Přednádraží jako "zaviněná pohroma"

19. 9. 2012 / Martin Škabraha

čas čtení 15 minut

Nefunguje kanalizace. Odpojili vodu. Odpojili elektřinu. Majitel domů svůj boj s politiky a jejich kmotry vzdal. Úřady dosud nikomu náhradní bydlení nesehnaly a běžné byty jsou nedostupné díky vysokým kaucím. Obyvatele ostravského Přednádraží tak patrně čekají předražené a doslova koncentrované ubytovny. Na jedné z nich nedávno vypukla úplavice, část klientů byla hospitalizována. Slušný český člověk jásá -- zase jednou vidí cigána tak, jak si ho představoval...

Tomu, co na ostravském Přednádraží v posledních týdnech proběhlo, se cizím slovem říká manufactured disaster. Není to přírodní katastrofa, způsobená silami, jež neumíme dostatečně předvídat, natož ovládat. Je to zaviněná pohroma, výsledek série lidských rozhodnutí, důsledek lidského jednání, případně toho, že v klíčových momentech se někdy naopak nejednalo -- i pasivita někdy znamená zapříčiňování jistého stavu věcí. Na konci postupných, na první pohled nesouvisejících kroků je bezvýchodná situace. Domy jsou neobyvatelné a zdraví či životům nebezpečné, nezbývá tedy nic jiného než jejich vystěhování. Nevyhnutelnost ale nenastala sama od sebe, objevila se až jako vyústění celého řetězce událostí, jimž se bylo možné vyhnout. Pokud by existovala politická vůle. A trocha politického rozumu.

Reportáž ze Sněmovny paralyzované prohibicí:

Poslanci na suchu -- chaos ve sněmovně

19. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 3 minuty

Prohibice se nevyhnula ani sněmovním restauracím, hospodám a barům. Na základě nařízení kancléře Sněmovny byly na právě probíhající schůzi Sněmovny staženy z oběhu veškeré nápoje s vyšším procentem alkoholu než 20%. Ve smyslu prohibičního nařízení vlády kancléř vyhlásil, že každý zaměstnanec, který nalije poslancům tvrdší alkohol než povoluje vládní dekret, bude okamžitě propuštěn z práce z důvodu porušení pracovní kázně.

Postskriptum k "nejlepším tradicím" české zahraniční politiky

19. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Od roku 1938 platí ve Spojených státech Foreign Agents Registration Act (FARA). Tento zákon vyžaduje, aby každá osoba přijímající finanční prostředky od zahraničních dárců periodicky zveřejňovala podrobnosti o tomto financování a s ním spojenými aktivitami. To se dnes zvláště týká různých thinktanků, nadací a dalších nevládních organizací, které ovlivňují zahraniční politiku země. Kdyby podobný zákon platil v Indii, bylo by dávno široce veřejně známo, že tolik oslavovaný tibetský dalajláma byl od roku 1959 přinejmenším do roku 1974 placeným agentem americké CIA. Je asi celkem pochopitelné, že představitel národa a kultury existenčně ohrožených čínskou koloniální politikou se spojí prakticky s kýmkoliv; jiná věc je ale otázka, zda z toho kdo je na prodej lze ještě dělat nezpochybnitelnou ikonu nejčistší morálky...

Braňte zákon, ale férově

19. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 27 minut

Nemohu nereagovat na článek Jana Potměšila "Na obranu církevních restitucí", vydaný 17. 9. 2012 v Britských listech. Jak zmiňuji ve svém článku "Hra o budoucnost" (BL, 18. 9. 2012), české společnosti v žádném případě neprospívá, že se spor o stávající vládní podobu (zdůrazňuji, nejedná se o jediné možné řešení, těch je celá řada) vyrovnání státu s církvemi posunul do iracionální polohy vyznačující se očerňováním protivníka, místo aby se soustředil na věcnou debatu a předkládané argumenty. Nutno říci, že k dehonestaci názorových odpůrců inklinují častěji přívrženci církevních restitucí s odvoláním na svou "absolutní pravdu" a "pochybnost" protiargumentů.

Údiv

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, údiv nad tím, že si někdo, kdo si dá název Britské listy, a přitom je bolševik a oranžový blb. Co jste to tam za dementy, proč nepíšete do Haló noviny? Urážet, napadat, to je vzorek rovnátkového Sobotky a bolševiků.

