ALEC, aneb Když miliardáři platí média i "občanskou společnost" a korporace píšou zákony

4. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Každá moc vede ustavičně proti ovládaným přinejmenším psychologickou válku, aby si zajistila poslušnost. Někdy však tento běžný taktický prvek dosahuje opravdu strategického významu: Například když starý Řím udržoval vnější fasádu republikánských institucí ještě dávno poté, co se za ní už odehrávala úplně jiná hra podle odlišných pravidel, jež teprve mnohem později vyšla bez omezení najevo. Někteří lidé tvrdí, že občanská společnost ve Spojených státech je natolik vitální a dynamická, aby podobné scénáře zcela bezpečně vyloučila. Jak ale ukazuje text George Monbiota, tvrzení, že je opakování dějin republikánského Říma absolutně nemožné, nenachází v aktuálních faktech prakticky žádnou oporu. A to se ještě Monbiot ani zdaleka nezabýval vším, co souvisí s "miliardářským pučem" - pouze "občanskými aktivisty" hnutí Tea Party a Murdochovým mediálním impériem...

Soukromá bitva?

4. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Někdy se setkávám s názorem, poměrně dobře vystihujícím mentalitu motorkářů, že vlastně za všechno tažení proti motoristům v českých lesích mohu já, že to je moje soukromá bitva.

Jako by neexistovaly zákony, které přece musely projít parlamentem a vyjadřují vůli zákonodárce, ba dokonce jako by neexistovala občanská ctnost upozorňovat policii na porušování zákonů a dbát o zákonný pořádek.

Japonsko se snaží snížit hodnotu jenu

4. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Japonsko napodobilo Švýcarsko: japonská ústřední banka The Bank of Japan vydala ve čtvrtek více než bilion jenů (asi 10 miliard dolarů) ve snaze snížit hodnotu jenu. Prodávala jen na zahraničních burzách, uvolnila svou domácí měnovou politiku a začala nabízet finančním firmám levnější půjčky ve snaze vytvořit pobídky k tomu, aby poskytovaly ekonomice vlastní půjčky.

Rada bezpečnosti OSN odsoudila útoky proti civilistům, které páchá režim prezidenta Assada

4. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Syrské tanky zaútočily střelbou proti městu Hama už čtvrtý den. Ovládly hlavní náměstí a vypnuly elektrický proud, dodávku vody a telefonní linky. Prohlášení předsedy Rady bezpečnosti podpořilo všech 15 členů Rady. Libanon se od textu distancoval.

Podle aktivistů usmrtil režim prezidenta Assada od počátku prodemokratických demostrací v březnu asi 1700 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bez nikábu na sjezdovku nejdu

4. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Dalším evropským státem bez nikábů, čádorů a burek by se měla stát Itálie. Ve Francii a Belgii už podobné zákony platí a další země budou v budoucnu možná následovat. Finanční pokuty hrozí ženám, které se bez nich na veřejnosti neobejdou a až rok vězení těm, kteří ženy budou nutit se takto oblékat. Jako bychom se za posledních sto či dvě stě let nic nenaučili. V Paříži stále platí zákaz nošení kalhot pro ženy z roku 1800. Mám takový pocit, že by si pařížská police zlepšila svůj roční rozpočet o mnohem větší sumu, kdyby vyrazila do ulic vybírat pokuty za kalhoty místo za nikáby.

Neodeslaný děkovný dopis pro Rt. Hon. Mr. Kalousek

4. 8. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 8 minut

Minulou neděli se nás, důchodců, sešlo u piva asi deset. Navrhl jsem, že bychom měli zaslat našemu ministrovi financí děkovný dopis, neboť veřejně nás všechny ujistil, že důchodce pobíjet nebude, což je od něho velice milé, a tudíž děkovný dopis by byl docela vhodný. Přece to, že nás tak ponechal v klidu a pohodě, zaslouží poděkování. Mohli bychom také vyzvednout i jeho humanitární cítění.

Dopis by měl začínat oslovením, tak jak ho oslovíme?

"Srebrenica byla inside job"

3. 8. 2011 / Andy Wilcoxson

čas čtení 18 minut

Jak režim Aliji Izetbegoviće držel srebrenické civilní obyvatelstvo jako rukojmí, vyprovokoval bosenské Srby k útoku proti enklávě a poté vydal toto civilní obyvatelstvo na milost a nemilost útočícímu nepříteli, napsal na svém blogu Andy Wilcoxson. Je to zajímavě revizionistické přehodnocení masakru v městě Srebrenica. Přeložil se svolením autora Karel Hyka.

