Labouristická poslankyně zemřela. Postřelil ji na ulici muž, který prý křičel "Přednost Británii!"

16. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Policie zneškodňuje útočníka

Jo Cox, labouristická poslankyně za severoanglický volební okresek Batley a Spen nedaleko měst Leeds a Bradford, utrpěla dvě zranění střelnou zbraní poté, co zasáhla během kampaně za setrvání Británie v EU do pouliční hádky dvou mužů. Muž, který ji dvakrát postřelil a pobodal, vykřikl prý podle svědků "Britain First!" (Přednost Británii!) a když ležela na zemi a krvácela z obličeje, do ní kopal. Poslankyně byla dopraveno vrtulníkem do nemocnice, kde zemřela.

Při útoku byl zraněn i sedmasedmdesátiletý muž, jehož zranění nejsou nebezpečná.

Dvaapadesátiletý útočník Tommy Mair byl zatčen.

Policie útočníkovu motivaci vyšetřuje. Není vyloučeno, že mohlo jít o duševně nemocného člověka.

Jox Coxová (41) byla matkou dvou dětí a před svým zvolením do parlamentu v květnu 2015 pracovala pro charitativní organizaci Oxfam a pro další humanitární organizace. Pracovníci humanitárních organizací po celém světě i poslanci všech britských politických stran si ji vážili jako velmi efektivní a profesionální aktivistky za lidská práva, odbornice, která navštívila mnoho uprchlických táborů, byla podrobně zpravena o osudech uprchlíků a zasazovala se za jejich přijetí v Evropě, především dětí, a za zlepšení jejich situace. V britské Dolní sněmovně z její inicativy vznikl nadstranický výbor usilující o mír v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině a fotografie z místa činu ZDE

Brendan Cox, manžel poslankyně, zveřejnil tuto její fotografii na Twitteru:

Tommy Mair:

Nenávist nemá víru, rasu, ani náboženství

16. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Brendan Cox, manžel zavražděné labouristické poslankyně Jo Cox, vydal toto prohlášení:

"Dnes je začátek nové kapitoly našeho života. Těžší, bolestnější, méně radostné, méně plné lásky. Já a Joini přátelé a příbuzní budeme usilovat po všechny okamžiky našeho života o to, abychom milovali a pečovali o naše děti a bojovali proti nenávisti, která usmrtila Jo.

Jo věřila v lepší svět a usilovala o něj každý den svého života s energií a životním elánem, který by většinu lidí vyčerpal.

Teď bych nade všechno chtěla, aby se staly dvě věci: Jedna, aby byly naše drahé děti obklopeny láskou a druhá, abychom se všichni spojili v boji proti nenávisti, která ji usmrtila. Nenávist nemá víru, rasu, ani náboženství: je jedovatá.

Jo by o svém životě ničeho nelitovala - žila jeho každý den plně."

Zdroj v angličtině ZDE

Reakce veřejných osobností

16. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jean-Claude Juncker:

Arcibiskup canterburský:

Bývalý britský premiér Gordon Brown:

Premiér David Cameron:

Farage terčem kritiky, že používá nacistickou propagandu

16. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Nigel Farage, šéf euroskeptické strany UKIP, byl obviněn, že používá "politiku stoky", poté, co zveřejnil předvolební plakát pro nadcházející referendum p britském členství v EU, na němž je fotografie davu uprchlíků a nápis "To přestává všechno!"

Čelná představitelka Labouristické strany, poslankyně Yvette Cooper, která se zasazuje o práva uprchlíků, konstatovala: "Když jsme si mysleli, že aktivisté za odchod Británie z EU už nemohou klesnout hlouběji, začali nyní zneužívat zoufalství syrské uprchlické krize vysoce nečestným a nemorálním způsobem."

Caroline Lucas za britskou Stranu zelených, zdůraznila: "Zneužívat nevinné oběti lidské tragedie k politické propagandě je naprosto ostudné. Farage provádí politiku stoky."

Nicola Sturgeon, skotská premiérka, označila plakát za "odporný".

Nigel Farage se vyjádřil: "Toto je fotografie - přesná fotografie - z 15. října 2015 poté, co Angela Merkelová vydala loni v létě své pozvání, a upřímně řečeno, pokud zastáváte názor, jaký já zastávám pořád, že musíme otevřít svá srdce skutečným uprchlíkům, to je jedna věc. Ale, upřímně řečeno, jak vidíte na té fotografii, většinou jsou to mladí muži a ano, možná přicházejí ze zemí, kde to není zrovna šťastné, možná ze zemí, které jsou chudší než naše, avšak EU udělala základní chybu, která ohrožuje bezpečnost všech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZOR! Současná propaganda se bezostyšně vrátila k nacistickým tématům, používaným do r. 1945

16. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Kampaň britského miliardáře Arrona Bankse, který podporuje Brexit, rozšířila na Twitteru obrázek, který je jakoby přímo převzat z ústředí Hitlerovy nacistické propagandy. Na obrázku je loď, která představuje EU, která padá přes vodopád, kdežto od ní uniká záchranný člun s nápisem Brexit a pluje směrem ke krásnému východu slunce.

Avšak v centrální části "lodi EU" se na tomto obrázku dějí skutečně neuvěřitelné věci. Dvě vousaté postavy s tmavou kůži, jedna z nichž nese křivou šavli a druhá pytel peněz, by byly okamžitě důvěrně známy lidem, kteří zažili nacistický režim v Německu či v Protektorátu, jenže v té době by ty postavy byly židé. Na tomto obrázku to jsou muslimové. Tmavý muž s křivou šavlí nutí blonďatého árijského mladíka se švédskou vlajkou skočit po prkně do moře, zatímco postava s pytlem peněz se nad ním vzrušeně raduje. V popředí lodi jiná "asiatská" postava se snaží sexuálně osahávat ženskou sochu na přídi.

