Merkelová poprvé přiznala, že Řecko nezachrání

25. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová poprvé v rozhovoru s evropskými deníky přiznala, že pochybuje o tom, zda se Evropě podaří zachránit Řecko před finančním bankrotem. Po dvou letech uznala, že pokus Evropy zachránit Řecko mnohomiliardovými záchrannými balíčky a tvrdými škrty nefunguje.

V rozhovoru s deníkem Guardian a pěti dalšími evropskými listy požadovala Merkelová také - navzdory obrovskému odporu proti tomuto požadavku v eurozóně - aby dostal Evropský soudní dvůr pravomoci kontrolovat veřejné výdaje a rozpočtovou politiku 17 zemí, které používají euro.

Past na lidské zdroje

25. 1. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 2 minuty

Uchazeč o zaměstnání evidovaný na úřadě práce,v době,kdy už nebere podporu, si může přivydělat v takzvaném nekolidujícím zaměstnání maximálně 4 000 Kč měsíčně, to je asi 50 hodin měsíčně. Zaměstnavatel ovšem pracovníka zaměstnává pouze na dobu nezbytně nutnou, je to pro něj flexibilní pracovní síla, které může, ale nemusí dát práci a přiměřeně zaplatit. Obecně je to pro člověka nevýhodné, je to málo peněz za hodně muziky. Za to zaměstnavatel si mastí kapsu.

ŠPANĚLSKO:

Soudce Baltazar Garzón na lavici obžalovaných

25. 1. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 6 minut

Zaslechneme-li jméno španělského soudce Baltazara Garzóna vybaví se nám záležitost zadržení Augusta Pinocheta v Londýně v říjnu 1998. Na základě mezinárodního zatykače vydaného právě Baltazarem Garzónem bylo na Pinocheta uvaleno domácí vězení. Po dvou letech bylo Pinochetovi umožněno odcestovat z Velké Británie do Chile, kde v roce 2006 ve věku 91 roku zemřel. Bez soudu a bez rozsudku. Spravedlnost každého nedostihne. Vybírá si.

Šílení krávové na scéně, aneb Zdravý kus, to zní hrdě

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Česká republika je v evropském stádu zdravá kráva. Pochlubil se tím dnes potěšeně premiér Nečas. Podle jeho názoru se tento stát poskytnutím půjčky 38 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu zařadil mezi zdravé kusy evropského stáda.

Bývaly doby, kdy nás ODS ujišťovala, že se již brzy staneme evropským hospodářským tygrem. Nyní se však ukazuje, že má strana zřejmě poněkud slabší expertní zázemí v oblasti biologie. Namísto kočkovité šelmy jsme podle premiéra přežvýkavou krávou, která ochotně poskytuje půjčky. Snad by se pro jednoduchost dal použít stručný anglický termín milking cow.

Čtvrté Fórum alternativ jednalo o volbách

25. 1. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Už počtvrté se sjeli zástupci občanských iniciativ a sdružení z celé republiky do Prahy na Fórum alternativ, aby prodiskutovali možnosti společného postupu a akcí. V neděli 22. ledna se sešlo v propůjčeném jednacím sále magistrátu zhruba 70 zástupců z téměř 20 iniciativ.

V. Branická

25. 1. 2012 / Ondřej Hanus

čas čtení < 1 minuta


dlouhá jak tejden, řekla bys a měla
bys pravdu, jak tejden, kdy se
člověk rozloučí se sebelítostí
podívá se na sebe do papíru a velmi opatrně se
usměje

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Premiér Cameron požaduje "reformu" evropského soudu pro lidská práva

25. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron zamýšlí varovat, že Evropský soud pro lidská práva je v nebezpečí, že se promění v soud zabývající se "podružnostmi", že se nezabývá skutečně vážnými případy porušování lidských práv a že by měl být zreformován.

Britská vláda zuří, že minulý týden Evropský soud pro lidská zakázal deportaci islámského duchovního Abu Quatady do Jordánska, protože upozornil, že by tam mohl být souzen na základě "důkazů" získaných mučením.

