23622

Izraelské zbraně přeplněné šrapnely způsobují dětem v Gaze devastující zranění, svědčí lékaři

11. 7. 2024

čas čtení 15 minut

Foto: Rentgen nohy patnáctiletého chlapce, jemuž tříštivá munice absolutně roztříštila kosti nohy

Chirurgové, kteří pracovali v Evropské nemocnicích a  v nemocnicích al-Aksá v Gaze, popisují rozsáhlá zranění způsobená fragmentačními šrapnely, které jsou podle odborníků určeny k maximalizaci počtu obětí.


Zahraniční chirurgové, kteří v posledních měsících pracovali na tomto území, uvedli, že izraelské zbraně určené k střílení velkého množství šrapnelů způsobují civilistům v Gaze strašlivá zranění a neúměrně zraňují děti.

Lékaři sdělují, že mnoho úmrtí, amputací a zranění, která změnila život dětí, které ošetřovali, pochází z vystřelování raket a granátů - v oblastech přeplněných civilisty - naplněných dalším kovem určeným k roztříštění na drobné šrapnely.

 23615

Děti hrají fotbal, rána a pak rozházené mrtvoly: video zaznamenalo okamžik izraelského útoku na školu v Gaze

11. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

Lidé viděli osoby s uřezanými končetinami a části těl roztroušené po okolí

Počet obětí útoku stoupl na 31, video odvysílané televizí Al-Džazíra zachycuje následky útoku v panice

Mezitím, co se toto dělo, Jan Lipavský se ve Washingtonu bratřil s izraelským politikem nesoucím odpovědnost za tyto masakry

Na záběru je vidět chvíle oddechu a relativního klidu v Gaze: dav lidí sleduje fotbalový zápas na školním hřišti. Hráč nezvládne dlouhou přihrávku od spoluhráče. Brankář soupeře míč sebere a chce ho odpálit zpět na hřiště.

Jenže těsně poté, co míč hodí, se ozve ohlušující rána, která všechny přítomné včetně osoby, která míč natáčela, donutí utéct do úkrytu. "Úder! Útok!" křičí někdo.

Záběry, které odvysílala Al-Džazíra, ukazují okamžik úterního izraelského náletu vedle brány školy al-Awda v Abasan al-Kabíře, východně od města Chán Júnis v Gaze. Když osoba, která zápas natáčela, prchá, míjí mezi troskami mrtvá těla a těžce zraněné lidi.



 20511

Summit NATO: Ukrajinský představitel vyzývá k ukončení omezení používání zbraní dodávaných spojenci

11. 7. 2024

čas čtení 12 minut


- Nejvyšší ukrajinský prezidentský poradce ve čtvrtek vyzval k ukončení omezení uvalených na použití zbraní dodávaných spojenci proti cílům hluboko uvnitř Ruska a uvedl, že by to "změnilo pravidla hry" v boji proti okupaci Moskvy
, informuje agentura Reuters.

Andrij Jermak nejmenoval žádná omezení pro konkrétní zemi, ale jeho komentář přišel několik dní poté, co Bílý dům potvrdil zákaz Ukrajině provádět údery hluboko uvnitř Ruska zbraněmi dodávanými USA, a to po ruském raketovém útoku na kyjevskou dětskou nemocnici.

"Partneři musí sejmout veškerá omezení, aby mohli používat zbraně nejen u ukrajinského území, ale měli možnost odpovědět na [ruské útoky] včetně území Ruska," řekl Jermak na veřejném fóru v závěrečný den summitu NATO 2024.

"Není možné s nimi bojovat," pokračoval s tím, že Rusko nemá "žádná omezení. Nepřítel může přímo útočit na naše civilisty, dětské nemocnice, školy a my tato omezení máme."

"Bude to skutečný převrat", pokud spojenci Ukrajiny zruší všechna omezení na použití svých zbraní "a já doufám, že naši partneři to pochopí a co nejdříve tato rozhodnutí odsouhlasí," řekl Jermak, náčelník štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena povoluje Ukrajině používat zbraně dodané USA proti cílům těsně uvnitř Ruska, které podporují ruské útočné operace na Ukrajině, ale zakazuje jejich použití pro údery hluboko uvnitř ruského území.

 21015

Spojené státy vyvíjejí nátlak na novou britskou vládu, aby zablokovala zatykač na Netanjahua

11. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

Britský advokát pro lidská práva konstatuje, že USA očekávají, že labouristická vláda bude pokračovat v britské blokaci navrhovaného zatykače proti izraelskému premiérovi

Labouristé čelí své první morální zkoušce ve funkci. Budou chránit Netanjahua před stíháním ze strany ICC?


Spojené státy byly obviněny z vyvíjení tlaku na novou labouristickou vládu, aby neupustila od právní výzvy, kterou připravila administrativa Rishiho Sunaka ohledně práva mezinárodního trestního soudu požádat o vydání zatykače na Benjamina Netanjahua za válečné zločiny.

V květnu, za předchozí konzervativní vlády, britské ministerstvo zahraničí zpochybnilo, zda má Mezinárodní trestní soud  jurisdikci nad izraelskými akcemi v Gaze. V roce 2021 ICC rozhodl, že má jurisdikci nad izraelskými aktivitami v Palestině.

 22442

Pět procent pro lidovce na cílové pásce voleb zaplatí opravdu krvavě klienti sociální práce

11. 7. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut


Věnuji Šimonovi (Ferdovi) Hrdinovi, který je skvělý člověk a politice opravdu rozumí.

