V Bělehradu trpí dva afghánští tlumočníci pro americkou armádu, které USA zradily

7. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Dva bývalí tlumočníci pro americkou armádu v Afghánistánu jsou mezi tisíci uprchlíky, kteří uvízli v mrazu v uprchlickém táboře v Bělehradě.

Odhaduje se, že v Srbsku, kde v prvních týdnech roku 2017 klesly teploty až na -17 stupňů Celsia, uvízlo až 8000 lidí, Úřad OSN pro uprchlíky apeluje na evropské vlády, aby učinili víc pro uprchlíky, kteří jsou vystaveni umrznutí. Od ledna už umrzlo nejméně pět osob.

Až 2000 lidí, včetně dětí, mnohým z nichž je jen osm let, se skrývá v neformálním táboře ve skupině špinavých a polorozpadlých skladišť za hlavním nádražím v Bělehradě. Mezi nimi jsou i oba afghánští tlumočníci Hamshid a Mati. Někteří zdejší uprchlíci byli přesunuti do oficiálních táborů. Ve skladištích není tekoucí voda ani hygienické zařízení a uprchlíci žijí uprostřed trosek a pálí všechno, co najdou, aby nezmrzli.

Jediné jídlo denně rozdávají dobrovolníci, ale mnozí odmítají na protest proti uzavřeným hranicím jíst. Stovky lidí také spí v lesích a na polích a čekají na pašeráky, až je převedou přes hranice.

Jamshid Shadab, 27, a Matiullah (Mati) Afzal, 25, požádali americké úřady o speciální imigrační vízum, ale Jamidova žádost byla dvakrát odmítnuta a Matiho dosud není vyřízena. Oba muži, kteří se přátelí už dvacet let, zaplatili tisíce euro pašerákům, než se před půl rokem vydali z Afghánistánu na cestu do Evropy.

Jamshid je absolventem střední školy, je ženatý a je otec dvou dětí. Pracoval pět let jako tlumočník pro americkou armádu a další dva roky ve firmě, dodávající materiál americké armádě. Součástí jeho žádosti o americké vízum bylo doporučení od bývalého amerického velitele Tábora Clark v Afghánistánu, avšak byl odmítnut poté, co neprošel testem na polygrafu r. 2013.

Mati má univerzitní vzdělání jako ekonom a také univerzitní vzdělání jako lékařský laborant. 10 měsíců pracoval jako tlumočník pro americkou armádu, než ho zajat Taliban. Byl propuštěn až poté, co podepsal dohodu, v níž se zavázal, že už nikdy nebude spolupracovat s americkou armádou. Pak začal pracovat pro stavební firmu, která dodávala materiál americkým základnám. Když to Taliban zjistil, začal ho pronásledovat.

Jamshid a Mati prošli Pákistánem, Íránem, Tureckem a Bulharskem, až se dostali do Srbska, kde jsou po uzavření balkánské migrační trasy už déle než dva měsíce.

Videorozhovor s oběma muži v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5093

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017