Tři a půl roku vězení pro bývalého důstojníka Bundeswehru za špionáž pro Rusko

29. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Prozradil Rusku vojensky citlivé informace - a nyní Vrchní zemský soud v Düsseldorfu odsoudil bývalého důstojníka Bundeswehru k trestu odnětí svobody. Obhájce u soudu hovořil o "čtyřech dnech zrady".

Vrchní zemský soud v Düsseldorfu odsoudil bývalého důstojníka Bundeswehru ke třem a půl letům vězení za špionáž pro Rusko. Soud muže v pondělí uznal vinným z činnosti agenta tajné služby v souvislosti s porušením úředního tajemství. Podle obžaloby čtyřiapadesátiletý muž předával informace ruským zpravodajským službám z vlastní iniciativy.

Muž údajně získal informace během své práce v kanceláři Bundeswehru v Koblenzi. Obžalovaný se v řízení z velké části přiznal. Spolková prokuratura ve své závěrečné řeči požadovala trest odnětí svobody na tři a půl roku za činnost agenta tajné služby v souvislosti s porušením úředního tajemství. Vrchní zemský soud výzvě vyhověl.

Podle Spolkové prokuratury se voják z povolání "téměř dotěrně" nabídl Rusku, aby poskytl ruským ozbrojeným silám výhodu. Tím vyzradil vojensky citlivé informace, kritizoval zástupce Spolkové prokuratury. Čtyřiapadesátiletý muž jednal jako agent státu, který se ukázal být nemilosrdným agresorem.

Členství v AfD při špionážních aktivitách

Přibližně ve stejné době se tento muž připojil k AfD. Pokud by důstojník vyzradil nejen úřední, ale i státní tajemství, hrozilo by mu dokonce doživotí.

Obhájce řekl, že za čtyři dny jeho klient proměnil v trosky vše, co předtím vybudoval za léta jako svědomitý profesionální voják: "Čtyři dny zrady, během nichž překročil červené čáry. Čtyři dny naprostého selhání."

V náročné profesní době se jeho mediální konzumace postupně přesunula na Telegram a TikTok. Tam naletěl falešným zprávám a citátům vytrženým z kontextu. Chvílemi byl jasně odtržený od reality. Mezitím AfD opět opustil.

"Je to největší blbost, kterou jsem v životě udělal"

Kapitán tvrdil, že ho k tomu dohnal strach z jaderné eskalace války na Ukrajině. "Je to největší blbost, kterou jsem v životě udělal," řekl ve své závěrečné řeči. Deprese způsobené chronickým přepracováním narušily jeho racionální myšlení.

Policisté Spolkového kriminálního úřadu muže zatkli 9. srpna v Koblenzi. Od té doby je ve vazbě.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1633

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2024