Německý filozof Bernard Schlink: Být Němcem je obrovské břemeno

17. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Němci jsou stále ještě otroky své minulosti. Obrovskou měrou to ovlivňuje způsob, jímž reagují ve svých stycích s Evropou a širším světem, řekl v rozhovoru s listem Guardian jeden z nejvýznamnějších německých spisovatelů a filozofů Bernard Schlink.

Dnešní evropská krize je pro Němce obrovským problémem, protože Německo a Němci popírají dosud svou národní identitu a vrhli se do realizace evropského projektu. Kdyby se evropský projekt rozložil, Němci by přišli o možnost, jak před sami sebou utéci. Schlink líčí, jak jeho přátelé a kolegové celý život intenzivně usilují o to skrývat své němectví a někdy dokonce předstírají jinou národní totožnost.

"My Němci se chceme v první řadě vidět jako světoobčané, členové světové společnosti, jako svobodní občané svobodného světa, jako Evropané a nikoliv jako Němci."

Němci mají také vrozený fatalismus a jsou obětí melancholie. Ovlivněni fatalismem a melancholií pak reagují na současnou krizi: "Mám pocit, že se Němci bojí, že se jim ostatní svět nějak pomstí za to, že se jim v současnosti vede dobře. Melancholie znamená, že přestože se Němci mají dobře, nemohou se zbavit pocitu, že se blíží krize a katastrofa.

"Němci mají melancholistické, pesimistické charakterové rysy, jejichž kořeny nacházejí kulturní historikové ve třicetileté válce. Anglické a francouzské vojenské písně jsou o naději a o vítězství, německé vojenské písně jsou o ztrátě kamarádů či o bezprostřední smrti.

Schlink odmítá obvinění, že se současná německá vláda chová jako vláda Třetí říše a má imperialistické tendence. "Dnešní Německo vůbec nechce ovládat Evropu." I apely, aby Německo převzalo v Evropě vůdcovskou roli, jsou problematické, protože Evropa není zkonstruována tak, že by ji mohl vést jeden národ. Evropa ale asi očekává, aby Německo sdílelo velkomyslněji a bez vlastních požadavků to, co má.

Schlink, jehož otec byl luteránským pastorem, je přesvědčen, že Němci budou obětí své minulosti ještě značnou dobu, i když toto břemeno bude během generací slábnout. "Už dnes je velký rozdíl, jestli to byl váš otec, který byl v SS, anebo váš dědeček. Avšak i dnešní generace Němců si musí uvědomovat, že všechny protiněmecké filmy, natáčené v zahraničí, vznikají, protože protiněmecký hněv je založen na skutečné bolesti, která stále ještě lidi trápí. Němci musejí najít způsob, jak se s tím vyrovnat, aspoň v tom smyslu, že se vůči ostatním budou chovat taktně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10134

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2012