Jemenští Húsiové podepsali s Pekingem dohodu o průzkumu ropných ložisek

26. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Vláda vedená proíránskými Húsii podepsala dohodu s čínskými představiteli a čínskou společností, která bude investovat do průzkumu ropy v Jemenu.

Čínská společnost Anton Oilfield Services Group (AntonOil) a zástupce čínské vlády podepsali smlouvu o smlouvě budoucí (MoU) ohledně investic do jemenského upstreamového sektoru, uvedl Middle East Monitor s odvoláním na zprávu tiskové agentury Saba se sídlem v Sanáa.

Ministr ropy a nerostů Ahmed Dares pozval zahraniční společnosti, aby navštívily Jemen, a seznámily se s potenciálem investičních příležitostí.

"Existuje mnoho probíhajících jednání s různými významnými společnostmi o investicích do sektoru průzkumu ropy v zemi," řekl ministr.

Vláda vedená Húsii zároveň varovala zahraniční společnosti, aby se zdržely jednání se Saúdy podporovanou prezidentskou radou vedení, která zastupuje mezinárodně uznávanou vládu Jemenu.

Na konci loňského roku jemenští Húsíové varovali ropné společnosti působící v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech (SAE), aby se sbalily a odešly, protože válčící strany v jemenském konfliktu nedokázaly dosáhnout dohody o prodloužení šestiměsíčního příměří.

Začátkem tohoto roku se objevily zprávy, že Írán souhlasil s tím, že přestane dodávat zbraně hnutí Húsiů v Jemenu jako součást dohody o obnovení diplomatických vztahů se Saúdskou Arábií, řekli američtí a saúdští představitelé v březnu The Wall Street Journal.

Začátkem března se Saúdská Arábie a Írán dohodly na obnovení diplomatických vztahů a znovuotevření velvyslanectví a misí, uvedly Saúdská Arábie, Írán a Čína ve společném prohlášení po týdnu saúdsko-íránských rozhovorů v Pekingu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3263

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2023