Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev v pondělí dopoledne je terčem pokračujících útoků. Přes noc Ukrajina sestřelila 37 ruských raket

29. 5. 2023

čas čtení 14 minut
 - Starosta Kyjeva varuje obyvatele, aby se ukryli poté, co byly v centrální oblasti zaznamenány výbuchy

- Kyjevské metro v pondělí dopoledne:

- Děti kříčí a  utíkají ze škol do krytu:

Kyjevský starosta Vitalij Kličko zveřejnil snímek, na kterém jsou podle něj vidět hořící trosky na vozovce na severu města. Zpravodaj FT Christopher Miller jej připojil k tomuto tweetu o nejnovějším útoku.

- Gubernátor ruské Belgorodské oblasti, která hraničí s Ukrajinou, v pondělí uvedl, že ukrajinské síly ostřelují několik pohraničních osad současně.

V prohlášení zveřejněném v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Vjačeslav Gladkov podle agentury Reuters uvedl, že byly ostřelovány dva průmyslové objekty ve městě Šebekino a že čtyři zaměstnanci byli zraněni.

- Kyjevský starosta Vitalij Kičko informoval, že v důsledku pondělního útoku na Kyjev byl hospitalizován nejméně jeden člověk. 

Ukrajinská státní televize Suspilne navíc uvádí, že v důsledku pádu trosek začala v této čtvrti hořet střecha dvoupatrové budovy, požár se však podařilo zkrotit. Citovala přitom městský úřad.

- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, uvádí, že trosky spadly na silnici v kyjevské čtvrti Obolonskij, která se nachází na severu města, na pravém břehu Dněpru.

Dále uvádí, že v Černihivské oblasti, která se nachází severovýchodně od Kyjeva, pracují jednotky protivzdušné obrany.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko napsal na Telegram:

    Výbuchy ve městě! V centrálních oblastech. Zůstaňte v krytech!

- V Kyjevě jsou hlášeny výbuchy

V pondělí ráno jsou hlášeny další výbuchy v Kyjevě. Britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová napsala na Twitter:

    Znovu se to rozjelo. Dopolední nárazy a výbuchy venku. Protivzdušnou obranu opět testují zbabělí Rusové. Zpět v krytu.

Isobel Koshiwová tweetuje:

    Jedenáct výbuchů v rychlém sledu v centru Kyjeva necelých pět minut po vyhlášení náletu. Velmi hlasité.

Místní média informují, že v malém městě Snihurivka v Mykolajivské oblasti byly v důsledku nočního ostřelování přerušeny dodávky vody.

- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, nabízí tento přehled nočních událostí na obloze nad Ukrajinou:

    V noci Rusko vypustilo nad Ukrajinou až 40 řízených střel a asi 35 bezpilotních letounů: protivzdušné obraně se podařilo sestřelit 37 raket a 29 bezpilotních letounů "Šached". Trosky spadly v několika okresech Kyjeva a regionu. Nejsou žádní mrtví ani zranění.

    Rusko zaútočilo na cíle v Chmelnickém regionu: jeden z nich je vojenský. Pět letadel bylo vyřazeno z provozu a ve skladech pohonných hmot a maziv vypukly požáry. Požáry se hasí a přistávací dráha se obnovuje.

    V Oděse zasáhly úlomky sestřeleného dronu kamikadze přístavní infrastrukturu. Vypukl požár, který byl již uhašen.

    Nad Lvovskou oblastí byla sestřelena raketa: v důsledku pádu trosek shořela hospodářská budova a traktor. Nebyli žádní zranění ani mrtví.

    V Kirovohradské oblasti trosky ze sestřeleného dronu poškodily střechu obytného domu a železniční trať. Nebyly zaznamenány žádné oběti na životech.

    V Mykolajivské oblasti byly sestřeleny tři drony "Shahed". Síly protivzdušné obrany působily také v Poltavské oblasti: sestřelily dvě rakety a dron.

- Rusko v noci zasáhlo vojenský cíl v Chmelnyckém - gubernátor

Rusko v pondělí brzy ráno zasáhlo při leteckých úderech vojenský cíl v západní ukrajinské Chmelnycké oblasti a záchranáři stále bojují s požáry, uvedl gubernátor oblasti.

"V současné době pokračují práce na zvládnutí požárů ve skladech pohonných hmot a maziv a munice," napsal úřad chmelnyckého oblastního gubernátora na aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, informuje agentura Reuters.

Přesné místo nebylo upřesněno, ale zpráva agentury Tass o incidentu dále cituje gubernátora: "Pět letadel bylo vyřazeno z provozu; byly zahájeny práce na opravě dráhy."

Chmelnyckyj leží na západě Ukrajiny, ve značné vzdálenosti od frontové linie.

- Zahraniční investoři, kteří opustili Rusko po prodeji svých podniků v období od března 2022 do března 2023, stáhli ze země přibližně 36 miliard dolarů,
uvedla podle agentury Reuters státní tisková agentura RIA s odvoláním na analýzu údajů centrální banky.

