Kalouskova hra s ODS, aneb Naprosto slušňácká poprava

21. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Všichni se shodují, že najít pro vládu nového premiéra/premiérky dostatečnou většinu ve Sněmovně nebude snadné. Vzhledem k tomu, že hlasování o důvěře nebude tajné, bude možné však přeci jen spoléhat na stranickou disciplínu poslanců, kteří ještě zůstali v klubech vládních stran. Lze je sečíst a potom k tomu "sehnat", zřejmě nějakými protislužbami, potřebný počet poslanců, kteří různě přeběhli či vystoupili či "rebelovali". Včera v Událostech komentářích však Miroslav Kalousek v reakci na kandidaturu Miroslavy Němcové na post nové premiérky, jak ji ze svého středu vybrala a podpořila ODS, přišel s tím, že nejprve bude zapotřebí v tajné volbě, jak je volen předseda/předsedkyně Sněmovny, sehnat většinu 101 poslanců a obsadit předsednické místo ve Sněmovně po Miroslavě Němcové. Podle Kalouska se tak zároveň otestuje a v případě úspěšné volby i vytvoří skutečná poslanecká většina pro budoucí vládu.

Jenže většinu 101 už neměla ani Nečasova vláda a žádná taková většina na programovém základu ve Sněmovně neexistuje. Jistě, lze ji získat kupčením s mandáty, ale v případě tajné volby není nikdy jisté, kdo případně "zradil" a koho tedy uplatit. Navíc zvolit někoho do funkce předsedy/předsedky Sněmovny znamená dopřát mu/jí vysokou prestiž a plat, což mnozí z různých osobních animozit mohou nechtít tak moc, že se nedají ani uplatit (v duchu hesla: ať chcípne i moje koza, jen když chcípne i ta sousedova). Miroslav Kalousek ve svém zničujícím nápadu využil vrchovatě svůj smysl pro sarkasmus, a aby to bylo ještě jasnější, lichotil ve zmíněném pořadu přítomné Miroslavě Němcové tak, až to bylo výsměšné. Trochu se, jak byl v ráži, přeřekl tím, že prý může být šéfem Sněmovny úplně kdokoli, a pak se snaživě a přehnaně omlouval Němcové, že to samozřejmě nemůže být kdokoli, nýbrž pouze osoba respektovaná, mající autoritu atd. -- a tu jsem se opravdu začal smát, neboť se mi vybavil jakýsi pan Vlček, znáte ho?

Je otázka, co Kalousek vskutku sleduje svým nápadem nejprve volit předsedu/předsedkyni Sněmovny a potom až nominovat premiéra/premiérku za koalici. Chce, aby Němcová nejprve odstoupila ze své současné funkce a aby se potom ukázalo, že volba prostě nemůže skončit úspěšně? Nebo dává pouze do ruky další argument prezidentovi (myslím, že ten přišel na mnoho dalších argumentů hned, jakmile se o nominaci na premiérku za ODS dozvěděl), proč Němcovou nejmenovat? Nezdá se mi, že by Kalousek chtěl úřednickou vládu pod vedením nějakého Zemanova muže, třeba Václava Klause. V tom případě mi zbývá jediné: Kalousek chce v současné situaci předčasné volby, ale chtěl by ještě předtím sehrát roli "seriozní" pravice, jež touží po "ideálech" Nečasovy vlády, je věrná a ctnostná, nejde jen tak s levicí, ale když dostatečně ukáže personální vyprázdněnost ODS (to ostatně TOP09 po nominaci Němcové veřejně a jasně opakuje a má v tom nepochybně pravdu) a nedomyšlenost jejích tahů, zoufalost osudu politické strany na přechodu mezi Nečasem a Kubou, tak rozhodí rukama a řekne: udělali jsme všechno, co jsme mohli, ale musí být předčasné volby, proti naší vůli, ale vidíte, jaká je ODS zoufalá a neschopná (čili: volte TOP09 a nikoli ODS).

0
Vytisknout
20388

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2013