Ubozí, hrajete si na novináře a jste ubohý, trapný bulvární plátek, píše L. Skřinská.

Pět nejvlivnějších zemí EU požaduje radikální změny zahraniční a obranné politiky

19. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Pět ze šesti největších zemí EU podporuje plány na vytvoření celoevropského ministerstva zahraničních věcí a většinové hlasování, čímž by se EU vyhnula britskému vetu. Má také vzniknout možná evropská armáda a jednotný trh pro evropské zbrojovky.

Tuto německou iniciativu podporuje 11 ze 27 členských zemí EU. Její součástí jsou nedávné návrhy z Berlína a z Bruselu, aby byl volen přímou volbou evropský prezident, aby evropský parlament dostal nové rozsáhlé pravomoci a aby se dále rozštěpila EU vytvořením další parlamentní komory pro 17 členských zemí eurozóny.

Poslední překážka padla, dodatek k NDAA platí:

Americký prezident může vydat příkaz k neomezenému věznění bez soudu

19. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Odvolací soud zamítl žalobu proti dodatku k zákonu o obranných výdajích pro rok 2012 (National Defense Authorization Act, NDAA), podle níž má prezident Spojených států právo vydat příkaz k neomezenému věznění osob "představujících hrozbu národní bezpečnosti" bez toho, že by kauzu projednal soud.

USAID končí operace v Rusku

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy končí operace pod hlavičkou USAID v Rusku, oznámilo v úterý ministerstvo zahraničí. Tento krok je reakcí na rozhodnutí ruské vlády zastavit programy USAID v zemi.

Rusko možná zakáže přístup ke službě Youtube

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ruský ministr komunikací Nikolaj Nikiforov v úterý umístil na Twitter zprávu, podle níž Rusko zakáže přístup ke službě Youtube, pokud její provozovatel, společnost Google, nestáhne provokativní film "Nevinnost muslimů", jenž ve světě vyvolal vlnu násilných protestů.

Egypt bude kvůli filmu soudit sedm koptů a amerického pastora

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Egyptský generálnít prokurátor včera vydal příkaz k zatčení sedmi koptských křesťanů a floridského pastora Terryho Jonese spojených s kauzou provokativního protiislámského filmu "Nevinnost muslimů". Kauza je převážně symbolická, protože obvinění se nacházejí v zahraničí, a komentátoři ji považují za způsob, jak alespoň částečně utlumit hněv ulice.

Šluknovsko: Prohnala se tudy média

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Zůstala spoušť. Je to smutný příběh regionu, kterému touha novinářů a reportérů po mediální senzaci zatloukla v nedávné době další hřebík do rakve. Šluknovský výběžek, od války opomíjené, chudé, zanedbávané pohraničí, se ocitl ve světle reflektorů -- jedna reportáž svou dramatičností překlonávala druhou, slova jako "mačeta", "útok", "kriminalita", "přepadení", "napětí", "nepřizpůsobiví" se skloňovala ve všech pádech a celý zbytek České republiky nyní s jistotou ví, že tam jde fakt o kejhák. Napadlo by snad nyní rozumného člověka udělat si na Šluknovsku takovou klidnou rodinnou dovolenou?, ptá se Olga Hubíková.

Další hra aneb Kdo s koho

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Prohibice. Slovo, které ještě před nedávnem málokdo znal, či dokonce ve svém slovním vyjadřováním aktivně používal. Dnes je to jedno z nejčastěji skloňovaných podstatných jmen, je-li řeč o alkoholu. V České republice není dospělého jedince, který by dané slovo už nevyslovil. Alkohol je, zdá se jedním z hlavních tahounů daní v této zemi. Aspoň dle množství věnované pozornosti tomuto zbytnému statku od médií. Je to taktéž základ prapodivné hry "kdo z koho"- likérky, vláda a nebo životy občanů, píše Barbara Oberreiterová.

28149

Michala Chramcová: Můj rod? Rusika Roma a Sidorovci

19. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Mezi pražskými Romy tvoří předkové Michaly Chramcové trochu výjimku. Její rodina sice přišla do hlavního města ze slovenských Medzilaborců, ale tak jednoduché to není. "Pocházím z rodu, kterému se říká Rusika Roma. To proto, že tihle Romové přišli na Slovensko z Ruska. Tedy ti z babiččiny strany. A z dědečkovy strany patřím zase do rodu Sidorovců," popisuje Michala předivo svých rodových vazeb.