Desítky největších světových společností opustily nebo omezily své aktivity v Rusku v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu v únoru 2022.

Ruská centrální banka minulý týden zlehčovala dopad odchodů zahraničních společností a uvedla, že v období březen 2022-23 bylo dokončeno přibližně 200 prodejních transakcí, přičemž pouze 20 % z nich se týkalo prodeje velkých aktiv, tedy těch, jejichž hodnota přesahuje 100 milionů USD.

- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že pokud by se jakákoli jiná země chtěla připojit k rusko-běloruské unii, mohly by se objevit "jaderné zbraně pro všechny".

Rusko minulý týden pokročilo s plánem rozmístit v Bělorusku taktické jaderné zbraně, což je první rozmístění těchto hlavic mimo Rusko od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.
Informuje o tom agentura Reuters:

    Lukašenko, nejvěrnější spojenec prezidenta Vladimira Putina mezi sousedy Ruska, v rozhovoru pro ruskou státní televizi v neděli pozdě večer řekl, že je třeba "strategicky pochopit", že Minsk a Moskva mají jedinečnou šanci se sjednotit.

    "Nikdo není proti tomu, aby Kazachstán a další země měly stejně úzké vztahy jako my s Ruskou federací," řekl Lukašenko.

    "Pokud má někdo obavy ... [pak] je to velmi jednoduché: připojit se ke svazovému státu Běloruska a Ruska. To je vše: jaderné zbraně budou pro všechny."

    Dodal, že jde o jeho vlastní názor - nikoliv o názor Ruska.

    Rusko a Bělorusko jsou formálně součástí svazového státu, bezhraničního svazku a spojenectví dvou bývalých sovětských republik.


- Ruské ministerstvo vnitra zařadilo amerického senátora Lindseyho Grahama na seznam hledaných osob, uvedla ruská tisková agentura TASS.

Graham minulý týden navštívil Kyjev a setkal se s prezidentem Volodymyrem Zelenským, přičemž ukrajinskému vůdci řekl, že americká vojenská pomoc zemi je "nejlepšími penězi, jaké jsme kdy utratili". Rusko jeho výroky kritizovalo a obvinilo ho, že chválí vraždění Rusů.

Graham uvedl, že byl na návštěvě 457. den války, o níž Rusko předpokládalo, že bude ukončena do tří dnů, a Graham řekl, že Ukrajinci, kteří se brání invazi, mu připomínají "naše lepší já v Americe". Byly doby, kdy jsme v Americe takto bojovali do posledního člověka, buď budeme svobodní, nebo zemřeme".

 "Teď jste svobodní," odpověděl Zelenskyj při setkání. "A my budeme."

Graham odpověděl: "A Rusové umírají."

Zelenskyj pak dodal: "Ano, ale oni přišli na naše území. My na jejich území nebojujeme."

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a další ruští představitelé přímo spojili Grahamovu chválu výhod americké pomoci s jeho poznámkami o Rusích umírajících v konfliktu.

    Peskov senátora v komentáři pro kanál Shot Telegram odsoudil a uvedl: "Je těžké si představit větší ostudu pro zemi, než mít takové senátory."

    Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv označil Grahama, 67letého republikána, za starého blázna.

    "Starý hlupák senátor Lindsey Graham prohlásil, že Spojené státy nikdy neutrácely peníze tak úspěšně jako na vraždy Rusů," řekl Medveděv. "To neměl dělat."

- Tisíce dětí byly uneseny a odvezeny do Ruska od loňské únorové invaze Moskvy na Ukrajinu

Podle ukrajinské vlády bylo do Ruska deportováno 16 226 dětí, z nichž 10 513 bylo nalezeno a více než 300 se jich vrátilo. Někteří se obávají, že počty pohřešovaných mohou být podhodnocené.

Děti bez doprovodu, jejichž někteří rodiče byli zabiti během obléhání Mariupolu, zmizely v systému, který schvaluje Kreml a který nyní vyšetřuje mezinárodní trestní soud.

- Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin "zřejmě opět nepřímo podkopal autoritu a režim ruského prezidenta Vladimira Putina",
napsal Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze konfliktu.

Americký think tank své tvrzení opírá o odpověď, kterou Prigožin poskytl novináři, jenž se ho ptal na zákaz jakýchkoli diskusí o skupiěn Wagner ze strany ruských státních médií. Prigožin uvedl, že ruští činitelé mohli těžit ze své historické schopnosti cenzurovat informace, kdyby bývalo Rusko nevyhlásilo válku Ukrajině. Poté kritizoval jednoho nejmenovaného  činitele:

"Pokud začínáte válku, mějte prosím charakter, vůli a ocelové koule - jen tak budete schopni něčeho dosáhnout."

