Norská uprchlická rada: Ve Fallúdže jsou obklíčeny tisíce civilistů

17. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Tisíce civilistů jsou pod palbou a hrozí jim hlad v obklíčeném iráckém městě Fallúdža. To obléhají irácké vládní jednotky a šíitské milice ve snaze vyhnat odsud bojovníky "islámského státu". Informovala o tom přední norská nevládní nezisková organizace Norská uprchlická rada.


Hrozí humanitární katastrofa i mimo město, když desetitisíce dalších lidí, jimž se podařilo z Fallúdži odjet, také nacházejí jen malou pomoc v uprchlických táborech.

Předseda organizace Jan Egeland upozornil, že zdroje pro poskytování pomoci uprchlíkům se rychle tenčí.

Fallúdža a Mosul jsou dvěma posledními iráckými městy pod kontrolou islamistů. Po tři týdny irácké jednotky podporované americkými nálety a dělostřeleckou palbou postupují v pouličních bojích s extrémisty. Ti používají civilisty jako živé štíty a bitvu tím výrazně prodlužují.

"Nepropadejte omylu: Pro civilisty prchající z Fallúdži není absolutně nic bezpečné. Nejsou bezpečné výjezdy, bezpečné cesty, bezpečná útočistě bez riskování životů," prohlásil Egeland. "Riskují, že na ně bude vedena palba, že budou zabiti výbušnými zařízeními na silnici nebo se utopí při překračování řeky."

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se od zahájení operace 23. května podařilo z města uprchnout nejméně 48 000 osob. Jenže ti kdo jsou na útěku zjišťují, že v táborech dochází jídlo, pitná voda i zdravotnický materiál.

Norská organizace má k dispozici pro jednoho uprchlíka tři litry vody na den - což je mnohem méně než deset litrů nutných v teplotách kolem 50 stupňů Celsia.

Od zahájení ofenzívy islamistů v roce 2014 opustily své domovy více než tři miliony Iráčanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5354

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2016