V Kyjevě vypukly pouliční nepokoje

19. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Poté, co se dnes v Kyjevě shromáždil velký dav demonstrantů protestujících proti novým represívním zákonům, došlo k pouličním střetům. Došlo k nasazení ohlušujících granátů a světlic, když se demonstranti blížili k parlamentu obklíčenému policií a řadou autobusů.

ODS rezignovala na ČR a její problémy

19. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To, co už známe z probíhajícího kongresu ODS, nám říká asi tohle: předsedou této dříve nejsilnější pravicové strany byl zvolen člověk, který je v ODS teprve chvíli. Jeho pravá ruka, první místopředseda Jan Zahradil, se vrátil do ČR, aby mohl oznámit, že bude letos znovu kandidovat do Evropského parlamentu (už je tam od roku 2004), tedy s účastí na politickém dění v ČR těžko může do budoucna počítat (už tak je skoro 10 let mimo)... objevil se tu tedy nejspíše proto, aby se zkusil připomenout české veřejnosti, která už na něj málem zapomněla. Bez ní se totiž nemůže dostat zpátky ke svému několik set tisíc korun měsíčně čítajícímu platu.

Dokáže se vůbec ODS změnit? Pochybuji.

18. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

ODS má dnes v Olomouci svůj kongres. První kongres po historickém volebním propadu, který naznačuje i možný pád této tradiční "velké" strany do trvalé bezvýznamnosti. Ve sněmovních volbách 2010 jsem ODS volil, a i když to bylo poprvé ve volbách do Sněmovny, kdy jsem takto volil, vždy jsem měl zájem o fungující pravici a levici, o fungující politickou debatu a veřejný zájem. Bez opozice a konkurence zdegenerují i ty nejlepší levicové ideály na světě. A proto jsem taky od roku 1998 tak těžce nesl, že se ODS stále znovu odmítá reformovat, stále se hlásí ke Klausovi a jeho mafiánskému kapitalismu, k odmítání západního principu občanské společnosti, transparentnosti a odpovědnosti ve prospěch volné ruky trhu bývalých vesksláků a stbáků.

Čína začala stavbu druhé letadlové lodi

19. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Čína započala stavbu druhé z celkem čtyř plánovaných letadlových lodí, oznámil médiím stranický šéf provincie Liao-ning Wang Min. Stavba probíhá v Ta-lienu na severovýchodě země a vyžádá si šest let.

První letadlová loď nazvaná také Liao-ning byla dokončena v září 2012 a stala se symbolem čínského námořního zbrojení.

Začala stavba druhé a další dvě jsou v pořadí, oznámil Wang. Letadlové lodě přitom slouží k "force projection" (nasazení ozbrojených sil v zahraničí) a protiřečí tak dlouho pěstovanmu obrazu Číny jako země, která zbrojí pouze pro vlastní obranu.

Začátkem ledna japonská média upozornila, že Čína reformuje strukturu vojenského ozbrojených sil tak, aby zajistila útočnou kapacitu a převahu ve vzduchu i na moři v Jihočínském a Východočínském moři.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Putin: Řeči o mé kandidatuře v roce 2018 jsou "předčasné"

19. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin považuje za předčasné hovořit o tom, zda bude znovu kandidovat v roce 2018. Řekl to v Soči v rozhovoru pro BBC, ABC News, CCTV, televizi Rosija-1, televizi Pěrvyj kanal a agenturu Around the Rings.

Putin se tak vyjádřil k faktu, že byl nedávno označen za třetího nejvlivnějšího člověka na světě a předběhl přitom papeže. Podle něj jsou takové ratingy přeceňovány, nemají praktický význam a není vhodné věnovat jim pozornost. Kromě toho prohlásil, že vliv papeže nemůže převážit žádná světská osobnost. Podobnou roli zastává v pravoslavné církvi patriarcha moskevský a vší Rusi Kiril.

Putin doufá, že se na penzi bude moci zabývat tím, co ho baví, například hrát hokej.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Rusko a Čína provedou společné námořní manévry ve Středomoří

19. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ruský těžký jaderný raketový křižník Petr Veliký a čínská hlídková loď Jen Čchen provedou v nejbližší době taktické cvičení ve Středozemním moři. Informovaly o tom agentura ITAR-TASS a tisková služba ministerstva obrany Ruské federace.

Čínská loď dostala ruskou "návštěvu", při níž došlo k domluvě ohledně společných manévrů.

Zdroj v ruštině: ZDE

Při sebevražedném útoku v Kábulu zemřelo 21 osob, většinou cizinců

18. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Až 21 osob bylo v pátek zabito při bombovém útoku na restauraci populární mezi cizinci v afghánském hlavním městě Kábulu. Útočník se odpálil poblíž vchodu a ozbrojenci poté zasypali večeřící zákazníky kulkami. Podle Talibánu šlo o odvetu za nálet, který tento týden zabil civilisty v provincii Parván.

Zbrojí Moskva kvůli rizikům ve Střední Asii?

18. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Článek Maxima Šepovalenka Russian Preparations for Reduced Foreign Military Presence in Afghanistan (Ruské přípravy na omezenou zahraniční vojenskou přítomnost v Afghánistánu) umožňuje kalibrovat zprávy o tom, jak moc se údajně Moskva cítí ohrožena vývojem ve Střední Asii, a posoudit také, nakolik probíhající masivní ruské zbrojení souvisí s tímto regionem.