Elegantní cenzura

25. 1. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 3 minuty

Dějiny asi tak brzy neskončí. Z filosofického hlediska vývoj zastavit nelze. Této zákonitosti podléhají i myšlenky, a tak se v čase a prostoru pozoruhodně vyvíjejí názory v podobě tvůrčích činů, úsudků, ba i odsudků. Vývojem bývá zasažena společnost, imunní nejsou ani politická uskupení a státní útvary. Postupné i náhlé změny nastávají přirozeně, automaticky, ale i vlivem záměrného konání. Aby nedocházelo ke změnám nežádoucím z pohledu pečlivých ochránců stávajících poměrů, byl po tisíciletí vytvářen víceméně propracovaný systém různorodých zábran. K těm základním patřilo i patří utajování informací, jejich kontrola a tvorba dezinformací. A tak se zřetelem na zájmy státní, politické i mravnostní začaly určené osoby namáčet hliněné destičky s klínovým písmem, otloukat stély, zapalovat knihovny, zabavovat texty, případně bílit stránky již vytištěné a v moderní době někde cíleně ovládat informační zdroje.

Zatmění všech hlav

25. 1. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 2 minuty

Minulou neděli (22. ledna 2012) uvedl 1. program České televize hru "Zatmění všech sluncí" s Věrou Galatíkovou v hlavní roli. Oficiální text distributora k tomuto filmovému dílu uvádí televize na svých stránkách:

Televizní hra o neuváženém činu a jeho tíživých důsledcích

Televizní hra vypráví příběh ženy, která se dopustila finančních machinací na pracovišti. Peníze si ale nepřivlastnila kvůli sobě, ke špatnému činu ji zlákala obětavost a velká, až opičí láska k dětem. Právě její dospívající děti ale nedovedou pochopit, že matka, jejich vzor slušnosti a poctivosti, která je učila bezpečně rozeznávat dobré od špatného, tak zklamala. Hledání pochopení a odpuštění bude velmi svízelné. Hlavní roli s psychologickou drobnokresbou skvěle vytvořila Věra Galatíková.

Válka proti Íránu je prozatím vedena v rámci "nízké intenzity"

25. 1. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Spojené státy se veřejně distancují od možného izraelského útoku na íránská jaderná zařízení, ačkoliv v případě samotné izraelské vojenské operace nemůže Pentagon coby spolehlivý spojenec Izraele zůstat bez zodpovědnosti. Nicméně jestřáb izraelské politické scény ministr obrany Ehud Barak se před několika dny nechal slyšet, že izraelská vojenská konfrontace s Íránem je z časového hlediska "velice vzdálená". Události takřka posledních hodin ale ukazují, že otevřená válka s Íránem může vypuknout každou chvíli.

Držme se časové osy a faktů...

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jimi Dabrundašvili velice případně dovozuje, že propuknutí konfliktu v Perském zálivu se pro Moskvu může stát vhodnou záminkou pro útok na Gruzii. Bohužel, v potaz se tu nebere nebezpečná problematika vyhrocení mezinárodních vztahů jako celek, ale pouze jedna její polovina, "ta ruská". A z toho také plyne chybnost závěrů, které autor ze svých tvrzení nakonec vyvozuje.

František je děvkař - jeden z nesčíslných českých filmů o manželské nevěře

25. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je tomu, jako by čeští filmaři už skoro neměli žádné pořádné téma - anebo se naopak domnívají, že lidového diváka, kterého chtěji přimět ke koupi vstupenky do kina, nic jiného než sex a manželská nevěra v podstatě nezajímá. Snímek Jana Prušinovského František je děvkař (2008) je snad už stou variací na toto téma v českém postkomunistickém filmu za posledních dvacet let. Nutno říci, že je to ale variace docela slušně vyrobená, s ironickým odstupem, natočená zábavně a z nadhledem. Permutace vztahů v příběhu jsou zkonstruovány docela překvapivě, film nenudí ani neuráží.

Bobule: Horká letní venkovská krajina vyléčí každého podvodníka

25. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Úspěšným lyrickým, úsměvně komediálním debutem schopného režiséra Tomáše Bařiny byl r. 2007 film Bobule. Výchozí nepříznaková (defaultní) situace, aspoň v hlavním městě Praze je ta, že všichni podvádějí. Není tedy divu, že hrdiny filmu jsou dva mladí podvodníčci, Honza a Jirka. Jirka je hlavně na ženské, Honza provádí finanční a majetkové podvody, na začátku filmu ho například vidíme, jak podvodně pronajímá cizí byt, ve snaze shrábnout třicetitisícovou zálohu a utéci s ní. Honza reaguje rychle, na místě si v interakci s cizími lidmi (například poslancem v parlamentě) okamžitě vymýšlí nejrůznější lži, využije příležitosti, že v parlamentě ukradne prázdné papíry s hlavičkou Poslanecká sněmovna, ale policisté jsou mu v patách.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

27327

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Býk s měkkým v akci, aneb Už to není, co to bívalo

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Pan Martin Eliáš zaslal redakci fotografii "regálu nejmenovaného supermarketu", na níž je zobrazena nepochybně velice lákavá nabídka kdysi slavného a ceněného východomaďarského vína Býčí krev (Bikavér). Možná byl personál obchodu zmaten původní podobou názvu na etiketě, nebo je prostě a jednoduše negramotný - každopádně výsledek s hrubou pravopisnou chybou vidíte sami. Zde ovšem evidentně prodává cena: Bikavér nebo babyka, vše za 49,90. No nekupte to!