Dělo na palubě označené "Rozrůzněnost" střelbou proděravělo dno vlastní lodi. A žralok s nápisem "politická korektnost" se připravuje sežrat Švéda, až bude muset skočit z prkna.

Tyto motivy nejsou jen rasistické. Je to návrat ke konrétnímu stylu nacionalistického antisemitismu, o němž jsme se domnívali, že od roku 1945 už nemá v Evropě místo. Postavy na této kresbě jsou přesně téhož typu, jaké se používaly v kreslené propagandě nacistického tisku.

Jde o tentýž temný archetyp evropské civilizace: hejno zlověstných, hrozivých, chlípných a špinavých podlidí, kteří zmanipulovali elity, aby ty zotročily obyčejného, řádného občana. Tito podlidi zosobňují existenční hrozbu civilizaci.

Kdokoliv, kdo šíří tyto strašlivé archetypy, je nepřítelem mé země a všech jejích hodnot a slušnosti, za něž lidé za druhé světové války bojovali. Uvědomte si, že budete-li hlasovat pro odchod z EU, k moci se dostanou osoby, které šíří tyto nacistické archetypy, varuje v deníku Guardian Andrew Brown.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Postoj Britských listů

Když se "svoboda" zaměňuje za "prostotu"

16. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Politická strana Svobodní, jejíž předseda dělá ČR v Evropském parlamentu ostudu, když otevřeně podporuje kroky protofašistické polské vládní strany Právo a spravedlnost, respektive doma, když se účastní populistických demonstrací "proti zrůdnému Norsku, které krade děti", šíří na Twitteru tuto karikaturu. Vytvořila ji kampaň Leave.eu, která ve Velké Británii podněcuje podobnými prostředky veřejnost před blížícím se referendem k "zaujetí postoje". Andrew Brown k tomu napsal pro Guardian komentář, v němž detailně rozebírá stereotypní, rasistické elementy karikatury, která mu připomíná "noviny, jež jeho otec mohl číst, když byl válečným zajatcem během 2. světové války". Jen místo židů jsou zde vyobrazeni muslimové...

Téměř 50 procent Britů věří prokazatelně lživému tvrzení kampaně pro Brexit

16. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

- 47 procent Britů je přesvědčeno o pravdivosti tvrzení kampaně pro Brexit, že Británie posílá do EU 350 milionů liber týdně, přestože britský statitický úřad a další věrohodné instituce a všichni ekonomové opakovaně poukazují na to, že je to lež. Jak píše deník Guardian, toto zjištění musí být zdrcující pro instituce, které ověřují veřejná tvrzení a fakta. Má to vůbec smysl? ptá se deník.

- Výše uvedené zjištění vyplývá z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění provedeného společností Ipsos MORI. Stoupenci Brexitu mají podle tohoto průzkumu pětiprocentní náskok.

- 31 procent Britů se domnívá, že po odchodu Británie z EU do pěti let zbohatnou. Jen 18 procent Britů si myslí, že na tom budou líp, pokud Británie zůstane členem EU.

- 48 procent Britů se domnívá, že Británie bude muset financovat budoucí záchranné balíčky v eurozóně, přestože premiér David Cameron opakovaně vysvětlil, že dohoda Británie s EU to výslovně vylučuje.

- 45 procent Britů se domnívá, že Turecko bude rychle přijato do EU, i když to je tvrzení, které premiér Cameron opakovaně popřel.

- 59 procent Britů si nemyslí, že by odchod Británie z EU ohrozil mír a stabilitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 61:

Jsou Češi přijímáním čínských investic užitečnými idioty?

10. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous s Tomášem Hrudou, bývalým ředitelem Czechinvestu, o tom, co jsou a co nejsou prospěšné investice do České republiky a zda a kdy mohou vést k modernizaci a technologickému rozvoji české ekonomiky. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Většina indicií naznačuje, že v Orlandu nezabíjel islámský terorista

16. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Jsem přesvědčen o tom, že islám jako obecně všechny náboženské nauky má mnoho chyb, jež se dají kriticky hodnotit, leč západní veřejnost se vůči islámu a muslimům vymezuje velice zaujatě, a navíc objevují se mnohé mýty, které jako by připomínaly osudná 30. léta 20 století. Lidé se ptají, jak je možné, že k teroristickým metodám jak na Západě, tak v islámském světě sahají mnohdy muslimové; nevyvěrá snad toto perverzní puzení z jejich věrouky? Uvědomme si prosím, že desítky milionů muslimů žijí dlouhé dekády v mnohdy děsivém útlaku (Podle hodnocení Global Peace Index za rok 2016 je mezi deseti nejméně pokojnými státy na planetě sedm islámských zemí ZDE), čelí ničivým intervencím a v řadě případů za toto „vděčí“ západním zemím. Tento útlak přirozeně nezůstává bez odezvy. Přesto je drtivá většina muslimů mírumilovná a ani v některých případech, kdy mají jistá média jasno ZDE, že jde o islámský terorismus, nelze s největší pravděpodobností hovořit o zločinech motivovaných tímto náboženstvím.

Míra apatie v české společnosti dosahuje kriminálního chartakteru

16. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Krátký příběh od známé z vlaku: Jde  na nádraží v jedné malé obci nedaleko Prahy. Když dojde na nástupiště, vidí, že v kolejišti leží člověk. Jde se podívat, co se děje. Mladík, na první pohled opilý, pozvracený, neschopný se pořádně postavit. Společně s dalším náhodným kolemjdoucím ho vytáhli z kolejiště, kudy za pár chvil projíždí rychlík. Kluk je zmatený, zoufalý, tvrdí, že potřebuje do Prahy, ale místo toho jde na nástupiště, odkud jedou vlaky na druhou stranu. Po chvíli vidí, že zase vstupuje do kolejiště, opět ho vytahují ven. Zjišťují, co se to vlastně děje. Po nějaké chvíli se kluk rozbrečí. Zemřela mu toho dne maminka. Má sedmnáct, je namol a jediné, co ho napadá, je skočit pod vlak. Hrozné samo o sobě?