Čeká nás přechodné vymizení sluneční aktivity?

18. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Slunce je teoreticky na vrcholu jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, ale pozorování tomu neodpovídají. Sluneční skvrny ani protuberance neexistují. Vědci proto předpokládají, že v příštích 40 letech existuje asi 20% šance na opakování tzv. Maunderova minima, které v 17. století přineslo do Evropy "malou dobu ledovou".

Slizké zásady demokratické morálky

18. 1. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 6 minut

Demokratická morálka by nás prosté občany měla jistě zajímat. Zvláště, když nemáme na vybranou, a jinde žít nemůžeme, než v demokracii, a navíc v té údajně naší. Pochopení jejích principů nám umožní lépe přežívat v každodenním ubohém životě, který je mediálními agitátory a provokatéry vydáván za skvělý, úžasný, nejlepší a super. A dokonce i v bahně ulice je ve své špinavé oplzlosti vydávaný za důstojný, ušlechtilý a vznešený.

Lloyd a Postol:

Syrská vláda nemohla provést chemický útok z 21. srpna 2013

18. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

KD│ Improvizovaná chemická munice použitá 21. srpna 2013 na předměstí Damašku k provedení útoku sarinem měla dostřel přibližně 2 km, upozorňují bývalý zbrojní inspektor OSN Richard Lloyd a profesor Massachusetts Institute of Technology Theodore Postol ve společně vypracované zprávě. Syrská vláda nekontrolovala území v dosahu této munice a nemohla tedy útok spáchat.

Děkuji

17. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulík.

Děkuji Vám za to, že jste rozjel takovou akci, ozvalo se mi pár lidí s nabídkou pomoci, a i když je to jen malá pomoc, pro mě znamená moc. Přesvědčilo mě to o tom, že zde ještě existují lidé, kterým není lhostejný osud jejich spoluobčanů. Vrátili mě víru v lidi a také, že jsou zde ještě média, která se dokáží postavit za lidi v nouzi. Vyřiďte všem Vaším čtenářům můj upřímný dík za jejich pomoc, a i když mně již od pondělí hrozí návrh na nařízení exekuce, je to pro mě velká posila.Děkuji všem.

Posolda Jan

CO SE STANE, KDYŽ DOSTANETE MOZKOVOU MRTVICI:

Nepomohl mi nikdo, už skutečně nevím, kam se obrátit

17. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

I když riskuji, že mě zase někdo označí za žebrotu, musím tento článek napsat, píše Jan Posolda, email janposolda@seznam.cz. Přes veškeré zkoušení se mě nepodařilo sehnat pomoc ve velmi složité situaci. I když nabízím, že v rámci možností tuto částku budu vracet, nikoho jsem nesehnal.

Neziskové organizace vám nepomůžou, i když ve svých vystoupeních tvrdí, že pomáhají lidem v nouzi. Podle mojí zkušenosti to není pravda. Celá věc došla tak daleko, že mám na krku soudní jednání o zaplacení dluhu.

Obama nezrušil nejkontroverznější prvky amerického špehování veřejnosti

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama v pátek energicky obhajoval silně kritizovaný špehovací úřad National Security Agency. Oznámil, že provede určité reformy amerického oficiálního špehování veřejnosti, avšak nezastavil masové shromažďování a archivování amerických telefonních dat.

Obama zdůraznil, že stát by už neměl udržovat databáze záznamů o všech telefonních rozhovorech, uskutečněných v USA, protože "by se toho dalo zneužívat".

Policie v Belfastu vyšetřuje sedm rasistických útoků proti Polákům

17. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Sedm rasistických útoků proti Polákům, k nimž došlo za posledních deset dní v Belfastu, je systematicky koordinovanou kampaní extremistů, konstatovala tamější policie.

Ve čtvrtek byly ve čtvrti Sydenham ve východním Belfastu poškozeny tři příbytky. Místní poslankyně Naomi Longová konstatovala, že jde o součást kampaně hate crimes (zločinů motivovaných nenávistí) proti Polákům. Policie je také vyšetřuje jako hate crimes.

Longová zdůraznila: "Takovéto činy, jejichž cílem je zastrašování, nejsou charakteristické pro naši čtvrť. Páchá je menšina bez širší podpory veřejnosti."

Násilníci rozbili okna u třech bytů, v nichž žijí polské rodiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polka porodila na toaletě provozovny britského zaměstnavatele, později byla zatčena

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Na Nový rok v prodejně firmy Sports Direct v Shirebrooku porodila mladá žena syna na toaletě. Po několika dnech byla zatčena kvůli "zanedbání svých povinností". Podle Gazety Wyborczej se ovšem zřejmě jednalo o zaměstnankyni v sedmém měsíci těhotenství, které se udělalo zle a žádala, aby směla odejít domů. To jí zaměstnavatel neumožnil, naopak na ni později zavolal policii.

