Proč je dnes mezi tolika lidmi v ČR tak populární nenávist?

8. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Populistické nesmysly a nenávist vůči lidem, kteří jsou svévolně považováni za "jiné", se šíří po celé Evropě, avšak ve střední Evropě, včetně České republiky je ta nenávist absolutně rekordní.

Proč je tomu tak: Proč tolik Čechů nenávidí uprchlíky, kteří jsou naprosto nevinnými lidmi, kteří nikomu nic neudělali, a často jsou o hodně vzdělanější a schopnější než lidi žijící v Česku? Že by to bylo právě proto? Proč tolik lidí obdivuje Vladimíra Putina a jeho mafiánský stát, když je dokázano, že je to zločinec a vrah, vinný smrtí tisíců lidí v Sýrii a v Čečensku? Omezující stále tvrději život svých spoluobčanů. Chtějí tito lidé zavést v ČR také autoritářský útlak? Proč se jim to líbí? Vůbec tomu nerozumím. Co se to stalo tolika spoluobčanům?

Proč se tolik lidí tak nadšeně a rychle zbavuje lidskosti a překračuje tu nepřekročitelnou červenou čáru k sobectví a nenávisti, jak před tím varoval už Karel Čapek, který dobře věděl, že vzdáme-li se základních zásad humanity, dojde k smršti vražedné celosvětové katastrofy.

Opravdu by mě zajímalo, vážení čtenáři, proč tolik lidí tak nadšeně dnes věří nesmyslům, šíří je a vášnivě, s obrovskou vnitřní zlobou, je podporuje. Můžete to vysvětlit? Rád bych o tom vyvolal v Britských listech diskusi. Napište nám.

Zde je pro inspiraci k tomuto tématu krátký dialog, který jsem vedl s Janem Rovenským:

Reakce: Stádovitost, lži médií, rasismus a oprávněný strach

8. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Zde jsou čtyři reakce na článek Proč je dnes mezi tolika lidmi v ČR tak populární nenávist?

David Michal:

Dobrý den,

mezi možnými důvody dle mého nebývá zmiňována prostá stádovitost. Aneb lidé jednoduše přebírají ty názory, které vyhodnotí jako většinové. Klidně se pak může stát, že malá, zato hlasitá skupina nenávistníků vyvolá mezi lidmi dojem, že se jedná o většinový názor.

Rozhovor Britských listů 95:

Jak "zrádci národa" v západních Čechách spolupracují s Němci

3. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta



21. ledna 2017 bylo dvacáté výročí Česko-německé deklarace o narovnání vztahů mezi ČR a Německem, kterou v roce 1997 podepsali Václav Klaus a Helmut Kohl. Od té doby se zdárně rozvíjí spolupráce Čechů a Němců v příhraničních oblastech, jak o tom svědčí v tomto Rozhovoru Britských listů rodák z Chebu a Plzeňák František Řezáč. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Trumpovo alter ego Steve Bannon a jeho apokalyptické vize o globálním konfliktu

8. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Bývalý intelektuální koryfej ultrapravicového webu Breitbart News a duchovní otec hnutí bělošských šovinistů Alt Right Steve Bannon se stal jednou z nejvýraznějších tváří Trumpova kabinetu. Hlavní stratég Bílého domu Bannon, jenž díky pozici v Národní bezpečnostní radě (NSC) získal možnost podílet se na formování domácí a zahraniční politiky Bílého domu, je přesvědčený o nevyhnutelném, či přímo fatálním střetu západního světa se světem islámským. Avšak Bannonovy paranoidní vize se nezastavily ani před případným vypuknutím konfliktu na půdě Spojených států.

BBC: V diplomacii nevítězí síla, ale kompromis

8. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Rozhlas BBC vysílá tento týden vysoce zajímavý dokumentární seriál s názvem "Přátelé a nepřátelé: Narativní historie diplomacie". V úterý v něm profesor David Rothkopf hovořil o kubánské raketové krizi z října 1962, kdy málem skončil svět v jaderné válce mezi Sovětským svazem a Amerikou. Sovětský vůdce Chruščev totiž náhle rozmístil jaderné rakety, které měly schopnost doletět až na Floridu, na Castrově Kubě.

