Londýn zažil druhou noc násilí

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Násilí, vandalismus a plenění obchodů se rozšířilo po celém jižním Londýně až do Brixtonu. 100 lidí bylo zatčeno, 35 policistů zraněno.

Policie na koních pronásledovala skupiny maskovaných mladíků, z nichž někteří byli ozbrojeni tyčemi. Snažila se je dostat mimo obchody. V Enfieldu byl zdemolován a vykraden supermarket Tesco Extra.

Na rozdíl od sobotní noci byla tentokrát v ulicích Londýna pořádková policie ve velkém počtu. Chovala se také agresivněji, útočila na davy pendreky a se psy.

Tři policisté byli odvezeni do nemocnice poté, co do nich narazilo ve 12.45 v noci rychle jedoucí auto. Šest hasičských stříkaček hasilo požár v obchodu Foot Locker v Brightonu a svědci viděli, jak se policie střetla s mladíky kteří vykrádali nedaleký obchod s elektronikou.

Asi 50 mladíků se shromáždilo v centru Londýna na Oxford Circus a poškozovali tam obchody. Více než 30 mladíků zvandalizovalo obchody v oblasti Walthamstow Central, včetně supermarketu British Home Stores.

Bratr usmrceného Marka Duggana Shaun Hall řekl v televizi Sky News: "Zdá se, že tisk píše, že je to všechno spojené s mým bratrem. OK, potřebovali jsme odpovědi na některé otázky, ty odpovědi jsme nedostali, proto vznikl tento dominový efekt, ale my s tím nesouhlasíme. Vím, že lidé jsou frustrovaní, jsou v této chvíli rozhněváni, ale prosím, přestaňte. Nespojujte to s mým bratrem, byl to dobrý člověk."

Dodal, že rodina Dugganových je zdrcena smrtí Marka Duggana a odmítl jako "naprostý nesmysl", že by Mark Duggan na policii střílel.

Deník Guardian uvedl, že z předběžných balistických testů vyplývá, že kulka, která zasáhla vysílačku jednoho policisty, byla policejní kulka. Komise pro vyšetřování stížností na policii uvedla, že se k záležitosti vyjádří, až bude celé vyšetřování ukončeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7528

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011