Panetta: Čína a Japonsko směřují k válce

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Čína a další asijské země angažované v územních sporech kvůli ostrovům ve Východočínském a Jihočínském moři mohou dospět až k válce, pokud jejich vlády nezanechají "provokativního chování", prohlásil včera americký ministr obrany Leon Panetta.

Reportérům v Tokiu Panetta řekl, že vlády by měly prokázat zdrženlivost a vyvarovat se provokací, protože chyba v úsudku druhé strany může snadno vést od diplomatického sporu k ozbrojenému konfliktu - s potenciálem pro další šíření.

Ve sporu mezí Čínou a Japonskem jde o souostroví Senkaku/Tiao-jü, které kontrolují přístup z pobřežních vod Číny do Pacifiku a v jejichž blízkosti leží významné zásoby uhlovodíkových paliv. Pročínští aktivisté přímo na ostrovech byli v srpnu uvězněni a deportováni, zatímco japonští nacionalisté nad ostrovy vztyčili japonskou vlajku. Japonská vláda, která jeden z ostrovů vlastní a druhý pronajímá, poté oznámila, že tři z ostrovů po dohodě s jejich soukromým vlastníkem, jímž byl Japonec, znárodnila. Čína reagovala protestem a vysláním válečných lodí. V Číně vypukla vlna násilných protijaponských demonstrací zahrnujících útoky na diplomatické budovy, továrny a obchody pod japonskou kontrolou. Akcie japonských firem začaly ztrácet.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12297

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2012