Pointa je děsivější. Volají na policii do obce vzdálené pár kilometrů. Oznamují, co se děje, kluk chce spáchat sebevraždu, nedokáže se ani v nejmenším kontrolovat, není tu nikdo, kdo by pomohl. Prý nepřijedou, mají totiž zrovna někoho u výslechu, mohli by jim mezi tím odejít. Záchytka je zrušená, ale ať prý zavolají záchranku, prý vozí i do blázince.

Pomáhat a chránit. Jdou tedy za výpravčím na nádraží, otevřou a ptají se, jestli by kluka nepohlídal, než seženou někoho, kdo by si ho vyzvedl.

Výpravčí odsekne, že s tím nechce mít nic společného a zavře se v kukani. Jeho služba se asi vztahuje pouze na ty, které vlak rozdrtí, ne na ty, kteří se o to teprve pokoušejí. Po velkém - ale opravdu velkém - přemlouvání přijíždí městská policie ze jiné vedlejší obce. Moc se jim nechce, moc práce. Potřeba legitimovat kluka, zjistit telefon na otce a zavolat mu... Happy end?

Financial Times: Británie musí zůstat v EU

16. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

V sázce je nejen často problematický vztah Británie k Evropě, ale také soudržnost Západu. Hlasování pro Brexit by bylo nezvratitelné, byla by to těžká rána liberálnímu světovému pořádku, který vznikl po roce 1945. Hazardní hra Davida Camerona s referendem se ukázala být marným pokusem odstranit konflikty ve vládnoucí Konzervativní straně. Kampaň před referendem rozdělila zemi. Emoce zvítězily nad fakty. Znovuzrození populisté zuří proti establishmentu. "Lidé v této zemi už mají plné zuby expertů," vyjádřil se Michael Gove.

Odchod Británie z EU by vážně poškodil britskou ekonomiku. Konstruktivní angažmá je životně důležité v době, kdy Evropa čelí hrozbám islamistického extremismu, migrace, šíření ruské moci a globálnímu oteplování. Všechny tyto problémy mohou být řešeny jen kolektivně, píše se v redakčním komentáři renomovaného britského hospodářského deníku.

Předvolební kampaň k referendu je bojem mezi soupeřícimi hodnotami: mezi liberálním internacionalismem a scvrklým nacionalismem, mezi otevřeným obchodním systémem a marginalizací. Právě proto britští spojenci - od Austrálie přes Japonsko až k USA - jednohlasně podporují setrvání Británie v EU - a proč jsou Marine Le Pen a Donald Trump pro Brexit.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

3. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

11. 6. 2016

čas čtení 7 minut



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

Pokud někdo bojuje s rasismem a xenofobií, můžeme se ho zeptat, co vybojoval

Intelektuální přezíravost "renomovaného" média?

16. 6. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Obrázky muslimů v podobě skřetů z Pána prstenů opravdu připomínají nacistický časopis der Stürmer. Ale tento časopis byl ve Třetí říši výjimkou a bez osobní Hitlerovy podpory by vycházet nemohl. Antisemitismus nacistických špiček i standardní nacistické propagandy vypadal jinak. Ani velitel Osvětimi neměl Stürmer rád, protože jeho čtenářům se obvykle nedal svěřit žádný složitější úkol. Reaguji tímto na diskusi mezi Bohumilem Kartousem, Michalem Musilem a Janem Čulíkem (ZDE, ZDE, ZDE a ZDE).

Bude pan Urban taky pochybovat o tom, zda se má trestat sexuální zneužívání malých dětí?

16. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je to už jak u blbých. Znovu posté opakuji, že státy mají zákonnou povinnost poskytnout útočiště lidem prchajícím před válkou a pronásledováním. PROTO JSOU NEUSTÁLE DISKUSE V ČR O TOM, JAKÝ MŮŽEME MÍT PROSPĚCH ČI NEPROSPĚCH Z UPRCHLÍKŮ OBSCÉNNÍ A IRELEVANTNÍ.

Pavel Urban vyčítá Britským listům, že nepublikují "pochybnosti o správnosti přijímání uprchlíků". Ano, lži a vyvolávání iracionální nenávisti na základě nesmyslů, jak to činí většina českých médií, ty Britské listy publikovat nebudou.

Je jednoduchým faktem, že státy mají POVINNOST férově zhodnotit žádosti lidí o azyl, kteří prchají před válkou, vražděním a pronásledováním, a pokud jsou ty žádosti důvodné, je státy MUSEJÍ přijmout.

Požadavek pana Urbana, aby Britské listy publikovaly pochybnosti "o správnosti přijímání uprchlíků" je na téže úrovni, jako by po nás chtěl, abychom publikovali pochybnosti o jiných platných zákonech - třeba o tom, jak je vlastně "špatné" kriminalizovat sexuální zneužívání malých dětí.

Mohli by se čeští rasisté prosím už konečně jednou probudit? A stydět?

František Řezáč k tomu dodává:

Argumentace pánů Musilů a Urbanů připomíná manévrování F. Peroutky po Mnichově 1938 a před pučem v roce 1948. To měl asi Zeman na mysli, jenže to podojil uvedením nedoložitelného citátu. Jde o učitý druh jemné konformity, která se tváří objektivisticky ("na tom nacismu nebo KSČ socialismu něco je a měli bychom z toho umět nějak slušně vybruslit").