Tradičním vysvětlením této krize je, že Sovětský svaz ustoupil, protože proti němu Amerika zaujala razantně tvrdé postavení. Tato chybná informace se podle Rothkopfa traduje v americké diplomacii, kde jsou dodnes mnozí přesvědčeni, že nejefektivnějším způsobem v diplomacii je razantní použití síly, protože protivník před drtivou mocenskou převahou ustoupí. Bohužel, kdykoliv nedávno američtí politikové a diplomaté jednali ve snaze prosadit v konfliktu svou tvrdou sílu, výsledkem byla katastrofa. Například ve Vietnamu. Protože druhá strana se tvrdé síle nikdy nevzdá, argumentuje Rothkopf.

Už patnáct let ale víme, že řešením kubánské krize nebyl ultranásilný americký postoj, ale kompromis.

Jak Karel Čapek varoval před Donaldem Trumpem

7. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Pár myšlenek ze včerejšího semináře o hře a filmu Bílá nemoc na Glasgow University

Jak je vidět skoro z celého díla Karla Čapka, Čapek byl hluboce ovlivněn a ztraumatizován děsivou zkušeností masakrování milionů lidí v první světové válce. Hrozil se toho, jak rychle se dokáže zdánlivě stabilní, civilizovaný svět rozložit v šílící násilí. V britské televizi se vysílají  dokumentární filmy uváděné bývalým britským konzervativním politikem Michaelem Portillem, který je vyzbrojený kdysi nesmírně populárním, objemným knižním turistickým Bradshawovým průvodcem po Evropě z roku 1913 a jezdí ve svých dokumentech evropskými vlaky, aby zjistil, co dnes, o více než sto let později, přežilo z uspořádaného, civilizovaného světa buřinek, pompéznosti a bohatých hotelů z doby před první světovou válkou. I Portillo však je nucen ve svých filmech často poukazovat na to, co děsilo Karla Čapka, jak rychle se onen civilizovaný svět z doby před první světovou válkou propadl to vražedného šílenství.

Čapek je celým svým dílem zděšen svým zjištěním, jak zatraceně tenká je vrstvička naší civilizace a jak rychle a spontánně se dokáže rozložit v divošství. Po zkušenostech z první světové války už nedůvěřuje nikomu - všichni lidi mají v sobě ochotu a schopnost stát se do minuty vrahy a násilníky - opustit morálku a hovět svým iracionálním, sobeckým pudům.

Trump lživě obvinil média z "potlačování informací" o teroristických útocích a vydal pochybný seznam

7. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Bílý dům vydal seznam 78 teroristických útoků na podporu tvrzení Donalda Trumpa, že "lživá média" o nich záměrně neinformují.

Avšak na seznamu jsou četné teroristické útoky, o nichž informovala západní média naprosto saturačním způsobem, včetně pařížských útoků na divadlo Bataclan, atentátu kamionem v Nice i střelby v San Bernardino. Mnoho dalších útoků, včetně obklíčení v Sydney a útoku na berlínský vánoční trh, také dominovalo světovým médiím.

Seznam vydaný Bílým domem obsahuje věcné nepřesnosti a mnoho gramatických chyb. Byl vydán poté, co Trump v pondělí řekl vojenským činitelům shromážděným v městě Tampa na Floridě, že po celé Evropě došlo k množství teroristických útoků, ale "v mnoha případech o tom nechce velmi, velmi nepoctivý tisk vůbec informovat." Dodal: "Mají své důvody, a vy tomu rozumíte."

David Gergen, politický analytik a poradce čtyř předchozích amerických prezidentů, Trumpovy lživé výroky ostře kritizoval:

"Myslím, že je to snad nejvíce šokující věc, jakou tento prezident udělal, mezi mnoha, protože to, co vlastně říká, je, že tisk neplní svou roli, protože má vlastní politickou agendu. Tisk vám nechce říct pravdu o tom, jak nebezpečný je terorismus. Jen prosazuje levicovou agendu, což zjevně není pravda. Trump šíří tyto lži, aniž by poskytl jakékoliv závažnější důkazy. Na seznamu je San Bernardino, jako kdyby se tomu atentátu tisk řádně nevěnoval. Je to prostě překvapující a je to nedůstojné prezidentského úřadu. Myslím, že to rozbíjí strukturu toho, co nás spojuje jako národ, jestliže si navzájem nemůžeme důvěřovat, jestliže nemůžeme důvěřovat Bílomu domu a říká nám, že nemůžeme důvěřovat tisku. Takto dochází k rozkladu demokracií."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International: Bašar al Asad zavraždil ve věznici Sajdnaja až 13 000 lidí

7. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Až 13 000 oponentů Bašara al Asada bylo během prvních pěti let syrské občanské války tajně oběšeno v jedné z nejděsivějších věznic v Sýrii. Byla to součást vyhlazovací politiky, nařízené na nejvyšších úrovních syrské vlády, konstatuje Amnesty International.

