Slovinsko odmítá uprchlíkům dovolit přechod přes své území

18. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

" Jsme ve vězení? Nechte nás jít." "Naše děti sní o krásném domově" - Uprchlíci v chorvatském městě Tovarnik:



- Slovinská vláda svolává svou bezpečnostní radu, která má jednat o reakci Slovinska na uprchlickou krizi. Úřady očekávají, že v pátek se pokusí tisíce lidí vstoupit na území Slovinska, poté, co za poslední dva dny přišlo do Chorvatska více než 13 000 osob. Slovinský premiér Miro Cerar vyloučil možnost, že by Slovinsko utvořilo pro uprchlíky koridor do západní Evropy.

- Do Evropy přišlo přes Středozemní moře letos asi 500 000 osob, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci. Asi čtyřicet procent z nich je ze Sýrie. V průměru se každý den utopilo osm lidí. Celkem se letos ve Středozemním moři utopilo 2812 osob.

- Chorvatsko reagovalo ostře na rozhodnutí Maďarska začít stavět žiletkový plot mezi Chorvatskem a Maďarskem. Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić řekl: "Zdi nikdy nikoho nezasatvily, je to absolutně nepřijatelné. Maďarské dráty vlnu lidí nezastaví, jejich šílené nápady nejsou řešení." Chaotické scény v chorvatském městě Tovarnik pokračují, lidé čekají na vlaky a autobusy, které by je odvezly do Záhřebu.

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015