Daň z krve, kniha od Jiřího Dienstbiera

4. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

chtěla bych připomenout, že můj muž Jiří Dienstbier, jako zvláštní zpravodaj OSN pro bývalou Jugoslávii napsal knihu "Daň z krve", kde popisuje válečné události na Balkáně a svoje působení v tomto regionu. V mnohém podporuje to, co napsal Andy Wilcoxson, - "Srebrenica byla inside job" - článek, který vyšel v dnešních Blistech. Myslím a doufám, že s odstupem let budou lidé konečně schopni pochopit válku na Balkáně ve všech jejich souvislostech.

Jiřina Dienstbierová

Britské listy obětí hoaxu

4. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Zveřejnili jsme článek, který odmítal "nabídku", šířící se po internetu, údajně umožňující sledovat příbuzné a známé prostřednictvím zjištění lokace jejich mobilních telefonů. Nešlo o skutečnou nabídku, ale o hoax. Čtenářům se omlouváme. Podrobnosti ZDE ZDE

"Studenti by mohli uhradit své dluhy za univerzitní školné prodejem své ledviny"

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Studenti, kteří se zadlužili v důsledku vysokého univerzitního školného, by mohli uhradit své dluhy prodejem jedné své ledviny, doporučila univerzitní pracovnice z jedné vysoké školy ve Skotsku.

Sue Rabbitt Roff, výzkumnice na University of Dundee, se vyjádřila, že je načase "zkoumat možnost", aby dárci ledviny dostali zaplaceno. Roffová se domnívá, že by za ledvinu měl stát platit asi 28 000 liber, v přepočtu asi tři čtvrtě milionu Kč, což je přibližně roční britský průměrný plat.

Jsou datové schránky zbytečné? O stížnosti Pirátů rozhodne Nejvyšší správní soud

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 3.8.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Piráti v úterý podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten totiž odmítl přijmout správní žalobu na ministra financí Miroslava Kalouska. Ačkoli byla žaloba včas doručena do datové schránky soudu, soud s ní naložil, jako by přišla obyčejným e-mailem. Piráty v řízení zastupuje advokátka JUDr. Hana Marvanová.

Je tomu jen 30 let, jimiž skončila jedna velká epocha letů do kosmu?

26. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 10 minut

Kdo by na to vůbec dále ještě myslel, že? Jak je to jen -- skutečně "nebetyčně"! -- daleko, když poprvé vzlétla k obloze raketa, která navíc zcela nečekaně dala světu do všech jeho národních slovníků ruské slovo "sputnik"! Už ve "verneovkách" ovšem také létaly rakety, třeba k Měsíci, dokonce navíc hned s lidskou posádkou, a nikdo se moc nedivil. Ve druhé půli 19. století (ale ještě na konci první půle 20. století!) se stále mohlo zdát, že tu jde pouze o moderně pojaté pohádky, a v lepším případě o autorskou fikci, zcela neskutečnou a mimo jakoukoli možnou realitu posazenou. Copak to nebyla jen fantazie, ty lety do kosmu?

Proces s Mubarakem: Svržený diktátor odmítá jakoukoliv vinu

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Bývalý egyptský diktátor Hosni Mubarak popřel u soudu v Káhiře jakoukoliv svou vinu. Ležel na nosítkách ve vězeňském mundúru za mřížemi v kleci pro obžalovaného. Promluvil pouze jednou, potvrdil svou přítomnost a odmítl vinu: "Kategoricky popírám všechna tato obvinění," zdůraznil.

Mubarak je obžalován z hospodářské korupce, z uzavření protizákonné obchodní dohody s Izraelem a z protizákonného zabíjení demonstrantů během osmnáctidenního povstání proti jeho vládě. Pokud bude shledán vinným, může být odsouzen k smrti.

Dohoda o dluhu: Hněv a podvádění přivedly USA k puči miliardářů

3. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Existují dva způsoby, jak omezit deficit: Zvýšení daní a omezení výdajů. Zvýšení daní znamená vzít peníze bohatým. Omezení výdajů znamená vzít peníze chudým. Samozřejmě, že ne ve všech případech: Některé daně jsou degresívní; některé státní výdaje berou peníze běžným občanům a dávají je bankám, zbrojařským společnostem a farmářům. Ale ve většině případů stát převádí bohatství od bohatých k chudým, zatímco daňové škrty je odvádějí od chudých k bohatým, napsal v Guardianu George Monbiot..