Mediální manipulace je v médiích vnímána jako banální jev

Normalizace nenormálního

16. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Zkuste se zeptat českých novinářů, co si myslí o vyhrožování vedení redakce zpravodajství TV Prima reportérům, že pokud nebudou psát podle "not", budou vyhozeni. Překvapivě se setkáte s tím, že nejsou nijak překvapeni. Pravděpodobně se s tím už také setkali, jinak si to lze těžko vysvětlit. Ohledně tématu imigrace je to jaksi ještě více pochopitelné: je to taková malá normalizace, kdy se lež stává zdravým selským rozumem a nerozumné by naopak bylo proti ní vystupovat. Jak za této situace docílit vyváženého mediálního obrazu, na který poukazují Michal Musil a Pavel Urban?

Popular Czech websites mislead the public

16. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

The highly popular, racist Czech website Parlamentní listy   systematically misleads the public, say specialist from Masaryk University in Brno. They have analysed in detail 2660 articles, published by "pro-Russian websites" Sputnik, AC24, Svět kolem nás (The world around us) and Parlamentní listy in March 2016. The analysis shows that 40 per cent of these articles placed non-existent blame on various individuals or institutions, 34 per cent of these articles contained unsubstantiated alarmist news and rumours. 18 per cent of these articles gave individuals or institutions unsubstantiated labels and almost 8 per cent of the published news articles contained subjective views of their authors.

It has been found that the websites under scrutiny do not use primitive pro-Russian propaganda, or fake pictures. Instead, they construct an image of a collapsing democratic system of the West. When reporting the situation in Ukraine or Syria, these websites pretend that nothing serious or drastic is happening in these countries.

The Parlamentní listy website seems to be the worst of the three examined websites. More than 50 per cent of its articles placed non-existent blame on various individuals or institutions, more than 30 per cent of its articles were pure fantasy, 30 per cent of its articles gave índividuals and institutions unsubstantiated labels and more than 12 per cent of its articles spread fear. The Masaryk University analysis has shown that Parlamentní listy is a website which systematically disseminates anti-refugee propaganda and supports the political and economic interests of Russia and China and of those Czech politicans who support the governments of these countries. Mainstream Czech politicians give interviews to Parlamentní listy and publish their articles on this website, thus legitimising it.

Source in Czech HERE

More on Parlamentní listy:

A Czech website which is in the forefront of spreading anti-refugee hatred

Czech presidential spokesperson praises a racist website as a "highly pluralist medium"

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Studie Masarykovy univerzity

Prokazatelně manipulativní Parlamentní listy

16. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Specialisté Masarykovy univerzity podrobili zkoumání 2 660 článků vydaných v průběhu března letošního roku, a to ze serverů Sputnik, AC24, Svět kolem nás a Parlamentní listy. Jde o portály, které podle odborníků šíří prokremelskou propagandu. Kritériem výběru byla rámcová čtenost článků, a proto nebyl zařazen další známý server Aeronet.

Z čísel lze vyčíst, že se v jednotlivých textech objevovalo téměř ve 40 procentech svalování viny, v asi 34 procentech zveličování a fámy, v téměř 18 procentech neopodstatněné nálepkování a skoro osm procent zpravodajských článků obsahovalo názor autora, což by se nemělo stávat.

Všechno to dokládá špatnou novinářskou práci. Jednotlivé weby se téměř vůbec neuchylují k primitivní propagaci ve prospěch Kremlu nebo jeho představitelů. Nevyskytují se ani podvrhy fotek nebo videí, které si lidé s propagandou spojují nejčastěji. Zmíněné praktiky ale vytvářejí atmosféru nefunkčnosti stávajícího politického systému. Proruská náklonnost se projevuje hlavně ve stylu referování o tématech, takže například válečný konflikt na Ukrajině nebo v Sýrii jednotlivé weby relativizují.

Jako překvapivé výzkumníci hodnotí informace, které jim analýza ukázala v souvislosti s Parlamentními listy. Zatímco průměrně zkoumané portály odkazují na zdroje v 75 procentech případů, u tohoto média je to jen 40 procent.

„Parlamentní listy jsou vnímány jako přechod mezi seriózními médii a šedou zónou prokremelské manipulace. Podle našich dat jsou ale co do obsahu stejné jako například AC24 a s manipulativními technikami se u nich setkáváme dokonce častěji než třeba u Sputniku. Což je o to vážnější, že čeští politici je vnímají jako standardní prostor pro svoji prezentaci,“ doplnil politolog Miloš Gregor, druhý vedoucí výzkumu.

Zdroj a odkaz na kompletní analýzu najdete na portálu Masarykovy univerzity.

Pozn. Boba Kartouse: Analýza ukazuje, že Parlamentní listy ve vysokém výskytu používají tyto manipulativní techniky: svalování viny (ve více než polovině výzkumného vzorku), fabulace (ve více než třetině výzkumného vzorku), nálepkování (v téměř třetině výzkumného vzorku), apel na strach (ve více než 12 % výzkumného vzorku) a další (str. 8 zprávy z analýzy). Podle analýzy jde o médium, které zcela záměrně podporuje protiuprchlickou propagandu a politicko-ekonomické zájmy Ruska, Číny, případně českých politiků, kteří sami tyto zájmy podporují (nejvíce Miloš Zeman). Jak dlouho ještě míní čeští politici legitimizovat projekt konkrétní zájmové skupiny svou ochotou poskytovat vyjádření, nebo dokonce publikovat?

Český fotbal to nevyhrává

16. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Český ministr či ministryně školství jsou odsouzení k tomu stát se zanícenými fotbalovými fanoušky. Aby ne, fotbalový svaz je podle údajů zveřejněných vládou největším příjemcem dotací ze státního rozpočtu určených pro neziskové organizace. Viděno ze stanoviště nezávislého pozorovatele, buď musíte českému fotbalu fandit do bezvědomí a nevidět ani neslyšet, nebo vážně uvažovat, jak tento vřed, který kolem sportu, doposud prorostlého do české kulturní identity, odstranit.

