Před blížícími se Olympijskými hrami v Londýně hrozí totalitní ostuda

17. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Angličané nemají ponětí ani vzdělání ohledně toho, jak se choval a co napáchal totalitní komunismus a fašismus v evropských zemích. Je deprimující, že se v posledních letech podvědomě přibližují totalitní praxi. Někteří Angličané byli šokováni, když jsem poukázal na to, že rozhodnutí předběžně uvěznit na čtyřiadvacet hodin před poslední královskou svatbou republikány bylo úplně stejné jako to, co dělala komunistická tajná policie v Československu - měl-li přijet na státní návštěvu západní politik, předběžně uvěznila na čtyřiadvacet hodin disidenty. Policista na jedné londýnské policejní stanici prostě nevěřil...

Nyní hrozí ostuda během letních Olympijských her v Londýně. Už delší dobu je známo, že se angličtí bezpečáci chovají jako někdejší sovětská KGB, která zabraňovala turistům vyfotografovat si nádraží v nějakém malém ruském městě... :)

Nyní vyjádřila média a organizace na podporu lidských práv vážné znepokojení nad chováním manažerů v budované aréně společnosti O2 v Londýně. Manažeři totiž vyhrožují, že zatknou a podrobí výslechu každého, kdo si arénu O2 vyfotografuje nebo nafilmuje, dokonce i z veřejného prostoru, a postavily se na obrany bezpečnostních stráží, které se chybně hájily zákonem proti terorismu, když lidem zabraňovaly fotografovat a filmovat v oblasti.

Postoj společnosti O2 v Greenwichi v jihovýchodním Londýně, kde se budou během Olympijských her konat četné sportovní akce, vyvolává znepokojení, že bezpečnostní operace v rámci Olympijských her povedou k šikanování veřejnosti, fotografů a filmových štábů za zcela legální činnost.

Jako experiment se deník Guardian pokusil natočit na video záběry arény O2 z veřejné ulice, jen několik minut chůze od jejího hlavního vchodu. Reportérka deníku byla velmi rychle zastavena bezpečnostními strážemi, které na ni vznesly celou řadu požadavků, které nemají žádnou oporu v zákoně. Nařídili jí, aby přestala filmovat "protože nám se to nelíbí" a aby jim ukázala, co natočila. Na dotaz, na základě jakého zákona to požadují, bezpečáci odpověděli, že podle zákona proti terorismu. Dokonce odmítli reportérku nechat odejít.

Bezpečnostní stráže mají podle britského zákona právo zasáhnout proti podezřelému jednání a zavolat policii. Avšak na veřejně přístupných prostranstvích nemají žádné právní pravomoci. I když zasahují často, incidenty normálně končí omluvou vedení příslušného podniku.

Podle listu Guardian je však nesmírně znepokojující, že mluvčí společnosti O2 se za bezpečnostní stráže, které blokovaly filmování reportérky z deníku Guardian, postavil, a hájil jejich protiprávní jednání.

Právnička z organizace Liberty Corinna Ferguson upozornila, že podle zákona nikdo nesmí bránit občanům fotografovat či filmovat na veřejném prostranství a dokonce konfiskovat jejich zařízení, aniž by byl k dispozici jakýkoliv důkaz, že byl spáchán přestupek či trestný čin. "Policisté či bezpečnostní stráže, které se takto budou chovat, se dostanou do střetu se zákonem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9567

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2012