Pozor, změna: daňové ráje jsou nyní dostupné všem

17. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Seznam.cz a dalších dvanáct tisíc bohatých českých firem odešlo do daňových rájů a lidé si mohou o to víc utáhnout opasky. A nebo odejít taky. "Server LaBasta.com zve osoby samostatně výdělečně činné tvůrčích profesí na super jízdu. Vítají vás Kajmanské ostrovy, ráj bez daní a bez povinností vůči státu," komentuje provozovatel serveru LaBasta situaci, která může teoreticky brzy nastat. Hodlá totiž umožnit odchod do takzvané šedé zóny desítkám tisíc umělců, uměleckých řemeslníků a dalších živnostníků, pokud parlament a vláda nepřijmou opatření, která by vedla k urychlené nápravě. Absurdní situace, kdy desetitisíce firem odcházejí do daňových rájů a vláda svými opatřeními šlape na krk těm, kteří zůstávají, je podle něj neúnosná.

Podle odhadů České kapitálové informační agentury přichází stát na daních o desítky miliard korun ročně jen díky tomu, že nechává české firmy odejít do daňových rájů. Počty bohatých podnikatelů, kteří se rozhodli přestěhovat sídlo svých firem jinam a neplatit v Česku daně vytrvale rostou a bezmála  dvanáct tisíc společností tedy není konečné a už vůbec ne kompletní číslo. Čekia totiž sleduje pouze veřejně dostupné informace a pokud českou firmu zamaskujete dostatečným řetězem společností sídlících v několika různých zemích, ve statistikách se neobjeví. Nedohledatelné jsou především firmy založené fyzickými osobami cíleně pro daňové úniky, a těch jsou podle hrubých odhadů desetitisíce.

"Ke stovkám miliard, které tak státu každoročně utečou na daních si přičtěte další stovky miliard, které za těmito firmami ročně odtečou z menších či větších tunelů veřejných financí a státního majetku, protože to je často pravý důvod existence anonymních akcií i takzvaných offshore firem, a každému je jasné, že je v rozhodně obecném zájmu šlápnout na krk sice vesměs nemajetným, zato dostatečně bezbranným drobným živnostníkům a autorům na volné noze," říká Ondřej Hrčiak.

"Kdyby to tak mělo zůstat, zbývá nám skutečně jen emigrace, nebo řekněme kybernetická emigrace. Přestěhovat server papírově na Kajmanské ostrovy umíme taky. Technicky se pro registrované uživatele serveru nic nezmění, jenom stát postupně ztratí kontrolu nad jejich příjmy." Privatizace státu a cílená likvidace středních vrstev se podle jeho názoru pomalu obrací v regulérní válku gaunerských špiček proti zbytku populace a v boji o přežití už občan nemá jinou povinnost, než zajistit živobytí sobě a svým dětem.

"Vrchol všeho je, když i odboráři mají pocit, že státní kasu by mohli spasit drobní živnostníci a proto pro ně navrhli zdvojnásobení záloh na sociální a zdravotní pojištění. My chceme pro změnu hlavy jejich nesolidních a programově nesolidárních zaměstnavatelů," píše. Má na mysli vlastníky oněch dvanácti nebo více tisíc firem se sídlem v Lichtenštejnsku, v Belize, Panamě, na Bahamách a jinde. "Pro členy vlády a poslance máme jednoduché sdělení: Žádáme zrušení anonymních listinných akcií na doručitele a bezodkladné přijetí takových zákonů, které zajistí rychlý návrat společností podnikajících na území České republiky z daňových rájů! Každý občan bez výjimky ať platí daně ve své zemi bez ohledu na právní formu jeho podnikání. A pokud ne, OSVČ se podle toho zařídí," uzavírá. Už teď je totiž většina z nich ve velmi težké situaci a zvyšování daní je dovede buď na úřady práce, nebo do zóny šedé ekonomiky. Více se vysvětluje v článku ZDE.

Server LaBasta.com sdružuje OSVČ tvůrčích profesí, jako jsou grafici, fotografové, módní návrháři, šperkaři a další výtvarní umělci a umělečtí řemeslníci na volné noze, kterých je v České rebublice odhadem sto tisíc.

Ondřej Hrčiak je grafický designér a fotograf. Provozuje portál LaBasta.com. Je členem Syndikátu novinářů a spolupracovníkem Amnesty International ČR.

0
Vytisknout
13618

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2012