Bodláky Václava Duška

Lehkoživkové čekají na orgány

16. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Nebude dlouho trvat a vepříny začnou dodávat jateční kusy boubelatých kamarádů k odběru orgánů. Kdo dostane orgán k zachování života vezdejšího, bude muset upsat duši, namouduši, že nebude požírat vepřové, stane se vegetariánem, či veganem - nehodí se žrát bratry a sestry, nejsme kanibalové! I stane se, že vepřín hyzdící památeční místo drahé Romům, bude jakousi laboratoří... ale i tak, vládní čeládky zřejmě žerou vepřové po tunách, proto hrají rozmarná kolečka a odmítají vepřín zrušit, pučmelouni. Náklady nedovolí konat. Kulantní lži k vývozu. Lidské životy nemají cenu - a kdy asi měly?!

Analýza vysílání Českého rozhlasu na téma ukrajinské krize

Protiruský diskurz s marginálním výskytem

16. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Publikujeme závěry analýzy, jejíž výzkumná otázka byla formulována následovně: Postupoval Český rozhlas při pokrývání ukrajinské krize ve sledovaném období v souladu s povinnostmi média veřejné služby, která jsou uvedena v Zákoně 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu a v Kodexu Českého rozhlasu?

O dobrovolné sebediskreditaci ČSSD

16. 6. 2016 / Daniel Řezníček

čas čtení 5 minut

Takzvanou „reorganizaci policie“ opravdu není příliš složité pochopit: ČSSD nabyla dojmu, že je opravdu za každou cenu potřeba něco udělat s vyšetřováním citlivých kauz, že už to zkrátka vše zašlo až příliš daleko. Její přesvědčení je v tomto případě evidentně velmi silné a strana se rozhodla neváhat a chrabře se postavit svému koaličnímu partnerovi, hnutí ANO. Přiznám se, že v prvních dnech, kdy se kauza začala rozvíjet a byly známy více méně pouze postoje a záměry ministra Chovance, jsem poměrně jistě počítal s tím, že doposud mlčící premiér Sobotka se po pár dnech rozhodne správně a Chovance nepodrží, naopak že dá reorganizaci politickou stopku z důvodu očividné a neoddiskutovatelné nepřipravenosti a podezřelosti. Nestalo se. Sobotka začal svého spolustraníka bránit vehementněji než kdy jindy a bezezbytku pojal za svou jeho prázdnou argumentaci o tom, že případné reorganizace jsou zcela v kompetenci policie samotné a že odmítá jakékoli politizování kauzy.

Překvapivá blízkost ČSSD a TOP 09 jako dno politického nihilismu

15. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V životě se stávají situace, kdy se překreslují mapy spojenectví a kdy se pod tlakem reality proměňují priority. Zdá se, že jsme něčeho podobného dnes svědky v nejvyšší české politice. Včera v ČRo Plus jsem slyšel, jak si notují poslanci Huml (ČSSD) a Korte (TOP09) a stejně tak si notovali v nedělních Otázkách V. Moravce ministr Chovanec, první místopředseda ČSSD, s předsedou TOP09 Kalouskem.

Bob Geldof se střetl s Nigelem Faragem na řece Temži

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Euroskeptik a šéf strany UKIP Nigel Farage zorganizoval na středu dopoledne flotilu probrexitových člunů, především probrexitových anglických rybářů, které demonstrovaly na řece Temži za odchod Británie z EU. Mělo to evokovat duch evakuace Britů malými čluny z Dunkirku během druhé světové války. Proti němu se postavil známý hudebník a lidskoprávní aktivista Bob Geldof, který upozornil, že Británie má druhou největší rybářskou kvótu v EU. Obvinil megafonem Farage ze lhaní a varoval, že Farage není žádným přítelem anglických rybářů. Na to reagoval jeden člun podporující Brexit tím, že začal na Geldofův člun stříkat z hadice vodu.

Greenpeace zaútočil na jednu z největších rybářských lodí, které se na řece Temži účastní Farageova protestu proti EU. Je to loď Christina S ze skotského města Peterhead. Před čtyřmi lety majitelé této lodi hráli klíčovou roli v rybářském podvodu v hodnotě 63 milionů liber. Majitelé lodi Ernest Simpson a jeho syn Allan Simpson tehdy dostali každý pokutu ve výši 65 000 liber a soudy jim zkonfiskovaly 725 000 liber za to, že protizákonně lovili makrely a herinky. Ernest Simpson přiznal, že spáchal podvody vylovením a prodejem nedeklarovaných ryb za více než 2 miliony liber a jeho syn za více než 2,7 miliony liber. Šlo o rozsáhlý podvod, jehož se účastnila celá řada skotských rybářů a několik významných továren na zpracování ryb.

John Sauven, ředitel organizace Greenpeace UK, upozornil, že je "nešťastné" že se protestu britských rybářů na řece Temži účastní právě tato loď.

Ruský tisk varuje, že zpravodajství státních TV stanic je lživé

15. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Buďte opatrní! Ve zpravodajství televizních stanic často dochází k zkreslování faktů a k lživým zprávám. Nejčastěji se to vyskytuje na televizních stanicích NTV a Rossija."

Původně toto varování vydal sibiřský list Jakutsk večernij, nyní ho vydávají i četné jiné ruské noviny jako vyjádření solidarity. Tento týden varováni vyšlo v asi dvaceti ruských novinách. Šíří se také po sociálních sítích. Podrobnosti v angličtině ZDE

57 konzervativních poslanců se vzbouřilo proti britskému ministru financí

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí George Osborne varoval, že bude nutno zvýšit daně o 15 miliard liber, pohonné hmoty a alkohol budou muset být také více zdaněny a zdravotnictví, školství a obrana utrpí drastické škrty, pokud Británie odejde z EU. V tom případě se totiž objeví v britském státním rozpočtu černá díra 30 miliard liber.