Skutečné úspěchy při stavbě mostů, nových budov a stanic metra by tomuto činiteli umožnily přestat lhát, řekl.

Jeho komentáře byly "pravděpodobně namířeny proti Putinovi, kterého ruská státní média běžně vykreslují jako vůdce, který se drobnými infrastrukturními projekty a životy obyčejných ruských lidí zabývá minimálně", uvedl think tank.

- Nad Kyjevem bylo v pondělí brzy ráno sestřeleno více než 40 raket a dronů, uvedl na Telegramu Serhij Popko, šéf městské vojenské správy.  Některé škody způsobily padající trosky, ale při patnáctém ruském útoku na město v tomto měsíci nedošlo k žádným obětem.

Rusko se zvýšenými útoky snaží vyčerpat protivzdušnou obranu země, uvedl Popko a dodal: "nepřítel se snaží udržet civilní obyvatelstvo v hlubokém psychickém napětí."

Starosta Vitalij Kličko dodal: "Další těžká noc pro hlavní město. Ale díky profesionalitě našich obránců nedošlo v důsledku leteckého útoku barbarů v Kyjevě k žádnému poškození nebo zničení infrastrukturních a jiných objektů, [ani] vícebytových obytných domů."

- Ukrajinské hlavní město Kyjev zažilo druhou noc leteckého útoku poté, co v neděli utrpělo největší útok dronů od začátku ruské invaze. Při tomto útoku zemřeli dva lidé, po němž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval jednotkám protivzdušné obrany země a prohlásil, že je "vděčný všem".

V pondělí v časných ranních hodinách se opět rozezněly letecké sirény a kyjevský starosta Vitalij Kličko ohlásil výbuchy v Hološivském, Podolském, Svjatošinském a Ševčenkovském okrese. Podle Klička vzplál dům v Podilsku a opuštěná budova ve Svjatošynu, ale nedošlo k žádným zraněním.


Zelenskyj předložil návrh zákona, který by na 50 let sankcionoval ruského spojence Írán kvůli jeho roli v dodávkách zbraní Moskvě, včetně stovek bezpilotních letounů. Pokud by návrh zákona prošel ukrajinským parlamentem, zastavil by tranzit íránského zboží přes Ukrajinu a zakázal by používání jejího vzdušného prostoru a také by uvalil obchodní, finanční a technologické sankce na Írán a jeho občany.

- Počet obětí pátečního ruského raketového útoku na zdravotnické zařízení v Dněpru se podle gubernátora regionu zvýšil ze dvou na čtyři osoby.

- Podle mluvčího ukrajinské armády ruské útoky u východního města Bachmut, které bylo v posledních měsících dějištěm těžkých bojů, o víkendu mírně polevily.


- Západní země nenechaly Bělorusku jinou možnost než nasadit ruské taktické jaderné zbraně a měly by si raději dát pozor, aby nepřekročily "červené linie" v klíčových strategických otázkách, nechal se slyšet vysoký běloruský představitel. Alexander Volfovič, státní tajemník běloruské bezpečnostní rady, uvedl, že stažení zbraní po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 bylo logické, neboť Spojené státy poskytly bezpečnostní záruky a neuvalily žádné sankce. "Dnes už je vše strženo. Všechny dané sliby jsou navždy pryč," citovala agentura Belta Volfoviče v rozhovoru pro státní televizi.

- Mluvčí EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Nabila Massraliová uvedla, že Rusko "ponese odpovědnost" za útoky na civilní oblasti. "[Ruské] vedení & pachatelé budou pohnáni k odpovědnosti. Jsme i nadále odhodláni pomoci Ukrajině bránit se," napsala na Twitteru.

- Ruský velvyslanec ve Velké Británii Andrej Kelin řekl BBC, že dodávky zbraní Západem na Ukrajinu představují riziko eskalace konfliktu na dosud nevídanou úroveň. Rusko má "obrovské zdroje a my jsme ještě nezačali jednat zcela vážně", řekl.

- Rusko uvedlo, že jeho systémy protivzdušné obrany v neděli zničily několik bezpilotních letounů, když se blížily k ropné rafinerii Ilsky v Krasnodarském kraji u Černého moře. "Několik bezpilotních letounů (UAV) se pokusilo přiblížit k území ropné rafinerie Ilsky v Krasnodarském kraji," uvedli představitelé regionu pro mimořádné situace na komunikačním kanálu Telegram. "Všechny byly zneškodněny, infrastruktura závodu nebyla poškozena." Zprávu nebylo možné ověřit.

- Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa jmenoval komisi, která má prošetřit obvinění USA, že ruská loď loni odebírala zbraně z námořní základny poblíž Kapského Města, uvedlo prezidentství v prohlášení. Tato obvinění vyvolala diplomatickou roztržku mezi USA, Jihoafrickou republikou a Ruskem a zpochybnila nezaujatý postoj Jihoafrické republiky ke konfliktu na Ukrajině.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
3447

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023