Rodina je snad stále základ státu

17. 1. 2014 / Petr Víšek

čas čtení 7 minut

(Reakce na článek Štěpána Chába a dalších)

Nová vláda předstoupí před Parlament s vládním prohlášením obsahujícím její záměry a cíle. Nejeden slavný řekl, že rodina je základ státu. A jaký je pak tedy nejvyšší zájem státu? Upevňovat, stabilizovat tento základ a zabezpečit jeho prosperitu. Není ostatně uspokojování potřeb a zájmů obyvatel obecně nejvyšším skutečným smyslem existence státu a veřejné správy? Britské listy otevřely článkem Štěpána Chába otázku rodinné politiky. Když tedy řekl "a" - je potřebné také říci "b", tedy položit v tomto směru otázky autorům programového prohlášení vlády vládního programu.

Olomouc -- modří holubi se vracejí

17. 1. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 4 minuty

Na Slovensku čerstvě zanikla Mečiarova ĽS-HZDS, jeden z hlavních konstruktérů protiústavního dělení československé federace počátku 90. let.

Perspektivy někdejšího českého souputníka Mečiarovy "státostrany", ódéesky, nepůsobí takhle definitivně, ale valné nejsou. Strana nefunguje, změnila se v holubník. Přitom také ODS bývala pojmem, a jakým! "ODS is the best" hlásaly plakáty. "Doleva, nebo s Klausem" demagogicky křičely jiné. Takzvané modrobolševictví bylo po léta vhodnou společenskou normou, výtahem k úspěchům všeho druhu a protestovat proti počinům "Jánského vršku" znamenalo dostat a priori nálepku antidemokrata, tmáře, zpátečníka, no ano, bolševika. Dnes už, doufám, konečně netřeba rozvádět a dokazovat.

OSN: V Jižním Súdánu probíhá "horor"

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Jihosúdánská vláda a povstalci nesou odpovědnost za "masová zvěrstva", k nimž došlo během bojů v nejmladším státě světa. Informoval o tom zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Simonović.

Co (ne)má vliv na výkon

17. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Kabinetu Petra Nečase bylo právem vytýkáno, že se vůbec nesnažil o diskusi s veřejností. Když se rozhodl něco protlačit, odvolal se na "silný" mandát od voličů, který byl však rok od roku slabší a slabší. Poslanci táhnoucí v Nečasově trojkoalici za jeden provaz připomínali pověstných deset černoušků. Jen v rétorice expremiéra Nečase nebylo jaksi znát, že místo 118 hlasů jich má méně a méně, až (ne)stabilita vlády balancovala na hraně nejkřehčí možné většiny.

Británie a USA shromažďovaly stamiliony esemesek z celého světa

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty



Americká špionážní agentura GSA vytvořila tajný systém, Dishfire, který stahuje téměř 200 milionů esemesek denně. Britská špionážní agentura GCHQ tak využívá mezeru v zákoně a špehuje tak britské občany. Vyplývá to z nejnovějších odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena, které zveřejnily Channel Four News.

Náborová firma Odgers Berndtson:

Ve vedení univerzit musejí být nikoliv vědci, ale podnikatelští manažeři

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Náborová firma manažerů Odgers Berndtson tvrdí, že univerzity potřebují ve svém vedení "osobnosti s kvalifikací z manažerského světa". Univerzity totiž prý dnes čelí mnoha "výzvám", které jsou stejné jako "výzvy", jímž čelí podnikatelský svět: zvýšené konkurenci v boji o talenty a "zákazníky", v důsledku toho, že univerzity nyní fungují "na globálním trhu s rychle se vyvíjející technologií", takže dává smysl, aby byly manažerské zkušenosti aplikovány i v univerzitním kontextu.

Ve Spojených státech stoupl počet univerzitních rektorů, kteří nemají akademické zázemí, od roku 2007 do roku 2012 ze 17 na 23 procent. V Británii však jsou šéfy univerzit už neakademičtí manažeři ve 40 procentech případů.

Amanda Goodall, autorka knihy Socrates in the Boardroom (Sokrates ve správní radě) varuje, že univerzity "absolutně půjdou do hajzlu", jestliže budou jejich rektory manažeři. Goodallová argumentuje, že dobrý rektor univerzity musí rozumět psychologii svých klíčových pracovníků, musí vědět, co je motivuje. Manažeři zavádějí na univerzitách "manažerské systémy", jejichž cílem je "ovládat" akademiky, jejichž práci manažeři nerozumějí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nezávislé Skotsko bude potřebovat armádu

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokud se skotští voliči letos rozhodnou pro nezávislost na Velké Británii, výsledkem bude obtížná reforma armády. Jednání o nezávislosti začnou pak nejdříve v březnu 2016, ale není vyloučeno, že některá témata je zbrzdí. Obrana může být jedním z nich.

29177

Koutek reklamní tuposti:

"Ultimátní" konec českého překladatelství

17. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Knihu, jejíž titul jsem vyfotografoval, jsem objevil na pultě naší samoobsluhy. S hořkým smutkem v srdci jsem zavzpomínal na doby, kdy u nás cizojazyčné knihy vycházely často i v několika dokonalých překladových verzích od mistrů svého oboru. Chybou je v  tomto kontextu v češtině nepoužívaná modifikace anglického slova "ultimate" (česky "konečný", ve smyslu "poslední slovo v daném odvětví"), nehledě na nepřeložený titul, který by mohl znít dejme tomu "Slečna Hromotluk" -- totiž zdaleka není výjimkou.