Kampaň za odchod Británie z EU obvinila Osborna, že tím porušil sedm předvolebních příslibů, na jejichž základě byla Konzervativní strana loni zvolena, a nabídla idealistickou vizi existence Británie po odchodu z EU, kdy budou na všechno peníze.

Stoupenci Brexitu varovali, že Osbornovy finanční škrty by zlikvidovaly jeho důvěryhodnost a že Osborne i premiér Cameron by byli svrženi.

Akcie na londýnské burze drasticky klesají kvůli obavám z Brexitu

15. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Stav londýnské burzy od minulého čtvrtka

Hodnoty akcií na londýnské burze poklesly v úterý kvůli obavám z Brexitu o 30 miliard liber (1020 miliard Kč). Index londýnské burzy FTSE 100 nejdůležitějšího jednoho sta britských podniků poklesl o 121 bodů na 5923, už po čtvrtém dnu rapidního poklesu. (Ve středu ráno burza mírně stoupla na 6000, pak znovu začala klesat.) Investoři po celém evropském kontinentu utrpěli obdobné ztráty.

Mediální organizace jsou překvapeny, jak silně jsou jejich reportéři ztraumatizováni osudem uprchlíků

15. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Média, která informují o uprchlické krizi, čelí silné traumatizaci svých reportérů uprchlickou krizí. Je to překvapivé, protože reportéři se daleko lépe vyrovnávají s válkou.

"Pro válečné veterány, reportéry z válečných konfliktů, je práce z uprchlických zón zvlášť traumatizující," vysvětluje Phil Chetwyng, globální šéfredaktor tiskové kanceláře Agence France-Presse. "Ve válce totiž máte pocit, že jste jako reportér ohrožen stejně jako lidé, kteří ve válečné zóně žijí. Lidé se velmi obtížně vyrovnávají se situací, v níž oni sami ohroženi nejsou, ale dívají se na to, jak se v moři potápějí lodi a lidé umírají na utopení."

Caroline Hawley, diplomatická korespondentka BBC se nedávno vrátila z řeckého ostrova Lesbos: "Člověk je připraven na práci ve válečné zóně, bere si s sebou neprůstřelnou vestu. Když cestujete do válečné zóny, připravíte si vlastní psychické bariéry."

Norsko učinilo vůči EU jedny z největších ústupků za mnoho let

15. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Norský parlament v pondělí drtivou většinou schválil finanční dohled EU nad národními institucemi, což kritici označují za "největší ústup od suverenity od dohody o Evropském ekonomickém prostoru".

136 hlasů pro a 29 proti znamená, že parlament spojil finanční a pojišťovací instituce s pravidly EU. Agentura ESA bude mít pravomoc ověřovat, zda norské finanční instituce plní evropské předpisy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Britský premiér se chce na poslední chvíli obrátit na EU s prosbou o omezení imigrace

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V důsledku rostoucí hysterické xenofobie, rozdmychávané bulvárním tiskem, motivuje Angličany nenávist vůči cizincům k hlasování za odchod Británie z Evropské unie, jak to naznačují nejnovější průzkumy veřejného mínění. Downing Street nyní uvažuje o tom, že by na poslední chvíli chtěla požádat EU o novou dohodu o omezení volného pohybu pracovních sil po celé Evropské unii, buď tím, že by vydala jednostranné prohlášení, že o toto omezení bude usilovat, anebo získání souhlasu od evropských politiků, že by se o tom začalo jednat, až bude Británie příští rok předsedat Evropské unii.

Úřad britského premiéra se však obává, že takový příslib na poslední chvíli voliče nepřesvědčí a šance na získání souhlasu od evropských politiků jsou malé. Francie a Německo zaujímají velmi nepřátelský postoj vůči jakýmkoliv snahám znovu destabilizovat pracně dosaženou dohodu letos v únoru.

Labouristická strana začala pod tlakem xenofobních názorů veřejnosti také nahlas uvažovat o možnostech omezení volného pohybu osob z Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině

Vrah z Orlanda navštěvoval tamější homosexuální klub Pulse a snažil se balit mladé muže

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Omar Mateen, vrah z Orlanda, podle svědectví pravidelných návštěvníků homosexuálního klubu Pulse ho také pravidelně navštěvoval a snažil se tam balit mladé muže. "Někdy se opil tak intenzivně, že se choval hlasitě a agresivně," svědčil pravidelný návštěvník klubu Ty Smith. Byl to muslim a opíjel se.

Povšimněte si: choval se agresivně, nikoliv bigotně. Nešířil kolem sebe nadávky proti homosexuálům. Na mobilu měl Mateen aplikaci Jack’d pro balení homosexuálních mužů.

Zdá se, že Mateenova motivace pro vraždění v orlandském klubu Pulse byla o hodně složitější, než údajná islamistická nenávist, poznamenává David Shariatmadari.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

V syrské válce zahynulo už 470 000 lidí. 9 dětí tuto neděli

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Devět dětí je mezi 30 mrtvými v Sýrii. Rusko a Asadovo letectvo intenzivně bombardují civilní oblasti

V syrském městě Idlib zahynulo v důsledku leteckých úderů v neděli 34 lidí. Při útoku na trh a na činžovní dům zemřelo devět dětí. Provincie Idlib je v posledních týdnech terčem intenzivního bombardování. 46 lidí, včetně 14 dětí zahynulo v Idlibu během posledních 24 hodin. Několik monitorovacích organizací a místní aktivisté obvinili z náletů na civilní cíle Rusko. Ruské úřady to popírají. V syrské válce zahynulo už 470 000 lidí. Polovina obyvatelstva Sýrie byla vyhnána ze svých domovů, uvádí OSN.

