Bývalý zpravodajec: Sarkozy je zodpovědný za chaos v Libyi a Mali

18. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Bývalý ředitel informační služby francouzského ministerstva vnitra Direction de la surveillance du territoire (DST) Yves Bonnet obvinil prezidenta Sarkozyho, že nese zodpovědnost za současný chaos v Libyi a Mali. Zdůraznil také, že situaci na africkém pobřeží zhoršil nedostatek důvěry mezi Alžírskem a Francií.

V rozhovoru pro alžírský deník al-Akhbar Bonnet konstatoval, že Afrika je zmítána stále nebezpečnějšími bezpečnostními anomáliemi, a to vzhledem k chaosu v Libyi. Odpovědné osoby jsou přitom dobře známy a nacházejí se zejména uvnitř NATO a ve Francii. 

Bonnet zdůraznil, že v politice je vždy nutno postupovat tak, aby řešení problému nebylo horší než problém sám. V případě Libye se to podle něj nedaří, protože před zásahem NATO byla situace mnohem lepší než dnes. 

Bonnet byl ředitelem DST v letech 1982-1985 a dobře se vyzná v libyjských záležitostech. Upozornil, že země byla řízena relativně dobře, Libyjci patřili mezi nejbohatší národy v Maghrebu a žili dlouho v míru a bezpečí. Sarkozy a NATO podle něj uvrhli zemi do chaosu, i když předem velmi dobře věděli o kmenových konfliktech a jejich budoucích důsledcích pro stabilitu v zemi. 

Pokud jde o Mali, Bonnet varuje před přítomností al-Kajdy v Libyi, která odsud ohrožuje stabilitu v celém regionu. 

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
8332

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2012