Mnoho tisíc dalších lidí vězněných ve věznici Sajdnaja zemřelo na následky mučení a vyhladovění, uvádí Amnesty, a jejich mrtvoly byly házeny po dobu posledních pěti let do dvou masových hrobů na předměstí Damašku vždy mezi půlnocí a úterým ráno.

Putin už nevyjde ani se svým vazalem Lukašenkem. Co na to géniové hlásající "strategický" dialog s Kremlem?

8. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Mezi Moskvou a Minskem to "jiskří" kvůli sílící snaze ruské strany v rámci "integračních" projektů zlikvidovat i poslední známky běloruské nezávislosti ZDE. Jedná se o spor s vládcem, který velmi dalekosáhle podřídil svou zemi ruským očekáváním, včetně potlačení renesance běloruštiny. Co takové dění vypovídá o "realistických" úvahách ohledně mezinárodního dialogu s Ruskem?

Maďarsko předložilo Evropské unii plán všechny žadatele o azyl věznit

7. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarsko chce zadržovat všechny žadatele o azyl po celou dobu, než bude jejich žádost vyřízena, řekl hlavní mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. Kovács tvrdil, že zvolení Donalda Trumpa v USA přispělo ke "změně atmosféry v Evropě", což ospravedlnilo tvrdý postoj maďarského premiéra Orbána vůči migraci. Dodal, že nedávný summit EU na Maltě byl "bodem obratu" v postoji Evropské unie vůči migraci ve Středozemním moři.

Kovács uvedl, že všichni žadatelé o azyl budou v Maďarsku zadržováni v "přístřešcích", i když budou mít právo kdykoliv se vrátit do své země. Řekl: "Žádní migranti nebudou mít právo se volně v zemi pohybovat, dokud nebude učiněno primární právní rozhodnutí, zda mají právo na politický azyl či status uprchlíka."

V Bělehradu trpí dva afghánští tlumočníci pro americkou armádu, které USA zradily

7. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Dva bývalí tlumočníci pro americkou armádu v Afghánistánu jsou mezi tisíci uprchlíky, kteří uvízli v mrazu v uprchlickém táboře v Bělehradě.

Odhaduje se, že v Srbsku, kde v prvních týdnech roku 2017 klesly teploty až na -17 stupňů Celsia, uvízlo až 8000 lidí, Úřad OSN pro uprchlíky apeluje na evropské vlády, aby učinili víc pro uprchlíky, kteří jsou vystaveni umrznutí. Od ledna už umrzlo nejméně pět osob.

Až 2000 lidí, včetně dětí, mnohým z nichž je jen osm let, se skrývá v neformálním táboře ve skupině špinavých a polorozpadlých skladišť za hlavním nádražím v Bělehradě. Mezi nimi jsou i oba afghánští tlumočníci Hamshid a Mati. Někteří zdejší uprchlíci byli přesunuti do oficiálních táborů. Ve skladištích není tekoucí voda ani hygienické zařízení a uprchlíci žijí uprostřed trosek a pálí všechno, co najdou, aby nezmrzli.

Největším nebezpečím pro naši civilizaci jsou lidé, kteří věří lžím a lhářům

5. 2. 2017

čas čtení 9 minut

Novináři si musejí uvědomit, že s ultrapravicí nelze uzavřít žádné příměří, protože její ideologie a taktika jí brání v jakémkoliv kompromisu. Nemůžete těmto lidem "v zájmu vyváženosti" poskytovat prostor, nebo jim ustupovat - můžete je jen odhalit.

