S Chášakždím zemřel světový pořádek

22. 10. 2018

čas čtení 10 minut
Když vstoupil Chašakdží do saúdského konzulátu v Istanbulu, zavřely se  za ním dveře a byl uveden do druhého patra budovy, do kanceláře generálního konzula. Toto gesto odpovídalo jeho statusu v saúdské společnosti - byl to muž, který byl poradcem vysokých členů saúdské královské rodiny, včetně bývalého velvyslance v Londýně a ve Washingtonu, a šéfa výzvědných služeb Turkiho al-Faisala.

V budově však na něj čekalo 15 dalších mužů, členů saúdské státní bezpečnosti. Přiletěli do Istanbulu ten den předtím dvěma soukromými letadly ze základny stihaček na letišti v Rijádu. Letadla měla označení HZ-SK1 a HZ-SK2. První toto letadlo přistálo v Istanbulu nedlouho po třetí hodině ranní 2. října, druhé nedlouho po poledni.

Martin Chulov z týdeníku Observer shromáždil veškeré dostupné informace o vraždě Džamala Chášakdžího. Pokračuje

 
9 mužů z prvního letu se ubytovalo v hotelu Mövenpick  v čtvrti Levent, kde je zaznamenaly tamější kamery. Mezi hosty byl Maher Abdulaziz Mutreb, plukovník, který je součástí ochranky korunního prince, a Salah Muhammed al-Tubaigy, forenzní šéf na ředitelství všeobecné rozvědky. Dopoledne 2. října zaznamenala Mutreba bezpečnostní kamera konzulátu, jak jde k jeho dveřím. Přítomni byli i další členové ochranky korunního prince, Nayif Hassan al-Arifi, Mansour Othman Abahussein a Walid Abdullah al-Shihri.

Mezitím dostali všichni turečtí zaměstnanci konzulátu na odpoledne volno. Jejich saúdští šéfové jim sdělili, že přijíždí na jednání důležitá saúdská delegace. Připravená popravčí četa se skládala z nejelitnějších jednotek saúdských bezpečnostních sil, jejichž věrnost byla mnohokrát prozkoušena.

Vrazi si mysleli, že informace o vraždě Chášakdžího se z konzulátu nikdy nedostanou. Avšak v Turecku i jinde mají diplomatické mise uši.

Nedlouho poté, co vstoupil Chášakdží do konzulovy kanceláře, přišli do místnosti dva muži a odtáhli ho pryč. Saúdští Arabové ale nevěděli, že scénu poslouchají turečtí výzvědní důstojníci z národní turecké rozvědky MIT. Jak je to možné, to je součástí mnoha intrik z posledních čtrnácti dnů a je to hlavním důkazem proti Rijádu.

Hovoří se o tom, že odposlouchávací zařízení bylo umístěné přímo na konzulátě, anebo šlo o směrový mikrofon zaměřený na budovu zvnějšku - obojí je technika, kterou má Turecko k dispozici. Také se hovoří o tom, že někteří členové vražedného týmu si popravu nahráli na své telefony, a tyto nahrávky si buď turecká rozvědka stahovala v reálném čase, anebo si je později stáhla z mobilů některých příslušníků popravčí čety.

Činitelé konstatují, že nahrávky dokazují, že Chášakdží byl usmrcen během sedmi děsivých minut, kdy byl nejprve mučen, pak zohaven, pak mu dali injekci sedativa a pak ho rozčtvrtili.

Podle nahrávky, jejíž částečný transkript byl minulý týden prozrazen provládnímu tureckému listu Yeni Safak, jeden z vrahů je slyšen, jak varuje: "Drž hubu, jestli se chceš vrátit do Saúdské Arábie."

Když začalo rozřezávání Chašákdžího, forenzní vědec, který se specializuje na pitvy, si nasadil sluchátka a řekl kolegům: "Když dělám tuto práci, poslouchám hudbu. Měli byste ji poslouchat taky."

Zatímco ho přidržovali, Chášakdžímu usekali prsty, vyplývá z nahrávky. Pak dostal injekci, která ho umlčela. Pak ho odnesli do další místnosti - do třetí - tam ho dali na stůl a rozsekali na kusy.

Turecký činitel posléze uvedl, že si na konzulát Saúdští Arabové přinesli pilu na kosti. "Je to jak v Pulp Fiction," řekl tento činitel listu New York Times.

5. října, tři dny po Chášakdžího zmizení, vyslechlo vedení tureckého státu s prezidentem Erdoganem informaci od šéfa výzvědných služeb MIT Hakana FIdana a vysokých důstojníků. Chášakdží byl brutálně zavražděn, řekli tureckému prezidentu, a my máme nezvratitelné důkazy.

Erdogan se s novinářem přátelil. Sdíleli podobný názor na svět, zejména o roli politického islámu ve společnosti, a Erdogan věděl o Chášakdžího plánech založit v Istanbulu televizní stanici. Chášakdží chtěl v Turecku začít znovu, blíže domovu, svým dětem a své nové manželce. Chtěl dát psát pro Washington Post, ale z bližšího místa.

Vysocí turečtí činitelé konstatují, že Erdoganův šok se rychle změnil v hněv. Sdělil Fidanovi a ostatním přítomným na této schůzi, ať zavolají Saúdské Araby a řeknou jim, co vědí.

V sobotu 6. října se konalo první jednání mezi saúdskými a tureckými úřady. Nedopadlo to dobře. Jeden činitel uvedl, že Saúdští Arabové popřeli, že by o incidentu cokoliv věděli. "Možná mluvili pravdu," řekl ten činitel. "Ten incident byl velmi silně utajen a ti lidé, s nimiž jsme mluvili, o něm nemuseli vědět."