Koutek reklamní tuposti nyní též na facebooku ZDE

POZVÁNKA:

ProAlt v Ostravě pořádá diskuzní odpoledne na téma: Jak dále k přímé demokracii?

25. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Parlamentní cestou a změnou ústavy?

Aktivní účastí na místní samosprávě a svobodným sdílením informací?

Přímou občanskou kontrolou politiků?

Demonstracemi, generální stávkou?

 Nebo nalezneme další způsoby? A potřebujeme vůbec přímou demokracii?

Přijďte s námi diskutovat v sobotu 28.1. od 15:00 do salónku hotelu Maria v centru Ostravy (ul. Přívozská 23, kousek od Husova sadu).

Srdečně vás zvou: Hnutí za přímou demokracii, Pirátská strana, ProAlt Ostrava a Strana práce.

POZVÁNKA:

Procházka pražským kamerovým systémem II.

25. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Navazujeme na úspěch předloňské akce a zveme vás na další procházku pražským kamerovým systémem.  Procházka proběhne v sobotu 28. ledna, sraz je v 15:00 hod. na Můstku na rohu Václavského náměstí a ul. 28. října. Rada Evropy a Evropská komise vyhlásily 28. leden jako Mezinárodní den ochrany osobních údajů.

"Zátěžové zkoušky" jaderných elektráren Dukovany a Temelín -- opravdu vše v nejlepším pořádku?

25. 1. 2012

čas čtení 22 minut

Zprávy o zátěžových testech jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně, které Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) předal do Bruselu, ukazují na snahu vydávat výsledky velmi nepravděpodobných ideálních průběhů havárií za důkaz bezpečnosti obou elektráren. Souběh více nepříznivých okolností například po zemětřesení není zpracován. ČEZ i Státní úřad pro jadernou bezpečnost také nedodrželi požadavky na zkoušky vydané ENSREG -- Evropským sdružením jaderných regulátorů, kdy měl být vyhodnocen i pád letadla na elektrárnu.

Pomůže nám někdo?

Drastická situace na úřadech práce

24. 1. 2012

čas čtení 8 minut

tisková zpráva

Prohlášení odborové organizace Úřadu práce ČR, Kontaktní pracoviště Litoměřice a Ostrava

Členové odborové organizace ÚP ČR KoP Litoměřice a Ostrava jsou silně znepokojeni tím, co se od ledna 2012 děje na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR. Přestože, jak pan ministr Drábek, tak další čelní představitelé ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR v médiích neustále tvrdí, že stav je naprosto standardní, zaměstnanci vykonávající práci pro tento resort jsou naprosto opačného názoru. Situace na pracovištích ÚP ČR je od dubna 2011, kdy tento superúřad vznikl, naprosto nestabilní. Instituce, která víc než 20 let zajišťovala služby zaměstnanosti a od roku 2004 i agendu státní sociální podpory, je naprosto v troskách.

Asymetrický sociální konflikt a antikvované politické "zkušenosti"

24. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

"Experience is the name everyone gives to their mistakes."
Oscar Wilde

Po dobu studené války panoval na vyspělém Západě po velkou většinu času "třídní smír" garantovaný v rámci tripartitních vyjednávání národními vládami. Průlom v této relativně stabilizované situaci západních konzumních společností se začal rýsovat sice už s nástupem "reaganomiky" na zlomu 70. let, nicméně naplno se proklubal na světlo vlastně teprve se současnou finanční krizí. Značně již nezvyklá situace otevřeného sociálního konfliktu, jehož protagonisté, pokud jde o politické vyjádření, evidentně stále ještě tápou, vedla v prvním okamžiku především k oprašování starých ideologií ze samotného počátku průmyslové éry, jež vysvětlovaly smysl tehdejšího sociálního konfliktu, předkládaly určitou představu o vhodné organizaci a postupu atd. v dobách dědů a pradědů. Je jistě lepší mít nějakou teorii než vůbec žádnou; na druhé straně zůstává nebezpečnou iluzí myslet si, že se můžeme řídit představami v zásadě odvozenými z poměrů existujících před nějakými 100-150 lety. Generála, který by dnes organizoval tažení podle mobilizačních plánů z roku 1900 a zdůrazňoval klíčový význam parní železnice pro logistiku, bychom přirozeně nebrali vážně ani minutu. Jakmile však přijde řeč na politiku, revoluční romantika si vybírá daň a kritický smysl snadno podléhá historickému sentimentu.

