Ruská agrese na Ukrajině: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajina neúspěšně zaútočila na průzkumnou loď Černomořské flotily

25. 5. 2023

čas čtení 10 minut
- Ruské ministerstvo obrany v Moskvě ve středu hořelo. Moskva to popřela.
- Rusko tvrdilo, že v Bělgorodské oblasti usmrtilo 70 protiputinovských "teroristů". Partyzáni uvedli, že při výpadu do Bělgorodu nikdo nezahynul, dva lidé byli zraněni.

- Ve středu další masivní útok na Kyjev. Všech 36 ruských dronů bylo sestřeleno:


- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina podnikla neúspěšný útok dronem na jednu z lodí černomořské flotily, Ivan Khurs. Ovšem mimo ruskou propagandu přicházejí zprávy, že jeden ukrajinský bezpilotní člun loď poškodil.

V prohlášení Rusko uvedlo:

"Ve středu v 5:30 ráno ukrajinské ozbrojené síly podnikly neúspěšný pokus o útok třemi bezpilotními motorovými čluny na loď Ivan Khurs Černomořské flotily. Loď [Ivan Khurs] plní úkoly k zajištění bezpečnosti provozu plynovodů Turkish Stream a Blue Stream ve výlučné ekonomické zóně Turecké republiky.

    Všechny nepřátelské čluny byly zničeny palbou ze standardní výzbroje ruské lodi 140 km severovýchodně od Bosporu. Loď Ivan Khurs z Černomořské flotily nadále plní své úkoly."- Ruští povstalci, kteří stojí za útokem do Bělgorodské oblasti, vzkazují: "Ještě nás uvidíte"

Velitel ruské domobrany, která tento týden podnikla nájezd na ruskou pohraniční oblast, ve středu prohlásil, že jeho skupina brzy podnikne další vpády na ruské území.

Denis Kapustin, který se označil za velitele ruského dobrovolnického sboru, hovořil s novináři na ukrajinské straně hranice s Ruskem den poté, co Moskva oznámila, že odrazila nájezd na Belgorodskou oblast.

Kyjev prohlásil, že útok provedli ruští občané, a označil ho za domácí, vnitřní ruské nepokoje. K odpovědnosti se přihlásily dvě skupiny působící na Ukrajině - Ruský dobrovolnický sbor a Legie Svoboda Ruska.

"Myslím, že nás na té straně ještě uvidíte," řekl Kapustin, který se představil volacím znakem White Rex. "Nemohu prozradit ty nadcházející věci, nemohu ani prozradit směr. Ta ... hranice je dost dlouhá. Přesto se opět najde místo, kde to bude horké."



- Suspilne, ukrajinský státní vysílatel, nabízí tuto aktuální informaci o noční situaci,
píše na svém oficiálním kanálu Telegram:

 
   V noci síly protivzdušné obrany zničily 36 z 36 bezpilotních letounů "Shahed", které Rusko vypustilo nad Ukrajinou, oznámilo letectvo.

    Rovněž v noci ruská armáda zasáhla Tsyrkuny v Charkovské oblasti. Raketa S-300 dopadla na zem. Byl poškozen soukromý dům, ke zraněním nedošlo.

    V Černivské oblasti byla v důsledku pádu trosek dronu poškozena dvě elektrická vedení - část okresu Dnipro byla odříznuta. Poškozeny byly tři obytné budovy.

    Ruská armáda včera 83krát ostřelovala Chersonskou oblast: čtyři lidé byli zraněni.

- Pavlo Kyrylenko, ukrajinský gubernátor Doněcku, jedné z okupovaných oblastí Donbasu, napsal na Telegram, že za posledních 24 hodin byl při ruském ostřelování v regionu zabit jeden člověk a šest zraněno.
Vyjmenoval řadu míst, kde byly zničeny domy a infrastruktura, včetně Horlivky, Chasiva Jaru a Kostiantynivky.

- Ruskem dosazený šéf krymské správy ve čtvrtek uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila přes noc v různých oblastech regionu šest bezpilotních letounů.
K žádným obětem nedošlo, uvedl podle agentury Reuters Sergej Aksjonov na Telegramu. 

- Deník New York Times v noci na čtvrtek uvedl, že představitelé amerických zpravodajských služeb se domnívají, že za útok dronem, který lehce poškodil Kreml a který Rusko označilo za pokus o atentát na Vladimira Putina, je zodpovědná Ukrajina

Píše se v něm:

    Američtí představitelé uvedli, že útok dronem na Kreml na začátku tohoto měsíce byl pravděpodobně zorganizován jednou z ukrajinských speciálních vojenských nebo zpravodajských jednotek. Je to nejnovější z řady tajných akcí proti ruským cílům, které znervóznily Bidenovu administrativu.

    Americké zpravodajské služby nevědí, která jednotka útok provedla, a není  jasné, zda o operaci věděl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij nebo jeho nejvyšší představitelé.

Deník New York Times dále uvádí:

    Američtí představitelé tvrdí, že jejich přesvědení, že ukrajinská vláda přímo schválila útok bezpilotního letounu Kremlu, je "nízké", ale je to proto, že zpravodajské agentury zatím nemají konkrétní důkazy, které by určily, kteří vládní představitelé, ukrajinské jednotky nebo operativci se na útoku podíleli.

    Útok se zdál být součástí série operací, které uvedly představitele USA - největšího dodavatele vojenského vybavení pro Ukrajinu - do rozpaků. Bidenova administrativa se obává rizika, že Rusko obviní americké představitele a v odvetě rozšíří válku i mimo Ukrajinu.

