První britský vojenský satelit Tyche úspěšně vypuštěn

19. 8. 2024

čas čtení 3 minuty
Británie úspěšně vypustila do vesmíru svůj první vojenský satelit, což je významný krok v posílení jejích obranných schopností.

Družice pojmenovaná Tyche byla vypuštěna v noci na sobotu a představuje kritický pokrok v rozšiřovaných kosmických operacích Velké Británie.

Podle vládních zdrojů to znamená novou éru v infrastruktuře vojenského průzkumu, zpravodajství a sledování Spojeného království.

Vypuštění satelitu Tyche určeného k podpoře vojenských operací bylo potvrzeno britskou vládou. Tyche je první družice objednaná britským kosmickým velitelstvím, která je schopna pořizovat jak denní snímky, tak videozáznamy zemského povrchu. Tento pokrok posílí britské zpravodajské, sledovací a průzkumné schopnosti (ISR).

Britské ministerstvo obrany zdůraznilo klíčovou roli vesmíru v moderním válčení a poukázalo na probíhající válku na Ukrajině jako na důkaz strategického významu vesmíru. Tyche je první z řady satelitů, které mají být vypuštěny v rámci kosmického programu ministerstva obrany pro zpravodajství a sledování, jehož cílem je vytvořit do roku 2031 konstelaci satelitů a doplňkových pozemních systémů. Tyto satelity nejsou určeny pouze k podpoře vojenských operací, ale také k pomoci při dalších vládních úkolech, jako je monitorování přírodních katastrof, sběr kartografických informací, pozorování životního prostředí a sledování dopadů změny klimatu na celém světě.

Tyche, navržená a vzniklá výhradně ve Velké Británii, představuje kontrakt v hodnotě 22 milionů liber mezi britskou agenturou Defence Equipment & Support a společností Surrey Satellite Technology Limited (SSTL). Satelit, který je svou velikostí srovnatelný s domácí pračkou, je prvním, který je plně ve vlastnictví ministerstva obrany. SSTL obdržela první signály z Tyche jen několik hodin po startu, což potvrdilo úspěch mise.

Tyche bude příštích pět let operovat na nízké oběžné dráze Země a poskytovat včasné satelitní snímky pro podporu britských ozbrojených sil. Satelit byl vypuštěn z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii na palubě opakovaně použitelné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX v rámci mise "Transporter 11".

V souladu s tímto vývojem plánuje Královské letectvo (RAF) rozmístit ve Walesu radarovou stanici určenou ke sledování satelitů ve vesmíru, což je krok zaměřený na boj proti rostoucí hrozbě, kterou představují vesmírné aktivity Číny a Ruska. Tyto akce přicházejí v době, kdy Pentagon pokračuje v rozšiřování svých kapacit vesmírného válčení v reakci na rychlý pokrok ve vesmírných operacích obou zemí, které jsou stále více vnímány jako potenciální hrozby pro americké a spojenecké satelity obíhající kolem Země.

Úspěšné vypuštění družice Tyche představuje významný milník pro Velkou Británii, která se snaží posílit své vojenské schopnosti ve vesmíru. Vzhledem k tomu, že globální prostředí vesmírných operací se stává stále více konkurenčním, investice Spojeného království do vesmírného zpravodajství a sledování zdůrazňuje závazek udržet si vedoucí postavení v oblasti bezpečnosti a technologií v době, kdy se vesmír rychle stává kritickou doménou obranných operací.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
441

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2024