Na vysokých podpatcích kráčíme ke zdravotním problémům

24. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Pochybuje snad někdo o tom, že na vysokých podpatcích vypadají ženy elegantně a přitažlivě? Určitě ne. Podobně elegantně a přitažlivě vypadaly v minulosti ženy se zapálenou cigaretou. Dnes se ale nad nimi pozastavujeme, že jim ještě nedošlo, jak si kouřením ničí své zdraví. Že by byly i vysoké podpatky škodlivé?

Po uvalení ropného embarga na Írán válka slov mezi Teheránem a Washingtonem sílí

24. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Poté, co Evropská unie zintenzivnila své sankce proti Íránu, pohrozil Teherán, že uzavře Hormuzskou úžinu, kudy se dopravuje pětina globálních dodávek ropy, avšak Spojené státy varují, že ji udrží otevřenou vojenskou silou.

Rozhodnutí ministrů zahraničí EU uvalit ropné embargo proti Íránu výrazně zvýšilo hrozbu konfliktu na Blízkém východě. Evropská unie rozhodla, že mezi jejími členskými státy a Íránem se nebudou uzavírat nové kontrakty o dodávkách ropy, ale existující dodávky budou pokračovat až do července. Evropská unie také zmrazila kapitál ústřední íránské banky v Evropě a zakázala transakce se zlatem, drahými kovy a diamanty. Sankce mají být zavedeny od úterý, ale jejich dopad začne být plně pociťován až v létě.

Šéf skotských nacionalistů chce proměnit nezávislé Skotsko ve vzor levicového státu

24. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Předseda Skotské nacionalistické strany Alex Salmond zdůrazňuje, že nezávislé Skotsko bude podporovat sociální stát i státní zdravotnictví, a stane se tak vzorem pro Anglii, kde, jak doufá, proto časem padne konzervativní vláda.

Šéf skotských nacionalistů Alex Salmond hodí Londýnu provokativně rukavici. V prestižním projevu pro Scott Trust, vydavatele deníku Guardian, bude totiž argumentovat, že nově nezávislé Skotsko se stane pro voliče v Anglii vzorem sociálně spravedlivější a tolerantnější společnosti, než jakou je dnes Anglie.

Nezávislé Skotsko bude rozvíjet sociální stát a podporovat státní zdravotnictví. To pomůže oživení centristické levice v Anglii a povede to nakonec k pádu konzervativní vlády v Londýně.

Bastardi: slušně natočený film se sociálním vyzněním

24. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Snímek Bastardi (první díl 2010) režiséra Petra Šíchy je kompetetně natočené dílo s inteligentně napsaným a zahraným příběhem, které se snaží, na rozdíl třeba od většiny dnešních amerických filmů, vážně reagovat na podstatný sociální problém, totiž na zřejmý rostoucí chaos v dnešních českých školách a na odcizenost a agresivitu mládeže. Přesto však i tento film přehrává vlastně tytéž, už mnohokrát v českém postkomunistickém filmu zdůrazněné stereotypy - anebo, řekněme to zdvořileji, znovu a znovu poukazuje na tytéž stále neřešené problémy české společnosti.

Starosta Prahy 1 chce umlčet nepohodlného kritika

24. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Základní organizace Strany zelených v Praze 1

Základní organizace Strany zelených v Praze 1 nesouhlasí s návrhem starosty Městské části Praha 1 odvolat z finančního výboru Filipa Pospíšila, zvoleného na kandidátce SZ. Návrh na odvolání předložil starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) na program jednání zastupitelstva 24. 1. 2012. Odůvodňuje jej tím, že se zastupitel soudně domáhá přístupu do elektronických databází Prahy 1, které umožňují kontrolovat hospodaření městské části.

Svobodu mafiím, vzdělancům pouta

24. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nechci chválit české vysoké školy, a to už jen proto, že jsem vysokoškolský učitel, a jsem tedy sotva nezaujatý hodnotitel. Dokonce bych souhlasil s dnešním výpadem Václava Klause proti českému "akademickému světu" v tom, že by stálo za to dbát méně o tituly, o počty studentů a více o kvalitu vzdělání a špičkovou vědu.