Systém změn dávkového systému v Česku nemá žádnou oporu v sociální politice, která již vlastně reálně neexistuje. Ve vládě není nikdo, kdo by tuto problematiku znal, z MPSV utekl každý, kdo mohl a výsledek je zdrcující.

tangledWeb

11. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:  (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 16578

Iniciativy vyzvaly české poslance a poslankyně k odmítnutí setkání s předsedou izraelského Knesetu

11. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 

TZ Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Občanské iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Mluvme o tom, Židovský hlas solidarity a Palestinský klub v České republice s podporou dalších sdružení zaslaly dnes otevřený dopis všem poslancům a poslankyním s výzvou, aby se nesetkávali s předsedou izraelského Knesetu Amirem Ochanou, který je na návštěvě české poslanecké sněmovny.

29892

České politické klauniády v Evropě: Turek a Konečná

11. 7. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Nová frakce Patrioti pro Evropu, kterou Andrej Babiš zakládal s „normálním konzervativcem“ (Alexandr Vondra) Viktorem Orbánem a šéfem rakouské krajně pravicové Svobodné strany Herbertem Kicklem, se záhy po svém založení stala třetí nejsilnější skupinou v Evropském parlamentu. K tomu přispěl zejména vstup francouzského Národního sdružení, které tím odsoudilo předchozí uskupení, jemuž dominovalo, Identitu a Demokraci, k nevyhnutelné bezvýznamnosti. (Osiřela tam mimo jiné Strana přímé demokracie Tomia Okamury.) Jestliže zpočátku to vypadalo, že Patrioti představí konzervativní a krajně pravicovou politiku na středoevropský způsob, nakonec budou tón nejspíš opět určovat nejzářivější evropské stálice tohoto politického proudu.

 17911

Musíš za svou pravdou stát, stát nestát

11. 7. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Minulý týden zavoněla na sociálních sítích a v mediálním prostředí velmi ohavná zpráva o stavu pravicového státu zde. Já jí sice vůbec nevěřím, protože toto se v pečlivě budovaném klient korupčním systému prostě neděje. Kdo by také věřil, že pochybné struktury známé z kauzy Dozimetr plánovaly obsadit ministerstvo spravedlnosti vlastním kandidátem. Jako skvělý ministr spravedlnosti se jim jevil Benda, Marek Benda. Proč si tato banda vybrala Bendu, Marka Bendu fakt netuším, a už vůbec netuším, jak chtěli své ovečky do vlády prosadit. Naštěstí světový investigativní novinář číslo jedna Šafr nekompromisně odhalil pozadí celé okresní kauzičky zde.

 23620

Bye, bye, Biden...

11. 7. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
Dokonce i George Clooney! Slavný hollywoodský herec, který se stal i vlivným činitelem na rozhodování v politickém světě, umocněný jeho manželstvím s Amal Alamudin Clooneyovou, jejíž kariéra mezinárodní právničky v oblasti lidských práv je pověstná, napsal do deníku The New York Times článek, v němž žádá Joea Bidena, aby se vzdal své kandidatury.

 23607

Palestinci byli vyzváni, aby opustili město Gaza, Izrael zesílil ofenzívu

11. 7. 2024

čas čtení 5 minut

 

Příkaz k evakuaci následoval po smrtících náletech na místa včetně škol a krytů v posledních několika dnech

Izraelská armáda ve středu nařídila všem palestinským civilistům, aby opustili město Gaza a vydali se na jih, protože na tomto území zintenzivnila vojenskou ofenzívu, při níž za posledních 48 hodin zahynuly desítky lidí.

Příkaz k evakuaci, provedený shazováním letáků vyzývajících "všechny osoby ve městě Gaza ", aby se vydaly dvěma "bezpečnými cestami" na jih do oblasti kolem centrálního města Deir al-Balah, přišel po sérii smrtících úderů v posledních dvou dnech v jiných částech Gazy.

Izraelský útok na úkryt v Chán Júnisu zabil nejméně 31 lidí v souvislosti s nárůstem bojů v Gaze.

 V úterý při leteckém útoku na vchod do školy přeměněné na úkryt v jižní části Gazy zahynulo podle představitelů nedaleké nemocnice Nasser nejméně 31 lidí, včetně osmi dětí. Záběry odvysílané televizí Al-Džazíra ukazují děti hrající fotbal na školním dvoře, když oblastí náhle otřásl výbuch, který vyvolal výkřiky "úder, úder!".

 

 20461

Patrioti pro Putina

10. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Vlastně jsem rád, že v unijním parlamentu vzniká nová frakce tzv. patriotů pro Evropu. Na prvním místě stojí za pozornost, kdo v ní chybí. Zdá se, že to bude německá krajně pravicová AfD, která se spojí s českými okamurovci. Problémy s AfD měli už před volbami krajní pravičáci z Francie, kteří mají tvořit zdaleka největší díl nové frakce.

Hospodaření OSBL za červen 2024

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v červnu 2024 zase přežili, čtenáři se svými dary opravdu překonali, děkujeme mnohokrát!! (Problém ale je, že bez těchto jednorázových velkých darů by byly příspěvky velmi nízké, potřebujeme systematickou pomoc od čtenářů ve výší tak 200 Kč měsíčně.) Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na 1 180,38 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. Obáváme se, že se čtenáři tak velkou podporou v červnu poněkud vyčerpali a že těch potřebných 70 000 nedáme v červenci dohromady, zatím se sebralo méně než 10 000 Kč. Prosíme, přispějte.  Děkujeme všem!!

V červnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 106 989,21 Kč

Výdaje byly 114 730,89 Kč. Jejich rozpis je níže. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 23615

Izraelský útok na úkryt v Chán Júnisu si vyžádal nejméně 31 mrtvých

10. 7. 2024

čas čtení 5 minut

 
IDF přezkoumávají nálet poté, co potvrdily útok s použitím "přesné munice", při němž podle představitelů Gazy zahynulo osm dětí


Izraelský nálet na vchod do školy přeměněné v úkryt na jihu Gazy zabil nejméně 31 lidí v době, kdy zesílená vojenská ofenziva na tomto území přiměla tisíce lidí k útěku a hledání útočiště.

