Radio Jerevan ve Washingtonu

5. 5. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

"Ptám se proč naše vláda pořád vyvolává konspirační teorie? Proč nezveřejní ty fotografie?"

Ron Paul, republikánský prezidentský kandidát.

Ron Paul se trochu zaobaleně ptá, proč americká vláda lže. On to samozřejmě ví, ale i tak lze nabídnout několik odpovědí:

1.

Lež je součástí propagandy a Washington ji ze zvyku vkládá i tam, kde postrádá smysl; 2.

Washington již nepovažuje manipulaci s informacemi za lež; a 3.

Washington si je jist, že se ze lží vylže kritikou konspiračních teorií.

Konspirační teorie jsou nejen reakcí na slabiny oficiálních vysvětlení, ale především na neochotu moci uvolnit informace, které by původní nejasnosti rozptýlily.

Smyslem mnohých lží je vytvořit mediální obraz události tak, aby uspokojil veřejnost. Došlo sice ke katastrofě toho či onoho druhu, ale v zásadě je všechno pod kontrolou a FBI a ostatní organizace pracují briskně ve prospěch veřejnosti.

Pravda, Kennedy byl zastřelen, ale za pár hodin byl v kině zatčen hlupák Oswald, který místo aby upaloval z Dallasu, se s pistolkou v ruce nechá chytit. Americká veřejnost byla schopna spolknout i to, že Ruby vzal spravedlnost do vlastních rukou a toho sprostého podezřelého bastarda odpráskl a tím ušetřil za soudní tahanice. V šumu této story pak Warrenova komise pracovala s hypotézou balistického zázraku, jakým zmatená kulka putovala po autě. K potvrzení hypotézy představující Oswalda jako jediného střelce se hodilo vše. Konspirační teoretikové si všimli, že třeba pitvu Kennedyho neprováděl patolog, ale lékař, jemuž činilo potíž určit vstup a výstup střely z presidentovy lebky a že lecos jiného nesedí. Když se to všechno sesumíruje, lze bezpečně tvrdit pouze to, že Warrenova komise měla naprostou pravdu s tou výhradou, že to všechno mohlo být jinak.

Chování moci vedlo k neuvěřitelným konspiračním teoriím i v případě 9-11. V počátečním chaosu byl vytvořen mediální obraz vhodný pro veřejnost. Katastrofa se stala, ale úřady hned věděly, kdo za ní je a dokonce promptně našly i cestovní pas, který zázrakem přežil devastaci těla jeho držitele, Mohameda Atty, jehož letadlo narazilo na jednu z věží WTC. Pak již bylo vše jasné a pod kontrolou. Podlost únosců byla prezentována na pozadí statečnosti Barbory Olson, která telefonovala z letadla svému muži, generálnímu prokurátorovi USA, že její letadlo (let 77) bylo uneseno. Pak se sice ukázalo, že ten hovor nemohl být uskutečněn a přibyly i drobné pochybnosti, zda letečtí nedouci mohli provést složitý manévr, kterým by navedli Boeing 757 do Pentagonu. Náraz letadla do budovy Pentagonu prý zachytila jediná kamera, která měla snímat řidiče aut u závory vjezdu do objektu. O uvolnění nic neříkajícího záznamu se americká vláda trpělivě soudila s jistou televizní společností. Proboha proč? Komise, která 9-11 vyšetřila, měla naprostou pravdu. S tou výhradou, že leccos mohlo být jinak.

Teď máme Osamu a vláda zase začala fabulovat. Obama mohl klidně předstoupit před kamery a říct, že se Osamu podařilo zneškodnit a že detaily akce budou zveřejněny, jakmile budou vyhodnoceny zprávy z místa zásahu. Poraděnkové ovšem pohotově připravili verzi o čtyřicetiminutové přestřelce, kdy se Osama se zbraní v ruce a manželkou v podobě živého štítu bránil, a tak statečným hochům z oficiálně neexistující jednotky nezbylo než dalšího bastarda odprásknout. A k tomu komedie s pohřbem do moře, aby se musulmani náhodou nenaštvali. Samozřejmě, vše, co vláda vypustila do éteru, byla pravda. Tedy s tím rozdílem, že to mohlo být všechno jinak. To známe ze Švejka. A patrola byla silná a střílela, ptá se starý ovčák a Švejk svoji smyšlenou historku o dezerci přes zeď podmalovává souhlasným "ano, dědečku, střílela".

Hra na good a bad guys má vždy stejný scénář: Ukažte Osamu jako zbabělce (schovává se za ženu, aby nezemřel, přestože jiné posílá na smrt). V tomto okamžiku bylo třeba vtisknout do jeho ruky zbraň. Jednak proto, aby naši hoši nevypadali jako poseroutkové, kteří střílejí bezbranné lidi, jak se jim zachce. Údaj o čtyřiceti minutách střílení dodá informaci věrohodnost. Statečnost byla zadefinována a po několik dnech to nebude nikdo rozebírat.

Urychlená poprava Osamy prý vylepšila Obamovy vyhlídky v prezidentských volbách. I to je pravda -- s tím rozdílem, že mu asi uškodí, pokud se zjistí, že vydal rozkaz nebrat zajatce a zahladit stopy. Vládě zbývá jen DNA, ale to se jistě dá s trochou dobré vůle zfalšovat. A možná svědectví dvanáctileté Osamovy dcery, která prý potvrdila, že jí rozstříleli taťku. Vojáci jí, s citlivostí sobě vlastní, nechali popatřit na obrázek tak odporný, že nemůže být světu, zvyklému na násilí všeho druhu, ani ukázán.

Vládní lži, po česku mystifikace, lze považovat za testování vod. Mediální obrazy jsou základem manipulace veřejného mínění. Jejich pomocí se vytváří dojem, že vládě nic nezbývá než poslat letadla třeba na Libyii, když veřejnost věří, že tamní nafta je v nedemokratických rukách. Možná, že lháři se již předpřipravují na Venezuelu.

0
Vytisknout
12473

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011