Výsledek Nagygate: TOP 09 se stává hegemonem na pravici, slabá vláda nahrává faktické změně ústavního systému

22. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kalouskova TOP 09 získá výměnou za podporu kandidatury Miroslavy Němcové na premiérku dosavadní post této političky, tedy předsedu poslanecké sněmovny. V příštích volbách, ať už budou kdykoliv (ale pro Kalouska je samozřejmě nejvýhodnější, aby byly co nejdříve, než Nečasova aféra utichne), se TOP 09 stane nejsilnější pravicovou stranou. A pokud by se Zemanovi nepodařilo ani na dvakrát jmenovat premiéra, který získá důvěru, bude to osoba v čele sněmovny, tedy opět TOP 09, kdo rozhodne o dalším a posledním kandidátovi.

Zájmem prezidenta Miloše Zemana je jako vždy rozšiřovat vlastní moc a získávat pro sebe další vládní pravomoci, tak aby posouval ústavní systém směrem k (polo)prezidentskému. To se mu nejlépe podaří, bude-li vládnout úřednická vláda s mandátem přímo od něj, tj. od něj odvozená a na něm plně závislá. Druhá nejlepší varianta pro něj je slabá vláda v čele s premiérem z ODS. Předčasné volby a z nich vzešlá vláda se silným mandátem je až ta poslední možnost, kterou zvolí.

Takové jsou, v kostce, reálné dopady aféry Nagygate na českou politiku.

Americký list International Herald Tribune publikoval karikaturu, na níž brazilská prezidentka sleduje milionové protesty v ulicích a starostlivě je komentuje: "Vypadáme kvůli tomu jako země Třetího světa". "Hůř: Jako Evropa," dodává lakonicky opodál stojící spolupracovník.

Česká banánová republika ovšem nevypadá ani jako Evropa. Špatně zorganizovaných protivládních protestů se zde naposledy před sněmovnou zúčastnilo asi padesát osob. Všichni ostatní pasivně přihlížejí mocenské hře, na kterou nemají žádný vliv a v níž na jejich zájmy nikdo z hráčů nebere ohled. Přesto právě na tyto hráče slepě spoléhají a projektují na ně své absurdní představy kompenzující vlastní bezmoc.

Až se to zase hezky v kuloárech zobchoduje, půjde se s Kalouskem na pivo.

0
Vytisknout
7977

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2013