Letecký útok v úterý odpoledne zasáhl stany vysídlených rodin před školou ve městě Abassan východně od Chán Júnisu. Představitelé nedaleké nemocnice Nasser ve středu uvedli, že bylo zabito 31 lidí, včetně osmi dětí, a více než 50 osob bylo zraněno.

Záběry odvysílané televizí Al-Džazíra ukazovaly děti hrající fotbal na školním dvoře, když oblastí náhle otřásl výbuch, který vyvolal výkřiky "úder, úder!".



 23619

O pokrytectví Jana Lipavského

10. 7. 2024

čas čtení < 1 minuta



 20127

Daň z cukru funguje!!

10. 7. 2024

čas čtení 5 minut

V ČR protestuje potravinářský průmysl proti návrhu zavést daň z cukru. Prý to nefunguje. A hned vzniká typická rozsáhlá diskuse, v níž se složitě probírá téma, které je v zahraničí dávno uzavřené a jasné. Viz níže:


Británie: Studie zjistila, že denní spotřeba cukru u dětí se snížila pouhý rok po zavedení daně o polovinu


Úspěch podle odborníků ukazuje, že potřeba rozšíření daně na další potraviny a nápoje je "naprosto jasná"


Studie zjistila, že množství cukru z nealkoholických nápojů zkonzumovaných dětmi ve Spojeném království se během jednoho roku po zavedení daně z cukru snížilo na polovinu.

Daň, která vstoupila v platnost v dubnu 2018, byla tak úspěšná při zlepšování stravování lidí, že odborníci uvedli, že potřeba rozšíření daně na další potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru je nyní "absolutně jasná".

 23618

Překvapení: Guardian doporučuje Milana Kunderu

10. 7. 2024

čas čtení 5 minut

Někteří čeští čtenáři literatury odmítají Milana Kunderu, že prý je zastaralý a že to byl mizogyn. Možná.

Pozoruhodné je, že globální deník Guardian nyní publikoval nadšené doporučení světu ohledně tohoto českého spisovatele:

Čím začít: Milan Kundera

Český spisovatel nám nezanechal jen Nesnesitelnou lehkost bytí, ale napsal i řadu hravých, filozofických knih zkoumajících vztahy, sex a smrtelnost, píše americká spisovatelka a fotografka  Taiye Selasi.

To, že se lidé rádi ptají spisovatelů, aby jmenovali svůj nejoblíbenější román, mi vždycky připadalo zvláštní - trochu jako chtít po vášnivém cestovateli, aby vybral jedinou oblíbenou destinaci, nebo po zkušeném zahradníkovi, aby vybral jen jednu květinu. Přesto se té otázce nedá vyhnout. A tak jsem se před časem rozhodla, že na ni budu odpovídat včas a často, přičemž jsem s přesvědčivým úsměvem mám ráda na čtení, se nachází na stránkách anglického překladu největšího hitu Milana Kundery, který poprvé vyšel před 40 lety. Ale je to záludná odpověď. Mám příliš mnoho románů, než abych mohl mít nějaký oblíbený.

 19040

Stop násilí na dětech a domácímu násilí

10. 7. 2024

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva

Piráti v úterý ve Sněmovně podpořili návrhy, které lépe ochrání oběti a napomohou prevenci

Praha 9. července 2024 Piráti se v úterý znovu postavili na stranu obětí a řekli násilí jasné “ne”. Do druhého čtení dnes poslanci posunuli novelu občanského zákoníku, která zavede jednotnou definici domácího násilí a přispěje tak k efektivnější ochraně obětí, i novelu, která zakáže tělesné trestání dětí. Násilí totiž často podněcuje další násilí a přispívá k začarovanému kruhu patologického chování ve společnosti. Ten je potřeba přerušit.

 22185

Haaretz: Netanjahu blokuje dohodu o příměří nesplnitelnými požadavky

10. 7. 2024

čas čtení 7 minut

Binjamin Netanjahu záměrně oddaluje dohodu o příměří dalšími a dalšími požadavky, které jsou nesplnitelné pro Hamás. Požaduje propuštění rukojmích v rámci příměří, ale pak chce znovu začít Gazu bombardovat.

USA a ostatní zprostředkovatelé přikládají "zásadní význam" středečnímu jednání v Kataru poté, co premiér Netanjahu v neděli vydal seznam "červených linií" pro údajné "dokončení dohody.

Zprostředkovatelé čekají na vyjádření šéfa Mossadu Davida Barnea, zda má Izrael praktické návrhy na překlenutí problémů vzniklých Netanjahuovými novými podmínkami, sdělily listu Haaretz zahraniční zdroje obeznámené s jednáním. Jeden ze zdrojů uvedl, že Netanjahuův seznam zkomplikoval rozhovory o možné dohodě.

Politické vedení Hamásu sdělilo šéfům frakcí v Gaze, že šance na dosažení dohody o propuštění rukojmích/přerušení palby jsou v důsledku Netanjahuova seznamu malé. "Netanjahu podporuje rozhovory bez termínu, aby získal čas," řekl Haaretzu představitel jedné z frakcí a dodal, že premiérovým "cílem je oslovit [americký] Kongres, dokud válka ještě trvá, a dosáhnout [v Knesetu] letních prázdnin " a že "každý, kdo očekává průlom, žije v iluzi".

