Írán je připraven k odeslání stovek balistických raket krátkého doletu do Ruska

14. 8. 2024

čas čtení 1 minuta
Teherán může brzy předat "stovky jednotek" balistických raket Fath-360 s doletem až 120 km Moskvě k dalšímu použití ve válce na Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje z evropských zpravodajských služeb. Podle publikace jsou v současné době v Íránu cvičeny "desítky ruských vojáků" v používání tohoto typu zbraně.

Evropská rozvědka má také údaje, že v prosinci loňského roku zástupci ruského ministerstva obrany podepsali s Íránem smlouvu o dodávce balistických raket Ababil, jejichž maximální dolet je 86 kilometrů, do Ruské federace.

Moskva má své vlastní balistické rakety, ale íránské dodávky umožní ruské armádě použít většinu svého arzenálu k zasažení cílů za frontovou linií, zatímco íránské rakety použije k zasažení cílů na bližší vzdálenost.

Bílý dům mezitím nepotvrdil informace o íránském výcviku ruské armády a záměrech Teheránu předat zmíněné rakety Moskvě. Pokud k tomu dojde, USA a spojenci NATO jsou "připraveni rychle a pevně reagovat" na Írán, řekl mluvčí americké Národní bezpečnostní rady. "To bude znamenat prudký nárůst podpory Íránu pro ruskou útočnou válku proti Ukrajině," řekl.

V květnu vojenský expert deníku Bild Julian Roepcke uvedl, že Írán poprvé předal Rusku nejnovější letecké bomby Qaem-5 ("Kaim-5"), které mohou být instalovány na útočné drony a mají dolet až 40 km s různými typy bojových hlavic.

Předtím Írán předal Rusku stovky dronů, včetně kamikadze dronů Shahed-136, a také dělostřelecké a tankové granáty. Teherán navíc umožnil výrobu kamikadze dronů na ruském území. Na začátku letošního roku se podle západních zpravodajských služeb Írán dohodl s Ruskou federací na dodávkách balistických raket.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
689

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2024