Vada svobody slova

17. 1. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Za bolševika jsme žehrali (ne všichni, samozřejmě) na skutečnost, že nemáme svobodu slova. Chtěli jsme se vyklonit z okna a zakřičet (opět nikoliv všichni), že Husák je vůl a že bolševismus smrdí po prasatech a že už se nám v tom nechce žít. Listopadová hurá akce roku 1989 nám svobodu slova dala, zaplať Bůh za to. Mohli jsme začít blábolit i naprosté nesmysly, pokud jsme jimi protizákonně neubližovali jiným. Čehož jsme se i radostně ujali. Po 25 letech lze vysledovat nesmírnou vadu svobody slova. Neschopnost přestat mluvit a začít jednat. Tuto vadu zbytněl příchod internetu do rozměrů takřka nedozírných.

Přijme Miloš Zeman uzbeckého vraha, který vaří své odpůrce zaživa?

15. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Photo Credit: stocknewsusa via Compfight cc

Podle andižanského informačního serveru má zanedlouho přijmout prezident Miloš Zeman během jeho návštěvy v ČR uzbeckého diktátora a vraha, který zabíjí své odpůrce vařením zaživa, prezidenta Islama Karimova.

Andižanský portál informuje, že Karimov v roce 2014 uskuteční už svou druhou cestu do České republiky. Cílem je "upevnit hospodářskou spolupráci". Poprvé byl Karimov v ČR roku 1997 a tehdy také navštívil Miloše Zemana.

Islam Karimov je jedním z nejodpornějších a nejvražednějších diktátorů na celém světě, upozorňuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch. Jeho režim je založen na systematickém mučení svých odpůrců, na nucené práci dětí a na naprostém útlaku svobody projevu a svobody shromažďovací. Je to prezident, který nařídil svým bezpečnostním jednotkám, aby střílely těžkými zbraněmi do davu neozbrojených demonstrantů (Andidžan r. 2005). Zeman takového člověka zve do ČR na oficiální návštěvu?

S politováním je nutno dodat, že uzbeckého vraha hostila i Evropská unie. Podle serveru Wikileaks konstatovala v interním dokumentu americká vláda, že Uzbekistán je mučírna, ale musíme s ním udržovat dobré styky.

Má opravdu Miloš Zeman zapotřebí, aby si pošpinil svou pověst přijetím tohoto vraha?

Strany, které nedokázaly vyrazit gaunery, věří, že vše se dá koupit

17. 1. 2014 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AVČR (CVVM) v prosincovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní (987) důvěřují vybraným politikům. Mezi politiky zařazenými do výzkumu byli jako nejdůvěryhodnější hodnoceni : Tomio Okamura, kterému důvěřuje 47 % respondentů, Andrej Babiš a Martin Stropnický (oba shodně 45 %) a Bohuslav Sobotka (42 %). Ostatní politici zařazení do výzkumu disponují důvěrou nižší než 40 %. V návazné anketě serveru Parlamentní listy řada politiků uvedla, že popularita může být pouze

Není pravda, že proti novému občanskému zákoníku byl jen Okamura

17. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Radim Hreha chybně píše, že jedině Tomio Okamura bojoval proti NOZ. Není to pravda, píše Michal Kment. Byl to poslanecký klub KSČM, který předložil sněmovně návrh na odklad NOZ. Návrh byl zamítnut. Jak kdo hlasoval, je možné se podívat ZDE. Poslanci Úsvitu nehlasovali a teď budou populisticky povídat, co všechno proti NOZ udělali. Jako člena KSČM se mě to dotýká.

Česká diplomacie se v podkuřování Izraeli překonává

17. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Bývalý ředitel organizace Člověk v tísni a nynější český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar minulý týden navštívil univerzitu nacházející se v ilegální izraelské osadě Ariel na Západním břehu Jordánu. Univerzita leží hluboko na území, jež je Izraelem protiprávně okupováno a jež Palestinci ve shodě s mezinárodním konsenzem týkajícím se blízkovýchodního mírového uspořádání považují za základ svého budoucího státu.

O alarmujícím zdravotním stavu dětí

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Společnost zaplavuje pokrok -- smartphone, stále dokonalejší dotykové a bezdotykové přístroje, navigátory atd., píše Jana Mornštajnová.

Je to hezké. Viděla bych pokrok v tom, až rodiče nebudou muset ráno vytahovat z postele nemocné dítě, které v noci mělo horečku, a vézt ho k lékaři do čekárny plné podobně nemocných dětí. Často by dítě s rýmou a teplotou mohli vykurýrovat sami bez lékaře, ale potřebují doklad o ošetřování pro zaměstnavatele.

Heidegger: Cesta ke Kierkegaardovi, nebo útěk z břečky dějin?

17. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych učinit krátkou poznámku k článku Karla Dolejšího o Heideggerově vztahu k nacismu. Já osobně Heideggera velmi obdivuji za jeho odmítnutí metafyziky a vytvoření svébytné filozofie, která umožňuje chápat člověka zároveň pragmaticky (tak interpretuje Heideggera např. A. Kenny ve své nejnovější A New History of Western Philosophy) a zároveň existencialisticky. Heideggera za jeho odmítnutí konceptu pravdy jako reprezentace skutečnosti vysoce oceňuje i Richard Rorty, ale jedním dechem dodává, že Heideggerovo myšlení je nepřátelské západní liberální demokracii.