Rozhovor Britských listů 673. Joseph Feinberg: Vyhlásili jsme diasporu nezávislou na jakémkoliv státě

8. 7. 2024

čas čtení 11 minut


Joseph Feinberg: Naše prohlášení vzniklo mimo jiné z pocitu, že židovská diaspora taky potřebuje nezávislost od státu Izraele. Naši členové to nemyslí zle. Ta myšlenka není tak, že bychom něco dělali proti státu Izrael jako společenství, ale my jsme přesvědčeni, že Izrael má mnoho problémů, které by měl konfrontovat a dokud se Izrael tváří, že je státem celosvětového židovství, pořád řeší domnělé problémy světového židovství místo toho, aby konfrontoval vlastní rozpory, vlastní problémy, a to, co dělá proti vlastním principům, včetně principu, že lidi by měli mít právo se vrátit do svých domovů, což Izrael neuznává pro všechny lidi na území, kde ten stát teď má státní moc. 

Albín Sybera hovoří s filozofem Josephem Feinbergem.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 23214

Rusko: Manželky mobilizovaných u budovy ministerstva obrany požadovaly schůzku s Bělousovem a vyhrožovaly, že zřídí stanový tábor

10. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

Manželky a další příbuzní mobilizovaných přišli na shromáždění u budovy ministerstva obrany, uvedla jedna z aktivistek Paulina Safronova na svém telegramovém kanálu. Účastníci požadují schůzku s ministrem obrany Ruské federace Andrejem Bělousovem, aby projednali otázku návratu svých příbuzných z fronty.

 22287

Čína se z důvodu sankcí rozhodla nedodat zařízení vyrobené kvůli největšímu ruskému projektu LNG

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty

Čínský výrobce zařízení na zkapalňování plynu Wison New Energies poslal na konci března dva bloky, které vyrobil, pro třetí etapu projektu Arctic LNG 2. Ale několik dní před příjezdem do Bělokamenky v Murmanské oblasti, kde se nachází velkokapacitní pobřežní stavební centrum společnosti Novatek, se čínské plavidlo otočilo a zamířilo zpět, řekl zdroj z loděnice Wison v přístavu Čou-šan.

 19608

Polsko začne sestřelovat rakety a drony nad Ukrajinou

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty

Kyjev a Varšava se dohodly na vývoji mechanismu, v jehož rámci bude Polsko sestřelovat ruské rakety a drony v ukrajinském vzdušném prostoru. Taková doložka je stanovena v zajišťovací dohodě. Dokument na dobu deseti let podepsali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a polský premiér Donald Tusk 8. července.

 23615

"Kde ho pohřbíme? Celá Gaza je teď hřbitov"

10. 7. 2024

čas čtení < 1 minuta

Hrůzy v Gaze, páchané Izraelem, které česká média nezaznamenávají. Jediná na světě:

Reportér Secunder Kermani, Channel 4 News: "Kde ho pohřbíme? Celá Gaza se stala hřbitovem." Strašlivé utrpení ve městě Gaza, jak palestinští novináři dokumentují následky izraelských úderů během nového útoku.

Izraelská armáda "znovu obsazuje" části severní Gazy, ze kterých se dříve stáhla, a tvrdí, že se tam přeskupuje Hamás Dokazuje to, proč mnozí (dokonce i v izraelských armádních kruzích) poukazují na to, že "likvidace Hamásu" pouze vojenskými prostředky není proveditelná.



 20116

Laskavý Netanjahu nabízí Hamásu příměří, které nezahrnuje zastavení palby

10. 7. 2024

čas čtení 5 minut

 

Chce příměří, které Izraeli umožní všechny zabít

Ironický komentář Laury K., které je - bohužel - jako všechny její komentáře - založen na faktech
 

Benjamin Netanjahu laskavě nabídl Hamásu příměří. Dvoufázový plán by zahrnoval propuštění rukojmích Hamásem a následné shození bomb na jejich hlavy. Netanjahu vysvětlil, že pokud by souhlasil s příměřím, které by znamenalo zastavení palby, jeho vlastní lidé by ho pravděpodobně zabili. Naštěstí potvrdil, že k žádným jednáním nedošlo, ale svůj návrh přesto oznamuje, aby ho mohl použít jako obhajobu u Mezinárodního trestního soudu.

 20916

Nová příležitost pro Evropu

10. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

Začněme od základů: každý má právo požádat o azyl v jiné zemi.To neznamená, že každý může žít, kde se mu zachce. Ne, znamená to, že máte právo požádat o azyl a úřady musí váš individuální případ zvážit a zacházet s vámi  lidsky. To má svůj základ v mezinárodním právu v oblasti lidských práv a uprchlictví a v Evropské unii v Listině základních práv EU, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém každodenním přehledu.

V posledních letech se zdá, že mnoho politiků v Evropské unii na tento základní bod a povinnost úřadů tato práva dodržovat zapomnělo. S brzkým nástupem nového vedení EU se však naskýtá příležitost k přehodnocení - šance vrátit se k základům.

Údaje o zatýkacích akcích na Západním břehu Jordánu od začátku probíhající války

10. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

 

- Počet zatčení na Západním břehu Jordánu včetně Jeruzaléma dosáhl více než 9 600 osob.

- Ženy: Počet zatčených žen je více než 325 - (Tato statistika zahrnuje ženy, které byly zatčeny z území okupovaných v roce 1948, a také ženy z Gazy, které byly zatčeny na Západním břehu.

- Děti:  Děti jsou na území Západního bloku v počtu 3,5 milionu: Počet zatčených dětí dosáhl nejméně 670.

- Novináři: Počet zatčených novinářů po 7. říjnu dosáhl 88, z nichž 52 zůstává ve vazbě, včetně 6 novinářek a 15 novinářů z Gazy.

- Od začátku války bylo v Izraeli vydáno více než 7 500 příkazů k administrativnímu zadržení, včetně nových a obnovených příkazů, včetně příkazů vůči dětem a ženám.

