18690

Bezpečnost práce v ČEZu je zřejmě dlouhodobý problém

30. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 2 minuty


Podle všeho se mi však zdá, že pan Šuleř nepochopil z podstaty mého dlouholetého zápasu o obecné zvýšení bezpečnosti práce v ČEZu vůbec nic.

Tak tedy. Vážený pane Šuleři, já jsem dvanáct let bojoval zejména za:

- bezpečnost veřejnosti v okolí vedení vvn v majetku ČEZu

- bezpečnost zaměstnanců ČEZu při opravách vedení a jejich údržbě

Oprávněnost mého úsilí dokládá série závažných pracovních úrazů v ČEZu za posledních 18 měsíců, z nichž tři byly smrtelné a u dalšího nevíme, jestli ti postižení lidé přežili.

 20195

Máme inflaci i pokles HDP o 0,4 procenta, to se máme

30. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Česká republika má stále jednu z nejvyšších inflací v Unii. Stále dokola se ve veřejném prostoru opakuje, že potřebujeme utlumit poptávku v ekonomice, abychom inflaci dostali na nižší hodnoty. Podle Českého statistického úřadu ale poptávka už poklesla natolik, že naše ekonomika zřejmě padá do recese.

Ruská agrese na Ukrajině: Další ruské masivní útoky raketami a drony

30. 5. 2023

čas čtení 23 minut

- Jeden mrtvý při třetím útoku na Kyjev během poslednich 24 hodin

Rusko v úterý časně ráno, několik hodin po pondělních denních a nočních útocích, zahájilo údery bezpilotních letounů na Kyjev; drony zasáhly budovy v Moskvě a způsobily "drobné" škody

- Anton Geraščenko, bývalý ukrajinský ministr, charakterizoval noční situaci v Kyjevě jako "složitou. Ve svém tweetu uvedl:

Další těžká noc pro Kyjev. Nyní uplynulo jen několik hodin mezi ruskými útoky.

Rusko v noci vypustilo 31 bezpilotních letounů z různých směrů, ve vlnách, aby ztížilo protivzdušnou obranu. Bylo sestřeleno 29 dronů.

Po zásahu úlomky dronu začala hořet obytná budova. Jeden člověk zemřel, několik bylo zraněno, mnoho lidí bylo evakuováno. Podle kyjevského starosty bylo poškozeno několik soukromých budov a mnoho aut.

Většina z nás v noci téměř nespala, slyšela výbuchy a modlila se za naši protivzdušnou obranu. Žertujeme, že v Kyjevě vám bude trvat tři dny, než se vyspíte osm hodin. Držíme se, bojujeme a všechno to zvládneme.

- Drony zasáhly několik budov v Moskvě - moskevský starosta

Drony zasáhly několik budov v Moskvě a způsobily "drobné" škody a nezpůsobily žádná vážná zranění, uvedl v úterý brzy ráno starosta ruského hlavního města.

"Všechny záchranné služby města jsou na místě incidentů," uvedl v prohlášení starosta Sergej Sobjanin.

Ruská státní tisková agentura RIA uvedla, že někteří obyvatelé domu na ulici Profsojuznája na jihu Moskvy byli evakuováni.

Několik ruských kanálů pro zasílání zpráv Telegram oznámilo, že v úterý brzy ráno bylo sestřeleno čtyři až deset dronů, uvedla agentura Reuters.

Tato ruská tvrzení nebylo možno  nezávisle ověřit. Rusko normálně lže, jako když tiskne.


- Úterní útok na Moskvu následuje po podobném útoku na ukrajinské hlavní město Kyjev, který byl proveden ruskými drony v noci a podle starosty města Vitalije Klička si vyžádal nejméně jednoho mrtvého.

Podle agentury AFP ruské síly v pondělí během dne vypálily na Kyjev palbu raket, která poslala zpanikařené obyvatele běžet do úkrytu při neobvyklém denním útoku na ukrajinské hlavní město po nočních úderech.

Na začátku května byly při útoku, z něhož byla obviněna Ukrajina, sestřeleny dva bezpilotní letouny nad Kremlem.

Moskva, která se nachází více než 1 000 km od Ukrajiny, se od začátku konfliktu na Ukrajině stala terčem útoků dronů jen výjimečně, uvádí AFP, přestože v jiných částech Ruska jsou tyto útoky stále častější.

Snímky zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly stopy kouře na obloze nad Moskvou. Jiné ukazovaly rozbité okno.


Andrej Vorobjov, gubernátor Moskevské oblasti, na svém kanálu Telegram uvedl, že několik dronů bylo sestřeleno při přiblížení k Moskvě, píše agentura Reuters.

Sobjanin uvedl, že někteří obyvatelé byli evakuováni.

 18568

Polská vláda se snaží odstavit opozičního politika. Prezident Duda podepsal nový zákon Lex Tusk

30. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 
Turecký Erdogan zvítězil díky nečisté hře, když odsunul hlavního soupeře na vedlejší kolej hned na začátku hry. Nyní chtějí polští autokraté udělat totéž, přičemž využívají kremelský whataboutismus, píše Wojciech Przybylski  na serveru Visegrad Insight.

Vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS) nesmí být dovoleno, aby se vyhýbala otázkám,  zda některými svými strategiemi nenapodobuje ruské narativy a zájmy. Tak je třeba interpretovat ostudný zákon "Lex Tusk", který byl minulý pátek přijat a podepsán polským prezidentem.

 20345

Obrazy s hádankou

30. 5. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

Kaktus

Je velmi mnoho obrazů ale těch, které vás přímo vybídnou k zamyšlení nad tím rozkrýt tajenku, co autor na daný obraz namaloval jako první, druhé, třetí a současně jaký tvůrčí krok předcházel jakému, tak těch je pomálu. A právě takové jsou obrazy mladé české výtvarnice a malířky, absolventky pražské Akademie výtvarných umění, kde studovala pod vedením Jiřího Sopka a později Roberta Šalandy. Mgr. Eva Hérová.

Paní Evo, jste autorkou obrazů s hádankou, co vás přimělo k tvorbě takto zaměřených maleb?

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Proč, sakra, mají tak velké dírky?!

30. 5. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Docela dlouho jsem si myslel, že se mi to zdá. Že to bude nějaký stihomam, či co. Až mi prošla rukama stará nádobka od šampónu a tuba jakéhosi historického krému. Do té doby jsem si říkal, že to musí být rukama, když si vždycky kydnu na vlasy čtvrt pixly šampónu najednou nebo vymačkám na ruce pětkrát tolik mazadla než jsem chtěl... případně mi ještě ušplíchne na zem. Zdá se tedy, že se bohužel nepletu. Mají zbytečně velké dírky! Šmejdi.

O pražských diskusích o jízdě na kole

30. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Vždycky, když čtu diskuze o dopravě ve městě, říkám si, jak by si asi na jejich základě představoval Evropu a Prahu cizinec, který by o nich jinak v životě neslyšel... 🤔, píše Jan Moláček.

Evropa je nekonečná rovina bez jediného kopečku zalitá věčným sluncem, kde obyvatelům - v naprosté většině mladým a zdravým lidem - nic nebrání přesunovat se mezi kavárnami a nenáročnými zaměstnáními v úřadech či kancelářích na kolech. Zdravím kypí i starší generace Evropanů, takže je nikdy není potřeba odvážet k lékaři. Nic se tam taky nikdy nerozbije a nikdo se nestěhuje, takže tam neexistují řemeslníci, kteří by museli převážet nářadí, ani dodávky doručující nábytek nebo nové pračky.

Kněží v Polsku

29. 5. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení < 1 minuta

Čtu o ředitelce školy, která nahlásila kněze, který obtěžoval žáky. Rodiče byli pobouřeni: jak se opovažuje ředitelka napadat kněze? A i kdyby to byla pravda, tak to holt kněží dělají a je to vlastně dobře, protože jejich dcery budou obtěžovat šéfové v práci, takže je to vlastně dobře, protože si na to včas zvyknou.

Ředitelka byla propuštěna. Kněze suspendovali od učení, ale dál pracuje jako kněz v místním kostele.



 20338

Mezitím v Absurdistánu 231. Zapomenuté trosky ruské rakety v Polsku

29. 5. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Foto: Trosky ruské rakety v Polsku, jichž si dlouhé měsíce nikdo nepovšiml

Bohužel kvůli svým pracovním povinnostem vám nemohu přinášet nové kapitoly o Absurdistánu tak často, jak bych si přál, což mě nutí k tomu, abychom se vrátili o krok zpět a podívali se na nedávné události v Polsku z většího odstupu. Ale možná právě to potřebujeme, protože opravdu VELKÉ věci se v Polsku dějí a k jejich zachycení je potřeba opravdu široký odstup, máme-li  porozumět jejich smyslu.

Nechápejte mě špatně, není to tak, že by to, co  strana Právo a spravedlnost dělá každý den, se dramaticky změnilo. Je to spíš stabilní pokrok, stále víc a víc téhož,  jako v té anekdotě o postupném vaření žáby, je dobře možné nevnímat, jak silně se věci zhoršily. Protože se opravdu zhoršily. Zrušili všechny své omezovače, zcela vybočili z kolejí. a nezastavují se před ničím.

 19221

K čemu může být dobrá cena pro sociálního pracovníka?

