na kolech. Zdravím kypí i starší generace Evropanů, takže je nikdy není potřeba odvážet k lékaři. Nic se tam taky nikdy nerozbije a nikdo se nestěhuje, takže tam neexistují řemeslníci, kteří by museli převážet nářadí, ani dodávky doručující nábytek nebo nové pračky.

 
Uprostřed této idylické roviny se tyčí mohutné štíty obřích velehor. Na těch se rozkládá Praha. Všechny ulice vedou do strmých kopců, lidé žijí v terasovitě uspořádaných čtvrtích podobných vysokohorským vesnicím v Andách či Himalájích. Bez SUV 4x4 se tu nehnete z místa.

Slunce Pražané prakticky neznají, město celoročně bičují prudké lijáky či vánice. Silnice jsou mokré nebo namrzlé a vše zahaluje hustá mlha. Cesta do práce na kole by se náročností zhruba rovnala horské etapě Tour de France v prosinci.

Náročné životní podmínky se podepisují na zdraví zejména starších Pražanů, takže ti mladší zahajují každý den odvozem nemohoucích babiček k lékaři. Poté pokračují se zavazadlovým prostorem plným nářadí vykonávat své řemeslo. Zvláštností Prahy totiž je, že ji obývají pouze řemeslníci. Kanceláře nebo úřady, kam by se dalo jezdit bez metráku nutného vybavení, v Praze neexistují.

Další zvláštností je velmi specifické náboženství, které Pražané vyznávají, a jehož nejvyšším božstvem je tajemná bytost nazývaná "Okruh". Dávná legenda praví, že až Okruh sestoupí z nebes na zem, zlomí Praha své prokletí, její kopce se zázračně vyrovnají, lidé se uzdraví, město zalije sluneční záře a bude možné v něm žít stejně jako všude jinde v Evropě.

Čas od času dokonce někdo přijde s konkrétním letopočtem, kdy má tento eschatologický moment nastat. Tyto proroky mají Pražané v posvátné úctě a zahrnují je poctami, mezi něž patří například starodávná insignie nazývaná "primátorský řetěz". Zatím se ale žádné proroctví nevyplnilo.

1
Vytisknout
4183

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023