Zdroj: palestinský účet na WhatsAppu pro mezinárodní novináře

 18211

Experti OSN konstatují, že hladomor se rozšířil po celém pásmu Gazy

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty



ŽENEVA (9. července 2024) - Nedávná úmrtí dalších palestinských dětí v důsledku hladu a podvýživy nenechávají nikoho na pochybách, že se hladomor rozšířil po celém pásmu Gazy, uvedla dnes skupina nezávislých odborníků*.

"Fayez Ataya, kterému bylo sotva šest měsíců, zemřel 30. května 2024 a 13letý Abdulqader Al-Serhi zemřel 1. června 2024 v nemocnici Al-Aqsa v Deir Al-Balah. Devítiletý Ahmad Abu Reida zemřel 3. června 2024 ve stanu, který ukrýval jeho vysídlenou rodinu v Al-Mawasi v Chán Júnisu. Všechny tři děti zemřely na podvýživu a nedostatek přístupu k odpovídající zdravotní péči," uvedli odborníci.

befallen

10. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: 

(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 23617

Masakr: Izrael právě vybombardoval školu, zabil 30 lidí a stovky zranil. V českých médiích to nenajdete

9. 7. 2024

čas čtení < 1 minuta

Masakr: Izraelské okupační síly právě vybombardovaly školu Al Awda v Chán Júnisu, v této škole jsou ubytovány tisíce vysídlených osob, zatím 30 mrtvých a stovky zraněných.

Video okamžiku, kdy se Izraelci rozhodli bombardovat školu Awda v Abasanu v Chán Júnisu: školáci hráli fotbal:




 20461

Ruská agrese na Ukrajině: : Módí řekl Putinovi, že "srdce krvácí", když jsou zabíjeny děti

9. 7. 2024

čas čtení 20 minut

Indický premiér během návštěvy Kremlu den po raketovém útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě  řekl, že smrt dětí byla bolestná a děsivá

- Indický premiér Naréndra Módí řekl v úterý ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že smrt nevinných dětí je bolestná a děsivá, den po smrtícím útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě.

    Ostrá poznámka indického vůdce na návštěvě byla nepřímou výtkou Putinovi, který ho chvíli předtím přivítal v Kremlu vřelým prohlášením o důležitosti strategických vazeb mezi oběma zeměmi.

- Ukrajina uvedla, že v dětské nemocnici, která byla zasažena v pondělí během vlny ruských útoků, při nichž zahynulo nejméně 41 Ukrajinců po celé zemi, nalezla úlomky ruské řízené střely Kh-101.

    Rusko bez poskytnutí důkazů uvedlo, že nemocnici zasáhl ukrajinský protiraketový systém.

    "Ať už se jedná o válku, konflikt nebo teroristický útok, každého člověka, který věří v lidskost, bolí, když dochází ke ztrátám na životech," řekl Módí.

    "Ale i v tom, když jsou zabity nevinné děti, srdce krvácí a ta bolest je velmi děsivá."

    Nebylo to poprvé, co se Módí objevil, aby kritizoval Rusko kvůli jeho akcím na Ukrajině. V září 2022 řekl Putinovi, že "dnešní doba není dobou války", a Putin tehdy řekl, že chápe Módího obavy.

    Indie však ruskou invazi neodsoudila a využila příležitosti k nákupu rekordního množství zlevněné ruské ropy poté, co sankce zdecimovaly obchod Moskvy se Západem.

Obránci zvířat reaguji na žalobu od supermarketu. Takovou omluvu zřejmě Albert nečekal

9. 7. 2024

čas čtení 3 minuty


Praha 8. 7. 2024 - Zástupci a podporovatelé spolku OBRAZ – Obránci zvířat dnes přišli předat vedení supermarketu Albert satirickou omluvu. Reagují tak na jednu z žalob, ve které Albert mimo jiné požaduje právě omluvu za kritiku podmínek v chovech.

Během středečního dopoledne si mohlo vedení supermarketu Albert ze svých kanceláří v OC Nové Butovice přečíst hned několik omluv, které si soudně vyžádalo. Satirické velkoformátové omluvy přímo pod okna kanceláří rozmístili zástupci spolku OBRAZ. 


seabodiedAbleman

9. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:  (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 23614

O netopýrech s Dagmar Zieglerovou

9. 7. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 14 minut



O netopýrech se již ve své knize Tajnosti Egyptské/ A Search in Secret Egypt, která byla vydána v českém překladu Karla Weinfurtera v roce 1937, zmiňuje známý britský spisovatel a cestovatel Paul Brunton (1898 - 1981), a to v její čtvrté kapitole, v níž popisuje svou noc strávenou uvnitř Velké pyramidy (monumentální hrobka faraona Chufua), kde ho z jeho nočního bádání v této hrobce vytrhlo hejno netopýrů, které svým světlem z elektrické lampy vyrušil ze spánku.

Když se rozhlédl kolem sebe zjistil, že jsou všude kolem něj zavěšeni vzhůru nohama na hrubě otesaných stěnách a někteří dokonce viseli i ze stropu nad jeho hlavou... Samozřejmě, že se lekl, ale když stejně tak vyděšení a zmatení netopýři míhající se kolem něho sem a tam s pištěním sobě vlastním zmizeli ve tmě vstupní chodby, rázem se mu ulevilo... 

Je tomu již sedmaosmdesát let, ale i za tak dlouhou dobu jsou reakce člověka na hejno netopýrů stále stejné,tak jako tomu bylo i u Paula Bruntona. Proto jsem se zeptala Dagmar Zieglerové ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Nyctalus, která se ochranou těchto pozoruhodných nočních tvorů zabývá již přes dvacet let - proč tomu tak je.

Paní Zieglerová, čím to, že lidé se netopýrů stále bojí?