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

SpaS vyjádřil podporu demonstrujícím za dostupné bydlení v Izraeli

3. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Už téměř měsíc se tisíce Izraelců bouří proti sociálním podmínkám v zemi. Především s úhradou nájemného, které přesahuje často i více než 50 % příjmů domácnosti, mají lidé velké problémy. Problémy postihují nejen nízkopříjmové skupiny, ale i střední vrstvy. V sobotu protestovalo více než 150 tisíc lidí a buduje se stanový tábor v centru Tel Avivu.

Spojenectví práce a solidarity se připojuje k řadě mezinárodních aktivit, které protestující podporují v právu na dostupné bydlení. Zdaleka nejde jen o problém v Izraeli. Politika neoliberalizmu vede k růstu slamů na okrajích evropských metropolí, roste počet bezdomovců. Na místě je třeba připomenout, že i v ČR podle posledních průzkumů stále roste počet domácností, které mají problémy udržet si či získat dostupné a důstojné bydlení.

Mluvčí SPaS:

Jan Kavan, Milan Neubert, Ilona Švihlíková

Největší množství hackerských útoků v historii

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Hackeři infiltrovali 72 světových organizací, vlád a firem, včetně OSN, informuje bezpečnostní počítačová firma McAfee. Firma McAfee uvedla, že za útoky je jeden "stát", ale odmítla říci který. Důkazy směřují k Číně.

Jak založit zaměstnanecké družstvo

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve věku nezaměstnanosti, omezování a outsourcingu je těžké najít práci. Možná ale přišel čas vytvořit si vlastní místo. Samostatné podnikání představuje jistou možnost a může vypadat jako osvobození, je však těžké udělat vše sám a nalézt přitom čas na nepracovní život. Zaměstnanecké družstvo představuje alternativu k izolaci živnostníka i k využití tradičních pracovních míst.

26860

Marcela Gabčová: Cesta ze SRNM do Monster Worldwide

3. 8. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 11 minut

Společenstvím Romů na Moravě (SRNM) prošla řada lidí. I Marcela Gabčová. Její cesta je výjimečná tím, že se z neziskového sektoru postupně propracovala až na post v mezinárodní společnosti. Zvládá holandštinu, má řadu přátel mezi Neromy. Dokáže se pohybovat v prestižní instituci, a přitom dál mluví romsky, považuje se za Romku a neskrývá to. No není to hned důvod k obsáhlému rozhovoru?

Osvědčený podnikatelský záměr: nejdřív ale spalte mosty, anebo lodě!

3. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Původně jsem měl pro toto pokračování nastraženo zcela odlišné téma. Jenže kam se hrabe šeď záměrů "od stolu" na rozbujelou "zeleň života"! Zvláště když samy živly napomáhají příští "obnově" a nadějnému znovuvzkříšení... Kolik jen doprovodné naděje bylo okamžitě přimícháno lísavými médii do žalu nad ztrátou jedné kulturní památky. Copak tu není do všeho zakalkulovaná, a takto jištěná konejšivá perspektiva? Bude řeč o Petrově boudě, ZDE.

Jaký měl být národnostní režim v Československé republice

2. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

JČ: Německy mluvící občané v pohraničních okresech Československé republiky, kteří ve třicátých letech podlehli Hitlerově nacistické propagandě, byli totiž českoslovenští občané a ze státu je není možno vylučovat proto, že to údajně byli jazykoví "cizáci". Zachovali se drtivou měrou vůči svému, tj. československému státu, velmi špatně, avšak historici poukazují na to, že ne všechna vina byla nutně na straně tohoto československého obyvatelstva - udělal československý meziválečný stát skutečně všechno rozumné, aby ho tato velká občanská menšina přijala za svůj? Chtěl meziválečný československý stát, aby ho německy mluvící menšina přijala za svůj?

Udělal československý meziválečný stát skutečně všechno rozumné, aby ho tato velká občanská menšina přijala za svůj? Chtěl meziválečný československý stát, aby ho německy mluvící menšina přijala za svůj?

