Talibán nevěří, že je bin Ládin mrtev

4. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Afghánské hnutí Talibán neuvěří americkému tvrzení, že byl bin Ládin zabit, dokud nebude předlože nevývratný důkaz nebo zpráva nebude potvrzena zdrojem jemu blízkým.

Ačkoliv Američané tvrdí, že potvrdili bin Ládinovu identitu jak s pomocí rozpoznávacího softwaru, tak testy DNA, chybějící fotografie těla a jeho pohřbu do moře v Afghánistánu a Pákistánu vyvolaly pochyby o tom, že muž, který tak dlouho Američanům unikal, byl skutečně zabit.

"Tato zpráva pochází pouze z jedné strany, z Obamova úřadu, a Američané na podporu svého tvrzení nepředložili žádný doličný předmět nebo důkaz," prohlásil mluvčí Talibánu Zabíjulláh Mudžáhid ve vyjádření rozeslaném emailem. "Na druhé straně naše zdroje blízké Usámovi bin Ládinovi zprávu nepotvrzují ani nevyvracejí. - Dokud nepřijdou zprávy ze zdrojů blízkých Usámovi bin Ládinovi, bylo by předčasné jakkoliv reagovat."

Ačkoliv Afghánci o smrti bin Ládina vesměs nepochybují, obávají se, že na situaci v jejich zemi to mnoho nezmění. Cílem Talibánu je obnovit v zemi přísnou islámskou vládu a jakákoliv změna ve vztahu k al-Kájdě s tímto cílem nijak nesouvisí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9578

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011