Nový šéf Hamásu signalizuje více války v Gaze - nikoliv méně

15. 8. 2024

čas čtení 4 minuty

Možná právě to Izrael chce, protože Jahjá Sinvár je mnohem tvrdší než jeho předchůdce a je méně pravděpodobné, že podpoří dohodu o příměří.

Zatímco celý Blízký východ zůstává v napětí, jak Íránem vedená "osa odporu" zareaguje na atentát na předsedu politického byra Hamásu Ismáíla Haníju, který byl spáchán 31. července v Teheránu pravděpodobně Izraelem, rozhodnutí této skupiny učinit za svého nového šéfa Jahjá Sinvára vyvolává otázky ohledně její budoucí strategie, informuje web Responsible Statecraft.

Na rozdíl od Haníji, který sídlil v Kataru a působil jako hlavní představitel Hamásu v zahraničí, Sinvár sídlí v Gaze od svého propuštění z izraelského vězení v roce 2011 v rámci výměny vězňů. V Gaze Sinvár, kterého USA v roce 2015 označily za teroristu, působil v politbyru Hamásu od roku 2013 do roku 2017, kdy se stal vůdcem hnutí v Gaze. Sinvár je jedním z dlouholetých vojenských velitelů Hamásu. Izrael ho považuje za hlavního strůjce operace Potopa al-Aksá. 

Vzhledem k velmi rozdílným okolnostem, v nichž Haníja a Sinvár působili, se zdá být rozumné se ptát, zda formální změna vedení přinese změny ve způsobu, jakým vede svůj boj proti Izraeli, v jeho angažovanosti s ostatními palestinskými frakcemi a ve vztazích se zahraničními mocnostmi.Hamás není monolitní. Různé osobnosti Hamásu přistupují k otázkám odlišným způsobem, což podtrhuje rozpory uvnitř organizace, které rozdíly mezi Haníjou a Sinvárem zdůrazňují.Haníja byl známý spíše pro umírněnost a pragmatismus. V rámci Hamásu byl vlivným hlasem, který v případě potřeby prosazoval diplomacii ve vztahu k Izraeli a ochotu ke kompromisům. Sinvár je naopak považován za zastánce tvrdé linie. Jako nový šéf Hamásu bude pravděpodobně méně přístupný kompromisům s Izraelci.

Již před Haníjovým zavražděním koncem minulého měsíce měl Sinvár velké slovo při jednáních Hamásu s Izraelem. Někteří odborníci však soudí, že bez Haníji, který by vyvažoval Sinvárovy tvrdé postoje, bude Hamás v této válce pravděpodobně zaujímat stále více maximalistické postoje. Agentura Reuters 11. srpna uvedla, že Hamás "naznačil, že se možná nebude účastnit nového kola rozhovorů", které se snaží zprostředkovat USA, Egypt a Katar. Možná to vypovídá o zatvrzelých postojích, které Hamás se Sinvárem v čele pravděpodobně zaujme.

Khaled Elgindy, který vede palestinský program ve washingtonském Middle East Institute, očekává, že Sinvár zaujme vzdorovitý postoj: "Minimálně můžeme očekávat, že rozhodování Hamásu bude tvrdší," řekl pro Responsible Statecraft."Není pochyb o tom, že příměří bude obtížněji dosažitelné... Jmenování Sinvára je totiž také aktem vzdoru, jehož cílem je vyslat Izraeli zprávu, že Hamás nejenže nebyl poražen, ale je připraven bojovat dál," dodal Elgindy.

Závazek Hamásu k jednotě s Fatahem

Není jisté, zda bude Sinvár přistupovat ke kritickým jednáním o jednotě s ostatními palestinskými frakcemi, především mezi Hamásem a Fatahem, jinak než jeho předchůdce.

Osm dní před svým zavražděním v íránském hlavním městě podepsal Haníja v Pekingu deklaraci o usmíření, v níž se Hamás, Fatah a dalších dvanáct palestinských skupin zavázaly "ukončit vzájemné rozpory a posílit palestinskou jednotu".

Někteří odborníci tvrdí, že Sinvárovo povýšení nemusí nutně změnit kalkulace Hamásu ohledně rozhovorů o usmíření s Fatahem a dalšími palestinskými frakcemi. "Hlavní překážkou úspěchu takových iniciativ není ani Hamás, ani Fatah, ale [předseda Palestinské samosprávy] Mahmúd Abbás," řekl v rozhovoru pro RS Mouin Rabbani, palestinský politický analytik a redaktor serveru Jadaliyya.com, který vydává Arabský studijní institut. "Dokud v politice zůstane Abbás, zůstává úspěšná realizace jakékoli iniciativy nulová," dodal.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
349

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2024