Nutkavých lhářů bychom se neměli bát. Ti nemohou nikomu uškodit, pokud je nikdo neposlouchá. Avšak na lidi, kteří nutkavě věří jejich lžím a nesmyslům, je nutno pohlížet s absolutní hrůzou. Tito věřící dávají lhářům moc. Jejich hlasy dávají demagogovi sílu. Jejich důvěra proměnila šarlatána v prezidenta. Jejich důvěřivost způsobila, že propaganda vypočítavých a pološílených fanatiků má moc změnit svět, varuje Nick Cohen.

Mainstreamoví novináři jsou nyní neschopní bojovat proti fantastickým lžím nových autoritářských hnutí. Když jsou konfrontováni s muži, kteří systematicky lžou, novináři jim poskytují "férový prostor" v zájmu "vyváženosti". Poskytování prostoru lhářům však signalizuje divácké obci, že neuvěřitelné lži mají právo na to, aby se o jejich možné pravdivosti uvažovalo.

Jak se levičáci naučili milovat Marine Le Pen

8. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Budovy ocelárny ArelorMittal se tyčí nad městečkem Hayange, tiché a mlčící. Několik lidí v posledních dnech přestalo vést rozhovory - ulice byly pokryty ledovou mlhou - ale ti kdo se odmlčeli charakterizovali život ve městě následovně: Od roku 2013, kdy ocelárna byla uzavřena, je tu jen málo práce a také málo naděje.

Spalte svoje programy a zajistěte účinné trestání korupce

7. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

V Rumunsku se konají masivní protesty proti vládě, největší od pádu komunistického režimu. Ve Francii zřejmě končí favorit prezidentských voleb, pan Fillon. Důvod? Rumunská vláda se pokusila udělat z méně závažné korupce čin, který není trestně stíhatelný. Na Fillona zase prasklo, že podvodně platil svou rodinu z veřejných peněz za nevykonanou práci. A u nás se za přednost tradičních stran proti Babišovu Hnutí ANO pokládá to, že mají program.

Premiér Sobotka podle mne naprosto přesně, i když vulgárně, pojmenoval to, co Andrej Babiš udělal se státem, když si nakoupil v rámci daňové optimalizace korunové dluhopisy. Jenže tuto možnost využívalo mnoho bohatých lidí a za její zavedení je odpovědný někdejší ministr financi Nečasovy vlády Kalousek. A to, co udělal Babiš s korunovými dluhopisy, to stále ještě není podvod a korupce. Bylo to legální, a jestliže to bylo zároveň protispolečenské i legální, je to na prvním místě selhání státu, že to připustil.

Lidem v této zemi dlouhodobě vadí právě podvody a korupce na prvním místě. Abolice kauz této povahy, které byly v soudním řízení už mnoho let, ze strany bývalého prezidenta Klause, kterou podepsal i bývalý premiér Nečas, byla jedním z hřebíků do rakve české pravice. Na pozadí protestů v Rumusku a Fillonova skandálu se pak u nás odehrálo uzavření vyšetřování tzv. policejní reorganizace poslaneckou komisí. Komise nepotvrdila odůvodněnost obav z toho, že cílem reorganizace bylo nějak ochočit policii, ale ani tyto obavy nevyvrátila… potvrdila jen to, že reorganizace byla prováděna rychle, bez analýzy, utajeně.

Skotský parlament hlasoval drtivou většinou proti brexitu

8. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Je načase, aby Londýn respektoval naše přání, píše skotský list The National.

Skotský parlament hlasoval drtivou většinou proti zahájení procesu odchodu Británie z Evropské unie, a to 90 proti 34 hlasům proti aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Potřeby Skotska, Walesu a Severního Irska nejsou řádně brány v potaz a neexistují žádné záruky pro občany EU žijící v Británii, praví se v rezoluci, kterou v úterý schválil skotský parlament. Rezoluce není závazná a britská premiérka Mayová ji může ignorovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Twitter zahltily fotografie Trumpa v županu, poté, co jeho tiskový mluvčí tvrdil, že ho Trump nikdy nenosí

7. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Na sociálních sítích byly zveřejněny desítky fotografií Donalda Trumpa v županu, poté, co mluvčí Bílého domu tvrdil, že Trump župan nenosí. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer zaútočil na článek, který vyšel v neděli v New York Times, který vylíčil znepokojující obraz situace v Bílém domě po příchodu Donalda Trumpa a jeho týmu. Podle článku Trumpovi zaměstnanci nemohou v Bílém domě najít vypínače světel, a tak jsou nuceni setkávat se potmě. Návštěvníci jsou ponecháváni, aby si z Bílého domu našli sami cestuy ven a schůzky se konají v "temném, většinou prázdném západním křídle" budovy. Trump prý tráví většinu času tím, že sedí v županu a dívá se na televizi a označuje si záporné zpravodajství černým fixem.

