Činitel britského ministerstva zahraničí rezignoval kvůli odmítnutí Spojeného království zakázat vývoz zbraní do Izraele

18. 8. 2024

čas čtení 3 minuty

Mark Smith konstatuje, že důkazy o izraelských válečných zločinech v Gaze jsou jasné, ale jeho stížnosti byly ignorovány

Činitel britského ministerstva zahraničí rezignoval kvůli odmítnutí Spojeného království zakázat vývoz zbraní do Izraele za  porušování mezinárodního práva.

Mark Smith, protiteroristický úředník na britském velvyslanectví v Dublinu, uvedl, že rezignoval poté, co podal řadu interních stížností, včetně stížností podaných prostřednictvím oficiálního mechanismu whistleblowingu, ale obdržel pouze formální odpovědi.

Smith uvedl, že pracoval pro britskou vládu na posuzování licencí na vývoz zbraní na Blízký východ a „každý den“ byli jeho kolegové svědky „jasných a nezpochybnitelných příkladů“ válečných zločinů a porušování mezinárodního humanitárního práva ze strany Izraele v Gaze.

„Vysocí představitelé izraelské vlády a armády otevřeně vyjadřují genocidní záměry, izraelští vojáci pořizují videozáznamy, na nichž úmyslně pálí, ničí a rabují civilní majetek,“ napsal. „Více než polovina domů v Gaze a přes 80 % komerčních nemovitostí v Gaze bylo poškozeno nebo zničeno.

 
 
„Byly zdemolovány celé ulice a univerzity, humanitární pomoc je blokována a civilisté pravidelně nemají žádnou bezpečnou čtvrť, kam by mohli utéct. Sanitky Červeného půlměsíce byly napadeny, školy a nemocnice jsou pravidelně terčem útoků. Jedná se o válečné zločiny.“

Řekl, že „neexistuje žádné ospravedlnění pro pokračující prodej zbraní Izraeli ze strany Spojeného království, přesto však nějakým způsobem pokračuje“.

Britské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že nemůže komentovat jednotlivé případy, ale že vláda je odhodlána dodržovat mezinárodní právo.

Labouristická vláda se zavázala, že politiku prodeje zbraní Izraeli přezkoumá, ale zatím k žádnému rozhodnutí nedospěla.

Ministr zahraničí David Lammy uvedl, že může nadále povolit prodej obranných zbraní, ale přerušit tok útočných zbraní používaných v Gaze. Uvedl, že se jedná o složitý právní  proces.

Smith uvedl, že po dlouhé kariéře na ministerstvu zahraničí rezignuje se smutkem a že jediná odpověď, kterou na své stížnosti dostal, byla ve smyslu „děkujeme, vaše obavy jsme vzali na vědomí“.

Uvedl, že pro něj jako vysokého úředníka bylo velmi znepokojující, že byl takto přehlížen, a že mnoho dalších vysoce postavených kolegů vyjádřilo své obavy.

E-mail s rezignací byl rozeslán na široký soubor distribučních seznamů včetně stovek vládních úředníků, zaměstnanců velvyslanectví a zvláštních poradců ministrů zahraničních věcí.

Podle e-mailu byla Smithova funkce „druhý tajemník pro boj proti terorismu“,  v níž se popisoval jako „odborník na danou problematiku v oblasti politiky prodeje zbraní“ po „dlouhé kariéře v diplomatických službách“.

Napsal: „Ministři tvrdí, že Spojené království má jeden z ‚nejrobustnějších a nejtransparentnějších‘ režimů udělování licencí na vývoz zbraní na světě, což je však opak pravdy. Jako plně prověřený odborník, který upozornil na vážné obavy z nezákonnosti v tomto resortu, jsem hluboce znepokojen tím, že jsem takto přehlížen. Je mou povinností jako veřejného činitele na to upozornit.“

Francesca Albaneseová, zvláštní zpravodajka OSN pro palestinská území, ocenila Smithův krok jako odvážný a vyjádřila naději, že se k němu přidá mnoho dalších diplomatů.

Spojené království čelí soudnímu přezkumu své politiky prodeje zbraní, který se zaměří na to, zda ministerstvo zahraničí nejednalo zvráceně, když prodej zbraní nezakázalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
461

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2024