Příklady netáhnou - a když ano, tak jen ty pro někoho výhodné. Ale občané to nejsou!

19. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Nedávno jsem se zabýval systémem výběru a odvádění daní (registrační pokladny a Státní loterie) na Tchaj-wanu a jako příklad možnosti zlepšení výběru daní u nás jsem tento postřeh poslal jako otevřený dopis nejlepšímu z evropských ministrů panu ministrovi Kalouskovi. Jak se dalo očekávat, reakce žádná, což mě utvrdilo v názoru, že to "není to pravé ořechové", co by pana Kalouska inspirovalo v rámci obecného prospěchu. Realizovat takovou věc by znamenalo podřezat sobě či jiným větev. Zřejmě je snadnější peníze, jako vždy, tahat z kapes nebohatých občanů. Co je však tragedií, že i přes velký nesouhlas občanů a opozice se peníze sice vyberou, bohužel situaci v děravém rozpočtu to vůbec, ale vůbec neřeší. Naopak!

Protikorupční organizace: Návrh zákona o financování politických stran je dobrý. Zatím.

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Vláda projedná klíčový protikorupční zákon o dohledu nad hospodařením politických stran. Návrh zákona chválí experti z pěti nevládních organizací a vyzývají vládu a premiéra, aby jej podpořili. Zároveň ale varují před snahou vyškrtnout ze zákona klíčovou část -- zřízení úřadu, který má bdít nad jeho dodržováním.

Co znamená Kalouskových 12 procent

18. 9. 2012 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

Závěr zvýsledků veřejného mínění, že "Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)" je špatný. Taktéž na titulku "Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!" není dle mého názoru mnoho neuvěřitelného, píše Pavel Trtík a pokračuje: Domnívám se totiž, že daleko příhodnější by bylo nazírat na ten výsledek výzkumu veřejného mínění (pozor pouze výzkumu veřejného mínění!!) asi touto optikou.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O podivuhodné pasivitě Čechů a o vině dnešních Němců

18. 9. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Myslíte si opravdu, že mlčenlivá většina českého národa nenese žádnou vinu za to, co se v ČR dnes děje?

Přečetl jsem si v BL článek o rozhovoru s Bernhardem Schlinkem, který podle informace deníku Guardian je prý německý filozof. Já ho zatím znal jen jako spisovatele a myslel jsem u toho nejen na podle Schlinka dosud existující břemeno Němců, ale také na pasivitu některých Čechů, o níž se také občas něco dovídám na tomto serveru. Začněme ale tím, kdo jsou filozofové, a to tím, co kdysi řekla německá profesorka filozofie Brigit Recki.

Realita, která vyhřezla a ukazuje důsledky

18. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

První místo v dnešních zprávách na Novinkách.cz nebo Ihned.cz zaujímá informace o tom, že hasiči zajistili 260 litrů alkoholu, který obsahoval 20-30 procent metanolu. Kromě toho celníci objevili 94 tisíc kolků, které skončily jinde než v oficiální likérce. Přesměrování kolků mimo legální cestu vrhá podezření na to, že také oficiální likérky se mohly podílet na ilegálním byznysu s nezdaněným alkoholem, který došel až do metanolové tragédie.

Hegerova ubohost

19. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Bezradnost současné vládní koalice výstižně interpretoval ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, Csc. Podle počtu titulů, jeden z nejvzdělanějších ministrů současné vlády, reagoval v pořadu ČT Otázky Václava Moravce na kritiku stínové ministryně zdravotnictví za KSČM, poslankyni Janu Markovou signifikantně. Jako primitiv.

Co může veřejnost

18. 9. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

Podle Borise Cveka, je chyba ve veřejnosti , protože

(její velká část) nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle..

A bylo vyřčeno, ale na B, C a možná další písmena se již nedostalo.

Mitt Romney: "47 procent Američanů jsou paraziti"

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americkým voličům se dostalo šokujících důkazů o arogantním vystupování republikánského kandidáta Mitta Romneyho. Při akci na Floridě, jejímž cílem bylo získat další finanční prostředky pro Republikánskou stranu, urazil Romney téměř 150 milionů amerických voličů, když vysvětlil, proč nemůže otevřeněji útočit na Obamu jako na "zkorumpovaného" politika, který selhal.

