Bývalý ředitel Royal Bank of Scotland byl zbaven šlechtického titulu

1. 2. 2012

čas čtení 3 minuty
Bývalý generální ředitel Royal Bank of Scotland Fred Godwin byl královnou zbaven šlechtického titulu "Sir" za svou roli při vytvoření největší finanční krize na Západě, jaká vznikla od konce druhé světové války.

O odebrání šlechtického titulu rozhodl výbor pěti britských státních úředníků. Goodwin byl povýšen za své "zásluhy o ekonomiku" do šlechtického stavu labouristickou vládou r. 2004. Povýšení do šlechtíckého stavu je v Británii na úrovní státního vyznamenání, něco jako český Řád Bílého lva.

Britský konzervativní ministr financí George Osborne toto rozhodnutí přivítal: "Royal Bank of Scotland symbolizuje všechno, co se v britské ekonomice za posledních deset let zhatilo."

Rozhodnutí zbavit Goodwina šlechtického titulu vyvolalo kakofonii hlasů, požadujících nyní, aby byla státní vyznamenání odebrána i mnoha dalším nekompetentním bankéřům, politikům a šéfům regulačních orgánů. Kampaň za zbavení Godwina šlechtického titulu obnovil před čtrnácti dny londýnský bulvární list Daily Mail a konzervativní premiér David Cameron ji podpořil, neboť chtěl dát najevo, že údajně stojí na straně veřejnosti proti mafiánským kapitalistům a bankéřům požadujícím stále astronomičtější prémie.

Normálně jsou osoby zbavovány šlechtického titulu pouze, jestliže byl někdo odsouzen za trestný čin na dobu delší než tři měsíce do vězení, anebo byl regulačním orgánem zbaven svého profesionálního statutu.

Godwinovi se nestalo ani jedno, ani druhé, ale ve zprávě, kterou vydal britský regulační orgán Financial Services Authority loni v listopadu byl Godwin ostře kritizován za to, že rozhodoval přehnaně rizikově a způsobil tak kolaps své banky. Banka musela být znárodněna částkou 45 miliard liber z kapes britských daňových poplatníků. Godwin z banky odešel a dostal důchod ve výši 650 000 liber ročně. Vyvolalo to obrovské veřejné rozhořčení, takže byl důchod snížen na 342 500 liber ročně. Z banky si také odnesl 13 milionů liber.

Goodwin, jemuž se prý velmi líbila přezdívka "Fred the Shred", (Sekačka), kterou mu dali zaměstnanci za brutální snižování stavů a restrukturalizaci, stál v čele Royal Bank of Scotland po dobu devíti let a proměnil ji z regionální britské banky v jednu z největších pěti globálních bank. Godwin byl známý svou arogancí a musel odejít, když bylo nutno v důsledku jeho ekonomických rozhodnutí banku zachránit státními penězi ve výši 45,5 miliard liber. Britští daňoví poplatníci zaznamenali do nynějška ztrátu 22 miliard liber.

Godwin agresivně skupoval zahraniční banky a brutálně propouštěl jejich zaměstnance, aby zvýšil zisky. Na vrcholu jeho slávy měla Royal Bank of Scotland 2 biliony půjček a investic, což bylo o hodně víc, než je celonárodní britský hrubý národní produkt. Krátce byla RBS největší bankou na světě. Avšak Godwin nezajistil stabilitu banky dostatečnými rezervami a nerozvážná koupě holanské banky AMR r. 2008 spolu s obrovským množstvím investic do špatných amerických subprimových půjček přivedly pod Godwinovým vedením banku RBS po kolapsu americké investičí banky Lehman Brothers v září 2008 na pokraj bankrotu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6828

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2012