Těžko lze být trochu těhotný

17. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

K článku Borise Cveka, který usiluje o jakési vyvážení plusů a mínusů odkazu Martina Heideggera a o jeho částečné přijetí, přičiním několik poznámek.

Předně, neaspiroval jsem na zevrubné hodnocení díla tohoto filosofa, pouze jsem poukázal na problematické stránky, které jsou jeho příznivci soustavně buď bagatelizovány, nebo vykládány jako cosi čistě vnějšího, jakýsi náhodný produkt myslitelem naprosto nezaviněných politických okolností.

Touha po titulu

17. 1. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Nedávno mi přišel kraťoučký mail od jistého občana. Bylo v něm jen několik slov a podpis. Ten byl zato ozdoben jedním titulem před jménem a dvěma za jménem. Škoda jen, že jsou u nás zrušeny tituly šlechtické. Jak krásně by se v popředí vyjímal ještě nějaký rytíř či baron.

Černobíle po česku

16. 1. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 2 minuty

Mnohokrát jsem politiku Miloše Zemana kritizoval, ovšem když nadešlo druhé kolo prezidentských voleb, jeho vítězství jsem považoval za společensky vhodnější, než kdyby triumfoval Karel Schwarzenberg. Mimo jiné proto, neboť bylo zjevné, že s jeho usazením na Pražském hradu by prohnilý, neschopný a skomírající kabinet Petra Nečase získal pádnou podporu shůry. Dirigovanou navíc z Ministerstva financí.

Problémový typ

16. 1. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 3 minuty

Tramvaj se opět rozjela a noví cestující uspěchaně dosedli na volná místa. Také k Evě přistoupil postarší pasažér:

"Je tady volno, slečno?"

"Paní," zasmála se Eva. Polichoceně ovšem.

"Ale je tady volno, viďte?"¨

"Je. Já stejně za chvíli vystupuju." Dělal na ni skvělý dojem. Sice už dobře padesátník, ale navoněný, uhlazený, způsobný, příjemno dívat se na něho.

On z ní asi neměl jiný pocit. "Kampak jste se vydala?" zeptal se po plzeňsku.

"Na pracák."

Rasistický článek

16. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Romové nechtějí pracovat a jen by zneužívali sociální dávky. A kradou. Zlobí se na ně bílí. Nedávno jsem byl pracovně v Olomouci a zbyl i čas na procházku tím krásným městem. Přes ulici najednou s křikem přeběhla skupinka snědých dětí. Paní, která šla za mnou zpomalila, snad aby se s temperamentními školáky nesrazila a pak sykla: "To je hrozné! Měli by to střílet!" Spontánně jsem se na ni podíval, jak to myslí. V očích měla skutečnou zlost, píše Michal Mikulenka.

Debata

16. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Zpravidla nechávám moudřejším analytikům, moderátorům a dopisovatelům, co jejich jest a politické rozbory a úvahy nechávám na nich. Nicméně dnes mi to nedá, abych jim tak nějak nevlezl do zelí. Shlédl jsem totiž debatu na ČT 24, ve které pánové Okamura, Dienstbier a Pospíšil, vyjadřovali svoje stanoviska k zaklínadlu poslední doby, kterou je referendum, píše Jiří Kimla.

ANGLIE:

V Londýně soudili drastický případ sexuálního násilí na dětech, páchaného přistěhovalci, mezi nimi i Čechy

16. 1. 2014

čas čtení 5 minut



Diskusi o imigrantské problematice poněkud zdramatizoval případ v jihoanglickém anglickém katedrálním městě Peterborough. U londýnského soudu v Old Bailey byl ve středu odsouzen gang mužů a mladíků, kteří drasticky násilným způsobem sexuálně zneužívali nezletilé dívky. Většina britských médií neuvedla etnicitu pachatelů ani obětí, avšak Channel Four News ve své rozsáhlé reportáži k této otřesné záležitosti v rámci diskuse o přistěhovalectví jejich etnicitu citoval, i když, jak zdůraznila jak britská policie, tak interviewovaná předsedkyně místního komunálního úřadu, etnická příslušnost v případě nehrála roli. Nicméně hlavním šéfem gangu byl třiatřicetiletý Kurd Hassan Abdullah.

Shledáni vinnými byli dále osmnáctiletý český Rom Zdeno Mirga a tři další romští teenageři z České republiky a ze Slovenska, jejichž jména musejí z právních důvodů zůstat utajena. Obětí drsného sexuálního násilí bylo pět dívek ve věku od 12 do 14 let. Tři oběti byly české Romky, dvě další oběti byly Britky. Terčem nejextremnějšího sexuálního násilí se stala dvanáctiletá dívka s mentální problémy, která má duševní schopnosti šestiletého dítěte. Policie vyšetřuje celou řadu dalších obdobných případů, kdy jsou podezřelými osobami členové mezinárodních gangů, nikoliv jen Češi či Slováci, skutečnost, že v tomto případě byli čtyři obžalovaní z České republiky a ze Slovenska a v místě byli známi pod českým názvem "Malý gang", je víceméně náhodná. V městě Peterborough žijí dnes přistěhovalci až ze 100 zemí světa.

