Německo podezřívá Rusko ze sabotáže na dvou vojenských základnách

16. 8. 2024

čas čtení 1 minuta
Německo podezřívá Rusko ze sabotáže na dvou německých vojenských základnách, kde mohla být otrávena pitná voda, řekl agentuře Bloomberg Markus Faber, předseda obranného výboru dolní komory parlamentu v Berlíně. "Další vyšetřování ukáže, zda se potvrdí mé původní podezření, že za tím stojí Rusko," řekl v rozhovoru pro publikaci.

Politik také uvedl, že vyšetřování má "rostoucí podezření" ohledně sabotážního aktu na letecké základně v Kolíně nad Rýnem, kterou využívají mimo jiné členové německé vlády, včetně kancléře Olafa Scholze.

Ve středu 14. srpna dvě německé publikace - Spiegel a Süddeutsche Zeitung - informovaly, že v Německu byly uzavřeny dvě vojenské základny najednou v souvislosti s možnou sabotáží v objektech.

Brzy byla tato informace oficiálně potvrzena německou armádou a zástupci NATO. Severoatlantická aliance zdůraznila, že pokus o průnik na letiště v Geilenkirchenu byl nakonec zmařen, ale kvůli incidentu na základně Kolín nad Rýnem bylo rozhodnuto zorganizovat dodatečnou kontrolu vodních zdrojů v zařízení.

Šéf parlamentního výboru odpovědného za německé zpravodajské služby Konstantin von Notz po incidentu připomněl, že Rusko se v Evropě zabývá nejen sabotážemi, ale také kybernetickou kriminalitou, jejímž účelem je oslabit pomoc Ukrajině a rozdělit západní společnost. "Ke kybernetickým útokům dochází téměř denně. Probíhají rozsáhlé dezinformační kampaně, které podporují antidemokratické strany a jednotlivce v Německu, Evropě a Spojených státech," řekl.

Na jaře zpravodajské služby EU informovaly o tom, že Rusko připravuje sabotáže v Evropě, včetně výbuchů a žhářství v citlivých zařízeních. Evropská unie poté zdůraznila, že ruští agenti jsou připraveni jednat "koordinovaněji a agresivněji" než dříve.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
942

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2024