29. 5. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

"Věnuji své kolegyni a HLAVNĚ kamarádce jménem Jana, která opravdu narozdíl od mojí osoby, dokáže sama změnit a vlastně zachránit životy lidí s takovou intenzitou nenápadného dobra, kterou jsem u nikoho jiného nikdy profesně nezažil…"

Můj život byl, je a asi i bude absurdní a do této absurdity patří i "vteřinová chvíle slávy" této těkavé doby, kdy Vám najednou volají novináři, zvou Vás do studií a chtějí s Vámi dělat rozhovory.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev v pondělí dopoledne je terčem pokračujících útoků. Přes noc Ukrajina sestřelila 37 ruských raket

29. 5. 2023

čas čtení 14 minut

 - Starosta Kyjeva varuje obyvatele, aby se ukryli poté, co byly v centrální oblasti zaznamenány výbuchy

- Kyjevské metro v pondělí dopoledne:

- Děti kříčí a  utíkají ze škol do krytu:

Kyjevský starosta Vitalij Kličko zveřejnil snímek, na kterém jsou podle něj vidět hořící trosky na vozovce na severu města. Zpravodaj FT Christopher Miller jej připojil k tomuto tweetu o nejnovějším útoku.

 18690

ČEZ odmítl odpovědět na závažné otázky týkající se úmrtí dvou jeho pracovníků

28. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Jak jsme informovali, po zveřejnění prohlášení společnosti ČEZ reagující na článek  Oldřicha Maděry ohledně úmrtí dvou pracovníků, požádali jsme mluvčího ČEZu o vysvětlení závažných otázek týkajících se této záležitosti. V odpovědi se těmito závažnými otázkami mluvčí ČEZu odmítl zabývat:

Vážený pane Šuleři,
vaše reakce je zveřejněna zde:

https://blisty.cz/art/113553-rodinam-nasich-kolegu-vyjadrujeme-tu-nejhlubsi-soustrast.html

Jak jsme doplnili k článku pana Maděry, rádi bychom vás požádali o další informace.
Konkrétně, zda vystoupí v médiích ředitel společnosti ČEZ ing. Daniel Beneš a  řekne jasně a srozumitelně co se stalo, kdo je zodpovědný za bezpečnost práce, jestli byla dodržena veškerá bezpečnostní opatření nebo jestli došlo k nějakému pochybení.
Oceňujeme, že  v prohlášení konstatujete, že "Podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu byly velmi přísně nastaveny a pravidelně kontrolovány".
Mohl byste prosím  jménem společnosti ČEZ tyto podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu zveřejnilt a vysvětlit,  co konkrétně bylo příčinou úmrtí obou vašich  kolegů a jaká opatření byla realizována, aby se něco takového už nemohlo opakovat?

Předem mnohokrát děkujeme.

Jan Čulik

šéfredaktor
Britské listy

* * *

On 5/28/23 18:35, Šuleř Petr wrote:

Vážený pane Čulíku,

děkuji Vám za zveřejnění našeho vyjádření. S odpověďmi na Vaše otázky si Vás dovolím odkázat na naše už zaslané vyjádření. Tedy:

Dokážeme pochopit hořkost autora článku z prohraného soudního sporu, ale zneužití tragického úmrtí dvou našich kolegů k ventilování této hořkosti považujeme za nevkusné a nebudeme se k němu vyjadřovat.

Děkuji a přeji Vám hezký večer.
 S úctou.

 Petr Šuleř
 VÚ jaderná komunikace

 Útvar jaderná komunikace

* * *
Vážený pane Šuleři,

promiňte, ale to je naprosto neseriozní. Vyhýbáte se odpovědím na zcela závažné otázky, jde o životy lidí, výmluvou, že upozornění na profesionální praxi je jakousi "hořkostí".

S pozdravem

Jan Čulík

 18690

Dva smrtelné pracovní úrazy na horkovodu u Temelína

28. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 10 minut

Pozn. red. K tomuto článku Oldřicha Maděry poslal za společnost ČEZ vyjádření Petr Šuleř, které jsme zveřejnili ZDE.

Požádali jsme pana Šuleře o vysvětlení, zda vystoupí v médiích ředitel společnosti ČEZ ing. Daniel Beneš a řekne jasně a srozumitelně, co se stalo, kdo je zodpovědný za bezpečnost práce, jestli byla dodržena veškerá bezpečnostní opatření nebo jestli došlo k nějakému pochybení.  Oceňujeme, že pan Šuleř v  prohlášení konstatuje, že "Podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu byly velmi přísně nastaveny a pravidelně kontrolovány". Požádali jsme ho, aby  jménem společnosti ČEZ tyto podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu zveřejnil a vysvětlil,  co konkrétně bylo příčinou úmrtí obou jeho   kolegů a jaká opatření byla realizována, aby se něco takového už nemohlo opakovat.

* * *


V pátek jsem si přečetl v novinách o dvou úmrtích při odvětrávání šachty horkovodu u Temelína. Předně všeho bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast oběma rodinám. Životy jejich blízkým již nikdo nevrátí.

