Ruští mariňáci natočili video s nabodnutou hlavou vojáka Ozbrojených sil Ukrajiny. Ukrajina se obrátila na OSN

19. 8. 2024

čas čtení 1 minuta
Kanály Z zveřejnily video, na kterém ruský voják ukazuje kůl s nabodnutou hlavou a tvrdí, že patří vojákovi Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU). Na videu jsou slyšet výhrůžky. "Takhle to bude pokaždé, když se potkáme," varuje voják v uniformě s nášivkou námořnictva, který má změněnou hlavu a zakrytou tvář.

Zástupci ruské krajně pravicové radikální skupiny Rusič uvedli, že na snímku je bojovník ze 155. samostatné gardové brigády námořní pěchoty, patřící k Tichomořské flotile Ruské federace.

Analytici ukrajinského projektu DeepState video geolokovali - podle nich bylo natočeno v Bělgorodské oblasti, na hranici poblíž kontrolního stanoviště Kolotilovka, kde 12. srpna došlo k pokusu o průlom ozbrojených sil Ukrajiny. Generální prokuratura Ukrajiny zahájila vyšetřování.

Komisař Nejvyšší rady pro lidská práva Dmytro Lubinec se na oplátku obrátil na OSN a Červený kříž. "Nepřítel používá taková videa k zastrašení a demoralizaci Ukrajinců. To však jen posiluje naši touhu postavit před soud každého, kdo se dopouští takových nelidských zvěrstev," uvedl ombudsman.

Mezitím se na několika ukrajinských telegramových kanálech souvisejících s armádou objevila varování, že ozbrojené síly Ukrajiny již nebudou zajímat vojáky 155. brigády jako odplatu za krutost. Z-bloggeři ujišťují, že "nikdo neuřízl hlavu, ta sama odletěla v důsledku kontaktu s palbou", ale podporují demonstrativní výsměch.

Ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec napsal, že 155. brigáda byla po zahájení ofenzívy ozbrojených sil Ukrajiny přesunuta do Kurské oblasti. Předtím byla nasazena ve směru na Vovčansk u Charkova. Již dříve rozvědka Ministerstva obrany Ukrajiny zjistila, že vojáci z této ruské jednotky se podíleli na zabíjení civilistů v Buči, Irpini a Hostomelu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
484

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2024