Žasnu ale nad prezidentovými úvahami o akademické svobodě jako o něčem, co na veřejné vysoké školy nepatří.

Pane Klausi, mlčte

24. 1. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Prakticky všechny strany současné vládní koalice se oháněly vzdělanostní společností. Pokud vezmeme současný stav - dítě do systému v pěti letech a absolutorium na vysoké škole v 25 letech tak se bavíme o horizontu 20 let. V takovém systému bych byl velmi opatrný k jakýmkoliv radikálním změnám.

Popravdě nemyslím že je někdo v oblasti školství, kdo si myslí že jediná akce ministra školství je ku prospěchu na cestě ke vzdělanostní společnosti....

Co nicméně považuji za opravdu ale opravdu opravdovou nehoráznost. je to, že člověk, který nedokázal odborně nic jiného než napsat 34 knih o sobě, nechat se jmenovat docentem a profesorem v době, kdy byl předsedou vlády a rozhodně neučil, se naváží do skutečných učitelů a vědců.

Vážený pane Klausi udělejte něco pro tento národ jemuž jste prezidentem - mlčte! A zkuste to vydržet do konce svého volebního období. Pak už budete jenom tím kým opravdu jste - šaškem!

Prokaddáfího bojovníci znovu ovládli město Bani Walid

24. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Bojovníci loajální Muammaru Kaddáfímu ovládli znovu město Bani Walid a vztyčili tam diktátorovi zelenou vlajku. Je to rána pro nejistou libyjskou prozatímní vládu.

Podle zpráv zahynuly nejméně čtyři osoby během bojů mezi obklíčenými jednotkami, loajálními vládnoucí Přechodové národní rady a ozbrojenými a dobře organizovanými stoupenci Kaddáfího.

Bani Walid, město asi 180 km jihovýchodně od Tripolisu, bylo silným centrem stoupenců bývalého režimu a bylo jedním z posledních měst, které povstalci dobyli. Vítězství Kaddáfího stoupenců je dalším důkazem slabosti dnešní libyjské vlády, která před volbami, které se mají v Libyi letos konat, trpí neschopnosti vládnout a vnitřními rozbroji.

V neděli odstoupil náměstek šéfa vládnoucí Přechodové národní rady Abdul Hafez Ghoga poté, co na něho demonstranti fyzicky zaůtočili při protestech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak bezpečná jsou plovoucí města?

23. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Plovoucími městy se dnes rozumějí velká zábavní námořní plavidla jako byla Costa Concordia nebo před mnoha lety menší Titanic. Na lodi Costa Concordia bylo ve velkém prostoru rozptýleno kolem 4 200 lidí v kajutách, jídelnách, tělocvičnách, ve skladištích, kuchyních. Život všech lidí se změnil náhle v pátek 13. ledna 2012, když loď ztroskotala. Co mohli dělat? 

Bez namáčení?

23. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Navzdory tomu, co tvrdí dnešní antikomunistická propaganda, personálně uzavřené rozdělení na "my" a "oni" ani za minulého režimu nikdy neexistovalo. Naopak, fungovala rozšířená praxe vládnoucích monopolistů začlenit do svých stranických řad vždy jisté množství mladých a ambiciózních lidí z každé další generace. To mělo přinejmenším trojí účel: Mladí se po malých dávkách učili bez odporu konzumovat koncové produkty mentálního metabolismu géniů jako Milouš Jakeš; bylo možné je předvádět na besedách s veřejností a v médiích jako cvičené medvědy v cirkuse, čímž se poněkud narušovala jinak vcelku výstižná představa, že politika je klub starců po operaci prostaty; ale především byli tito mladí sami namočeni do výkonu mocenského monopolu a ztratili kapacitu postavit se proti němu jako nějaká vnější síla nevázaná na status quo.

Kriticky o Evropské unii a její kritice

23. 1. 2012 / Emil Hruška

čas čtení 8 minut

Evropská unie v krizi a s tím spojený napěchovaný balík dílčích problémů, zpracovávaných publicisticky a mediálně spíše povrchně, bez hlubších znalostí a s tendencí potměšilého rozdávání euroskeptických ran jako když bičem práská. Začasto pak s odvoláváním se na našeho pana prezidenta, který to vše -- samozřejmě -- věděl předem, neb o tom už před válkou hovořil s panem okresním hejtmanem... Konkretizovat lze tyto teze aktuálně třeba za pomoci materiálů, které uveřejnil týdeník Reflex ve svém třetím letošním čísle (včetně dryáčnicky pojaté obálky).