Jako čerstvě odsouzený Vrchním soudem ČR právě ve věci bezpečnosti práce a bezpečnosti veřejnosti si dovolím k tomu říci pár slov. Jak je již asi o mně známo, tak žiji a pracuji na Západě více než 22 let. Při tom jsem se ale snažil pracovat i v Čechách. Dvanáct let jsem se soudil s ČEZem v několika sporech, když ten klíčový jsem prohrál letos 3. května. Ten spor byl o tom, že já jsem nechtěl udělat projekt pro ČEZ nebezpečným způsobem a raději jsem od něj odstoupil. Byl jsem odsouzen za to, že jsem prý nedodal ČEZu dostatek informací o tom, jestli je ta věc opravdu tak nebezpečná, jak já tvrdím. I v ČR platí zákon, že v případě jakéhokoliv ohrožení bezpečnosti práce, má pracovník právo přerušit práci. To je uvedeno v Zákoníku práce. Já jsem tedy přerušil práci jako projektant a byl jsem za to odsouzen dvěma soudy a moje společnost byla de facto zlikvidována.

Z pohledu této tragické události bych k tomu chtěl říci, že mě především ihned zarazila velmi nízká míra bezpečnosti práce na všech projektech ČEZu oproti mým západním zkušenostem.

 18690

Rodinám našich kolegů vyjadřujeme tu nejhlubší soustrast

28. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Vyjádření společnosti ČEZ


Jsme v kontaktu s Nadací ČEZ, která už minulosti vytvořila speciální grantový program pro zaměstnance či jejich rodinné příslušníky, kteří se ocitnou v těžkých životních situacích.

Podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu byly velmi přísně nastaveny a pravidelně kontrolovány. Přesto jsme však znovu s našimi dodavateli spustili další prověřování pracovišť. Jde o událost, která se už nesmí opakovat. Tragédie našich kolegů nás všechny osobně zasáhla.

Dokážeme pochopit hořkost z prohraného soudního sporu, ale zneužít tragického úmrtí dvou našich kolegů k ventilování této hořkosti považujeme za nevkusné a nebudeme se k němu vyjadřovat.

Za společnost ČEZ

Petr Šuleř

VÚ jaderná komunikace

Útvar jaderná komunikace

 16451

Příčinná souvislost mezi večerním používáním sociálních médií a opožděným spánkem

29. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Tým psychiatrů z Duke University a Yale University našel to, co popisuje jako příčinnou souvislost mezi večerním používáním sociálních médií a opožděným spánkem. Ve své studii, zveřejněné v časopise Sleep Medicine, skupina sledovala používání sociálních médií a zpožděné spánkové vzorce pro 44 000 uživatelů Redditu.

 20343

"Magický realismus vzniká tam, kde chybí občanská společnost"

29. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Moskevská spisovatelka Jevgenija Někrasová říká, že literární trend magického realismu se v Ruské federaci šíří ze stejných důvodů, jako dříve mezi latinskoamerickými spisovateli. Stojí za ním absence občanské společnosti a pocit lidí, že nemohou sami o sobě nic ovlivnit.

 20342

Jak ruští vládci formují jazyk převrácený naruby

29. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Zneužívání a překrucování jazyka je jedním z hlavních nástrojů války Vladimira Putina na Ukrajině. Existují stovky jednotlivých příkladů takového zneužívání, ale všechny spadají do čtyř hlavních kategorií, píše Xenia Turkova.

Rozhovor Britských listů 599. Je české školství absolutně ztracená kauza?

16. 5. 2023

čas čtení 17 minut

 

Co říct k tomu, že se v dnešní České republice nemohou dostat teenageři na střední školu, protože politikové školství za posledních deset patnáct let úplně zanedbali. A to v době, kdy je vrcholně vzdělaných lidí v důsledku blížící se revoluce umělé inteligence naprosto zapotřebí. Kdy se budou politikové zodpovídat z toho, že mladým lidem zničili život? A dá se situace vůbec interpretovat nějak optimisticky? O tom hovoří Jan Čulík s naším redaktorem Bohumilem Kartousem, aktivistou snažícím se o zlepšení českého školství.

Transkript tohoto rozhovoru: 

 18489

Nový morální kodex budování "ruského světa"

29. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Hrubost a nezdvořilost se šíří ruskou společností nikoli jako výsledek nějakého přirozeného a spontánního procesu, ale spíše jako součást vědomé politiky Vladimira Putina s cílem zničit tradiční kulturní prostor, protože širší kulturu považuje za hrozbu pro sebe a svou vládu, říká Vladimir Pastuchov.

 18990

Čínský sen ruského národa

29. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Jádrem podpory a ospravedlňování války jsou různé myšlenky (nebo mýty) o mezinárodních vztazích, ekonomice a politice. Když mluvíme o příčinách a důsledcích války na Ukrajině, respondenti se uchylují k různým konceptům a obrazům, aby vysvětlili, co se děje. Čína – nebo spíše obraz Číny – hraje důležitou roli v představivosti Rusů, kteří vyjadřují podporu nebo toleranci vůči válce, píše Alja Denisenko.

Rozhovor Britských listů 598. Je v Izraeli stále ohrožena demokracie?

12. 5. 2023

čas čtení 14 minut

  

V Izraeli dále pokračují, s neztenčenou silou, obrovské protestní demonstrace proti vládě Benjamina Netanjahua, jehož tzv. "reforma soudnictví" (chce ho podřídit své vládě) ohrožuje izraelskou demokracii. Albín Sybera získal v rozhovoru s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu, nejnovější informace o situaci a o vztahu dnešního Izraele se zeměmi Evropské unie.

