Útok dronů zasáhl íránskou továrnu na munici

29. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Íránské ministerstvo obrany zaznamenalo výbuch a hlásí "menší škody"

Pozadí napětí kvůli jadernému paktu a zbraním pro Rusko


K útoku na vojenskou továrnu v Íránu byly použity drony, íránské tiskové agentury informovaly o hlasitém výbuchu a ukázaly záblesk světla v údajné továrně na munici.

U továrny v centrální provincii Isfahán byla zobrazena záchranná vozidla a hasičské vozy. K útoku došlo  uprostřed napětí v souvislosti s íránským jaderným programem a také s dodávkami bezpilotních letounů Shahed do Ruska, které jsou používány ve válce proti Ukrajině.

Podle některých zpráv bylo v průběhu několika hodin zasaženo několik zařízení v okolí Íránu. Íránská tisková agentura IRNA informovala o požáru v ropné rafinerii ve městě Tabríz na severu země a uvedla, že byl zraněn jeden člověk. Neuvedla, co bylo příčinou požáru a zda souvisí s incidentem v Isfahánu.




 
Íránské ministerstvo obrany prohlásilo, že útok dronů byl "neúspěšný", přičemž jeden dron byl sestřelen protivzdušnou obranou a dva vybuchly, když se "chytily do obranných pastí". Došlo k "drobnému poškození střechy dílny".

Zástupce guvernéra provincie Isfahán Mohammad Reza Jan-Nesari v televizi uvedl, že při útoku nedošlo k "žádným obětem", a dodal, že "příčina incidentu se vyšetřuje".

Úřady neupřesnily, jaké aktivity se na místě, které bylo cílem útoku, severně od města Isfahán, odehrály.

Írán má v oblasti několik známých míst jaderného výzkumu, včetně závodu na přeměnu uranu.

V okolí íránských vojenských, jaderných a průmyslových zařízení došlo v posledních letech k řadě výbuchů a požárů.

V červenci Írán uvedl, že zatkl sabotážní tým složený z kurdských ozbrojenců pracujících pro Izrael, kteří plánovali vyhodit do povětří "citlivé" středisko obranného průmyslu v Isfahánu.

Izrael již dlouho hrozí vojenskou akcí proti Íránu, pokud se nepřímými rozhovory mezi Washingtonem a Teheránem nepodaří zachránit jadernou dohodu z roku 2015. Izrael tvrdí, že Írán usiluje o vývoj jaderných zbraní. Teherán to popírá.



Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3800

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023