V ruských porodnicích chybí 11 tisíc lékařů a porodních asistentek

21. 8. 2024

čas čtení 2 minuty
V ruských porodnicích panuje akutní nedostatek personálu, který se může pohybovat od 8,5 do 11,5 tisíce specialistů, uvedla Ruská společnost porodníků a gynekologů na konferenci Národní lékařské komory (NMC). Podle prvního viceprezidenta společnosti Gennadije Sučicha chybí ve zdravotnických zařízeních 3,6 tisíce porodníků-gynekologů a 1,7 tisíce neonatologů. Zbytek nedostatku se týká porodních asistentek.

Účastníci konference navíc poznamenali, že v šesti ruských regionech - Kostromské a Magadanské oblasti, v Kamčatském území, Židovském, Něneckém a Čukotském autonomním okruhu - nejsou vůbec žádná perinatální centra. Celkem je v Ruské federaci 1 665 porodnic, kde pracuje 44 tisíc porodníků-gynekologů, 5,6 tisíce neonatologů a 44,6 tisíc porodních asistentek.

Na pozadí nedostatku specialistů v porodnicích se Rusko potýká s dalším problémem - katastrofálním poklesem porodnosti. Toto číslo nadále intenzivně klesá, a to navzdory slibům Vladimira Putina, že situaci napraví. Podle výsledků za první pololetí se v Ruské federaci narodilo 599,6 tisíce dětí – o 16,6 tisíce méně než ve stejném období roku 2023, uvedl již dříve Rosstat v provozních statistikách. Počet novorozenců v Ruské federaci se tak oproti loňskému roku snížil o téměř 3 %, což zemi přineslo nejnižší porodnost od roku 1999.

"V první polovině roku 2024, pokud jde o počet registrací narození, všechny (!) měsíce lámaly rekordy za celou existenci statistiky," komentoval data Rosstatu demograf Alexej Rakša.

Nedostatek specialistů je problémem nejen pro porodnice a perinatologická centra, ale také pro další ruská zdravotnická zařízení. V červnu náměstkyně ministra zdravotnictví Ruské federace Taťána Semjonovová uvedla, že v Rusku chybí téměř 100 tisíc zdravotníků. "Metody výpočtu na vysoké úrovni ukazují, že v roce 2023 v tomto odvětví chybělo 29 tisíc lékařů a 63 tisíc zdravotníků," uvedla na konferenci "OrgZdrav-2024. Efektivní management ve zdravotnictví".

Podle průzkumu, který na jaře provedla komunita Lékařů Ruské federace, více než polovina zdravotnických pracovníků v Rusku nemá dostatečný plat, aby pokryla základní potřeby: Jídlo, bydlení a léčbu. Studie také ukázala, že asi třetina ruských lékařů pracuje za 20-40 tisíc rublů, další třetina za 40-60 tisíc rublů - pediatři, porodníci a gynekologové. Většina lékařů (78,9 %) přitom pracuje ve dvou a více sazbách.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1052

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2024