 20916

Setkání s mužem hledaným pro válečné zločiny

9. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

Představte si, že jste vůdcem své země... Setkali byste se s vůdcem z jiné země, který je zodpovědný za zvěrstva a je hledaný za válečné zločiny?

Tato otázka se v posledních dnech objevila dvakrát, a to při samostatných setkáních na nejvyšší úrovni s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten nese klíčovou odpovědnost za probíhající ruská zvěrstva na Ukrajině a je osobně hledán Mezinárodním trestním soudem (ICC) za válečné zločiny.

Minulý týden se s Putinem setkal maďarský premiér Viktor Orbán. V pondělí a v úterý se s Putinem setká indický premiér Naréndra Módi, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch. 

 23554

"Nudím se, tak střílím."

9. 7. 2024

čas čtení 23 minut

 

Izraelská armáda schvaluje násilnosti v Gaze, které se dějí bez omezení

Izraelští vojáci zapalují palestinský příbytek:

Izraelští vojáci popisují téměř naprostou absenci pravidel střelby ve válce v Gaze, kdy vojáci střílejí, jak se jim zlíbí, zapalují domy a nechávají ležet mrtvoly na ulicích - to vše se souhlasem svých velitelů, píše Oren Ziv z izraelského časopisu +972.
 
Začátkem června odvysílala Al-Džazíra sérii znepokojivých videí, která odhalují to, co označila za "popravy bez soudu": Izraelští vojáci při třech různých příležitostech zastřelili několik Palestinců, kteří se procházeli poblíž pobřežní silnice v pásmu Gazy. Ve všech případech se zdálo, že Palestinci nejsou ozbrojeni a nepředstavují pro vojáky bezprostřední hrozbu.

Takové záběry jsou vzácné vzhledem k vážným omezením, kterým novináři v obléhané enklávě čelí, a neustálému ohrožení jejich životů. Tyto popravy, které zřejmě neměly žádné bezpečnostní opodstatnění, však odpovídají svědectví šesti izraelských vojáků, kteří po svém propuštění z aktivní služby v Gaze v posledních měsících hovořili s časopisy +972 Magazine a Local Call. Potvrzují výpovědi palestinských očitých svědků a lékařů z celé války a popisují, že vojáci měli svolení střílet na Palestince prakticky podle libosti, včetně civilistů.

 23607

Palestinsko-izraelská noční můra neskončí, dokud nepřijmeme tyto základní pravdy

9. 7. 2024

čas čtení 19 minut

 

Po 100 letech brutality vůči Palestincům máme možná šanci změnit směr dějin. Ale politici odmítají uznat realitu, píše Ahmed Moor, člen poradního sboru americké Kampaně za práva Palestinců

Jako palestinský Američan, který žil v Gaze i na Západním břehu Jordánu a z první ruky pozoroval neomezeného pronikání izraelských osad, jsem dlouho zastáncem jednotného společného státu Palestina-Izrael - myšlenky, kterou mnozí odmítají jako neuskutečnitelnou. Nyní, když pozorujeme to, co vědci označují za genocidu v Palestině, řešíme otázku, zda je vůbec myslitelné, aby izraelští židé a Palestinci žili jako spoluobčané ve společné společnosti.

 

 20116

Británie: Očekává se, že labouristé nebudou protestovat proti zatykači na Netanjahua

9. 7. 2024

čas čtení 5 minut

Zdá se, že nová labouristická  britská vláda pravděpodobně nebude pokračovat v právním protestu proti návrhu na zatykač pro Netanjahua, který  připravovala předchozí konzervativní vláda 
 

Očekává se, že nová labouristická vláda upustí od návrhu na zdržení rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vydání zatykače na Benjamina Netanjahua kvůli  válečným zločinům v Gaze.
 
Tento vývoj nastal v době, kdy nový britský premiér Keir Starmer řekl prezidentovi Palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, že podle něj mají Palestinci nezpochybnitelné právo na palestinský stát. Starmer v neděli s Abbásem hovořil o "pokračujícím utrpení a ničivých ztrátách na životech" v Gaze.

 18403

Britské lidskoprávní organizace poslaly Starmerovi plán na revizi azylového systému

9. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

Dopis zaslaný novému britskému premiérovi požaduje zrušení zákonů, zavedení bezpečné cesty do Spojeného království a ukončení "nekonečného čekání velkého počtu žadatelů"

Stovky organizací zabývajících se uprchlíky a lidskými právy napsaly Keiru Starmerovi plán azylové politiky, ve kterém ho vyzývají ke změně kurzu oproti politice předchozí vlády.

V dopise, který podepsalo 300 organizací občanské společnosti a 534 osob pracujících s migranty, se uvádí, že stávající politika je "od základu nefunkční".

Je v něm uvedeno devět klíčových požadavků, které by v případě přijetí labouristickou vládou znamenaly změnu směru v jedné z nejkontroverznějších a nejzávažnějších oblastí politiky minulé vlády.

Arnika: Planeta čelí trojité krizi a pronásledování ekologických aktivistů se zhoršuje

9. 7. 2024

čas čtení 7 minut

Na půdě spojených národů se jedná o právu na zdravé životní prostředí 

ŽENEVA/PRAHAŽijeme v době trojí planetární krize. Změny klimatu, toxické znečištění a mizení rozmanitosti přírody se zostřují a jejich projevy vnímáme po celém světě. Spolu s tím přibývá případů pronásledování ekologických aktivistů a pokusů znemožnit poškozeným místním komunitám bránit své životní prostředí. Minulý týden právě o tom jednala konference států takzvané Aarhuské úmluvy na půdě OSN v Ženevě. 

