OSN: V Jižním Súdánu probíhá "horor"

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Jihosúdánská vláda a povstalci nesou odpovědnost za "masová zvěrstva", k nimž došlo během bojů v nejmladším státě světa. Informoval o tom zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Simonović.

Při čtyřdenní návštěvě Jižního Súdánu Simonović získal zprávy o masovém vraždění, sexuálním násilí a využívání dětských vojáků v konfliktu. Nejhůře postižené oblasti se nacházejí kolem hlavního města Juby, provinciálních středisek Bor (stát Joglei) a ropného centra Bentiu (stát Unity).

Posledně jmenované město se podle osobního svědectví představitele OSN změnilo v "město duchů".

Násilí vypuklo 15. prosince při střelbě na shromáždění vládnoucí strany v Jubě. Prezident Salva Kiir obvinil bývalého viceprezidenta Rieka Machara, že se pokouší o převrat. Ten obvinění odmítl, ale začal kmenovou válku mezi vlastním kmenem Nuerů a Kiirovými Dinky.

Počet obětí se podle International Crisis Group se sídlem v Bruselu blíží 10 000, 83 900 osob uprchlo do Ugandy nebo Demokratické republiky Kongo. 468 000 je na útěku uvnitř země (tzv. vnitřně přemístěné osoby). Zhruba 66 900 osob se nachází na základnách OSN na území Jižního Súdánu.

Simonović vyzval je zřízení nezávislé vyštřovací komise, která by zjistila, kdo je za zabíjení zodpovědný.

Rozhovory mezi vládou a povstalci probíhají v etiopské Addis Abebě a údajně jsou v "posledním stádiu" před dohodou o zastavení palby. Oznámil to dnes mluvčí povstalců Mabior Garang.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8904

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014