Venezuela: Generální stávka proti Madurovi

21. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Ve čtvrtek byla řada venezuelských ulic zabarikádována v rámci čtyřiadvacetihodinové generální stávky vyhlášené oponenty prezidenta Nicolase Madura. Stávkující požadují nové volby - po čtyřech měsících pouličních protestů, při nichž zemřela takřka stovka lidí.


Obchody zůstaly uzavřené, když většinou voličů podporovaná opozice zorganizovala generální stávku v rámci kampaně občanské neposlušnosti. Cílem je ukončit téměř dvacet let trvající vládu socialistů. Jde o první větší celostátní stávku od roku 2002, kdy se nepodařilo svrhnout Madurova předchůdce Huga Cháveze.

V provozu byly pouze státní firmy, ačkoliv mnohým chyběl personál. Neočekává se žádný výpadek v ropné společnosti PDVSA, která tvoří asi 95 % hodnoty venezuelského exportu. Ministr práce Nestor Ovalles mezitím prohlásil, že vláda potrestá soukromé společnosti, které stávku podpořily.

V centrech řady měst vyrostly improvizované barikády, zatímco policie rozháněla demonstranty slzným plynem.

"Lidé nechtějí tuto vládu," prohlásil účetní Wilfredo Villegas na barikádě ve své čtvrti. "Jsme zde proto, aby pochopili, že nechceme tuto vládu. Musejí odejít, nenásilným způsobem. Musejí vypsat celostátní volby."

Venezuelská opozice kromě prezidentských voleb požaduje osvobození více než 400 vězněných aktivistů, autonomii pro zákonodárný proces a zahraniční humanitární pomoc kvůli nedostatku potravin a léků.

Generální stávka je vyústěním protestů zahájených v dubnu 2017 výzvou ke Madurovu svržení. Protesty si vyžádaly životy asi 100 osob a stovky dalších skončily ve vězení. Ekonomika, která trpí nedostatkem potravin, byla také dále poškozena.

Maduro viní z krize nízké ceny ropy a ekonomickou "válku", kterou proti němu údajně vedou USA a pravicová opozice. Opoziční představitelé však tvrdí, že krizi zavinilo v prvé řadě špatné řízení ekonomiky, včetně zestátňování.

Výzva ke stávce přišla po neoficiálním referendu konaném o víkendu, v němž třetina voličů odmítla Madura a jeho politiku. Především jde o prezidentův plán zvolit 30. července "ústavodárné shromáždění" s 545 členy, které by přepsalo ústavu, podřídilo stát osobní Madurově kontrole a potlačilo ostatní instituce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8349

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2017