Jak můžete zhlédnout v přiloženém zpravodajském klipu z Channel Four News, britská televize interviewovala k věci i místního policistu, českého Roma Petra Toráka z Cambridgeské policie, který konstatoval, že místní romská komunita je případem šokována, nebo v romské komunitě jsou ženy nesmírně ctěny, mají matriarchální postavení.

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži -- názor a osobní přesvědčení ještě není důkaz o vlastnictví církve

16. 1. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 10 minut

Pan Jan Ziegler se velmi razantně a rozvášněně jal obhajovat oprávněnost žádosti olomouckého Arcibiskupství, které požádalo o vydání arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži . Velmi emotivně, přesvědčivě až agresivně popisuje stav věci, čímž dává věci patřičný patos, vážnost, ale dává tomu i tzv. občansko-právní (rozuměj postoj nenávistných protikatolických fanatiků versus důkazy o vlastnictví církve) rozměr, který nebo které vnášejí do požadavků církve jisté pochybnosti, nejasnosti ale hlavně nedostatek důkazů.

Konflikt mezi různými druhy osobní svobody

16. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 13 minut

Všechny svobody, které svým občanům poskytují demokratické státy snad nelze ani vypočítat. Svoboda projevu, svoboda přesvědčení, svoboda náboženská, svoboda shromažďování, svoboda nosit nabité střelné zbraně, svoboda bránit svůj majetek, svoboda podnikání, svoboda pohybu čili svoboda cestovat, svoboda od obtěžování státem, svoboda ucházet se o funkce v politickém aparátu státu, atd. atd. Dalo by se říci, že každému svobodnému všechno svobodné. Prostě ideál svobody - a přece to často skřípe. Jsou si všechny svobody rovny nebo jsou některé "rovnější"? V září 2013 došlo v kanadské provincii Ontário k situaci, kterou popsala řada reportérů a analyzovala řada analytiků. Údajně se jednalo o narušení náboženské svobody univerzitního studenta, ale jisté to není.

POPULISMUS:

Britský ministr financí se snaží mluvit "lidově"

16. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Členové současné britské vlády jsou tak trochu jako děti. Jsou to relativně mladí muži z milionářských rodin, produkty drahých soukromých internátů, kteří žijí v luxusní bublině, zcela mimo kontakt s normálním životem a světem, takže nerozumějí vůbec ničemu. Do určité míry existuje paralela se situací v české Poslanecké sněmovně, kde poslanci také léta čachrují jen mezi sebou a vazbu na normální život země vůbec nemají, netuší, která bije a co si myslí normální občan. Je k nevíře, jak se mohl takový omezenec, jako britský premiér David Cameron, vůbec uplatnit v politice. Vždycky když slyším v televizi jeho nesmysly, mám pocit, že na mě mluví jakýsi arogantní teenager, neznalý ničeho.

V Novinkách neumějí překládat z angličtiny

16. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ve zprávě o odsouzení mladíků a mužů z města Peterborough, kteří terorizovali a sexuálně zneužívali dvanácti až čtrnáctileté dívky, napsaly Novinky.cz toto:

Detektiv Gary Ridgway k případu řekl, že si gang vybíral snadno dostupné oběti a zacházel s nimi nevybíravě: "Oběti, které měly i pouhých 12 let, byly podrobeny děsivým příkazům, prokázaly ale obdivuhodnou sílu během procesu, zvláště když poskytovaly svědectví soudu."

V angličtině zní originál takto:

"The victims, who were as young as 12-years-old, were subjected to horrific ordeals. But they have shown incredible strength throughout this process: in particular by giving evidence at court in order to bring these people to justice."

Zdroj: ZDE

Slovo "ordeal" znamená česky "těžká zkouška", "zkouška ohněm". Oběti tedy byly podle detektiva podrobovány "těžkým zkouškám", nejlépe ještě "strašlivému utrpení". Slovo "příkaz" se anglicky řekne "order", ale to zjevně není "ordeal". Pozor na český tisk. Vymýšlí si.

Egypťané hlasovali pro vojenský režim

16. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Egypťané v referendu podle prvních výsledků s velkou převahou hlasovali pro návrh nové ústavy. Hlavnímu veliteli armády generálu Abdalu Fattáhovi al-Sisimu se tak otvírá cesta ke kandidatuře na prezidenta. Státní zdroje hlásí, že pro návrh se vyslovilo zhruba 90% zúčastněných voličů.

V britském vazebním středisku zemřel čtyřiaosmdesátiletý Kanaďan v poutech

16. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve vazebním středisku pro přistěhovalce v britském městě Harmondsworth, které provozuje pro stát soukromá firma, drželi smrtelně nemocného čtyřiaosmdesátiletého Kanaďana tak dlouho v poutech, až zemřel. Zaměstnanci vazebního střediska ignorovali lékařskou zprávu, která konstatovala, že čtyřiaosmdesátiletý muž je v tak špatném zdravotním stavu, že nemůže být ani vězněn ani deportován a potřebuje sociální péči.

