Dluhová krize zasáhla jádro EU

13. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Dluhová krize v úterý otřásla jádro EU, když na trzích vzrostly obavy ohledně stability Španělska a Itálie a vynutily si přehodnocení strategie eurozóny ve věci obnovení důvěry investorů.

Trhy padaly kvůli obavě, že třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny - které nemohou být zachráněny prostřednictvím stávajícího evropského fondu vyčleněného pro tyto účely - mohou být příštími oběťmi krize.

Z jedné strany se investoři obávají rozhodnutí EU zapojit do sanací postižených ekonomik také banky, a to i za cenu spuštění řeckého bankrotu. Na druhé straně považují neshodu EU ohledně dodatečné pomoci Řecku za špatné znamení ohledně oslabování závazků vůči měnové unii.

Kombinace obou nejistot se na trzích ukázala být toxická. Výprodej zasáhl Itálii, jednu ze stabilních evropských ekonomik, která navzdory vysokému zadlužení dosud unikala osudu méně šťastných členů eurozóny.

Podle ekonoma společnosti Capital Economics Jonathana Loynese to může znamenat, že měnová unie ve své stávající podobě skončí.

A stejně jako už tolikrát předtím byli ministři financí donuceni konat teprve tehdy, když už jim trhy neponechaly jinou možnost.

Italská vláda urychlila schválení plánu úspor a EU otevřela dveře k úplnému přestrukturování záchranného fondu, který se až dosud zaměřoval na pomoc zemím na pokraji kolapsu, jimž poskytoval peníze na vysoký úrok a pod podmínkou bolestivých úsporných opatření. Do budoucna by měly být zváženy možnosti prodloužení termínů splatnosti půjček a snížení úroků, nebo rozšíření pravomocí fondu o možnost nakupovat dluhopisy ohrožených zemí na volném trhu. S takovými kroky nyní souhlasí i Německo, které jim dlouho důrazně oponovalo.

Oba kroky přinejmenším na čas trhy zklidnily, euro mírně zpevnilo a milánský burzovní index zčásti vyrovnal ztráty, které od rána utrpěl, když po mnoha dnech zamířil vzhůru. Trhy však zůstávají rozkolísané - a patrně se na tom nic nezmění až do okamžiku, kdy se všechny členské země eurozóny jasně postaví na obranu jednotné měny.

Podle předsedy EK Hermana Van Rompuye může být na pátek do Bruselu svolán mimořádný summit lídrů EU. Ve stejný den budou zveřejněny dlouho očekávané výsledky stresových testů evropských bank.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14861

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011