V hnutí Occupy Wall Street údajně vzniká tajná frakce, chce se zmocnit rozhodování

23. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

KD│ Reportér časopisu Truthout Alexander Kelly informuje, že podle zpráv které obdržel v pondělí od důvěryhodného zdroje vzniká uvnitř hnutí Occupy v New Yorku tajná frakce složená z celebrit a osob aspirujících na vedoucí posty. Některé jsou údajně rozhodnuty směrovat hnutí podle vlastních představ, včetně napojení na tradiční politické síly. Kellyho zpráva není první tohoto druhu a není ani ojedinělá.

Od okamžiku kdy hnutí Occupy vzniklo prosazovalo myšlenku přímé demokracie a rozhodovalo o všech důležitých záležitostech včetně rozpočtu konsensuální procedurou na nočních všeovecných shromážděních, jichž se mohl účastnit každý. To však znamená, že věci si vždy žádají svůj čas. (Někteří, mezi něž Kelly ani jeho zdroj ovšem zjevně nepatří, jsou přesvědčeni, že stres a frustrace z tohoto nefunkčního způsobu rozhodování jsou součástí předem připraveného plánu postupné oligarchizace hnutí Occupy.) Teď podle několika zdrojů vznikla malá skupina, která se oddělila od ostatních příznivců a začíná o různých záležitostech jménem hnutí rozhodovat sama.

Zdá se, že v centru skupiny stojí jistý Thorin Caristo, jenž patřil k prvním aktivistům hnutí a bezúspěšně prosazoval okupaci Central Parku. Podle Kellyho zdroje měl Caristo tajné schůzky se starším newyorským aktivistou Jeanem-Louisem Bourgeoisem. Podle jednoho videozáznamu na Youtube Bourgeois poskytuje Caristovi peníze a další zdroje potřebné k prosazování jeho agendy uvnitř hnutí. S Caristem ovšem údajně úzce spolupracují i další, jmenovitě spoluzakladatel labelu Def Jam Russell Simmons a dokumentarista Michael Moore, bývalý ředitel newyorské pobočky American Civil Liberty Union Norman Siegel a pravděpodobný kandidát na post starosty Alec Baldwin.

Existují obavy ohledně transparentnosti a zodpovědnosti na straně jmenovaných osob, které organizují aktivity jménem hnutí Occupy, na což nemají nárok.

Vyklizení Zuccotiho parku samozřejmě této skupině činnost mimořádně usnadnilo, protože znemožnilo pravidelná noční shromáždění. Místo toho se zmíněná skupina údajně schází v kanceláři ve dvanáctém patře v čísle 50 na Broadwayi, kterou jí platí neznámý sponzor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10569

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011