Terazky ministrom

18. 9. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Kdo by neznal třeskutou hlášku ze Švandrlíkových Černých baronů, s níž lampasácká karikatura řečená Terazky vstoupila do povědomí čtenářů a posléze (v podání Pavla Landovského) i filmových diváků: "Čo bolo, to bolo. Terazky som majorom."

Připomeňme, že major byl nejenom ukázkovým dobovým hňupem, ale i výživným zdrojem nejrůznějších bizarních floskulí, což je důvod, proč si ho připomínám stále častěji. Floskulím se totiž u nás, díky vyprazdňujícím se obsahům, začíná nebývale dařit a jsou chytlavější než svízel přítula. Jen co se nějaká jen trochu použitelná objeví, začnou ji papouškovat opeřenci nejrůznějšího ideového zabarvení, čechrající si prostřednictvím médií své stranické peří. A tak se vesele staví mantinely, vysílají signály, nastavují procesy a také se hojně mapuje a vymezují horizonty a nejedna hlava otevřená si to či ono dokáže představit...

BRITSKÝ EXPERT:

Led v Arktidě v létě úplně roztaje do čtyř let

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Profesor Peter Wadhams z Cambridge University, jeden z čelných světových odborníků na led, varoval, že do čtyř let v Arktidě v létě roztaje veškerý sníh a led. Charakterizuje to jako "globální katastrofu" v severních zeměpisných šířkách a požaduje "naléhavě" nové nápady jak snížit globální teplotu: "Nejenže musíme naléhavě omezit emise CO2, ale musíme bezodkladně zkoumat i jiné způsoby jak zpomalit globální oteplování, jako jsou různé předložené geoinženýrské projekty." V jejich rámci by se měly sluneční paprsky odrážet zpět do vesmíru, vybělit mraky a rozsít do oceánů nerostné látky, aby moře absorbovala více CO2.

"Jak mořský led ustupuje, v letních měsících se oceán otepluje (na 7 stupňů r. 2011) a to otepluje i mořské dno. Kontinentální pevninské prahy v Arktidě jsou vytvořeny z podmořského permafrostu, zmrzlých usazenin z poslední doby ledové. Jak se voda začne oteplovat, permafrost roztaje a vypustí do atmosféry obrovské množství v něm uloženého metanu. To povede k velkému zrychlení globálního oteplování."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hra o budoucnost

18. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 16 minut

Téma tzv. církevních restitucí či obecně vzato "vypořádání státu s církvemi" je v České republice nadále tématem emotivním. Bohužel emoce převládají nad racionalitou a místo smysluplných diskusí jde spíše o to, kdo zadupe protistranu do země bez ohledu na argumenty.

Místo toho, aby se vedly debaty nad podobou vyrovnání státu a církve a nad případnými mezerami předložené vládní varianty, byli odpůrci vládního zákona hozeni do jednoho pytle s tím, že jejich názory jsou vesměs irelevantní a proticírkevní, že zavánějí totalitním myšlením a ohrožují demokracii. Naproti tomu ušlechtilé církve a ještě ušlechtilejší vláda se dohodly na "nejlepším možném" řešení, a nikdo jim do toho nemá co mluvit. Takto se debata nevede.

Panetta: Čína a Japonsko směřují k válce

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Čína a další asijské země angažované v územních sporech kvůli ostrovům ve Východočínském a Jihočínském moři mohou dospět až k válce, pokud jejich vlády nezanechají "provokativního chování", prohlásil včera americký ministr obrany Leon Panetta.

Vláda řízená neobratnými mafiány?

18. 9. 2012 / Viktor Vereš

čas čtení 3 minuty

Pokud by byla vláda ČR řízena inteligentními mafiány, ti by si ohlídali, aby jim nikdo do černé výroby alkoholu nešťoural. Nenechali by vyrábět alkohol z metylalkoholu, bylo by ještě dobře. Takto musí vláda mafiány zachraňovat nejdřív pozdním zakázáním prodeje ze stánků a v tržnicích (dovede si někdo představit, že to bylo povoleno na popud někoho jiného než mafie, která od začátku nechtěla platit daně?)