Téměř milion údajných komunistů byl vyvražděn v Indonésii v polovině šedesátých let

13. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderátor: "Jednou z nejděsivějších věcí pro mě, a já jsem dost podrobně seznámen s tím, co se v Indonésii dělo v šedesátých letech, je to, že sousedi se navzájem udávali jako údajní sympatizanti s komunismem. Někdy prostě jen proto, aby tím zachránili vlastní život."

Louise Doughty: "Mnoho těchto příběhů pro mě mělo obrovskou rezonanci, protože můj čtvrtý román se odehrává v Evropě, je to román o holocaustu, a odehrává se na území, které je dnes v České republice. Jsou v něm židovské postavy a romské postavy, které zatkne Gestapo a pošle je do koncentračního tábora. Tohle je jeden z nejděsivějších rysů velkých konfliktů. Že se sousedé proti sobě navzájem postaví. Jako první myslíme na to, že chceme zachránit vlastní rodinu, vlastní děti. To často vede k udávání sousedů. I lidí, kterým byste v normální stabilní společnosti nikdy neublížili. Avšak když se společnost rozloží a když zmizí občanský pořádek, lidé propadnou svým nejhlubším ochranářským pudům. Myslím, že v takové situaci bych se tak začala chovat i já."

Indonéský prezident nařídil vyšetřování masakru, kdy v letech 1965-1966 byl v Indonésii vyvražděn téměř milion občanů, označených za komunisty poté, co byla tamější komunistická strana obviněna, že se pokusila o neúspěšný puč, informoval v neděli publicistický pořad rozhlasu BBC Newshour.

Ještě nyní, o padesát let později, žije v Indonésii mnoho lidí, kteří nechtějí, aby se o tomto vraždění mluvilo. Reportérku BBC podrobila výslechu místní policie a zastrašovala ji, když se pokusila hovořit s ředitelem institutu pro vyšetřování masakru. V Indonésii existuje nejméně 120 hromadných hrobů z této doby.

Daily Mail: "Zuřivost nad spiknutím pustit do Británie 1,5 milionů Turků"

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Podobně jako Parlamentní listy v Česku, britský bulvární deník Daily Mail dál šíří před referendem o Brexitu do britské veřejnosti nesmysly. Podle listu je Británie ohrožena "tajným plánem britského premiéra vpustit do země 1,5 milionu tureckých občanů":

Donald Trump zrušil akreditaci deníku Washington Post

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump zrušil akreditaci amerického deníku Washington Post, protože "nemá novinářskou integritu". List získal během své historie 45 Pullitzerových cen.

V Trumpově prohlášení se praví: "Washington Post bohužel píše o panu Trumpovi velmi nepřesně. Dnešní titulek "Donal Trump tvrdí, že se prezident Obama podílel na střelbě v Orlandu" je toho dokonalý příklad. Už nebudeme spolupracovat s publikací, která dává přednost počtu "kliků" před novinářskou integritou. Nemají vůbec žádnou novinářskou integritu a píší o panu Trumpovi falešně. Panu Trumpovi nevadí záporné články, ale musejí být poctivé. Faktem je, že deník Washington Post je zneužíván majiteli Amazonu jako jejich politický lobbista, aby ta firma nemusela platit daně a nemohla být žalována za monopolistické tendence, které vedly k zničení obchodních domů a maloobchodního průmyslu."

Šéfredaktor listu Washington Post Marty Baron to označil za "odmítnutí role svobodného a nezávislého tisku".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Uprostřed slepé paniky se Labouristická strana pokusí přesvědčit Brity, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn zmobilizuje celý svůj stínový kabinet i předsedy tří hlavních britských odborových svazů uprostřed rostoucí paniky mezi stoupenci setrvání Británie v EU, že by Británie 23. června mohla hlasovat pro odchod z Evropské unie.

Konzervativní premiér David Cameron se rozhodl ustoupit do pozadí a dát prostor labouristům, kteří přiznávají, že jejich voliči souhlasí s argumenty stoupenců Brexitu, že odchod Británie z EU by zastavil imigraci. (To by bylo pravda pouze potud, pokud by Británie byla ochotna ztratit přístup k jednotnému evropskému trhu.)

V Downing Street se prý podle informovaných zdrojů šíří "slepá panika". Britští voliči obviňují politiky, argumentující pro setrvání Británie v EU, ze zrady.

Polská vláda zaútočila na svobodu internetu

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Varšava utužuje dohled nad internetem jménem "bezpečnosti států", přestože Polsko nezažilo teroristický útok od roku 1939, píší ve Foreign Policy.

Polská vláda schválila zákon, který četnými mlhavými formulacemi omezuje svobodu internetu. Odmítla kritiku parlamentní opozice s tím, že "opozice napomáhá teroristům". Zákon umožňuje svévolné věznění cizinců a jejich sledování. Polská výzvědná služba dostala právo bez soudu likvidovat servery, o nichž její agentu rozhodnou, že jsou "hrozbou bezpečnosti státu". Po vyhlášení (mlhavě definovaného) mimořádného stavu bude mít od nynějška polská policie právo vyřadit z provozu veškeré telekomunikace (také mlhavě definované). Zákon také poskytuje výzvědným službám neomezené právo shromažďovat informace o polských občanech.

Nebezpečím je, míní server Foreign Policy, že tento drastický zákon se lehce může stát inspirací pro vlády jiných zemí střední Evropy.

Moskevský fotbalový činitel ruským chuligánům ve Francii:

Výborně, chlapci, jen tak dál!