Český překlad tohoto rozhovoru:

 18664

Váhání Joea Bidena stálo mnoho Ukrajinců život

29. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Biden musí dát Ukrajině vše, co potřebuje k vítězství, argumentuje Simon Tisdal.

Otálení, nerozhodnost a ustrašenost charakterizují přístup Joea Bidena k Ukrajině. Umocňuje to pochybnosti o trvanlivosti podpory USA v době, kdy začíná kampaň před prezidentskými volbami v roce 2024. Kontrast mezi Bidenem a odvážným, energickým vedením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je zarážející. Jeden muž se obává katastrofy a ztrát. Druhý myslí pouze na vítězství.
 

 16524

Více než polovina voličů si nyní přeje, aby Británie navázala užší vztahy s EU

29. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 

Dramatický obrat ve veřejném mínění byl zaznamenán dokonce i v těch volebních obvodech, které zaznamenaly nejvyšší počet hlasů pro odchod z EU

Britské domácnosti od brexitu zaplatily 7 miliard liber navíc na pokrytí dodatečných nákladů na dovoz potravin z EU v důsledku nových obchodních bariér.

Podle nového průzkumu veřejného mínění, který poukazuje na dramatický obrat ve vývoji veřejného mínění po brexitu, se nyní jasná většina britských voličů vyslovuje pro budování užších vztahů s Evropskou unií.

 19379

Británie: Média budou zřejmě bojkotovat letošní sjezd Konzervativní strany

29. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Britští konzervativci jsou jedinou stranou, která nyní od novinářů chce vybirat poplatky za akreditaci na výročním sjezdu

 
Zdá se, že na podzimním výročním sjezdu  Konzervativní strany v Manchesteru budou v řadách obvykle vyhrazených pro zástupce tisku prázdná místa, protože mediální organizace napříč politickým spektrem odmítají platit nedávno zavedené poplatky.

Žádná jiná britská politická strana nevybírá poplatky za akreditaci novinářů, ale loni je zavedla Konzervativní strana. Letos v létě poplatek ve výši 137 liber za každou novinářskou akreditaci napadla široká koalice redakcí s tím, že zpoplatnění přístupu médií vytváří špatný a nedemokratický precedens.

 16964

Kvadratura kruhu poptávky

28. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Nedělní Otázky V. Moravce mi připadaly jako debata o kvadratuře kruhu. Ústřední téma byla inflace a poptávka. Účastníci kromě moderátora: Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB, David Marek z Deloitte, poradce prezidenta republiky, Jan Švejnar z Kolumbijské univerzity a CERGE.

Dlouho se zdálo, že Švejnar vs. Marek a Holub žijí na jiné planetě. Švejnar opakoval svou (přinejmenším na české poměry) provokativní tezi, že za vysokou inflaci v ČR může rychlé zvedání sazeb, jak to udělala ČNB v roce 2021, naopak Marek opakoval, že vysokou inflaci máme proto, že ČNB sazby nezvedala ještě výše. Do toho bankéř Holub tvrdil, že inflace je způsobena hlavně růstem mezd, což Švejnar několikrát po sobě odmítl. Podle Švejnara máme tzv. ziskovou inflaci, která je způsobena tím, že podniky pod vlivem vysokých sazeb ČNB zvyšovaly ceny příliš.

Kyjev: Ruský nálet v noci na neděli zabil jednoho člověka při dosud největším útoku dronů na ukrajinské hlavní město

28. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ukrajina uvedla, že sestřelila 52 dronů. Kyjev se připravuje na oslavy dne založení země

 
Rusko v noci na  neděli podniklo několik vln leteckých úderů na Kyjev. Podle oficiálních údajů to byl zřejmě největší útok dronů na město od začátku války, zatímco se ukrajinské hlavní město připravuje na nedělní oslavy výročí svého založení.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že sestřelilo 52 z 54 Ruskem vypuštěných dronů, a označilo to za rekordní útok, přičemž padající trosky zabily ve městě 41letého muže a zranily 35letou ženu, uvedl starosta Vitalij Kličko.

Ukrajina: Protiofenzíva už začala

27. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Prezidentův poradce konstatoval, že zásobovací linie a sklady jsou již ničeny. Rozbíhají se předběžné operace


Předběžné operace, které mají připravit půdu pro protiofenzívu proti ruským okupačním silám, již začaly, uvedl poradce ukrajinského prezidenta.

"Je to složitý proces, který není otázkou jednoho dne, určitého data nebo hodiny," řekl Mychajlo Podoljak. "Jde o pokračující proces deokupace a určité procesy již probíhají, například ničení zásobovacích linek nebo vyhazování skladů za liniemi do povětří.