Mezitím v Absurdistánu 16:

Předvolební překreslování volebních okrsků, reforma školství a zasvěcení elektrárenské společnosti Panně Marii

7. 2. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

“Je rok 2017. Celé Mazowsze je připojeno k Varšavě. ... Celé? Ne! Jedna obec, obývaná nepoddajnými voliči Občanské platformy, stále ještě bojuje. Posádky voličů strany Právo a spravedlnost v okolních obcích Konstancin-Jeziorna a Piaseczno nemají snadný život…”

Tohle je za poslední týden jeden z nejpopulárnějších vtipů v Polsku. Ale co má Francouz Asterix společného s Varšavou? No, strana Právo a spravedlnost si povšimla, že mnoho Poláků, kteří pro ni hlasovali, už nepovažuje její vládu za úspěch. A blíží se komunální volby, takže je načase začít překreslovat volební okrsky. Hovoří se o tom, že kolem Częstochowé by se měl vytvořit sedmnáctý okres, podle Szymona Giżyńského, poslance strany Právo a spravedlnost, "je to nutné, protože je to věc celonárodního významu. Częstochowa je duchovním hlavním městem Polska a má obrovský význam pro naši národní totožnost".

Mayová prý dá možnost poslancům Dolní sněmovny hlasovat ohledně konečné dohody o odchodu Británie z EU

7. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská premiérka Theresa Mayová byla donucena hrozbou rebelie v řadách konzervativních poslanců přislíbit, že o dokončené dohodě obsahující podmínky brexitu pro Velkou Británii nechá hlasovat Dolní sněmovnu, a to než bude dohoda přeložena Evropskému parlamentu. Avšak David Jones, její náměstek ministra pro brexit, posléze dodal, že poslanci nebudou mít právo dohodu o brexitu nijak pozměňovat, že ji budou moci hlasováním pouze přijmout, anebo odmítnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumo se pokouší zachránit svůj zákaz vstupu do USA pro muslimy uprostřed mnoha soudních řízení s cílem ho zrušit

7. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Více než 100 technologických firem a různí bývalí vrcholní američtí činitelé se obrátili na soudy se žádostí, aby zrušily Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy

Americké soudy mnozí varují, že Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy by mohl vytvořit dojem, že Spojené státy vedou válku proti islámu.

Právníci, kteří Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy zablokovali, varovali, že Trumpovy pokusy ho ospravedlnit jsou falešné. Slkupina vysokých vládních činitelů se vyjádřila, že takový zákaz je "pod důstojnost" USA.

Kterak Bílý dům otevírá dveře bankéřům, aneb nastávají Wall Street opět zlaté časy?

6. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tanečky okolo masových protestů proti Donaldu Trumpovi, jimiž se obsedantně zaobírají manipulativní média, mají nového Ahrimana v podobě proslulého filantropa George Sorose. Přestože je řada aktivit této šedé eminence světové politiky obestřena kontroverzí, bylo by krajně naivní se domnívat, že rozšafný multimiliardář je skutečným ohrožením starých dobrých demokratických pořádků. Manipulativní weby ve své úporné snaze zachovat si vytyčenou protrumpovskou linii zuby nehty brání nového amerického prezidenta, ač tento podniká kroky, které jsou v naprostém rozporu s jeho předvolebními sliby.

Znovu o národních parcích

6. 2. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Jak informují páteční Lidové noviny v komentáři Svatomíra Mlčocha,

rozhodla se většina senátorů pro zrušení národních parků. Oni to neříkají přímo tak, jako "obyvatelé" Modravy, viz foto, ani tak natvrdo, jako pan prezident, který se proslavil kdysi průletem nad Šumavou ve vrtulníku a měl hned jasno.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1033904-zeman-potvrdil-veto-pro-zakon-o-sumave-ale-pustil-se-i-do-jeho-kritiku
 
Oni to kamuflují různými pozměňovacími návrhy k vládnímu návrhu zákona o národních parcích.

