Londýnská policie ovládla po násilných protestech ulice v Tottenhamu

7. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Bezpečnostní a zdravotní služby patrolují ulicemi severního Londýna ve čtvrti Tottenham poté, co obyvatelé v sobotu násilně zaútočili na policii. Demonstranti zapalovali vozidla a budovy.

Místní svědek řekl v rozhlase BBC, že impulsem k násilným nepokojům v Tottenhamu bylo, že policie zaútočila pendreky na šestnáctiletou dívku, která se k policistům přiblížila a požadovala "spravedlnost" a "informace o okolnostech usmrcení Marka Duggana". Násilnému útoku policistů na dívku, která nedělala nic násilného, byl přítomen dav několika stovek lidí a policejní útok proti dívce podle svědka vyvolal násilné nepokoje. Audiozáznam rozhovoru se svědkem ve vysílání rozhlasu BBC v angličtině ZDE

V noci na sobotu bylo zraněno osm policistů v násilí, které vzniklo poté, co policie ve čtvrtek střelbou usmrtila místního obyvatele Marka Duggana. Policie uvedla, že v neděli ráno ještě existovaly "oblasti zločinnosti" a obyvatelé informovali, že dál dochází k plenění.

Londýnští hasiči uvedli, že jejich posádky likvidují celou řadu požárů. Podle mluvčích hasičů jsou nyní všechny požáry "pod kontrolou".

Pořádková policie byla posílena policisty z Kentu, kteří nyní vytvořili kolem oblasti násilí kordon. Konzervativní ministryně vnitra Teresa May násilí v Tottenhamu důrazně odsoudila.

Velitel londýnské Metropolitní policie Stephen Watson uvedl, že policie neměla předběžné informace o tom, že dojde k tak obrovskému násilí, navzdory tomu, že si byla vědoma zvýšeného napětí po usmrcení Marka Duggana (29).

"V sobotu večer se konal pokojný protest před policejní stanicí v Tottenhamu - nebylo zjevné, že dojde k vzniku násilí," uvedl.

BBC poznamenává, že od tottenhamských nepokojů v roce 1985 byly vztahy mezi místní komunitou a policií většinou dobré, avšak usmrcení Marka Duggana vyvolalo napětí.

Policejní mluvčí uvedl, že členové tottenhamské komunity hledají bezprostřední odpovědi na to, proč násilí vzniklo, avšak vyšetřování Dugganovy smrti zřejmě bude trvat nějakou dobu.

Pořádková policie a policie na koních byly povolány do Tottenhamu poté, co se asi ve 20.20 britského letního času pokojná demonstrace proměnila v násilí.

Demonstranti házeli Molotovovy koktejly na policii a do budov. Podpálen byl jeden patrový autobus a budovy, včetně jednoho supermarketu a obchodu s koberci.

Docházelo k plenění obchodů v oblasti. Lidé si odváželi plné nákupní vozíky zboží. Podle místních lidí plenění pokračovalo ještě i v neděli.

Policie uvádí, že bylo zraněno 26 policistů a dva z nich byli v neděli dopoledne ještě v nemocnici. Zraněni byli také tři místní občané, dva z nich jsou stále ještě v nemocnici. 42 osob bylo zatčeno za různé trestné činy včetně násilného chování a loupeží.

Kolem půlnoci se policii podařilo ovládnout asi 200 metrů na ulici Tottenham High Road, kde v sobotu večer došlo k nejhorším násilnostem.

Avšak když do ulice přijely hasičské stříkačky a začaly hasit hořící vozidla a budovy, násilní demonstranti se rozšířili postranními uličkami do dalších částí města. Na severu čtvrti v Tottenham Hale byl vykraden a podpálen supermarket Aldi. Podpálen byl i nedaleký obchod s koberci, v němž vznikl obrovský požár.

K nejintenzivnějšímu plenění docházelo v oblasti Wood Green. Pokračovalo až do ranních hodin v neděli. Ve čtyři hodiny ráno v neděli nebyla na Wood Green High Road ještě žádná policie, přestože násilníci vytloukli výkladní skříně u desítek obchodů a vykradli je. Asi stovka mladíků vyplenila obchody s počítačovými hrami, s elektrotechnikou a s oděvy. Mladí muži měli maskované obličeje.

Vzhledem k tomu, že v oblasti nebyla přítomná policie, řidiči městské autobusové dopravy odmítli jet na Wood Green High Road a doprava v ulicích byla zastavena.

Známá Marka Duggana uvedla, že demonstranti chtějí "spravedlnost pro rodinu Marka Duggana".

Policie ve čtvrtek chtěl provést plánované zatčení Marka Duggana, kterého zastihla v taxíku. Při zatčení došlo k přestřelce. Jeden policista přežil jen proto, že kulka, vystřelená proti němu, se zasekla v jeho osobní vysílačce. Existují protikladná svědectví ohledně toho, kdo začal střílet první. Někteří svědkové tvrdí, že policie, jiní, že Duggan z taxíku na policii vystřelil jako první.

Usmrcení Marka Duggana vyšetřuje Nezávislá komise pro stížnosti na policii.

V Tottenhamu došlo naposledy k násilným nepokojům r. 1985, za konzervativní vlády Margaret Thatcherové. Britské úřady se od té doby velmi snažily vytvořit dobrou spolupráci mezi místní komunitou a policií. Je možná signifikantní, že k dalším velkým nepokojům dochází v této chudinské čtvrti znovu za vlády Konzervativní strany. Ač je nutno odmítnout násilí i plenění, je pozoruhodné, že k násilnostem dochází vždy za vlády konzervativců, kdy režim už lidé nejsou schopni vydržet.

Jeden místní občan upozornil v televizi BBC v neděli v poledne, že pokojní demonstranti se v sobotu večer před policejní stanicí v Tottenhamu pět hodin dožadovali vysvětlení ohledně usmrcení Marka Duggana a nedostalo se jim žádné reakce. Šéfka místního komunálního úřadu vyjádřila lítost nad zničením místní infrastruktury a apelovala na veřejnost, aby lidé spolupracovali a nenarušilo to duch komunity. Starší občané ve čtvrti, bez ohledu na etnický původ, se k sobotnímu násilí stavějí nesmírně kriticky, stejně tak jako mnozí mladší občané, interviewovaní televizí BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7633

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011