Britský ministr financí dává ultimátum EU:

Zreformujte se, anebo Británie odejde

15. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí ve středu pronese v Londýně projev, v němž hodlá varovat Evropskou unii: Zreformujte se, anebo Británie zruší své členství v EU. Přibližně 100 konzervativních poslanců poslalo dopis premiéru Davidu Cameronovi, v němž požadují, aby měla Británie právo vetovat všechny zákony EU. To by ovšem zlikvidovalo předpisy evropského společného trhu, které vypracoval stoupenec Margaret Thatcherové lord Cockfield a zabránil tím Francii vnucovat Evropské unii svá ochranářská opatření tím, že odebral jednotlivých státům právo veta.

Osborne v dnešním projevu tvrdí, že současný status quo v Evropské unii "odsuzuje občany Evropy k trvalé hospodářské krizi a pokračujícímu úpadku". Podle Osborna trpí Evropská unie chronickou absenci konkurenceschopnosti a evropská ekonomika posledních šest let stagnuje, zatímco ekonomika Indie vzrostla o třetinu a ekonomika Číny vzrostla o 50 procent.

Alarmující je i zdravotní stav dětí

15. 1. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 1 minuta

Britských listech se objevilo několik článků, které se zamýšlejí nad současnou pomocí státu mladým rodinám. Je v podstatě nulová a kdo má více než jedno dítě a nemá možnost materiální pomoci od svých rodičů, tak je to život opravdu složitý. Úsměvné jsou rady nutnosti spoření na stáří, neb důchodů nebude. Z čeho by finanční rezervy mladí rodiče asi měli tvořit?

Rodina je záchod státu a děti jsou luxus

15. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Také si jako autor článku myslím, že pro podporu rodin s dětmi se dělá v tomto státě opravdu málo. Vím to z vlastní zkušenosti babičky, která má 7 vnoučat ve věku od 2 do 6 let. První vnučka se narodila v roce 2007 a rodiče dostali porodné víc jak 17 000,- Kč. To pomohlo při koupi základní výbavy, i když náklady byly samozřejmě podstatně vyšší. Poslední z vnoučat -- dvojčata se narodila v roce 2012, porodné rodiče nedostali, nesplnili podmínky nízkého příjmu, přitom o 5 let dřív by měli nárok na 53 000,- Kč. Náklady na dvojčata jsou přitom vyšší, než na dvě děti, které mohou alespoň něco po sobě "podědit" (postýlku, židli, sáňky...). Díky rodičovské dovolené mohou být zatím dcery s malými dětmi doma, ale konec rodičovské se blíží a naděje na získání zaměstnání minimální -- a kdyby se snad práce našla, zas není šance získat v Praze školku, píše Jana Vozková.

Česká televize opět hrubě selhává ohledně blízkovýchodního konfliktu

15. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Účast českého premiéra v demisi a ministra obrany v demisi na státnickém pohřbu Ariela Šarona nebyla ničím neobvyklým, nicméně trapné lavírování české vlády před pohřbem Nelsona Mandely ukázalo, kam po ideologické linii patříme. Veřejnoprávní televize pozadu rozhodně nezůstala, třebaže prostoru pro vyvážené či doplňující informace bylo dost.

Rusko vyhostilo novináře, který kritizoval Putinovu "válku s teroristy"

15. 1. 2014

čas čtení 5 minut

Rusko poprvé od skončení studené války vyhostilo amerického novináře žijícího v Moskvě. Tento krok patrně před olympiádou v Soči poškodí vztahy mezi oběma zeměmi.

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) také v poslední době stále častěji odmítá žádosti o vízum západním akademikům, kteří chtějí zemi navštívit, pokud jsou jejich publikace považovány za "nepřátelské".

29176

Koutek reklamní tuposti:

Antisemit revival

15. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Když jsem se před časem dočetl, že v Maďarsku jsou kromě protiromských útoků (na které jsme bohužel zvyklí i u nás) běžné i útoky na občany židovského původu, nedivil jsem se. S postupující atmosférou všestranné nejistoty, která se nejlépe "odreagovává" na etnické jinakosti (přesně tak to v Evropě začínalo ve 30. letech 20. století) se tyto "relaxační metody" ve stopové podobě začínají objevovat i v ČR. A to nikoli někde na periferii, ale v univerzitní menze jedné z nejstarobylejších pražských vysokých škol (tedy v místě, kde určitě vědí, že "židovský vepřový plátek" je nesmysl, protože vepřové maso je věřícím židům -- a to byli ještě v 19. století téměř všichni -- rituálně zapovězeno).

Exekutor může vymáhat společné jmění manželů

15. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Podle § 42 odst.1 exekutorského. řádu lze vést exekuci také tehdy, jde-li o vymáhání závazku, který vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů. Přičemž společné jmění manželů tvoří majetek nabytý manželi za trvání manželství. Je pravda, že exekutor postihuje majetek ze SJM podle návrhu oprávněného a je na každém, aby podal návrh exekutorovi na zastavení exekuce, neboť je nepřípustná. Každý se bohužel ale musí starat sám. A kdo mlčí, ten souhlasí, píše Jiří Bruner.