Areál bývalé Škodovky brání rozvoji města Plzně

6. 2. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Jak jsem psal již v tomto článku  http://blisty.cz/art/82993.html,  rozumnému řešení silniční dopravy v Plzni brání dva obrovské uzavřené areály bývalé Škodovky a komplexu pivovarů a teplárny. Je to,  jako by si podniky v průmyslové zóně na Borských polích ohradily celé toto území zdí a plotem a daly ho přísně hlídat. To si ovšem dovolit nemohou. Podniky na území bývalé Škodovky asi ano. Jak jsem zjistil při dalším pátrání ve věci rekonstrukce trati Plzeň - Domažlice, jejíž součástí zůstane nouzový přesmyk s tratí na Cheb z roku 1917 http://blisty.cz/art/84185.html, zůstane tento pomník (viz fotky) opravdu zachován. Bude sice přestavěn, "modernizován", ale zůstane. Proč?

K tomu se vyjádřly odborné a dobře infomované kruhy takto:

"Není to teroristka": Nemluvněti nyní bylo přece jen povoleno přijet do USA na operaci srdce

5. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Trumpův exekutivní příkaz zakázal vstup do USA i čtyřměsíční holčičce Fatemeh, která naléhavě potřebuje srdeční operaci, jakou nemohou provést nemocnice v Íránu. Fatemehini rodiče si vyjednali operaci v Portlandu, v americkém státě Oregon, kde žijí strýc Fatemeh a její prarodiče. Všichni mají americké občanství. Jenže podle Trumpova exekutivního příkazu nemohli nemluvně do Ameriky jeho rodiče přivézt. Holčička byla přímo ohrožena smrtí. Na jeji záchranu se zaktivizovala mj. oregonská kongresmanka Suzanne Bonamici, která o tomto skandálu v pátek hovořila ve Sněmovně reprezentantů.

"Pane předsedo, toto je Fatemeh," konstatovala Bonamici. "Není to teroristka. Je děsivé a ostudné, že se něco takového vůbec mohlo stát."

RealDonaldContext - systematické opravování Trumpových lží na twitteru

4. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Deník Washington Post záslužně založil nový účet na Twitteru pod názvem RealDonaldContext, který systematicky opravuje lži a nesmysly, které vydává americký prezident Donald Trump na svém Twitteru. Bylo by velmi záslužné, kdyby někdo v ČR takto systematicky opravoval lži a nesmysly šířené Parlamentními listy a dalšími nekale komerčními médii.

Pár ukázek:

Donald Trump: Poté, co byli nuceni se omluvit za své špatné a nepřesné zpravodajství o mně poté, co jsem zvítězil ve volbách, v New York Times, vydávajícím FALEŠNÉ ZPRAVODAJSTVÍ, jsou stále ještě mimo.

Toto je nesprávné nebo lživé.

Jak už jsme upozornili dříve, New York Times se nikdy neomlouval za žádné své zpravodajství. Naopak, po prezidentských volbách zaznamenal deník NYT vlnu nových platících subskribentů. Trump pravděpodobně zuří, protože NYT vydal analýzu o jeho pokračujícím konfliktu zájmů v podnikatelské sféře.

Předseda Dolní sněmovny je "silně proti tomu", aby Trump měl právo promluvit v britském parlamentě

6. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

(V Británii se konají velké demonstrace proti Trumpově plánované návštěvě Londýna)

Předseda Dolní sněmovny John Bercow: "Po Trumpově zavedení zákazu vstupu do USA pro občany muslimských zemí jsem ještě silněji proti tomu, aby měl prezident Trump právo oslovit britský parlament ve Westminster Hall. Co se týče Královské galerie, a zase, tady hovořím na základě informací, které jsem dostal, tam o tom nemám právo tak silně rozhodovat. Je to v jiné části budovy, i když běžně pozvání pro navštěvujícího politika, aby tam pronesl projev, by muselo být vydáno jménem obou předsedů parlamentních komor. Já nevydám pozvání pro prezidenta Trumpa, aby promluvil na Královské galerii. A končím tím, že panu poslanci chci říct toto: My si ceníme našeho vztahu se Spojenými státy, pokud se uskuteční státní návštěva někoho, kdo je v daleko vyšším postavení, než je předseda parlamentu. Avšak co se týče této sněmovny, zastávám velmi silně postoj, že naše opozice vůči rasismu a sexismu a naše podpora pro rovnost občanů před zákonem a pro nezávislé soudnictví jsou v Dolní sněmovně nesmírně důležité záležitosti.