Potom nerozlišováním, zda jde o 6 litrový barel v nejhorší hospodě, který s vysokou pravděpodobností obsahuje jed, a mezi značkovou whisky v originální špatně padělatelné lahvi a plechové krabici prodanou v mezinárodním řetězci, který bude těžko riskovat ztrátu celosvětové pověsti.

Kalousek, metanolový kmotr

17. 9. 2012 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

O ministru Kalouskovi není v poslední době příliš slyšet. A to navzdory tomu, že za současnou metylovou tragédii a její důsledky nese největší díl odpovědnosti a způsobil naší společnosti nedozírné škody:

  • za tragický stav, kdy podle odhadů 10-50% tvrdého alkoholu pochází z nelegálních zdrojů, jsou zodpovědny zejména 2 státní úřady Finanční úřad a Celní správa. Mnoholetá nečinnost těchto úřadů umožnila současný stav. Ten by jistě trval nerušeně dál, pokud by nedošlo k tragédii. Daňové úniky jsou v řádu desítek miliard korun. Cena za životy a zdraví občanů nevyčíslitelná. Oba tyto úřady spadají pod Ministerstvo financí.
  • Policejní manévry spojené s prohibicí stojí státní rozpočet nemalé prostředky, které patrně nikdy nikdo nevyčíslí.
  • Propad výběru spotřební daně a DPH spojený s prohibicí poškodí citelně stav státního rozpočtu za letošní rok. Zdravotnické náklady spojené s akutní i dlouholetou následnou péčí o postižené zbytečně zatíží zdravotnické rozpočty a nepřímo poškodí ostatní pacienty.
  • Negativní reklama poškodila reputaci České republiky ve světě a způsobí nedozírné škody exportérům lihovin.
  • V neposlední řadě jsou zcela zkresleny statistiky spotřeby alkoholu. To nás jednak posouvá mezi největší světové opilce a zadruhé zastírá obrovské potenciální zdravotní komplikace významné části obyvatelstva.

PS. Doufám, že se nad touto úvahou ministr Kalousek zamyslí a nepřijde mi nafackovat.

Etnocentrická západní politika vůči "Arabskému jaru" selhala na celé čáře

17. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Vysloužit si nálepku nenapravitelného pesimisty a kacířského škarohlída bylo vloni opravdu snadné. Stačilo v podmínkách všeobecně sdíleného nadšení naznačit, že události v arabském světě nejsou ve skutečnosti "prodemokratickým hnutím" tak jak ho chápe Západ, a že motivy arabské ulice jsou nám úzkými westernizovanými elitami překládány poněkud neadekvátně. Všeobecně se přece předpokládalo, že odstranění autoritativních režimů přivede k moci liberály identifikované s "racionálním" postosvícenským Západem. Jestliže však někoho nepřesvědčily ani výsledky voleb, vlna protestů proti štvavému filmu "Nevinnost muslimů" v posledních dnech ukázala nade vší pochybnost, že původní západní výklad Arabského jara byl naprosto neadekvátní. Nejvíce pozápadněnou zemí ze všech "osvobozených" je Tunisko - a odtud právě USA kvůli bouřlivým protestům evakuují diplomatický personál. Západ se během posledních měsíců pokusil dosáhnout vzájemného přizpůsobení s politickými silami, které o "misionářsky" vedené úsilí v zásadě nestojí a naopak nemají daleko k tomu považovat proto západní mocnosti za své nepřátele.

Proč to dělat jednoduše (a efektivněji), když to jde dělat složitě (ale pro někoho výhodněji)!

17. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 10 minut

Dnes jsem dostal nevyžádaný email, který bohužel, není podepsán, za to je na jeho konci prosba o jeho přeposlání ministrovi Kalouskovi, pokud někdo zná jeho emailovou adresu. Mám to štěstí, že tu adresu mám a s radostí mu email přepošlu. Nicméně bych se chtěl k jeho obsahu poněkud obecněji vyjádřit. Je to sice email obsahem mimo hranice našeho státu, ale přitom se nás bezprostředně týká. Jde totiž o ty tolik diskutované, jednou stranou navrhované, druhou stranou zásadně odmítané registrační pokladny.

