"Seberte Cikánům dávky!"

7. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Senátor Doubrava, zvolený do Senátu za uskupení Severočeši.cz, byl do roku 2010 komunistou a dodnes se hlásí ke svému údajně levicovému přesvědčení. Do volební kampaně chce jít ale s "romskou otázkou", horuje proti "těm flákačům" a je pro snižování sociálních dávek. Parlamentní listy svůj článek o něm nazvaly doufám s ironií "Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky".

V době, kdy se ve společnosti celkově zvyšuje chudoba a bohatí jsou stále bohatší, kdy se tedy rozevírají sociální nůžky, nemá určitě smysl apelovat na snižování dávek pro chudé a tlačit je do situace, kdy nemají co ztratit.

Byl jsem sice vždycky zastáncem toho, že sociální dávky mají být adresné, řádně zdůvodněné, že se na nich nemá plýtvat a že lidé by měli vždy být motivováni starat se sami o sebe, pokud mohou. Na druhou stranu problém naší společnosti nyní určitě nejsou dávky, ze strany senátora Doubravy je to pouze hra na fašistickou notu.

V zemi, kde kvete korupce a rozkrádání státních peněz, kde panuje půjčková demokracie Věcí veřejných a kde se sami policisté, jak vychází v poslední době najevo, podílejí na vydírání podnikatelů, máme jiný problém: problém s těmi "nahoře". Nikoli jenom levicový politik, ale každý rozumný politik by měl v dnešní situaci bránit zájmy chudých a nepřipustit, aby se chudí rvali s ještě chudšími o ten zbytek, který jim korupčníci nechají po svých hodech.

Nepřítelem střední třídy a "nižší střední třídy" nejsou Romové, bezdomovci atd., nýbrž ti, kteří podle odhadu NERVu rozkradou z veřejných peněz kolem 40 miliard korun každý rok.

Tito lidé získávají díky svým penězům obrovský vliv, který je těžko upřen lidumilným směrem, když pramení ze zločinu. Oproti tomu udržení základního smíru ve společnosti pomocí sociálních dávek, aby člověk nežil někde, kde se běžně vraždí na ulici a kde je pro chudáky vězení požehnáním, se rozhodně vyplatí a je v souladu s obecnými morálními hodnotami.

Senátor Doubrava se ale řídi ironickým pořekadlem, charakterizujícím českou společenskou situaci už dlouhou dobu: když ukradneš pět tisíc, je to zločin, když ukradneš pět tisíc milionů (pět miliard korun), je to OK.

Jeho rétorika odvádí pozornost od skutečných problémů, plete si levici s fašistickými postoji a snaží se rozpoutat společenskou nenávist na té nejprimitivnější a nejpopulističtější vlně. Senátor Doubrava kalí vodu... v čím zájmu asi?

V Česku prudce roste počet milionářů i chudých na hranici žebroty

0
Vytisknout
12347

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011