Bulharsko chce obtěžovat média a nevládní organizace v ruském stylu

16. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Návrh revidovaného trestního zákoníku vyvolal v Bulharsku velké pozdvižení. Zástupci médií jsou konsternováni omezením práva pořizovat fotografie veřejných činitelů. A lidskoprávní aktivisté vystupují proti paragrafu, který říká, že bulharský občan pracující pro "cizí stát nebo cizí organizaci nebo organizaci operující pod cizí kontrolou, který republice způsobil újmu, bude uvězněn na dva až osm let".

Návrh včera projednala vláda a předala jej parlamentu. Prezident Rosen Plevněljev, který je členem hlavní opoziční strany GERB, neoznámil, jestli zákoník hodlá vetovat.

Návrh obsahuje "vážný trest založený na arbitrárním chápání zákona", říká Krasimir Kanev, který vede bulharskou pobočku Helsinského výboru pro lidská práva, mezinárodní nevládní organizace činné v mnoha evropských státech.

"Návrh nevysvětluje, co tyto pojmy znamenají. Co znamená "cizí organizace", nebo "pod cizí kontrolou"? Jak máme chápat "pracující pro" nebo "republice způsobil újmu"?

Kanev tvrdí, že jeho zaměstnanci mohou být tímto zákonem postiženi a že se může dotknout dalších nevládních organizací, jako jsou Amnesty International nebo Reportéři bez hranic, pokud budou kritizovat bulharskou vládu.

Ministryně spravedlnosti Zinajda Zlatanova sdělila Deutsche Welle, že podle expertů se paragraf 305 týká pouze období války a mimo tento kontext z něj mohou být vyvozeny špatné závěry. Přesto ale nařídila některé změny v tomto paragrafu. Změněn má být podle ní i paragraf omezující fotografování veřejně činných osob.

Fakt, že návrh už byl schválen v ústavněprávním výboru parlamentu je podle aktivisty Kaneva problematický. V žádné zemi podobný zákon neexistuje, pouze v Rusku, kde se nevládní organizace musejí registrovat jako "cizí agenti". Jenže i proti této praxi je bulharský návrh horší, protože stanovuje tresty odnětí svobody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5639

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2014