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Igor Lebeděv zdůraznil, že ruské fotbalové fanoušky, kteří páchali v Marseille násilí, je nutno pochválit, že "hájí čest své země". "Nevidím nic špatného na tom, že se fanoušci perou," napsal Igor Lebeděv na Twitteru. "Naopak. Jen tak dál chlapci, výborně!"

Lebeděv je členem výkonného výboru ruského fotbalového svazu a poslanec nacionalistické Liberálnědemokratické strany a náměstek předsedy ruského parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE SE ROZPADÁ - DOPADNE EU STEJNĚ?

Stoupenci Brexitu pustili ze řetězu fúrie, které sami nezvládnou

14. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Vzbudíme se ráno po referendu dne 24. června a vzpomeneme si, že jsme byli umírněný národ, kterého nedokázali svést na zcestí svou píšťalou krysaři ani z ultrapravice, ani z ultralevice? Moc s tím nepočítejte. Víme, jak lze zničit civilizované demokracie vlnou rasismu a xenofobie. A ať referendum dopadne jakkoliv, kam bude dál směřovat veškeren tento hněv?

Angličtí fotbaloví fanoušci v Marseille to říkali jednoznačně: "Ať jde Evropa do prdele, všichni hlasujeme pro odchod!" skandovali. Přesně tak skálopevně jsou o nutnosti odchodu Británie z EU v Británii přesvědčeni mnozí voliči Labouristické strany. Zacpávají si uši a neakceptují věcné protiargumenty, píše Poly Toynbee.

V ústředí Labouristické strany v Londýně telefonují mladí dobrovolníci labouristickým voličům a snaží se je přesvědčit, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU. Setkávají se s odporem, všichni chtějí hlasovat pro odchod. "Podporoval jsem Labouristickou stranu celý život, ale teď chci z EU odejít," zní jednotný hlas. Proč? Prvním argumentem je odpor vůči imigrantům. Na druhém místě je lživé tvrzení, že Británie posílá každý týden do EU 350 milionů liber. "Chci svou zemi zpět - třetí argument." A čtvrtý: "Chci, aby pro setrvání Británie v EU nehlasoval vůbec NIKDO."

Británie: Stoupenci Brexitu mají údajně už šestiprocentní náskok

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného o víkendu společnostní ICM pro deník Guardian vyplývá, že podpora mezi britskými voliči pro odchod Británie z EU zřejmě sílí. Pro Brexit se vyslovilo 53 procent voličů, zatímco pro setrvání Británie v EU 47 procent, pokud se vyloučí procento dosud nerozhodnutých voličů. Podpora pro Brexit vzrostla před čtrnácti dny, kdy se jeho stoupencům podařilo učinit z imigrace zásadní téma, a od té doby sílí.

Klesá počet nerozhodných voličů, kteří se zřejmě přidávají na podporu Brexitu. V současnosti je nerozhodných voličů jen 7 procent, před čtrnácti dny jich bylo 9 procent.

Setrvání Británie v EU podporují labourističtí voliči poměrem 58 procent vůči 38 procentům, konzervativní voliči poměrem 47 procent vůči 49 procentům a voliči euroskeptické strany UKIP poměrem 2 procenta vůči 97 procentům.

Mladí lidé ve věku 18-34 let podporují setrvání Británie v EU poměrem 56 procent vůči 39 procentů, kdežto penzisté starší 65 let podporují odchod Británie z EU poměrem 55 procent k 39 procentům.

Labouristé se opožděně snaží své voliče zmobilizovat, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU, neboť odchod Británie z EU by byl strašlivě nebezpečný nejen pro Británii a pro celou EU, ale i pro budoucnost samotné Labouristické strany. Je však možná už pozdě, zejména proto, že britský bulvární tisk nedá politikům z Labouristické strany prostor pro jejich argumentaci. Britský bulvární tisk je tak posedlý hysterickou podporou Brexitu, že ignoroval i masakr v Orlandu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Stoupenci Brexitu: Pokud Británie neodejde z EU,"stane se terčem islamistického extremismu jako v Orlandu"

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Islamistický extremismus je opravdovou hrozbou našemu způsobu života. Jednejte nyní, než i u nás budeme svědky masakrů jako v Orlandu. Hlasujte pro odchod z Evropské unie," argumentovala v transparentu v pondělí britská kampaň za Brexit. Transparent, který rozšířil miliardář Aaron Banks, vyvolal takový odpor politiků a veřejnosti, že musel být stažen:

O vraždění v Orlandu a obyčejné korelaci

13. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Oba zbylí američtí prezidentští kandidáti, Hillary Clintonová i Donald Trump, interpretují víkendový masakr v Orlandu na Floridě a využívají jej ve volební kampani, aniž by se snažili vysvětlit, co se skutečně stalo. Místo toho se upínají ke korelaci vraždění s určitým vybraným znakem - podle toho, jak vypadá jejich vlastní politická agenda. Korelace sama o sobě racionálně nevysvětluje, proč se dva znaky vyskytují společně; maximálně může být podnětem k dalšímu zkoumání příčinné vazby. Přesto, statisticky vzato, i na základě korelace můžete formulovat určité (statistické) prognózy.

V Orlandu nezabíjel islámský terorismus, nýbrž rasismus a homofobie

13. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Otřesný masakr v gay klubu v americkém městě Orlando, během nějž útočník Omar Mateen zastřelil 50 lidí a posléze byl sám usmrcen zasahujícími policisty, je bezesporu nejhorší masovou střelbou v dějinách USA. Uvážíme-li, že jde již o 161. masovou střelbu spáchanou letos ve Spojených státech, při nichž přišlo o život celkem 213 osob ZDE, je na místě spíše kriticky reflektovat excesy kultury zbraní v USA, než horečně sbírat politické body při volebním klání, jak činí především republikánský uchazeč o křeslo v Bílém domě Donald Trump.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21071