Demokracie v ohrožení

23. 1. 2012

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Otevřený dopis Hnutí za přímou demokracii všem vysokoškolským studentům a učitelům

Bezprecedentní otevřená hrozba ministra školství pana Dobeše rektoru Karlovy Univerzity je šokujícím projevem arogance moci. V očích této vlády nemají občané právo na vlastní názor, nemají právo kritizovat vládní reformy, a pokud tak učiní, dopouští se něčeho trestuhodného.

Právo na nesouhlas s jakoukoliv mocí je základní akademickou svobodu, je základní svobodou každého demokratického občana. Bez tohoto práva není možné nejen svobodné zkoumání a rozvoj vědy, ale ani fungování demokratické společnosti.

Proč se (zbytečně a neoprávněně) čílí pan premiér Nečas?

23. 1. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Velmi rozzlobeně působilo sdělení pana premiéra Nečase, že zcizení a zveřejnění informací o platu paní Nagyové, potažmo sdělení o výši platů dvaceti dalších pracovníků Úřadu vlády, považuje ze strany médií za "překročení Rubikonu". Neopomněl také podotknout, že zveřejňování těchto informací je "mediální lynč" mířící proti němu. Měli bychom jej snad litovat za takto vedený nečistý způsob boje proti němu? Domnívám se, že ani náhodou.

Hlídač č. 47 - film, který nepřináší nic nového

23. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Jeden z oblíbených stereotypů postkomunistického českého filmu, totiž zobrazení uzavřené, vnějšímu světu a outsiderům nepřátelské komunity, přehrává i snímek Filipa Renče Hlídač č. 47, natočený na motivy románu Josefa Kopty. (Je to remake stejnojmenného filmu z r. 1937 režiséra Josefa Rovenského, na jehož scénáři se kromě Josefa Kopty podílel i mladý Otakar Vávra. Rovenského film není zrovna dobře strukturován, zajímavé a symptomatické jsou však některé rozdíly mezi Rovenským a Renčem.)

I v tomto Renčově filmu jde o osud slušného jednotlivce, který se něčím odlišuje od kolektivní stádovitosti (je to válečnými traumaty první světové války postižený vojenský vysloužilec, je to outsider, nově příchodí), a proto ho komunita, do níž se přistěhuje, zničí.

Silážování a kompostace

23. 1. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Mediální Orloj slovžravců hodinu po hodině nám hnije! Silážování a kompostace slov přináší žaludeční vředy, žlučové kameny, zbytnělá játra, infarkt, mrtvici; házíme hrách na stěny: prodám bráchu za kilo hráchu, stěn málo, hráchu dostatek a hlav pomazaných, umazaných, promazaných, prodejných, zkorumpovaných dostatek, přebytek. Parlament, senát, vlády, správy a samosprávy, dozorčí rady, poradci, mluvčí, dohližitelé, přehližitelé, starostové a starostky, soudci a prokurátoři, tiskoví mluvčí, breptalové, lenoši a divoši, učitelé i podučitelé, dštít síru, je nám třeba! Užírat se slovy, slovíčky, vyřčenými zrůdami všeho druhu; voličstvo náladové a nekompetentní, inovace Národní fronty úspěšná, nenápadně se zrodivší -- hle, jak partaje točí mlýnkem na maso usilovně a v dohodách nebývalých, co hlasatelů úspor, a sami si užívají plných stolů, děvek a kličkují před šlamastikou, kterou zaplatíme my všichni bez ohledu na příjmy -- bída z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad, svatá slova Františku Villone, skutečný básníku mezi veršotepci k zblití; věrozvěstové morálního úpadku s hubou plnou zásadních opatření k morálce! A hle, div se, bratře, sestro, někdo jest levicový, jiný pravicový! Hadí klubka se mrskají ve slunci pýchy! Jakmile se na světě objeví skutečný genius, poznáte ho snadno podle toho, že všichni hlupáci se proti němu spiknou -- a jsou jich neochvějné pluky!

Pokud bude Írán ohrožen, uzavře Hormuzský průliv

23. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený člen íránského Madžlisu (parlamentu) Hešmatolláh Falahatpišeh dnes prohlásil, že jeho země má právo uzavřít Hormuzský průliv, pokud západní země vedené USA budou hrozit ropným embargem na Írán.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34000