Amnesty International: V syrských věznicích bylo za 4 roky popraveno na 13 000 civilistů

8. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Lidskoprávní organizace Amnesty International odhaduje, že v syrských vojenských věznicích bylo v letech 2011-2015 v průměru týdně popraveno 50 civilistů. Skupina vyzývá k postavení syrského režimu před Mezinárodní trestní soud.


Ve sledovaném období bylo ve vojenské věznici Sajnája popraveno 5 000 - 13 000 lidí. Většinu tvořili civilisté, kteří kritizovali režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Zpráva nazvaná "Lidská jatka: Masové věšení a vyvražďování ve věznici Sajnája, Sýrie" byla vypracována ve spolupráci s 84 svšdky a experty, včetně vězeňské stráže, bývalých vězňů, soudců a právníků.

"Mezi lety 2011 a 2015 Sajnája viděla masové popravy, které dosáhly celkem kolem 50 lidí týdně," prohlásil generální tajemník organizace pro Německo, Markus N. Beeko.

Popravy byly údajně schváleny syrskou vládou, když vojenské tribunály trvaly pouhé minuty před odsouzením k popravě.

Tisíce dalších lidí údajně zemřely při mučení a nelidském zacházení. "Tato vážná systematická porušování lidských práv znamenají, že máme co dělat s případy zločinů proti lidskosti," prohlásil Beeko. "Tyto zločiny nemohou zůstat nepotrestány; musejí být předány Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC)."

Pokud tuto cestu zablokuje Rada bezpečnosti OSN, pak by jednotlivé členské státy měly udělat vše pro to, aby zajistily, že za tyto zločiny bude připsána zodpovědnost.

Sýrie je od roku 2011 zmítána občanskou válkou, v níž zemřelo více než 310 000 lidí a milióny dalších byly vyhnány z domovů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3837

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017