Daňová optimalizace jako sebevražda svobodné společnosti

2. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem na Radiožurnálu po poledni poslouchal analytičku Janu Klímovou, která líčila, jak bylo možno se ještě před pár lety vyhnout daním: nakoupit spoustu dluhopisů, z nichž každá měla hodnotu jedné koruny, a tedy při přepočtu daně z jedné koruny za jednu akcii se daň zaokrouhloval na nulu – a jak víme, i miliarda krát nula je nula.

Trump zaútočil na soudce a soudy kvůli hypotetické hrozbě "teroristického útoku"

6. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Navzdory kritice Donalda Trumpa, že zaútočil na soudce, který pozastavil jeho zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a muslimy, Trump v neděli poslal několik vzteklých tweetů týkajících se suspendování jeho exekutivního příkazu a kritizujících soudce:

Spojené státy mají dlouhá léta jeden z nejpřísnějších systémů kontroly žadatelů o vstupní vízum a prověřování uprchlíků. Letecké společnosti uvedly, že se doprava dosud nevrátila po Trumpově exekutivním příkazu z minulého pátku k normálu.

Senátor Bernie Sanders v neděli vyjádřil názor, že by Kongres a soudy se měly navzájem aktivně kontrolovat a kontrolovat i prezidenta. "Jsme demokracie, ne one man show," řekl Sanders. "Nejsme jen nějaký Trumpův podnik. Máme prezidenta, který, obávám se, nás posunuje velmi autoritářským směrem. Je to prezident, který zjevně pohrdá celým soudnictvím."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump na Twitteru v neděli napsal:

Americký kardinál uštědřil políček papeži Františkovi

6. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Americký kardinál Raymond Burke se v Římě setkal s italským nacionalistou Matteem Salvinim, který obdivuje Donalda Trumpa a italského fašistického vůdce Benita Mussoliniho.

Františkovi stoupenci v katolické církvi podporují jeho inkluzivní politiku a kritizují Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a imigranty z většinově muslimských zemí. Naopak Františkovi nejostřejší kritikové po celém světě podporují Donalda Trumpa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Marine Le Penová přislíbila osvobodit Francii z EU a prosazovat politiku "Francie jako první"

6. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Francouzská prezidentská kandidátka zahájila svou kampaň příslibem, že zruší euro, a tvrzením, že muslimská praxe je hrozbou Francii.

Marine Le Penová oficiálně zahájila svou prezidentskou kampaň. Přislíbila, že Francie bude na prvním místě a bude osvobozena od "tyranie" globalizace, islámského fundamentalismu a Evropské unie.

Vedou Bannon a Trump svět k válce?

4. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Donald Trump knihy nečte, píše Jonathan Freedland. To přenechává svému hlavnímu stratégovi s obrovským vlivem v Bílém domě, Stevu Bannonovi. Bannon má nyní trvalé křeslo v americké Radě národní bezpečnosti, jaké Trump odepřel šéfu štábů americké armády a šéfu amerických rozvědek.

Podle týdeníku Time je Steve Bannon silně ovlivněn knihou nazvanou Čtvrtý obrat (The Fourth Turning), která argumentuje, že se lidská historie rozvíjí v osmdesáti až stoletých cyklech. Každý takový cyklus vrcholí násilným kataklysmatem, který zničí předchozí pořádek a nahradí ho něčím jiným. V USA došlo k třem takovým zvratům: k zakladatelské revoluční válce, která skončil r. 1783, k občanské válce v šedesátých letech devatenáctého století a k druhé světové válce ve čtyřicátých letech dvacátého století. Podle této knihy je Amerika nyní na pokraji nového zvratu.

Všimněte si, že všechny předchozí zvraty jsou spojeny s obrovskými válkami. Pro Bannona, dřívějšího šéfredaktotra ultrapravicových amerických Parlamentních listů, serveru Breitbart, to není něco, čeho bychom se měli bát, ale je to něco, na co se máme těšit. Týdeník Time Bannona cituje a z citátů vyplývá, že se ten člověk v podstatě těší na velkou a krvavou válku. "Jsme ve válce" je Bannonovo oblíbené heslo, ať je to boj proti džihádismu, který Bannon charakterizuje jako "globální existenciální válku", která se může proměnit velkou horkou válku na Blízkém východě" anebo hrozící konflikt s Čínou.