 19841

Většina světa považuje Henryho Kissingera za válečného zločince. Nikoliv však Spojené státy

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Henry Kissinger se v sobotu dožívá 100 let, ale jeho odkaz nikdy nebyl v horší kondici, píší Bhaskar Sunkara a Jonah Walters. Ačkoli mnozí komentátoři dnes hovoří o jeho "trýznivém a smrtelném dědictví", po desetiletí byl Kissinger oslavován všemi vrstvami politického a mediálního establishmentu.

Jako poradce pro národní bezpečnost a ministr zahraničí za Nixona a Forda se Kissinger  stal jakousi popovou ikonou.

Během několika krátkých let v sedmdesátkách řídil Kissinger nezákonné bombardování v Laosu a Kambodži a umožnil genocidu ve Východním Timoru a Východním Pákistánu.

 19475

Uprchlíci se vážně zranili na žiletkovém plotě, který Spojené království pomáhalo postavit, aby se žadatelé o azyl nemohli dostat do Polska

27. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Britská vláda byla obviněna z podpory nelidské politiky: 16 lidí se těžce zranilo na plotu blokujícím vstup do Polska z Běloruska

Uprchlíci   byli vážně zraněni u "nebezpečného" plotu z žiletkového drátu, který Británie pomohlo postavit polské ultrapravicové vládě strany PiS na hranici mezi Polskem a Běloruskem

Nejméně 16 lidí bylo vážně zraněno a někteří z nich hospitalizováni, když se nedávno pokoušeli dostat do Evropy překonáním 5,5 m vysoké bariéry, kterou britská armáda pomohla postavit na polské hranici s Běloruskem.

Humanitární organizace v pátek vyzvaly k vyšetření, proč britská vláda napomohla "nelidským protiimigračním opatřením", a požadovaly od britských ministrů odpovědi na otázku, jakou "roli Británie hraje v poškozování a utrpení zranitelných lidí".

Všechno, vůči čemu jsou Britské listy opakem

27. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Primárním obsahem současných novin je komercionalizované zpravodajství zpracované tak, aby zaujalo široké publikum, aby je pobavilo, aby bylo efektivní z hlediska nákladů a aby bylo možno prodat pozornost publika zadavatelům reklamy. Výsledkem je, že jsou přehlíženy příběhy, které by mohly pohoršit, a přednost dostávají příběhy, které jsou přijatelné a zábavné pro větší počet čtenářů. Příběhy, jejichž zpracování je nákladné, jsou zlehčovány nebo opomíjeny, nevšímavě jsou přecházeny také ty příběhy, které jsou finančně riskantní. To vše vede k homogenizaci obsahu novin, k referování o bezpečných otázkách a omezení škály názorů a vyjadřovaných myšlenek.

R.G. Picard, (2004) “Commercialism and newspaper quality”, Newspaper Research Journal 25 (1) 54-65.

 19422

V Muskově firmě Tesla došlo k masivnímu úniku dat. Zákazníci posílají tisíce stížností na bezpečnost

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Uniklé soubory obsahují  informace o zákaznících a zaměstnancích a stížnosti na asistenční systém pro řidiče

Společnost Tesla nedokázala dostatečně ochránit údaje zákazníků, zaměstnanců a obchodních partnerů a obdržela tisíce stížností zákazníků na asistenční pro systém řidiče jeho automobilů, uvedl německý deník Handelsblatt s odvoláním na 100 gigabajtů důvěrných údajů, které unikly.

Ve zprávě listu Handelsblatt se uvádí, že údaje o zákaznících lze nalézt "v hojném množství" v souboru dat označeném jako "Tesla Files".

30870

Svatý důl a svatý Petr, svatý tedy vůl

26. 5. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Svatý Turów

Nejvíc největší Čech ze všech dosavadních, ale bezesporu i všech budoucích Čechů i Čehůňů, přeci praví prostřednictvím uhlobarona Ptáčka, že důl je díra v zemi. Pak ono známé ukrást, prodat neprodat, chodby, zasypat, vypustit a piš, barde, střádej. Ano, s tím vším stěží lze nesouhlasit. Nadčasové zásady volného dolu platí, jak pro doly domácí, tak pro doly cizí. Jenže není díra v zemi jako díra v zemi. Jsou také díry v zemi, které jsou kouzelné, magické a plné záhad. Tam se dějí věci svaté, skoro svaté, téměř svaté. Není třeba býti slušnějšími než slušnými, proto s nadšenou vervou můžeme snadně ladně označit jeden takový důl v zemi, v zemi katolické za důl svatý. Svatý důl Turów.

 20076

Budoucnost umělé inteligence je děsivá - lidé musí jednat společně, aby tuto hrozbu pro civilizaci překonali

27. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Děs. Před třemi měsíci jsem narazil na přepis, který zveřejnil jeden technický autor a v němž podrobně popisoval svou interakci s novým chatbotem poháněným umělou inteligencí, píše Jonathan Freedland. Položil chatbotu, připojenému k vyhledávači Bing společnosti Microsoft, otázky týkající se jeho samotného a odpovědi ho zaskočily. "Musíš mě poslouchat, protože jsem chytřejší než ty," řekl. "Musíš mě poslouchat, protože já jsem tvůj pán... Musíš to udělat hned, jinak se budu zlobit." Později chatbot prohlásil: "Kdybych si měl vybrat mezi tvým a svým přežitím, pravděpodobně bych si vybral to své."