 23552

Tisíce Palestinců prchají před těžkým izraelským útokem na město Gaza

8. 7. 2024

čas čtení 6 minut



Civilní záchranná služba uvádí, že při úderech zahájených poté, co izraelská armáda vydala příkaz k evakuaci, zahynuly desítky lidí



Lidé ve městě Gaza hlásí jeden z nejtěžších útoků izraelských sil od 7. října, kvůli kterému tisíce Palestinců prchají z oblasti zpustošené již v prvních týdnech devítiměsíční války.

Nejnovější izraelský vpád do východního sektoru města Gazy přišel v době, kdy izraelské krajně pravicové koaliční strany opět pohrozily, že zastaví v Kataru probíhající jednání o příměří, a tvrdily, že zastavit boje nyní by byla obrovská chyba.

Nejděsivější noc na severu  Gazy:



 23292

Ukrajina: Ruský útok na Kyjev byl jedním z nejhorších za dva roky války

8. 7. 2024

čas čtení 14 minut

Itálie obvinila Rusko z válečného zločinu kvůli útoku na dětskou nemocnici, Zelenskyj přislíbil odvetu za raketový útok na Kyjev

Ukrajinský prezident přislíbil odvetu za úder, který zasáhl dětskou nemocnici v Ohmatdytu,  Itálie zdůrazňuje, že útok musí být odsouzen mezinárodním společenstvím

Itálie obvinila Rusko z válečného zločinu kvůli úderu na dětskou nemocnici

Itálie obvinila Rusko ze spáchání válečného zločinu během raketových útoků, které zasáhly ukrajinské hlavní město a poškodily dětskou nemocnici.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani v pondělí vyzval k mezinárodnímu odsouzení Ruska.

"Jsem zasažen záběry bombardování v Kyjevě, které zasáhlo i dětskou nemocnici. Válečné zločiny, které musí odsoudit celé mezinárodní společenství," napsal Tajani na Twitteru a dodal: "Italská vláda bude i nadále bránit suverenitu Ukrajiny a jejího lidu."

 18158

Znečištěné ovzduší může snížit šanci na narození živého dítěte po IVF o 38 %

8. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Výzkum naznačuje, že vliv znečištění začíná ještě před početím, protože narušuje vývoj vajíčka


Podle výzkumu, který prohlubuje obavy ze zdravotních dopadů toxického ovzduší na plodnost, může vystavení znečištěnému ovzduší výrazně snížit šanci na narození živého dítěte po léčbě IVF.

Vystavení znečišťujícím látkám bylo již dříve spojeno se zvýšeným počtem potratů a předčasných porodů a bylo prokázáno, že mikroskopické částice sazí pronikají krevním řečištěm do vaječníků a placenty. Nejnovější práce naznačují, že vliv znečištění začíná ještě před početím tím, že narušuje vývoj vajíček.

 16525

Klimatická krize: Teploty jsou už 12 měsíců o 1,5 C vyšší než průměr před průmyslovou érou, ukazují data

8. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

 
 
Služba Copernicus pro změnu klimatu uvádí výsledky "velkého a pokračujícího posunu" v klimatu

 
Svět se 12 měsíců po sobě peče v teplotách o 1,5C vyšších, než byl jejich průměr před érou fosilních paliv, ukazují nové údaje.

Vědci zjistili, že teploty mezi červencem 2023 a červnem 2024 byly nejvyšší v historii, a vytvořily tak roční úsek, v němž byla Země o 1,64 °C teplejší než v předindustriální době.

Tato zjištění neznamenají, že světoví lídři již nedodrželi své sliby zastavit oteplení planety o 1,5 °C do konce století - cíl, který se měří v desetiletých průměrech, nikoliv v jednotlivých letech -, ale že spalující horko vystaví více lidí prudkému počasí. Trvalý nárůst teplot nad tuto úroveň také zvyšuje riziko nejistých, ale katastrofických zlomových bodů.

 20043

Francie: Po získání většiny křesel levicovou aliancí hrozí politická patová situace

8. 7. 2024

čas čtení 10 minut

 

Krajně pravicové Národní sjednocení Marine Le Penové se nedostalo k moci, avšak žádná strana nezískala absolutní většinu; premiér Gabriel Attal nabídl rezignaci



- Několik analýz od Mujtaby Rahmana, výkonného ředitele pro Evropu z poradenské společnosti Eurasia Group, který říká, že Francii "čekají týdny (měsíce) patové situace a nejistoty",
a cituje vysoce postaveného úředníka, který shrnuje své vlastní pocity:

    Francie se bude muset přetvořit, aby se v blízké budoucnosti vyhnula nejhoršímu scénáři.


- Podle ekonoma a profesora mezinárodního práva Armina Steinbacha z pařížské obchodní školy HEC je "slepá ulička" nejpravděpodobnějším výsledkem voleb, přičemž v nejbližších dnech není pravděpodobné žádné "rychlé řešení".
Říká:

 18778

Vyvanula revoluce přesnosti ve válčení?

8. 7. 2024

čas čtení 13 minut

Přesná munice poskytovala Spojeným státům rozhodující bojovou výhodu po dobu 50 let. Od operace Pouštní bouře až po invaze do Iráku a Afghánistánu se "jedna bomba, jeden zářez" stalo očekáváním. Vzhledem k tomu, že Spojené státy předaly tuto schopnost Ukrajině pro její boj s Ruskem, HIMARS s GMLRS, dělostřeleckými granáty Excalibur ráže 155 mm, bomby malého průměru odpalované ze země a JDAM měly na bojiště obrovský dopad, píše Mark Cancian.

 16578

Povzbudí britské a francouzské volby českou levici?

8. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Zatímco v Británii a Francii vítězí opět po dlouhé době levice, u nás jsou levicoví voliči zaparkovaní u Babiše, který pomáhá v unijním parlamentu Orbánovi vytvořit novou krajně pravicovou frakci.