Boris Cvek: To jsou velmi zásadní otázky. Mně se ale zdá, že chybí vůbec základní informace o vzniku Československa. Tento stát vznikl na principu národního sebeurčení (doktrína amerického prezidenta Wilsona), avšak kdyby se tak striktně posuzovali Češi, Němci a Slováci odděleně, pak by velká část nynější České republiky národnostně patřila do Německa/Rakouska - a na to se potom logicky odvolával Hitler. Aby Masaryk mohl vytvořit samostatný slovanský stát na území Čech, Moravy a části uherského království (Slovensko + Podkarpatská Rus), musel si vymyslet, že Češi a Slováci tvoří jeden národ, tzv. národ československý, který ale nikdy předtím neexistoval. Masarykův manévr spolkli na Západě, a tak vzniklo Československo. Byť čeští Němci byli formálně "československými" občany, byli to vždy čeští/moravští (böhmisch-mährisch) Němci a tvořili organickou součást českého království od dob Přemyslovců po stovky let. Tedy Henlein byl opravdu vůdcem českých/moravských (böhmisch-mährisch) nacistů.

Demonstrace proti vypnutí internetu v knihovnách

2. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 2.8.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Pirátská strana ve spolupráci se Sdružením knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a OS Občanský monitoring -- RING pořádá demonstraci proti vypnutí Internetu v knihovnách. Demonstrace se uskuteční v pondělí 8. 8. 2011 od 18:00 před budovou ministerstva vnitra (Nad Štolou 3, Praha).

Pořadatelé demonstrace nesouhlasí s krokem, jakým se Ministerstvo vnitra a nynější vláda rozhodla řešit nedostatek financí tím, že prostě prakticky okamžitě a bez jakéhokoli varování zruší "Projekt internetizace knihoven" (PIK). Tento projekt stojí ročně přibližně 100 mil. Kč a přispívá na něj i EU.

Alexandr Solženicyn -- pozapomenutá ikona antibolševismu

2. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 6 minut

...Před třemi roky, 3. srpna 2008, zemřel Alexandr Solženicyn. Jako spisovatel odešel do záhrobí už dávno předtím. Určitě ve chvíli zániku SSSR, k jehož rozpadu napomáhal až sběratelským zaujetím pro osudy svých rodáků. I když je nepřetavil do geniálních obrazů jako jeho nedostižný příklad L. N. Tolstoj, zaujímá v moderní historii Ruska specifické místo spisovatele-filosofa, který smysl svého života hledal v práci pro svou milovanou zemi a pro svůj národ. Tak usilovně, že odmítl v roce 1970 přijmout Nobelovu cenu, aby odjezdem do ciziny nebyl zbaven možnosti žít v Rusku. S ambicemi učitele historie a moralizujícího kazatele. To co se nepodařilo hraběti Tolstému v podmínkách konce XIX. století, bylo samozřejmě nad síly jedné rozporuplné osobnosti, učitele matematiky a statečného dělostřelce během Velké vlastenecké války. Její konec ostatně zažil Solženicyn v Kaliningradu, rodišti Immanuela Kanta. Je až symbolické, že byl v tomto městě v únoru 1945 zatčen. Zatímco v troskách bývalého Královce hořely poslední zbytky osvíceneckého kategorického imperativu lidství, vlastenec, kapitán Solženicyn musí odevzdat pistoli, strhnou mu nárameníky a vyznamenání. Než ho odvedli, podle svědectví A.S., stačil generál Travkin, který byl "celou dobu nesvůj", podat Solženicynovi ruku. Později napsal, že "toto podání ruky bylo jedním z nejodvážnějších čin, které jsem měl možnost vidět během vojny". Zachycená epizoda života a její hodnocení napovídá o ruském spisovateli víc, než biografie popisující jeho životní cestu.

Demonstrace proti nájmům? Zatím v Izraeli...

2. 8. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Prý inspirováni událostmi v některých arabských státech svolávají se v Izraeli na sociálních sítích lidé k demonstracím proti neúnosně vysokým nájmům. Prý se v hlavním městě Izraele, v Tel Avivu, za třípokojový byt platí až tři čtvrtiny průměrného měsíčního platu, jak se 1. 8.2011 dozvídáme ze zpráv ČT 1 (Britské listy o tom informovaly 31.7. 2011, ZDE)! Tak daleko opravdu ještě nejsme: je-li u nás, v České republice, průměrný příjem něco přes 24. tisíc Kč (s tím, že dvě třetiny lidí si o takovém příjmu mohou jen zdát) mělo by být nájemné za obdobný byt v Praze něco kolem 18. tisíc Kč. Má-li takový třípokojový byt asi tak kolem 80 metrů podlahové plochy, pak by nájemné za jedem metr mělo být něco kolem 225,- Kč. Dosud regulovaný nájem však ve velké části Prahy už přesahuje 100,-Kč za metr podlahové plochy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2011

26. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

V červnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 211 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 564.45 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v srpnovém přehledu hospodaření, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 115 240.72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

26736