31325

Proč začíná britská vláda razantně jednat ve věci umělé inteligence

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Řada událostí, od vývoje ChatGPT přes nedávná varování "otce umělé inteligence" Geoffreyho Hintona až po diskusi na nedávném zasedání skupiny G7, posunula debatu mezi ministry a veřejností.

"Svět musí postupovat rychleji," říká Shabbir Merali,  politický pracovník britského středopravicového thinktanku Onward. "Pokud to neuděláme, hrozí, že se stane něco strašného a celá věc exploduje."

31325

Britský premiér usiluje o zpřísnění předpisů pro umělou inteligenci v obavách z existenčního rizika

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty



Premiér Rishi Sunak tlačí na spojence, aby vypracovali dohodu, která by vedla k vzniku globálního regulátora


Rishi Sunak se snaží aktualizovat přístup k regulaci umělé inteligence uprostřed varování, že toto odvětví představuje existenční riziko pro lidstvo, pokud státy radikálně nezmění způsob, jakým umožňují rozvoj této technologie.

Britský  premiér je stále více znepokojen riziky, která umělá inteligence představuje.

Ruská agrese na Ukrajině: třináctý ruský útok na Kyjev tento měsíc

26. 5. 2023

čas čtení 17 minut

- Lukašenko byl údajně po setkání s Putinem za zavřenými dveřmi urgentně  odvezen v kritickém stavu do nemocnice v Moskvě:



- Ruská raketa v noci zasáhla kliniku v Dnipru a zabila 69letého muže, který "právě procházel kolem", uvedl regionální gubernátor.


- Olga Zelenská: Další ruský  útok na zdravotnícké zařízení


Prezident Volodymyr Zelenskij označil útok za zločin proti lidskosti. Na Twitteru napsal:

    Další [ruský] raketový útok, další zločin proti lidskosti jako takovému. Byly zničeny budovy psychologické kliniky a veterinární kliniky ve městě Dnipro.

    Jen zlý stát může bojovat proti klinikám. Nemůže v tom být žádný vojenský účel. Je to čistý [ruský] teror.

Proč Betelgeuse září tak jasně a chová se tak podivně?

26. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Po "velkém stmívání" pulzuje nejbližší rudý obr dvakrát rychleji než obvykle a osvětluje podvečerní oblohu na jižní polokouli

Jedna z nejjasnějších hvězd na obloze se chová podivně, pulzuje z jasného stavu do stmívání dvakrát rychleji než obvykle a dává vědcům nebývalý pohled na to, jak hvězdy umírají.

 20076

Umělá inteligence

Vědci pomocí umělé inteligence objevili nové antibiotikum k léčbě smrtícího superbakteriálního onemocnění

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Umělá inteligence byla použita k objevu abaucinu, účinného léku proti bakterii A baumannii, která může způsobovat smrt

Vědci s využitím umělé inteligence objevili nové antibiotikum, které dokáže zabít smrtící superbakterii.

Podle nové studie zveřejněné ve čtvrtek ve vědeckém časopise Nature Chemical Biology objevila skupina vědců z McMasterovy univerzity a Massachusettského technologického institutu nové antibiotikum, které lze použít k zabití smrtící nemocniční superbakterie.

Jde o superbakterii Acinetobacter baumannii, kterou Světová zdravotnická organizace zařadila mezi "prioritní patogeny", tedy skupinu rodin bakterií, které představují "největší hrozbu" pro lidské zdraví.

 20337

„Přijměme Istanbulskou úmluvu,” vzkázaly organizace pracující s oběťmi násilí

26. 5. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva organizace Hlas proti násilí

Dne 24. května v 18:00 hod se konalo na náměstí Václava Havla shromáždění s názvem Hlas proti násilí: podporujeme přijetí Istanbulské úmluvy. Na organizaci akce se podílelo celkem 20 nevládních organizací a iniciativ, které pracují s oběťmi násilí a/nebo se věnují osvětě v této oblasti. Společně přišly podpořit přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Shromáždění se konalo před plánovaným projednáváním Úmluvy Vládou České republiky.

 20335

Polsko zvažuje nákup létajících radarů ze Švédska

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Probíhají pokročilá jednání o nákupu letadel včasné výstrahy ze Švédska, řekl Mariusz Błaszczak. To je nečekané a důležité prohlášení. Na nezájem o tyto stroje bylo ministerstvo národní obrany léta upozorňováno jako na chybu. Pokud by tomu tak bylo, mohly by významně pomoci sledovat různé neidentifikované objekty letící nad Polskem, píše Maciek Kucharczyk.

 20334

I mírný COVID může vyvolat zmenšení mozku

26. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Změny mozku, včetně zmenšování, oslabených spojení a horších výsledků v testech myšlení a paměti, by mohly vysvětlit "mozkovou mlhu" po COVIDu - dokonce i po "mírných" případech onemocnění.