Přímá demokracie, morálka, svoboda

15. 1. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 14 minut

V článku k nedožitým 58. narozeninám PhDr. Milana Valacha, Ph.D. jsem použil úryvky z jeho knihy Svět na předělu, abych demonstroval prvořadou úlohu deficitu demokracie na morálním propadu a jednoznačný sklon neobčanské společnosti k absolutistické vládě. Stále častěji se ozývají hlasy požadující implementaci prvků přímé demokracie do existujícího systému. Snahy o "napřímení" české demokracie jsou dnes více než legitimní a odůvodněné. Už to není jen přání mít kvalitnější politický systém, nýbrž projev pudu sebezáchovy přesvědčených demokratů, kteří vidí, jak se jim demokracie ztrácí pod rukama. Jak se z vlivu občanů na věci veřejné stává opět vzdálená chiméra.

Křeč

15. 1. 2014 / Ladislav Hinner

čas čtení 5 minut

Psal se rok 2002 a tehdejší poslanec JUDr. Stanislav Křeček pln optimismu a kuráže napsal ve Večerníku PRAHA článek "Bytové družstevnictví vyžaduje zásadní změnu". Snad mi autor promine, že zde cituji podstatnou část jeho tehdejšího vyznání. Po mých tehdejších prvních zkušenostech ze svévolemi vedení našeho bytového družstva to znělo jako rajská hudba, za jejíž zvuků dopluje družstevnictví do klidných vod.

Polsko vystupuje stále kritičtěji proti Británii

15. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Mezi britským premiérem Cameronem a polským ministrem zahraničí vznikla válka slov v důsledku napětí ohledně zákonů Evropské unie, které zaručují občanům právo pracovat v EU bez ohledu na hranice,píše hospodářský deník Financial Times. Z konfliktu, kdy Cameron mimo jiné pohrozil, že plánuje Polákům pracujícím v Británii zrušit právo na státní přídavky na děti, pokud jejich děti žijí v Polsku, vyplývá, že mezi Polskem a Británii, kdysi přirozenými spojenci, vzniká rostoucí propast.

Tři britské celebrity stanuly před soudem za historické sexuální násilí

15. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Britský tisk je plný informací o soudních procesech s třemi známými a dlouholetými celebritami, obviněnými z historického znásilňování nezletilých dětí, k němuž mělo docházet od šedesátých let. Na lavici obžalovaných zasedl Bill Roache, dlouholetá herecká hvězda populárního televizního seriálu Coronation Street, v němž Roache hrál po celá dlouhá léta od jeho vzniku v šedesátých letech, dále Dave Lee Travis, někdejší populární diskdžokej rozhlasové stanice BBC Radio 1, která vysílá rockovou hudbu, a národem milovaný moderátor televizních programů pro malé děti Rolf Harris.

Černé deníky: Vazba Martina Heideggera na nacismus nebyla náhodná

15. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jak redakci nedávno upozornil pan Uwe Ladwig, v Německu se před březnovým vydáním "Černých deníků" filosofa Martina Heideggera začíná znova psát o vazbě tohoto myslitele na nacismus. Podle běžné verze šířené jeho příznivci (a opírající se i o slavný rozhovor pro Spiegel z roku 1966 s názvem Už jen nějaký bůh nás může zachránit; česky In: Filosofický časopis 39 (1991), č. 3, str. 400-405) si Heidegger zadal s nacismem jen krátkodobě a z víceméně vnějších důvodů. Deníky mají však definitivně dokázat, že tomu bylo jinak.

Po novelizaci exekučního zákona smějí exekutoři vymáhat od obou manželů i dluh, který vznikl jednomu z nich dávno před sňatkem

15. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

To, co je uváděno v tomto článku je znění §42 Exekučního řádu před novelizací, píše Matěj Rak.

Znění před novelizací :

§42

(1) Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze provést také tehdy, jde-li o vymáhání závazku, který vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen jeho stávající rozsah nebo že byl smlouvou zúžen rozsah společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

Po novelizaci je znění

§ 42

(1) Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství nebo před uzavřením manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen jeho stávající rozsah nebo že byl smlouvou zúžen rozsah společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

Je děsivé, jak se legislativa mění bez jakékoli diskuze s voliči na objednávku státem posvěcených korzárů...

"Lituji", aneb Kambodžské dobrodružství Alaina Badioua

15. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Poválečné dějiny Kambodže zůstávají poněkud ve stínu jiných dekolonializovaných zemí, kde bylo podstatně větší "horko". V roce 1953 se země po vyhlášení nezávislosti na Francii stala konstituční monarchií a nic dramatického se tu dlouho nedělo. V době války ve Vietnamu král Norodom Sihanuk aplikoval politiku neutrality, ačkoliv v praxi se choval k Vietnamcům vstřícně. Byl svržen vojenským převratem v roce 1970. Nový Lon Nolův režim rychle získal podporu USA a k Vietnamcům využívajícím kambodžské území se začal chovat nepřátelsky.

O jednosměrnou cestu na Mars se uchází 75 Kanaďanů

15. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Nevýdělečná organizace Mars One sídlící v holandském městě Amersfoort sdělila, že je v jejím seznamu zájemců o jednosměrnou cestu na Mars více než 200 tisíc občanů na celém světě. Toto číslo zahrnuje i 8 243 uchazečů z Kanady. Průměrný věk všech uchazečů je blízký 35 rokům. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

82299