Facebook a Twitter jsou zneužívány k rozsáhlé politické manipulaci občanů

20. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Studie ze sedmi zemí zjistila, že jednotlivci i vlády systematicky zneužívají sociálních sítí k šíření lží, dezinformací a propagandy


V Rusku je 45 procent vysoce aktivních účtů na Twitteru automatických, provozují je roboti. Na Tchajwanu vedly tisíce zkoordinovaných, i když nikoliv plně zautomatizovaných účtů šířících propagandu z komunistické Číny kampaň proti tchajwanské prezidentce Tsai Ing-wen. Sociální sítě jsou mezinárodním bojištěm pro špinavou politiku, zjistil soubor studií z Oxfordské univerzity.


Projekt Oxfordského internetového ústavu pro počítačovou propagandu se zabýval fungováním sociálních sítí v devíti zemích, v Brazílii, v Kanadě, v Číně, v Německu, v Polsku, na Ukrajině a v USA. Projekt zjistil, že "lži, nesmysly, dezinformace" tradiční propagandy jsou na internetu rozsáhlým způsobem šířeny a "podporují je algoritmy Facebooku i Twitteru".

Na jednodušším konci se používají techniky, kdy automatizované účty likeují, sdílejí a publikují materiál na sociálních sítích. Takovéto účty dokáží používat herní algoritmy k tomu, aby pronikly svým materiálem na redigované stránky sociálních sítí. Tam dokáží přehlušit skutečnou, racionální debatu mezi skutečnými uživateli. Automatizované účty vytvářejí iluzi popularity.

V USA tak vzniká "vyráběný konsensus", kdy se vytváří iluze popularity, aby byl za realistického kandidáta považován někdo, kdo nemá ve skutečnosti voličskou podporu. Této techniky silně využila kampaň Donalda Trumpa.

Automatické roboty však nepoužívají jen vlády či instituce, ale i jednotlivci.

Je známo, že ruská propaganda na sociálních sítích se snažila ovlivnit americké a francouzské prezidentské volby. Avšak sociální sítě v samotném Rusku jsou také tvrdě infiltrovány digitální propagandou.

Interní digitální propaganda v Rusku neutralizuje vnitřní hrozby stabilitě a přehlušuje kritiku Putinova režimu a vytváří stejnou iluzi o velké podpoře obyvatelstva, projevované vůči Putinovi, stejnou měrou, jak těchto metod bylo zneužito v amerických prezidentských volbách.

Ukrajina je testovací půdou pro ruské propagandistické techniky na sociálních sítích. Tam je možno nyní zjistit, jaká bude počítačová propaganda za pět let.

Studie poukazuje na to, že Facebook a Twitter projevují nezájem o tom, jak jsou jejich sociální sítě zneužívány.  Autoři studie předložili její výsledky "vysokým" činitelům sociálních sítí. Argumentují, že sociální sítě musejí proti manipulaci a propagandě jednat, a to rychle.


V jediné zemi je situace výrazně lepší než všude jinde. Je to Německo. Tam je obava z destabilizace společnosti sociálními sítěmi silnější a vlivnější než dopad automatizovaných politických útoků a zavádějí se tam průkopnické zákony vyžadující, aby sociální sítě převzaly odpovědnost za to, co se na nich zveřejňuje.

Německo stojí v čele jako opatrná autorita ohledně počítačové propagandy. Snaží se zabraňovat internetové manipulaci, i když ne všechna tato opatření jsou efektivní a některá jsou přehnaná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/19/social-media-proganda-manipulating-public-opinion-bots-accounts-facebook-twitter

0
Vytisknout
8744

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2017