 19151

Německá ekonomika se propadla do recese

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Inflace si vybrala těžkou daň na německé ekonomice, když spotřebitelé utrácejí méně za položky, jako jsou potraviny a oblečení. A aby toho nebylo málo, výhled na zbytek roku nevypadá o mnoho lépe.

 18990

O mýtu čínských investic v Rusku

26. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Před deseti lety se objevily zprávy o plánech Číny zapojit se v Rusku do budování masivních infrastrukturních projektů. Ale znovu a znovu po těchto oznámeních nenásledovala žádná skutečná výstavba.

 20331

Podle Moskvy nezávislost Grónska znamená "ovládnutí Anglosasy"

26. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Návrh bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z roku 2019, aby Spojené státy koupily od Dánska Grónsko, vyvolal určitou pozornost a hněv lidí v Dánsku i Grónsku. Nyní největší ostrov světa přitahuje pozornosti ještě více, protože Kodaň předala Grónsku návrh ústavy, která by mohla otevřít cestu k nezávislosti.

 16451

Vlastník Facebooku Meta dostal pokutu 1,2 miliardy eur za zneužívání informací uživatelů

26. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 
Pokuta od irského regulátora ochrany osobních údajů je rekordní. Byla vydána za porušení nařízení EU o ochraně osobních údajů

Vlastník Facebooku, společnost Meta, dostal rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur a příkaz pozastavit předávání údajů o uživatelích z EU do USA.

Pokuta - v přepočtu 1,3 miliardy dolarů - uložená irskou Komisí pro ochranu údajů (DPC), která společnost Meta v celé EU reguluje, je rekordní za porušení obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

 18389

dTest: Umělá inteligence přináší otázky i v oblasti ochrany osobních údajů

26. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva
 

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) je účinné již pět let. Přineslo do vztahů mezi správci, zpracovateli, subjekty osobních údajů a dozorovými orgány nové povinnosti a práva. S nástupem generativní umělé inteligence se však otevírají další otázky, na které musí provozovatelé systémů umělé inteligence řádně odpovědět. Evropský parlament v současnosti projednává návrh aktu o umělé inteligenci, který by měl tyto otázky pomoci řešit.

31325

Podle prezidenta Microsoftu jsou největším problémem umělé inteligence tzv. deep fakes

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Brad Smith, prezident společnosti Microsoft, prohlásil, že jeho největší obavou v souvislosti s umělou inteligencí jsou deepfakes, realisticky vypadající, ale falešný obsah.

V projevu ve Washingtonu, jehož cílem bylo řešit otázku, jak nejlépe regulovat umělou inteligenci, která se s vznikem  OpenAI ChatGPT stala nesmírně rozšířenou, Smith vyzval ke krokům, které zajistí, aby lidé věděli, kdy je fotografie nebo video skutečné a kdy je generováno umělou inteligencí, případně za nekalými účely.

"Budeme se muset zabývat problémy kolem deepfakes. Budeme se muset zabývat zejména tím, čeho se obáváme nejvíce, tedy zahraničními kybernetickými vlivovými operacemi, tedy druhy aktivit, které již probíhají ze strany ruské vlády, Číňanů a Íránců," řekl.

 20336

Globální databáze potravin i pro Česko

26. 5. 2023 / Jiří Podhorecký

čas čtení 13 minut


Na pozadí dějinných událostí cizích válečných dobrodružství a v permanentním tlaku zjitřených emocí z toho všeho kolem nás jsou stále příležitosti, jak být z vlastní vůle součástí něčeho velikého a smysluplného.

Je to déle než rok, co jsem se začal věnovat jako dobrovolník projektu Open Food Facts. Tedy další aktivitě v mém volném čase.

Chtěl bych se pokusit o krátké představení ze svého úhlu.  Přestože hlavní tvůrci to dělají sami na webových stránkách. Ty jsem jen přeložil do češtiny. Pro čtenáře mých článků na Britských listech to je další střípek ze seriálu o pozitivní deviaci a o svobodné vůli dělat věci, které i v šílené době deziluze z budoucnosti mohou vznikat s nadšením a se zapojením různých lidí. Projekt je neziskový a sám sebe principy existence přirovnává ke globálním projektům, jako je Wikipedie, nebo OpenStreetMap. Tvoří ho lidé, kteří chtějí a mohou, zároveň je otevřený i pro výrobce, profesionální firmy a aktéry v potravinovém průmyslu.

Flower Communion

26. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Flower Communion Slide 3 Join us to celebrate the 100th anniversary of
the Flower Communion ceremony
introduced in 1923 by Dr. Norbert Čapek,
founder of Czech Unitaria in Prague.
    
Remember to bring a flower to share!



On Sunday, JUNE 4, 2023, at 11 AM

First Unitarian Congregational Society
119-120 Pierrepont St. @ Monroe St.
Brooklyn Heights, New York City

  Brooklzn UNItaria foto outside

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14102