O půlnoci toho dne, bez reakce z Rijádu, použilo Turecko svou první kartu. Oznámilo tiskové kanceláři Reuters, že je přesvědčeno, že Chášakdží byl uvnitř saúdského konzulátu usmrcen. Soukromě začali turečtí činitelé informovat, že nejen že je mrtvý, ale že jeho mrtvola byla rozsekána a odnesena v taškách.

Tyto informace vyvolaly pozoruhodnou reakci. Opatrnost před těžko uvěřitelným příběhem šířeným Tureckem brzo ustoupila děsivému povědomí, že Ankara má důkazy a že je připravena jich použít. Brzo byla odhalena jména 15 Saúdských Arabů, kteří použili cestovních pasů s pravými jmény. Selektivně prozrazené záběry ukázaly černou dodávku zaparkovanou před vchodem na konzulát - prý odvezla Chášakdžího pozůstatky do nedaleké konzulovy rezidence.

Zveřejněny byly také záběry, kdy den předtím bylo vyzkoušeno, zda černá dodávka může zacouvat do konzulovy podzemní garáže. Bylo také zveřejněno, že konzulát byl nově vymalován.

Deset dní po vzniku skandálu vyslal saúdský král Salmán, který je od doby, kdy před 16 měsíci předal moc svému synovi Mohammedovi, mimo politiku, do Ankary jednoho ze svých nejdůvěryhodnějších vyslanců, Khaleda al-Faisala, guvernéra Mekky, do Ankary na jednání s Erdoganem. Vnímalo se to jako pokus staré gardy odstranit spoušť, kterou způsobil zbrklý korunní princ.

"Tak to dřív dělávali," řekl jeden turecký činitel. "Poslali někoho moudrého."

Rijád rychle zveřejnil prohlášení o bratrské spolupráci mezi oběma regionálními spojenci. Ale za scénou to nevypadalo dobře - pro Saúdskou Arábii. "On nás doslova prosil o pomoc," řekl turecký zdroj o Faisalovi. "Byli opravdu zoufalí."

Jak pokračovalo pomalé zveřejňování dalších podrobností vraždy v Turecku, zjevně to motivovala určitá touha po pomstě. Kromě pudové reakce však šlo také o strategický cíl. Ergodan se nehodlal lehce vzdát. Přesvědčení Saúdské Arábie, že zdrojem chování Turecka je snaha získat ze Saúdské Arábie peníze, se ukázalo chybné. Rijád by samozřejmě klidně mohl Turecku poskytnout obrovské množství peněz, kdyby šlo jen o to, jenže Erdogan usiluje o něco daleko významnějšího - chce oslabit postavení soupeřícího státu a převzít právo mluvit za sunnitský islám - tak představit Turecko světu jako mocenskou základnu islámu.

Problém mají také Spojené státy. Donald Trump propojil mnoho svých zahraničněpolitických ambicí s princem Mohammedem, kterého považuje za hráz proti Íránu, regionální vazbu na Izrael a nadšeného finančníka americké ekonomiky.

Americký činitel v regionu svědčil o tom, že ministra zahraničí Pompea čekalo v Rijádu absolutní popření všeho a v Ankaře chladná realpolitika. Jak Pompeovi, tak CIA byla údajně přehrána nahrávka Chašákdžího posledních okamžiků, nahrávka tak děsivá a živá, že ani Trump už nemohl dál korunního prince chránit.

Kompromisní přiznání, s nímž přišla Saúdská Arábie v sobotu, je přijímáno ve Washingtonu jako důvěryhodné, avšak všude jinde se mu posmívají jako podvodu.

"Prostě není možné, že by princ Mohammed o tomhle nevěděl, před tím či po tom," řekl jeden bývalý saúdský činitel nyní žijící v exilu. "Představa, že vládce, posedlého absolutní kontrolou nad vším, touto vraždou překvapili jeho dobře mínící poradci, je víc než směšná."

První zkouškou kompromisu, kterou neochotnému Rijádu vnutil Washington, je jak vysvětlit nejen to, že Chašákdží byl usmrcen, ale že jeho mrtvola byla rozřezána a někde v Istanbulu po kusech vyhozena.

A další otázky: Jestliže bylo úmyslem Chášakdžího unést nebo podrobit výslechu, proč byl přítomen forenzní expert, který se specializuje na rozřezávání mrtvol? Jak se slučuje turecké svědectví z nahrávek, že byl Chášakdží přemožen a usmrcen během několika minut po vstupu na konzulát, s tvrzením, že zemřel v potyčce?

A má Mohammed bin Salmán takový temperament, důvěryhodnost či povědomí, že by mohl někdy vůbec takovéto zvěrstvo překonat?  A bude ještě někdy důvěryhodným partnerem?

Turečtí vyšetřovatelé nyní prohledávají lesy v Istanbulu a hledají tam Chášakdžího mrtvolu. Vedoucí politici tureckého státu mezitím zvažují své alternativy. Mají ještě zveřejnit ty nejvíce inkriminující aspekty případu proti Saúdské Arábii - zejména ty nahrávky.

Jestliže to udělají, může to mít zdrcující důsledky, které by mohly ovlivnit bezpečnost regionu. Ve Washingtonu zřejmě Trump cítí, že jeho zájmy a zájmy jeho příznivce mohou být ochráněny, pokud bude věc zastavena.

"No, to uvidíme," řekl vysoký regionální diplomat. "Je férové říci, že světový pořádek tu zemřel s Chášakdžím. Bojím se toho, co bude teď následovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 








0
Vytisknout
12303

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018