Německý filozof Bernard Schlink: Být Němcem je obrovské břemeno

17. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Němci jsou stále ještě otroky své minulosti. Obrovskou měrou to ovlivňuje způsob, jímž reagují ve svých stycích s Evropou a širším světem, řekl v rozhovoru s listem Guardian jeden z nejvýznamnějších německých spisovatelů a filozofů Bernard Schlink.

Dnešní evropská krize je pro Němce obrovským problémem, protože Německo a Němci popírají dosud svou národní identitu a vrhli se do realizace evropského projektu. Kdyby se evropský projekt rozložil, Němci by přišli o možnost, jak před sami sebou utéci. Schlink líčí, jak jeho přátelé a kolegové celý život intenzivně usilují o to skrývat své němectví a někdy dokonce předstírají jinou národní totožnost.

A co na to ministr zahraničí ČR?

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve vámi již zmíněných LN se píše, že polská policie odmítá možnou verzi českých policistů:

"Polská policie v pondělí ráno verzi českých kolegů odmítla. Podle Poláků jde o fámu, které zatím nic nanasvědčuje."

Očekávám, že se ministr zahraničí bude angažovat a kontaktuje polského partnera s žádostí o spolupráci, aby tak podpořil velké úsilí české policie, píše Milan Urie.

Zajímavá je mimochodem i následující informace ze stejného vydání LN:

"Od roku 2010, kdy Evropská unie znovu povolila používání jedovatého, ale lacinějšího metanolu pro směsi do ostřikovačů, zahynuly v Polsku po požití alkoholu vyrobeného z těchto směsí desítky lidí. Jenom loni tamní úřady zaznamenaly 77 případů otravy, z toho 22 jich skončilo úmrtím.

A co na to Češi, kteří to věděli? "...nás se to přeci nemůže týkat. My nic, my muzikanti".

Je vidět, že se nás ta malá úroveň předvídavosti zatraceně dotkla ke škodě všech postižených.

Ve vámi publikovaném článku ze 14. 9. 2012 je dole odkaz na zajímavý článek Jana Skolila uveřejněný na webu Petrol.cz, který tam byl vydán 20. července 2012. Ve 3 komentářích jsou dva datovány 14. 9. 2012. Jeden z nich tam položil otázku:

"Jméno výrobce používající bez označení methanol neprozradíte?"

Koho by to tak asi mohlo zajímat, že?

Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Schwarzenberga 32 procent, Nečase 23 procent. Je zjevné, že politikové mohou v Česku dělat, co se jim zlíbí, občané je stále budou milovat, protože jsou to přece politikové, případně že Schwarzenberg je "šlechtic". :) Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)

Zdroj: ZDE

Neomalenost ministra zdravotnictví

17. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Bagatelizování metanolového skandálu ministrem Hegerem už přesahuje meze, které se dají tolerovat. Včera v televizi prohlásil, že pokud si někdo zkazí žaludek plesnivým sýrem, není to důvod pro celoplošný zákaz prodejů sýrů (a tudíž by se to s tou prohibicí nemělo zas tak moc přehánět) a dnes na poznámku redaktora ČT, že prodejci a distributoři alkoholu mají v souvislosti s prohibicí v úmyslu podat na stát žalobu kvůli ušlému zisku 750 mil./měsíc, dokonce odpověděl, že záležitost s metanolem už má charakter přírodní pohromy (a požadavek asociace prodejců proto postrádá relevanci).

Vážně budeme v penzi chudí?

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

IDnes publikovala pozoruhodný článek o zabezpečení ve stáří. Vyplývá z něho v podstatě, že pokud nebudete mít výdělečnou firmu, ve stáří zchudnete. Stát se o vás nepostará a soukromé důchodové zabezpečení vám moc nepomůže. Můžete se ale zachránit nákupem zlata a nemovitostí. :) Dobré rady. Další důkaz rozkladu českého státu. Že si to lidé nechávají líbit...? (JČ)

Kompletní článek ZDE

RegioJet přestane zastavovat v Ústí nad Orlicí a v Zábřehu na Moravě

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podrobnosti ZDE

Je to varovný důkaz o tom, že Jančurovy řeči o tom, jak privatizace železnice a zavedení komerční konkurence do vlakové sítě "zlepší kvalitu služeb", jsou pouhé kecy. Už to začíná. První důkaz, že zavedení komerčních principů na železnici kvalitu služeb zhorší. (JČ)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37376