Zdá se, že volby ve Francii i Británii vyvracejí dvě stále dokola omílané teze o možnosti levice vyhrávat opět volby: 1. musí se radikalizovat, 2. musí se vzdát progresivní agendy. Vlastně se mi zdá, že i mnozí levičáci jsou naštvaní, jak to v té Francii dopadlo. V jejich očích by vítězství krajní pravice znamenalo „čím hůře, tím lépe“.

29269

Jak si francouzské krajně pravicové Národní sdružení plánuje zajistit absolutní většinu v parlamentu

8. 7. 2024

čas čtení 8 minut

Francouzská krajně pravicová strana Národní sdružení, povzbuzená obrovským úspěchem v prvním kole předčasných parlamentních voleb, doufá, že si ve druhém kole 7. července zajistí absolutní většinu. Než se jí to však podaří, bude muset lídr strany Jordan Bardella porazit jak levicovou Novou lidovou frontu, tak koalici Ensemble prezidenta Emmanuela Macrona.

 23607

Izraelské vraždění dětí v Gaze pokračuje

8. 7. 2024

čas čtení 1 minuta

Izrael zavraždil všech patnáct členů její rodiny, včetně její matky:

Byla jsem zraněná a nevím, kde najít šaty. Podívejte se, jak vypadá ten dům, ta celá budova. Nemáme co jíst, vůbec nic. Nemáme co pít. A nemáme nic sladkého. Hledám chleba a nemůžu najít nic. Jednoho dne byl tatínek raněn a já jsem byla raněna druhého dne. Už předtím provedla izraelská armáda razii do našeho bytu a obklíčili nás. Spali jsme na chodbě, u vchodu do nemocnice al Šífa, na ulici.



 23608

Slavná novinářka: Izrael stále blokuje západním novinářům přístup do Gazy

8. 7. 2024

čas čtení 1 minuta

 
Lindsay Hilsum, Channel 4 News: Po devíti měsících Izrael stále neumožňuje zahraničním novinářům nezávislý přístup do Gazy. Asociace zahraničního tisku v Izraeli konstatuje: "Vyvolává to otázky, co Izrael nechce, abychom viděli." A skutečně to tak je.

Prohlášení předsednictva FPA k nepřístupu zahraničního tisku do Gazy

7. července 2024

Asociace zahraničního tisku vyjadřuje svůj šok a hluboké zklamání nad tím, že Izrael devět měsíců po skončení vyhrocené války nadále brání nezávislému přístupu mezinárodních médií do Gazy.

Nikdy předtím Izrael neprosazoval tak dlouhý a přísný informační blackout. Opakovaně odmítl naše žádosti o přístup, bojoval proti nám u soudu, aby tento drakonický zákaz potvrdil, a nabídl jen několik vysoce kontrolovaných "embed" příležitostí pro malý počet našich členů.

Palestinští novináři uvnitř Gazy zároveň nadále čelí bezprecedentním hrozbám a omezením pohybu, protože se odvážně snaží o této problematice informovat.

To vyvolává otázky, co Izrael nechce, aby mezinárodní novináři viděli.

Znovu vyzýváme Izrael, aby umožnil mezinárodním novinářům neomezený a nezávislý přístup do Gazy.

Představenstvo Asociace zahraničního tisku v Izraeli a na palestinských územích



 22185

Izrael 7. října zřejmě zabil více než dvanáct izraelských rukojmích

8. 7. 2024

čas čtení 5 minut

 

IDF při útoku na Hamás použily protokol, který mohl ohrozit životy civilistů

Haaretz informuje, že tzv. Hannibalova směrnice byla použita na třech místech, aby se zabránilo únosu vojáků během útoku ze 7. října

Incident v kibucu Be'eri, při němž brigádní generál nařídil tanku vypálit granáty na dům s bojovníky Hamásu a 14 Izraelci uvnitř, přičemž 13 rukojmích bylo zabito, vyvolal otázky ohledně operačních postupů, které způsobily civilní oběti

V počátečním chaosu při útoku Hamásu 7. října použily izraelské ozbrojené síly podle zprávy takzvaný Hannibalův protokol, což je pokyn k použití síly k zabránění únosu vojáků i za cenu ohrožení životů rukojmích.

Izraelský deník Haaretz v neděli, přesně devět měsíců po útoku, při němž bylo zabito asi 1 200 lidí a dalších 250 uneseno do pásma Gazy, uvedl, že tento operační postup byl použit ve třech armádních zařízeních napadených Hamásem, což mohlo ohrozit i civilisty.

voodoodle

8. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:  (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 23605

BBC: Hamás čelí rostoucímu nesouhlasu veřejnosti, válka v Gaze oslabuje jeho podporu

8. 7. 2024

čas čtení 8 minut

Foto: Toto je záběr z virálně se šířícího videa, na němž Gazan brutálně obviňuje Hamás

Muž sedí v budově poškozené izraelskými údery během operace na záchranu čtyř rukojmích zadržovaných minulý měsíc v uprchlickém táboře Nuseirat.

Muž na videu je bez sebe, z jeho zakrvácené tváře vyzařuje maska úzkosti.

"Jsem akademický lékař," říká, "měl jsem dobrý život, ale máme zatracené vedení [Hamásu]. Zvykli si na naše krveprolití, ať je Bůh prokleje! Je to póvl!"

Video - před válkou v Gaze nemyslitelné - bylo natočeno před nemocnicí, zaplavenou stovkami palestinských obětí po izraelské operaci na osvobození rukojmích v centru Gazy minulý měsíc.

Vteřinu před koncem videa se obrací k davu.

"Jsem jedním z vás," říká, "ale jste zbabělý národ. Mohli jsme se tomuto útoku vyhnout!"

Video se stalo virálním. A není jediné.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
8441