Libye po Kaddáfím:

"Byla to vždycky občanská válka"

24. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Protikaddáfíovské síly vězní 7000 lidí ve věznicích a táborech. Není to překvapivé, píše v deníku Independent Patrick Cockburn. Konflikt v Libyi byl vždycky daleko víc občanskou válkou mezi Libyjci samotnými, než zahraniční vlády předstíraly a než zahraniční média informovala.

Vítězství vzbouřeneckých rebelů nepřineslo slitování. Často Kaddáfí usmrtil příbuzné vzbouřenců anebo je věznil. Mají motivaci se pomstít. Někdy pocházejí vzbouřenci z kmenů a měst, které se tradičně stavějí nepřátelsky k jiným kmenům a městům. Kaddáfího stoupenci jsou pronásledováni po celé zemi. Kaddáfího rodné město Syrte čelí "pokračující vládě teroru".

Vládne hluboká a sílící hysterie, zejména mezi mladými bojovníky a islamisty, a pronásledují se všichni, kdo měli cokoliv společného s předchozím režimem.

Národní přechodová rada, jejíž vláda je víceméně teoretická, tento hon na čarodějnice nemůže zastavit, protože mnoho jejích členů se bojí, že budou sami obviněni z vazeb na předchozí režim.

Některé skupiny obyvatelstva jsou zvlášť zranitelné. Vzbouřenci v Libyi byli vždycky přesvědčeni, že proti nim na straně Kaddáfího bojují "žoldnéři" naverbovaní ve střední Africe. Když byli v Tripolisu tito údajní "žoldnéři" zatčeni, ukázalo se, že jsou to černošští imigranti, dělníci bez pasů a občanských průkazů.

Podle Amnesty International byli někteří tito "bojovníci", které nový režim ukazoval v televizi jako "žoldnéře", posléze tiše propuštěni, protože to byli zahraniční dělníci. Jiní se stali obětí lynčování davu, právě proto, že nedokázali prokázat svou totožnost.

Zahraniční média zaujala apriorně nepřátelský postoj vůči Kaddáfího režimu a nezajímala se příliš o válečné zločiny, páchané vzbouřenci. Příkladem bylo, když byly nalezeny mrtvoly asi devíti libyjských vojáků. Nový režim tvrdil, že je zastřelila Kaddáfího strana, protože chtěli přejít k vzbouřencům. Avšak Amnesty International našla videozáběry, podle nichž tito vojáci byli zajati vzbouřenci a byli to zřejmě vzbouřenci, kteří je popravili.

Čistka, která v Libyi probíhá proti stoupencům minulého režimu, je o to nebezpečnější, že jednotlivé vzbouřenecké bojůvky bojují spolu navzájem a bojují i proti politikům. K diskreditaci soupeřů se používají obvinění ze spolupráce s minulým režimem. Popravčí čety mají zájem o popravování, neboť jejich příslušníci konfiskují majetek odsouzených.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10883

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011