Tři britské celebrity stanuly před soudem za historické sexuální násilí

15. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Britský tisk je plný informací o soudních procesech s třemi známými a dlouholetými celebritami, obviněnými z historického znásilňování nezletilých dětí, k němuž mělo docházet od šedesátých let. Na lavici obžalovaných zasedl Bill Roache, dlouholetá herecká hvězda populárního televizního seriálu Coronation Street, v němž Roache hrál po celá dlouhá léta od jeho vzniku v šedesátých letech, dále Dave Lee Travis, někdejší populární diskdžokej rozhlasové stanice BBC Radio 1, která vysílá rockovou hudbu, a národem milovaný moderátor televizních programů pro malé děti Rolf Harris.

Vznikají určité pochybnosti, jak spravedlivě lze soudit trestné činy, k nimž došlo před padesáti lety, na druhé straně britští soudci dosti přesvědčivě argumentují, že pedofilní trestné činy nepodléhají z dobrých důvodů promlčení a co je trestným činem pedofilie dnes, bylo trestným činem i v šedesátých letech, i když se to tehdy nestíhalo a společenská atmosféra byla jiná.

Britské celebrity stanuly před soudem, protože po skandálu se systematickým zneužíváním dětí, kterého se dopouštěl britský televizní "strýček Jedlička" Jimmy Savile, se přihlásila policii celá řada dalších obětí. Policie případy vyšetřuje v rámci tzv. "Operation Yewtree".

Případy vedou k zamyšlení: některé celebrity zřejmě léta zcela bezostyšně zneužívaly svého "výjimečného" postavení k rozsáhlému sexuálnímu zneužívání žen a dětí a nezastavily se ani před zákonem zakazujícím pohlavní styk s osobami mladšími 15 let. Lze si velmi dobře představit, že stejná kultura existovala či existuje i v jiných zemích, kromě Británie.

0
Vytisknout
8568

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014