    Americké špionážní agentury vidí vznikající obraz volné konfederace ukrajinských jednotek schopných provádět omezené operace uvnitř i vně Ruska, a to buď s využitím vlastního personálu, nebo partnerů pracujících pod jejich vedením. Některé z těchto misí mohly být prováděny jen s malým, pokud vůbec nějakým, dohledem ze strany Zelenského, uvedli úředníci.

Zelenskij   při návštěvě Helsinek před novináři prohlásil: "Neútočili jsme na Putina ani na Moskvu".

- Ruská bezpečnostní služba FSB uvedla, že zadržela dva ukrajinské sabotéry, kteří plánovali vyhodit do povětří sloupy jaderných elektráren v Rusku,
informuje agentura Reuters s odvoláním na ruskou státní tiskovou agenturu RIA.

- Fatih Birol, výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii, uvádí, že ruská invaze na Ukrajinu pomohla nastartovat boom investic do čisté energie: "Čistá energie se vyvíjí rychle - rychleji, než si mnozí lidé uvědomují. Je to patrné z investičních trendů, kdy se čisté technologie vzdalují fosilním palivům.

- Washington prověřuje zprávy o tom, že Ukrajina použila americká vozidla na území Ruska, řekl ve středu novinářům mluvčí Bílého domu John Kirby. Uvedl, že USA se s Kyjevem jasně dohodly, že žádné takové použití techniky vyrobené v USA nepodporují.

    V Kremlu zaznělo, že použití vojenské techniky americké výroby proukrajinskými bojovníky, kteří tento týden provedli nájezd na ruskou pohraniční oblast, svědčí o rostoucím zapojení Západu do ukrajinského konfliktu. Ruská armáda v úterý uvedla, že údajně zlikvidovala ozbrojence, kteří předchozího dne zaútočili obrněnými vozidly na ruskou pohraniční oblast Belgorod, zabila více než 70 "ukrajinských nacionalistů" a zbytek zatlačila zpět na Ukrajinu.

- Ukrajina se nebude moci připojit k NATO, dokud bude válka pokračovat, uvedl ve středu šéf aliance Jens Stoltenberg. "Myslím, že si to všichni uvědomili, stát se členem uprostřed války není na pořadu dne," řekl podle agentury Reuters na akci pořádané americkým German Marshall Fund v Bruselu. "Otázkou je, co se stane, až válka skončí."

- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, uvádí, že policie po posledním kole ostřelování evakuovala rodinu se čtyřmi dětmi a třemi dospělými z Torecka v Doněcku. Matka dětí říká, že se již pětkrát dostali pod palbu a najeli pod miny. Suspilne říká, že bydleli 300 metrů od frontové linie a asi 800 metrů od pozic ruské armády, ale nyní plánují odjet k příbuzným do Vinnycji.

- Podle šéfa ruské soukromé armády Wagnera ztratila ruská soukromá armáda ve vleklé bitvě o Bachmut více než 10 000 bojovníků.
Podle Jevgenije Prigožina ve východoukrajinském městě zahynulo asi 20 % z 50 000 ruských vězňů naverbovaných do 15 měsíců trvající války, uvedla agentura Reuters. Tento údaj byl v příkrém rozporu s tvrzením Moskvy, že ve válce ztratila jen něco přes 6 000 vojáků, a je vyšší než oficiální odhad sovětských ztrát ve válce v Afghánistánu v letech 1979-1989, který činí 15 000 vojáků.

- Shromáždění Světové zdravotnické organizace ve středu přijalo návrh odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině, včetně útoků na zdravotnická zařízení. Návrh byl přijat 80 hlasy proti devíti, 52 zemí se zdrželo hlasování a 36 zemí se hlasování nezúčastnilo, uvedla agentura Reuters.

- Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) očekává, že v příštím roce vynaloží na Ukrajině 1,5 miliardy eur (1,3 miliardy Kč) na podporu infrastruktury a hospodářství, uvedl vysoce postavený zdroj z banky. Tato částka doplňuje 3 miliardy eur, které jsou již plánovány na rok 2022 a zbytek roku 2023. Tyto prostředky pomohly pokračovat ve fungování ekonomiky a zajistit, aby nedošlo k runu na banky a aby byli státní zaměstnanci nadále placeni.

- Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby SVR, obvinil Washington a Londýn, že maří snahy o dosažení urovnání konfliktu na Ukrajině a že zavírají oči před tím, co podle něj představuje rostoucí "terorismus a násilí", které Ukrajina prý páchá na civilistech. Podle agentury Reuters Naryškin ve svém vystoupení na bezpečnostním fóru u Moskvy, kterého se zúčastnili zahraniční bezpečnostní činitelé, vyjádřil uspokojení nad tím, že většina zemí Asie, Afriky a Latinské Ameriky neuvalily na Rusko sankce kvůli jeho akcím na Ukrajině, a to navzdory tomu, co označil za kolosální tlak ze strany Washingtonu.

- První ze tří ruských vědců zabývajících se hypersonickými raketami, kteří byli zatčeni pro podezření z vlastizrady, stane příští týden před soudem, uvedl ve středu soud, který se případem zabývá. Trestní řízení proti 76letému Anatoliji Maslovovi bude u petrohradského městského soudu zahájeno 1. června, uvedl soud na svých internetových stránkách.

- Nizozemsko chce co nejdříve poskytnout ukrajinským pilotům F-16 výcvik, uvedla ve středu nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v dopise parlamentu. Výcvik by byl koordinován s Belgií, Dánskem a Spojeným královstvím a další země by se mohly připojit k výcviku.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3101

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2023