Trump zopakoval, že respektuje Putina, přestože je to vrah

5. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se znovu vyjádřil, že respektuje Vladimíra Putina, přestože je ruský prezident vrah.

V rozhovoru pro Fox News, který se bude vysílat v neděli, Trump dal Spojené státy a Rusko na stejnou morální úroveň. Na otázku moderátora Billa O'Reillyho, zda respektuje Putina, Trump odpověděl: "Respektuju Putina."

"Je to ale vrah," řekl O'Reilly. "Putin je vrah."

"Existuje spousta vrahů," odpověděl Trump. "My máme spoustu vrahů. Co, myslíte si, že naše země je tak nevinná?"

Americký odvolací soud odmítl žádost Bílého domu o obnovení zákazu cestování do USA

5. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Brzo v neděli ráno odmítl odvolací soud v San Francisku žádost amerického ministerstva spravedlnosti o okamžitě obnovení Trumpova zákazu vstupu do USA pro uprchlíky a občany sedmi převážně muslimských zemí. Ministerstvo o obnovení zákazu zažádalo v sobotu večer. Soud v San Francisku vyzval strany, které právně bojují proti Trumpovu zákazu, aby do pondělí odpoledne vypracovaly další argumentaci.

Amerika se octla na pokraji ústavní krize

5. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trumpova vláda se připravuje na boj proti rozhodnutí federálního soudce ze Seattle, který pozastavil Trumpův exekutivní příkaz zakazující vstup do USA uprchlíkům a občanům ze sedmi převážně muslimských zemí. Odborníci poukazují na to, že se USA octly na pokraji totální ústavní krize.

"Toto je obrovská konfrontace mezi prezidentským úřadem a ústavou," varuje Marci Hamilton, ústavní právnička z univerzity v Pennsylvánii. "Jakmile Donald Trump řekne, že by lidé měli odmítnout plnit nařízení federálního soudu, octneme se v otevřené ústavní krizi."

Nápis u obrazu v americkém Muzeu moderního umění: Význam svobody a vstřícnosti

4. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Toto je dílo umělce ze země, jejímž občanům byl zakázán vstup do Spojených států podle prezidentského exekutivního příkazu, vydaného 27. ledna 2017. Toto je jedno z několika takových uměleckých děl ze sbírky našeho muzea, která jsou instalována v galeriích pátého patra. Cílem je potvrdit ideály vstřícnosti a svobody, které toto muzeum považuje za tak životně důležité, jak životně důležité jsou pro Spojené státy.

Polská premiérka zakázala léčbu 10 syrských sirotků z Aleppa

4. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Polská katolická premiérka Beata Szydlo odmítla povolit polskému městu Sopot, aby přijalo na léčení deset sirotků, dětí z rozbořeného Aleppa. Polské ministerstvo vnitra uvedlo, že děti "by mohly být teroristickou hrozbou". Vláda strany Právo a spravedlnost odmítá přijímat muslimské uprchlíky.

Prvních čtrnáct dní Donalda Trumpa v prezidentském úřadě

4. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Za posledních čtrnáct dní vydala mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch bezprecedentně celých 26 (!) komuniké poukazujících na kontroverzní opatření Donalda Trumpa, omezující lidská práva. Tato komuniké nezaznamenala další Trumpova kontroverzní opatření v jiných oblastech, například v oblasti globálního oteplování a finančnictví. Zde je přehled:

Trump zaútočil na americké soudnictví. Hovoří urážlivě o "takzvaném soudci"

4. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump napsal na Twitteru, poté, co soudce v Seattle dočasně zrušil jeho exekutivní příkaz, zakazující vstup do USA občanům ze sedmi muslimských zemí:

"Názor tohoto takzvaného soudce, který v podstatě odebírá realizaci zákonů naší zemi, je absurdní a bude odmítnut!"

K tomu varovně poznamenává José Miguel Vivanco z amerického centra Human Rights Watch:

"Toto je typické vyjadřování populistického autoritářského vůdce z Latinské Ameriky. Tenhle film jsem viděl a nekončí dobře."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21496