Na vysokých podpatcích kráčíme ke zdravotním problémům

24. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Pochybuje snad někdo o tom, že na vysokých podpatcích vypadají ženy elegantně a přitažlivě? Určitě ne. Podobně elegantně a přitažlivě vypadaly v minulosti ženy se zapálenou cigaretou. Dnes se ale nad nimi pozastavujeme, že jim ještě nedošlo, jak si kouřením ničí své zdraví. Že by byly i vysoké podpatky škodlivé?

Je možné, že by byly vysoké podpatky podobně škodlivé jako je kouření? Odbornice na biomechaniku a nohy paní Katy Bowmanová je o tom přesvědčena. Připomíná, že ještě nedávno byly cigarety "sexy". Vydala knihu nazvanou "Průvodce pro každou ženu na cestě za úlevou od bolestí nohou: Nová věda o zdravých nohou". Vyjádřila v ní svoje přesvědčení, že se dožijeme doby, kdy se budou považovat vysoké podpatky za znak nízkého sebevědomí. Při tělesné výšce 165 cm už paní Bowmanová nechodí na vysokých podpatcích. Vlastně má mnoho jejích botů tak zvané "negativní podpatky", kdy se bota postupně svažuje dolů od polštářků chodidla.

Ve své knize vysvětluje, že vysoké podpatky způsobují chronické zdravotní problémy od poškození nervů až k artritídě: "Podpatek se dnes stává terčem výzkumu při výrobě bot, protože se přišlo na to, že tato malá věc radikálně mění geometrii lidského těla. Celkem malý klín, vsunutý pod naši tělesnou základnu, vede ke kompenzaci v kotnících, kolenou, kyčlích i v páteři a tak velice rychle vyvádí způsob naší chůze z normálního rytmu. Taková změna rovnováhy může vést k osteoporóze, protože naklonění těla dopředu snižuje tlak na kyčle. Tím se snižuje signál, že tato část těla potřebuje zpevňovat kosti, takže ta část kyčle, která je nejcitlivější na degradaci kostí, polevuje v jejich výstavbě. Je to způsobeno takovou maličkostí, jako je změna tvaru obuvi.

U žen, které tráví značnou část času na vysokých podpatcích, to také znamená, že se jejich lýtkové svaly zkracují. V rozhovoru s reportérkou týdeníku Maclen's paní Julií McKinnellovou radila paní Bowmanová, aby takové ženy své vysoké podpatky ihned nevyhazovaly, ale postupně přecházely na nižší podpatky. "Je nutné přecvičovat se postupně", dodala, "protože náhlá změna z vysokých podpatků k obuvi bez podpatků může vést k poškození Achilovy šlachy.

Ve své knize se zmiňuje o televizní moderátorce, která prováděla rozhovor s lékařem o zdravotním riziku vysokých podpatků. Moderátorka byla velice rozhodná a tvrdila, že se svých vysokých podpatků nikdy nevzdá. Lékař se takovému stanovisku podivil a řekl, že vědomě poškozovat své tělo se nedá nazvat nijak jinak než hloupost: "Je zde věda, jsou zde výzkumné výsledky, je zde bolest a jsou zde návštěvy lékařů".

Odborná lékařka pro choroby nohou Dr. Dina Tsentserenská na Manhattanu v New Yorku potvrzuje, že většina jejích pacientek trpí chronickou bolestí po chůzi v botech na vysokém podpatku s úzkou špičkou. Pacietky ji tedy žádají, aby jim amputovala malíčky na nohou, čímž by se vešly i do menších botů s úzkou špičkou nebo zdali by jim mohla nohy nějakým způsobem zmenšit. Lékařka říká, že není možné změnit velikost nohou, ale je možné je zúžit. Několikrát do týdne se provádějí takové operace na klinice NYC FootCare, jedna za 1750 dolarů. Říká se jim "pěchování prstů na noze" (toe tuck), při němž se nejprve narovná malíček a potom se v něm obrousí část kosti, aby byl zbytek tenší.

"To je přece hrůza! Vzdát se dobrovolně části nohy ukazuje, že lidé nemají představu o úloze nohou při udržování tělesné rovnováhy a při bezbolestné chůzi. Nemají ani ponětí o funkci kolen a kyčlí. Obětování zdravé tkáně kvůli módě znamená, že jsme se jako kultura nevymanili z dob ovazování nohou a jiného sebepoškozování", napsala paní Bowmanová v jednom e-mailu. Doporučuje ženám, aby doma chodily naboso co možná nejvíce. Pro chůzi na veřejnosti jsou "bosé boty", které jsou poddajné a ploché. "Když opustíte svoje 5-centimetrové klíny a dáte si ploché tréninkové boty, uděláte velkou službu svým kolenům, kyčlím i nervům, které vycházejí z vašich křížů do prstů", obrací se na ženy. Varuje ale, aby nechodily v tzv. flip-flopech ani v sandálech bez opatku, které se udržují na nohou pomocí prstů. Takovou činností, která má zabránit odpadnutí sandálu s nohy, se deformují klouby těch prstů a vznikají kladívkové znetvořeniny (tzv. kladívkové prsty).

Ženy často vysvětlují paní Bowmanové, že jsou příliš malé na to, aby si mohly dovolit chodit bez vysokých podpatků, ale ona takovou námitku nepřijímá: "Nedosáhnete snad na ATM? Čemu vlastně vaše nedostatečná výška vadí?" Ve své knize radí: "Prostě řekněte "Ne" škodlivým botám a řekněte "Ano" pěkným botám, které doplní vás i váš oděv a současně dlouhodobě podpoří funkci vaší kráčející mechaniky".

Čtenáři, kteří by se domnívali, že se jedná o nějakou náhlou poplašnou zprávu, si mohou zadat v Googlu dotaz na "zdravotní riziko vysokých podpatků" (high heels health risk). Najdou velké množství podobných zpráv. Podle britské společnosti The Society of Chiropodists and Podiatrists jeden ze 4 dospělých lidí trpí artritídou - a její výskyt roste. Nejčastější formou je osteoartritída, kterou způsobuje trauma a stress u chrupavek na kloubech následkem jejich opotřebení. Čtvrtina britských žen uvádí, že chodí na vysokých podpatcích každý den. Právě častá chůze na takových podpatcích zvyšuje riziko osteoartritídy. Lidé se ale většinou nezajímají o příčiny svých zdravotních potíží a tedy jim ani neumějí předcházet.

0
Vytisknout
10467

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2012