Kalousek, metanolový kmotr

17. 9. 2012 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

O ministru Kalouskovi není v poslední době příliš slyšet. A to navzdory tomu, že za současnou metylovou tragédii a její důsledky nese největší díl odpovědnosti a způsobil naší společnosti nedozírné škody:

  • za tragický stav, kdy podle odhadů 10-50% tvrdého alkoholu pochází z nelegálních zdrojů, jsou zodpovědny zejména 2 státní úřady Finanční úřad a Celní správa. Mnoholetá nečinnost těchto úřadů umožnila současný stav. Ten by jistě trval nerušeně dál, pokud by nedošlo k tragédii. Daňové úniky jsou v řádu desítek miliard korun. Cena za životy a zdraví občanů nevyčíslitelná. Oba tyto úřady spadají pod Ministerstvo financí.
  • Policejní manévry spojené s prohibicí stojí státní rozpočet nemalé prostředky, které patrně nikdy nikdo nevyčíslí.
  • Propad výběru spotřební daně a DPH spojený s prohibicí poškodí citelně stav státního rozpočtu za letošní rok. Zdravotnické náklady spojené s akutní i dlouholetou následnou péčí o postižené zbytečně zatíží zdravotnické rozpočty a nepřímo poškodí ostatní pacienty.
  • Negativní reklama poškodila reputaci České republiky ve světě a způsobí nedozírné škody exportérům lihovin.
  • V neposlední řadě jsou zcela zkresleny statistiky spotřeby alkoholu. To nás jednak posouvá mezi největší světové opilce a zadruhé zastírá obrovské potenciální zdravotní komplikace významné části obyvatelstva.

PS. Doufám, že se nad touto úvahou ministr Kalousek zamyslí a nepřijde mi nafackovat.

0
Vytisknout
13269

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2012